PROJEKT APEX: 4. poglavlje – Prvi pravi zadatak

Fikcija / Izdvojeno

vincent kovac

Prije 5 godina 6 min 2 komentara

Priča u nastavku je fikcija. Svaka sličnost s realnim situacijama je slučajna. Vrijeme radnje je 2020. godina. Karavana Formule 1 prošla je polovicu sezone i bliži se neizvjesna završnica.

Tom i Brenda su se tih dana u Japanu družili intenzivnije nego inače, a od početnog stanja zbunjenosti i šoka nakon što je saznao malo više detalja o svojoj ulozi u Formuli 1 – mladi je vozač sad cijelu ovu situaciju uzimao tek kao neobičnu avanturu. Shvatio je također da će se neke stvari promijeniti. Prošli su dani otkad je imao bilo kakav kontakt s Gospođom K., a za to sad nije postojao nikakav razlog jer je bilo jasno da sve informacije odsad može dobiti direktno od svoje medijske asistentice. Tako je u srijedu, dva dana prije prvog slobodnog treninga na Suzuki, dobio informaciju kako će morati propustiti taj trening. Brenda ga je najprije utješila da mu to u ovom stadiju sezone ništa ne znači i da je već vozio na ovoj stazi dok je bio u Formuli 3, a onda mu je indirektno ukazala na činjenicu da se ove stvari znaju događati kad netko naljuti svoju Šeficu kao što je on to učinio incidentom na prošloj utrci. Toma nije bilo briga za trening, ali mu je otvorilo nova pitanja jer je bilo očito da cijela priča obiluje rupama koje on nije mogao popuniti čistom logikom.

U petak je u njegov bolid po prvi put sjeo Alex Foyle, mladi Englez koji je trenutno bio u Formuli 2, a ove godine je već testirao za Force Indiju. Ovakva odluka Williamsa nije nikog iznenadila jer je dobro poznato da Foyle sa sobom nosi gotovo neograničen obiteljski budžet, a sve to u okolnostima kad Williamsu nitko ne prijeti u poretku i kad im svaka financijska injekcija dobro dođe. Dok su svi zauzeli svoje pozicije, što na pit-wallu, što u garaži ili na stazi – Tom i Brenda su vrijeme kratili u odvojenom sektoru kontejnera koji za potrebe trkaćeg vikenda glumi sjedište ekipe na stazi. Na ekranima je bio prikaz treninga koji se vozio svega nekoliko metara od njih, a kakofonija zvukova s televizora i sa staze pružala im je idealnu kulisu za razgovor i Tom nije gubio vrijeme.

“Razmišljao sam malo o onom što si rekla da ne vozim prvi trening danas… ” – započeo je, ali ga je Brenda brzo prekinula:

“Objasnila sam ti zašto, to je…”

“Ne, čekaj, jasno mi je zašto, nisam mislio na to. Nešto drugo mi nije jasno. Dakle, ako je moj incident iz Singapura razlog zašto sam izgubio mjesto u bolidu danas – to znači… Znači li to da je Claire također akter u ovom scenariju? Netko unutar ekipe je morao donijeti tu odluku da me se kazni, što bi značilo da su i oni upleteni! Onda? Tko je u pitanju? Claire, Frank, tko?”

“Ne ide to tako, Tom. Nije bitan Williams, nije bitna Claire ni Frank, nije bitan ni Foyle! Ovdje se radi o igrama moći i sve što vidiš oko sebe je posljedica toga. Pitaš se kako je Gospođa K. uspjela tebe kazniti i staviti Foylea u bolid? Jednostavno! Prava osoba dobije novac da nešto obavi, onda ta osoba dio novca proslijedi nekom drugom, i tako dalje. Dio novca dođe do Foyleovih sponzora, da bi zatim dio toga došao do tvoje momčadi. Ništa u cijelom procesu nije ilegalno, ovo nije špijunski roman i nema pozitivnih i negativnih likova. Postoje samo ciljevi i igre moćnih osoba s dubokim džepovima i postoje alati i pijuni koji ih provode, na ovaj ili onaj način.”

“Dakle, ja sam u toj tvojoj priči pijun?”

“Nije to moja priča, to je tako kako jest. I ja sam pijun, a sve ovo je nedostižno za nas dvoje. Ne možeš dati pingvinu da rješava jednadžbe. Ovo nam ide visoko, visoko preko glave. Misliš da ja znam sve odgovore? Znam samo onoliko koliko je bilo potrebno da dobijem prikladnu obuku za svoju ulogu. Vjeruj mi kad ti kažem da nitko od ljudi koje spominješ nije odgovor na tvoje pitanje. Claire i Frank rade sjajan posao, ali oni ne vedre i ne oblače, samo plivaju najbolje što znaju u vodi čiju struju usmjerava netko drugi.”

“Netko drugi kao Gospođa K.?”

“Između ostalih.”

“Između ostalih?”

“Rekla sam ti, ja ne znam puno, ne znam o kome se radi, ali budi siguran da nije riječ o Claire, Mauriziju, Totu ili nekom drugom šefu ekipe. Pa što misliš što se dogodilo u Singapuru 2008.?” – upitala ga je, na što je Tom ostao zaprepašten.

Singapur 2008. mu je, naravno, bio dobro poznat, iako je tada imao samo osam godina. Radi se o najvećoj sramoti moderne Formule 1 i najvećoj aferi u povijesti ovog sporta. Tada drugi vozač Renaulta, Nelson Piquet, se namjerno zabio u zid što je direktno rezultiralo pobjedom njegovog timskog kolege, Fernanda Alonsa. Kad je Brenda spomenula Singapur u ovom kontekstu njegove čudne uloge u Formuli 1, prošli su ga trnci, ali to nije pokazao jer nije htio prekidati njezin tijek misli. Čekao je da nastavi, a ona je pogledala prema otvorenim vratima i uvjerila se da su još uvijek sami.

“Singapur 2008. svi pamte kao veliku sramotu Formule 1 i Renaulta, ali to nije onako kako izgleda. Flavio je pao, Pat je pao, ali su pali samo zato jer je netko morao! Obojica su se našla usred nesretnih okolnosti i dok se oluja stišala morali su šutke prihvatiti kaznu. Prava istina je ta da je Nelson bio najveći fijasko u školi posebnih vozača, kako vas Gospođa K. zove. Za svoju nesposobnost da kvalitetno odradi zadaću je dobio odgovarajuću nagradu. I eto, gdje je danas?”

“Ne znam…”

“Upravo tako.”

Tomu se nije sviđalo kuda ova priča ide jer ga je njegova bliska suradnica, očigledno suučesnica u neobičnom aranžmanu njegove karijere, upravo stavila u kontekst s vozačem koji je na tuđu naredbu zabio svoj bolid u zid. Raspoloženje mu nije popravila ni njezina iduća rečenica:

“Da ne idemo predaleko, sad bih se vratila na ono što će biti tvoj prvi zadatak ove sezone.”

Nije mogao vjerovati onome što čuje. Gledajući kako mu hladokrvno priča o stvarima koje su bile daleko ispod realnog moralnog minimuma kojeg bi on ikad mogao sebi dozvoliti, učinilo mu se da ne priča s onom simpatičnom plavokosom dvadesetpetogodišnjom Australkom nego da se odjednom pretvorila u hladokrvnog robota koji recitira tuđe riječi. Sve ovo bi imalo puno više smisla da je izgovoreno u tonu glasa Gospođe K., ali Brenda… Stajao je vidno šokiran i čekao što će biti iduće riječi iz njenih usta. Ostala je još minijaturna šansa i nada da je sve ovo krivo shvatio ili preuveličao, ali je i ona odmah ugušena kad mu je prenijela što je njegov prvi pravi zadatak u karijeri.

Nastavlja se…


Odgovor

2 komentara

  1. Jenson Button
    the_HD Prikaži

    Svaka čast. Volio bih da bude više ovakvih člankova.



    2
    1

    1
  2. Ayrton Senna
    FerrariF1 Prikaži

    Jako zanimljivo.. Ali Maurizio.. Mislim da više nije šef.. Ili se on to ponovno vraća i mjenja Binotta.. U svakom slučaju jako zanimljivo.. Ajmo dalje.. Jedva čekam.. ???



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.