5 stvari koje smo naučili nakon VN Bahreina

Izdvojeno / Kolumna

Ante Vetma

Prije 8 godina 3 min 13 komentara

Nico Rosberg, Mercedes

Nico Rosberg, Mercedes

1. Imamo vrlo zanimljive vikende i ne trebaju nam umjetna “poboljšanja”

I Australija i Bahrein su utrke koje su bile u najmanju ruku iznadprosječno zanimljive. I to zbog organskih, prirodnih razloga. Hamilton je malo zaspao na startu, Bottas napravio pogrešku, Rosberg dobro startao, Raikkonen isto malo zaspao pa je morao pretjecati, Kvyat imao drukčiju strategiju i tako dalje. To je samo još jedan dokaz da ne treba mijenjati ono što funkcionira. Promotori utrka vjerojatno očekuju da će baš njihova utrka pružiti dramu i triler kao Brazil 2012., ali to je nerealno. Ovo je sport, a ne Hollywood, pa nam stoga ne trebaju glumci i scenariji koji bi nam prezentirali farsu dok šeici ushićeno plješću i broje milijunčiće.

2. Stoffel Vandoorne zaslužuje mjesto u F1

Stoffel Vandoorne je u zadnji trenutak pozvan da se pridruži Formuli 1 u Bahreinu nakon što se u četvrtak saznalo da Fernando Alonso definitivno ne može nastupiti. Belgijanac je odradio let od 11 sati i došao u Bahrein, sjeo u bolid, odradio nekoliko desetaka krugova na treninzima i u današnjoj utrci pokazao vrlo lucidnu partiju i zaslužio bod. U ovakvoj konkurenciji taj bod je velik kao kuća, a kad se radi o debitantskom nastupu pod ovakvim uvjetima gdje su i puno iskusniji vozači ulazili u probleme u prometu i lomili krila bez pardona – kapa dolje! Bez obzira tko će izletjeti, nadam se da će Vandoorne dobiti mjesto jer se očito radi o pametnom vozaču i pravom raceru koji već u prvoj prilici pokazuje da zna gdje je granica i želi ići do nje, ali zna i da ne treba preko nje.

3. Romain Grosjean je pokazao kako se to radi

Jedna od najljepših F1 priča u posljednje vrijeme je rast i razvoj Romaina Grosjeana. Sjeća li se netko njegove prve epizode u Formuli 1 i ne tako impresivnih prvih rezultata? Zatim otići iz sporta, a onda se vratiti i vrlo brzo steći nadimak “first lap nutcase” – definitivno nije lako. Ali, Francuz je očito odrastao, opametio se i izoštrio onaj fini osjećaj kojeg imaju samo vrhunski vozači – kad ići na nož, kad se povući, kad stisnuti i kad popustiti. Ako ovako nastavi, mislim da Ferrari to neće moći ignorirati.

4. Force India je u velikim problemima

Force India je ovog vikenda izgledala potpuno izgubljeno. Da nam je netko prije sezone rekao da ćemo vidjeti kako ih Manor prelazi u čistom dvoboju na stazi – činilo bi se da je taj netko lud. Obje ekipe u sebi imaju Mercedesov motor, ali postoji neki aspekt razvoja na kojem u Manoru očigledno jako dobro rade, dok je istovremeno u Force Indiji potpuno suprotno. Najavili su poboljšanja za Kinu i za Španjolsku (kao, uostalom, i sve druge ekipe) pa ćemo vidjeti kako će se to odraziti na njihovu brzinu.

5. Manor napokon izgleda kao kompetitivna ekipa

I nastavak na gornji pasus – napokon smo izgubili tipičnog backmarkera. Nakon nekoliko godina sigurnih čuvara začelja, bilo da se sjetimo Caterhama, HRT-a ili Marussije – sada više ne možemo reći tko će utrku završiti na posljednjim pozicijama. Daleko od toga da će se sada boriti u sredini poretka ili za bodove, ali ovo je ogroman napredak u odnosu na ne tako davna vremena kad smo uvijek morali priupitati je li Manor upao u 107% kvalifikacijskog vremena.


Odgovor

13 komentara

  1. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    Nisan bija najpopularniji s komentarom da je pozitivna vijest što Alonso propušta utrku, ali izgleda da san ipak bija u pravu. Vandooornea je stvarno bilo užitak gledati, nadan se da ćemo ga što prije viditi u stalnoj postavi neke momčadi.


    0
    0

    0
    • Mclaren
      raca Prikaži

      Ej, koje neke momčadi? Pa on će karijeru završiti u McLarenu, naravno ako Ron i dalje bude šef, da ne zmagli kao Lewis. Doći će materijal, sa njim rezultati, za rezultatima sponzori, sa spnzorima još veća lova koja ne će biti problem za dati i kud bi on. Da se vratim na ono prvo, ja ko navijač nisam mogao javno to iznijeti, jer meni je žao što smo i Magnussena izgubili, ali da bi bili uskoro pakleni tim mladaca, to stoji. Veliki je dobitak za f1 što smo već danas imali privilegiju vidjeti što zna Stoffel


      0
      0

      0
  2. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    6. stvar
    Sauber je u žešćoj dubiozi.
    7. stvar
    Ferrari je izgleda bildao motor žestoko ne bi li uhvatio Benza.
    …..
    …..
    Bilo je možda ovdje materijala i za 10 stvari. :-D


    0
    0

    0
  3. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Sauber i force india jadno za gledat ko mch prosle godine….Za vandoornea jedino misljenje koje imam je da je talent ipo i vozac koji zasluzuje stalno vozacko mjesto u nekoj od ekipa,Nazalost taj je talent morao dokazat na nacin da je alonso gledao utrku iz boksa sto bi neki koji ga nr vole rekli da mu je tu i mjesto ali dobro.Nadam se da ce se u kini vratiti i voziti kao u ferrariju i da ce vandoorne uci u 2016 ako button ode.Grosjean jednostavno razvaljuje.Haas u prvoj sezoni nakon 2 utrke dokazano bolji od mclarena, force indie (danas) saubera i manora, ekipa koje mozemo recida imahu nekakvo iskustvo i da bi ih to trebalo trgnuti za bolje nastupe kao i alonsa ovaj herbertov sramotni i nezreo komentar…rosberg se konacno probudio i sad ce vjerovatno hamilton krenut u bolje pothvate nakon ove prve dvije utrke, ali ne treba vettela i cika rajku izbacivat iz tog kosa.Sve u svemu cekamo sljedecu utrku i nastavak sezone


    0
    0

    0
  4. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    utrke su sada stvarno zanimljive, puno je borbi….ljepo je počela sezona, samo kada bi budale ipak vratile onaj stari sustav kvalifikacija….bilo bi super


    0
    0

    0
  5. Blackhawk Prikaži

    Ante,pohvale za tekst ali kritika za tocku broj dva. Da Vandoorne nije bilo tko trebao bi znati svaki poznavatelj Formule 1. Nekada treba pogledati i utrke u nizim kategorijama. Vandoorne je tamo vec pokazao sto se od njega moze ocekivati i da zasluzuje mjesto u F1 naucilo se vec puno prije od jucerasnje utrke ;-)


    0
    0

    0
  6. Fernando Alonso
    r.u.m. Prikaži

    Naučili smo da Mclaren još nije riješio pouzdanost


    0
    0

    0
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      kad smo kod pouzdanosti:

      Oubay Zakkar ‏@OubayZakkarF1 14h14 hours ago

      Confirmed to me by @eboullier, Button will have to use a new PU in China.

      – ne znam koliko je ovo pouzdana informacija, ali ima smisla.


      0
      0

      0
    • Sebastian Vettel
      mzf1 Prikaži

      Naučili smo da timovima ne radi kalkulator kad triba izračunati što bi bilo kad bi bilo, a tiče se njihovog vozača, pa je tako Hamilton gubija sekundu po krugu, a Button bi završija na 7. mistu. Baš šteta što ih niko od ovih novinara ne isprda zbog tog.


      0
      0

      0
  7. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    Čekamo ocijene!


    0
    0

    0
  8. Blue Flag
    Viper Prikaži

    Naučili smo da Hamilton radi strategiju u nadi na će izaći SC…


    0
    0

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.