Ocjene vozača za VN Meksika 2015.

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 8 godina 5 min 19 komentara

Meksiko

Nove rubrike bi valjalo nastaviti njegovati, pa ćemo tako nastaviti i s ovom o ocjenjivanju vozača za svaku Veliku nagradu. Prekjučer smo ispratili Meksiko, možda ne najuzbudljiviju utrku prvenstva, ali svakako najposjećeniju i s najvrućom atmosferom. Kakve je tko ocjene pokupio za prošlu utrku, pročitajte u nastavku.

Nico Rosberg – 9.1/10
Napokon! Nico Rosberg je uspio osvojiti pobjedu s pole positiona, što mu nije pošlo za rukom od ovogodišnje VN Španjolske, iako je od tada osvojio još četiri pole positiona. Mišljenja sam da je Rosberg bolji Mercedesov vozač od VN Rusije, no nikako da uspije sve ukomponirati. Sada je uspio ostvariti i hattrick, što mu je prvi put u karijeri. Ali, tri pobjede sa zadnjih 11 pole positiona nisu neki rezultat za pohvaliti se, unatoč dva odustajanja zbog kvara na mašineriji.

Lewis Hamilton – 8.9/10
Sada kad je osigurao naslov, Lewis je istaknuo kako će voziti opuštenije, što se ustvari nije primijetilo. Sada je već standardno odvozio malo lošije kvalifikacije od Rosberga, no ovaj put mu nije pošlo za rukom izgurati ga sa staze u prvom zavoju, pa je tako ostao iza njega cijelu utrku. Nastup za ovogodišnju VN Meksika je bio u svemu za nijansu slabiji od Rosbergovog, no nipošto loš, jer je cijelo vrijeme bio na koju sekundu iza njega. Ipak, izjave oko Rosberga i ostalih konkurenata su bile sramotne.

Valtteri Bottas – 9/10
Pamti pa vrati! Finac je nokautom u drugoj rundi svladao Raikkonena i vratio mu za Rusiju, onih 15 bodova koje nikada neće dobiti natrag. Osim tog incidenta, nastup Valtterija ne pamtimo po nečemu posebnom. Napravio je ključan potez kada je pretekao Kvjata odmah poslije sigurnosnog auta, te utvrdio prvo mjesto na tablici vozača s najviše osvojenih bodova bez pobjede.

Daniil Kvjat – 9.2/10
Rus je napravio sjajan posao za VN Meksika, no razočaranja je na kraju ipak bilo, ponajviše zbog sigurnosnog automobila koji mu je doslovno iščupao postolje iz ruke. Šteta, Daniil je u jako dobroj formi i dostojan konkurent Ricciardu. Ipak, 12 bodova je dobar ulov nakon sudara u SAD-u, i dobar put ka pobjeđivanju timskog kolege.

Daniel Ricciardo8.6/10
Netipično za dežurnog smješka, bio je gotovo nevidljiv kroz utrku, no opet stalno tu negdje. Ricciardo doživljava tešku sezonu. Auto mu se svako malo kvari, više nije konkurentan kao prošle godine, i vozač jednostavno, htio to ili ne, gubi dio volje i one ekstra brzine koju ima kada sve dobro funkcionira.

Felipe Massa – 8.4/10
Felipe je u zadnjih nekoliko utrka pao u sjenu svog timskog kolege, ono što mu se događalo gotovo cijelu prošlu sezonu. Odvozio je solidno, no ništa spektakularno. SC mu je bio od velike pomoći.

Nico Hulkenberg – 8.1/10
Kao i vozač iznad, i ovaj je pao u sjenu svog momčadskog kolege, iako se sada na VN Meksika nekako izvukao pa završio ispred njega, što jednim dijelom može zahvaliti i sigurnosnom automobilu.

Sergio Perez – 8.7/10
Checo se toliko veselio svojoj domaćoj utrci, da bi na kraju dobio hladan tuš u obliku loše strategije. Iako se vidjelo da Force India neće briljirati na Hermanos Rodriguezu, bolji rezultat se očekivao, posebno zbog dobrog čuvanja guma od strane Pereza. Sergio je na kraju ostao pomalo razočaran, no i dalje je prvi vozač poslije Hamiltona, Rosberga i Vettela koji je u drugom dijelu sezone osvojio najviše bodova.

Max Verstappen – 8.9/10
Još jedna žrtva sigurnosnog automobila. Max je u prvom dijelu utrke bio sjajan, te je bio vrlo blizu Ricciardu do prvih zaustavljanja u boksevima. Unatoč “tek” 9. mjestu, Nizozemac ne prestaje oduševljavati publiku, i sada je skupio najviše bodova od svih vozača koji su prošli kroz Toro Rosso od novog načina bodovanja.

Romain Grosjean i Pastor Maldonado – 7/10
Blijeda utrka obojice Lotusovih vozača, bez puno akcije i jedva osvojen bod kojeg je donio Grosjean. Teško je dati neku realnu ocjenu vozačima koji su u bolidu s početka sezone.

Sebastian Vettel – 6.6/10
Netipičan vikend za Sebastian Vettela. Prvo se razbolio u petak nakon treninga, da bi sutradan u kvalifikacijama obavio prilično dobar posao. U utrci ništa nije štimalo od samog starta, kada je imao kontakt s Ricciardom iz kojeg je izašao s probušenom gumom. Poslije posjeta boksu je postavljao vrlo konkurentna vremena, tek nijansu sporija od dva Mercedesa, te je sustizao vozače ispred iznimno brzo. Sebastian se poslije preforsirao, izletio jednom, pa drugi put za kraj, iako je bolid već bio prilično raštiman. Vikend za zaborav.

Kimi Raikkonen – 6.3/10
Netko je izgubio kompas? Kimi u zadnjim utrkama nije oduševio publiku, posebno zbog netipične vožnje za njega. U utrci je solidno napredovao kroz poredak, no taj potez protiv Bottasa je nešto čudno što se događa u Finčevoj glavi. Volio bih kad bi mi netko dao konkretno objašnjenje cijele situacije.


Odgovor

19 komentara

  1. cezar Donator Prikaži

    Ako cemo iskreno Kimi je imao bolju trku od Vettela ne znam samo kako je dobio manju ocenu.
    Ocigledno da o Vettelu samo najbolje


    0
    0

    0
  2. ivan Donator Prikaži

    sta je sa ostalim vozacima i po kom kriterijumu se odredjuje ko dobija ocene


    0
    0

    0
  3. F1puls
    David Vidović Prikaži

    Nemoj Marko da mi pljuješ Felipea :mrgreen:
    Nije pao u sjenu Bottasa:
    SAD-odustajanje
    Rusija-4. (startao 15.)
    Japan-incident na startu, pokupio ga Ricciardo, nije niti stigao do boksa, a vodeći su ga obišli za krug
    Singapur-Hulk… a nekoliko krugova kasnije je bio žrtva zloglasnog Singapurskog malera s mjenjačima, odustao.

    Dakle, u drugom dijelu sezone, kada su obojica završavali utrke (ne računam Rusiju), 2-1 za Massu, Bottasa ga je jedino dobio u Meksiku.
    Sve ukupno, 2015. sezona (kada su obojica počeli i završili utrku): 6-6. Nije loše, zar ne? :D

    PS Rosbergu bih osobno dao malo veću ocjenu, bar 9.3-9.4, ostalo je na mjestu. :thumbs:


    0
    0

    0
  4. Maurizio Arrivabene
    Kuštelaar Prikaži

    kakva je ovo lakrdija? imam osjecaj da ovdje netko na krivi nacin ocjenjuje…krenite od 5 pa dodajte na gore ili skidajte na dolje, a imam osjecaj da vi krecete od 10 pa spustate! navijam za ferrari, ali vettel nikako za ovu utrku ne moze dobit ocjenu vecu od 5, nema sanse!!!! bez obzira na trece mjesto u kvalama, vise od 5 nikako!!!!


    0
    0

    0
  5. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Ni meni ocjene nisu baš najjasnije, ali eto. Mišljenja su različita.
    Ne slažem se da je Checo zaslućio već ocjenu od Hulka. Pa vozio je konzervativno i defnazivno, jer je mislio ići na jednu promjenu guma. Kako bilo, Hulk je završio isprd njega.
    Kvyat, Bottas, Rosberg i Hamilton – OK! Ostalo više manje, sve su to nijanse, izuzev ovog što sam napomenuo.
    Ferrarijevi vozači nisu zaslužili ovakve ocjene, a Kimi je možda zaslužio i bolju, u najgorem slučaju istu kao i Seb (ali obojica niže).


    0
    0

    0
  6. Bmw
    Marko Rakić Donator Prikaži

    Isprike svima na grešci u ocjenjivanju Sebastian Vettela. Pisao sam u brzini, a kako su 6 i 7 jedno pokraj drugog, omaklo mi se i za Sebastiana je ostala ocjena 7.6, umjesto 6.6.
    Isprike još jednom, nadam se da nećete zamjeriti, dogodi se onome tko radi :)


    0
    0

    0
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      E jooooj Marko, loša ti izvlaka, hehe. :-D :-D
      A opet ima veću ocjenu od Kimija. :-D
      Ali ovo je već realnije.


      0
      0

      0
    • Bmw
      Marko Rakić Donator Prikaži

      Ma ne, zaista je tako. Ne bih ignorirao vaše komentare da sam ih prije vidio :)
      Ja mislim da je zaslužio veću ocjenu od Kimija, jer je jedini on držao kakav takav tempo s Mercedesima, a Raikkonen ne uči na greškama. Kvale nije pošteno uzeti u obzir jer je imao kvar, ali to mu nije neko opravdanje jer je gotovo uvijek sporiji Ferrari subotom.


      0
      0

      0
  7. Sebastian Vettel
    senja Prikaži

    “Kao i vozač iznad, i ovaj je pao u sjenu svog momčadskog kolege, iako se sada na VN Meksika nekako izvukao pa završio ispred njega, što jednim dijelom može zahvaliti i sigurnosnom automobilu.”
    Aaaaaaa, jbt, ako nisi pratio nemoj ni ocjenjivati. Ocjenjuj one u vrhu, jer njih večina i prati dok ostale zanemaruje…
    Hulk je bio daleko ispred defanzivca – novog Trullija, prije SC-a. SC je ustavri donio kakvu takvu šansu Perezu da zaprijeti. Ali mu je i poslije SC-a Hulk razgulio.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.