Crtice iz života vozača Formule 1 (3. dio)

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 9 godina 3 min 2 komentara

Schumacher, Villeneuve, Jerez 1997

Malo je koji vozač obilježio povijest Formule 1 kao Juan Manuel Fangio. Bio je gospodin u pravom smislu riječi, čovjek koji se sam probio od dna do vrha i koji je do svoje smrti bio autoritet koji se nitko nije usudio propitkivati, ali i džentlmen do srži. Evo samo jednog dokaza. Slijedio je vikend kada je na redu bila VN Kube. Utrka se održavala drugu godinu za redom pod visokim pokroviteljstvom kubanskog predsjednika Fulgencija Batiste, poznatog kao čovjeka koji je od Havane namjeravao stvoriti latinski Las Vegas. Međutim, u to vrijeme je već trajala revolucija Fidela Castra, pa je noć uoči utrke iz predvorja luksuznog hotela Lincoln, tada 47-godišnjeg Fangia, uz prijetnju pištoljem oteo jedan od revolucionara. Ne želeći riskirati živote nedužnih ljudi oko sebe, Juan Manuel mirno je krenuo za otmičarem u revolucionarno skrovište, doznavši ondje da je meta i britanski vozač Stirling Moss. “Nemojte ga otimati, čovjek je na svadbenom putovanju”, hladnokrvno je lagao šefu otmičara, Castrovoj desnoj ruci Faustinu Perezu, spasivši tako Engleza od traume. Svoje je otmičare toliko oduševio inteligencijom i finoćom da su mu donijeli večeru po želji, drugog mu dana dali radio da može pratiti izravni prijenos utrke, a poslije njezina kraja ga pustili na slobodu. Poslije je izjavio: “Bila je to avantura. Ako je to što su pobunjenici učinili bilo zbog nekog višeg cilja, ne zamjeram im.” Na utrci je pobijedio Stirling Moss, kojeg je upravo Fangio spasio.

Jackie Stewart o svojoj pobjedi na VN Italije 1969. godine, kada su prva četvorica u cilj ušla s razmakom od dvije desetinke.

“Pobijedio sam za nekoliko centimetara od Jochena Rindta. Publika je bila apsolutno u banani, htjeli su nas samljeti, no policija nas je spasila. Završili smo tako da smo se zaključali u WC-u. No i dalje su lupali vratima i htjeli ući.“

Michael Schumacher izgubio je naslov 1997. u Jerezu, zadnjoj utrci sezone, nakon što se zabio u Villeneuvea, konkurenta za naslov. Tom prilikom su na jednoj njemačkoj televiziji izveli skeč u kojem navode razloge zašto Schumacher nije osvojio naslov.

“Imao sam tešku sezonu i ovaj sudar na kraju s Villeneuveom se dogodio jer sam imao mnogo problema. Bio je brži, nisam ga mogao vidjeti od silnih problema.”

Nakon što ga je voditelj upitao koji su to problemi bili, odgovorio je:

“Pa, kada sam ušao u boks na promjenu guma, ulili su mi dizel. Poslije sam imao problema s retrovizorima, brisačima i dječjom sjedalicom, zbilja niz ozbiljnih problema.”


Odgovor

2 komentara

  1. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Evo nazad crtica iz života vozača, uvijek zanimljivo štivo. Nisam znao za ovaj skeč o Schumiju, ali sam se pošteno nasmijao. Marko, postoji li možda video snimka toga?


    0
    0

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.