Toro Rossovi vozači hvale Yamamota nakon debija na treningu

Izdvojeno

Luka Jurić

Prije 5 godina 4 min 2 komentara

Toro Rossovi vozači Daniil Kvyat i Pierre Gasly smatraju kako je F1 debitant Naoki Yamamoto bio „jako dobar“ i da je odradio „jako dobar posao“ u svom debiju na prvom slobodnom treningu za VN Japana

Trenutni SUPER GT i Super Formula prvak Yamamoto, vozač kojeg podupire Honda, je vozio Gaslyjev bolid na prvom slobodnom treningu u Suzuki.

Yamamoto je završio trening na 17. mjestu, na 3,2 sekunde zaostatka za najbržim Valtterijem Bottasom te na desetinki zaostatka za Kvyjatom u drugom Toro Rossu, s tim da su bili na različitim programima. Yamamoto je također bio i najzaposleniji vozač na sesiji, s obzirom da je odvozio 30 krugova.

Na pitanje o Yamamotovom performansu, Kvyat je rekao:

„Mislim da je odradio dobar posao, jako dobar posao.

Očito on je domaći ovdje pa se snalazi po ovoj stazi. Rekao sam mu da skrene lijevo na izlasku iz boksa, ali nije to napravio!

Bili smo na jako različitim programima s gumama, bilo je teško za procijeniti, ali ono što sam ja vidio, izgledalo je kao da definitivno zna voziti bolid, pogotovo ovdje, a i dobar je kao osoba također.“

– Daniil Kvyat

Gasly i Yamamoto su bili momčadski kolege 2017. u Super Formuli te se Yamamoto ispričao Gaslyju što mu je uzeo mjesto za prvi slobodni trening.

Iako je Gasly priznao kako „nikad nije super“ propustiti početnu sesiju, pogotovo s obzirom da je posljednji slobodni trening u Japanu otkazan zbog tajfuna Hagibis, rekao je da je bilo lakše znajući da je Yamamoto taj zbog kojeg je morao propustiti prvi slobodni trening.

„Puno mi je pomogao te godine [u Super Formuli], znam koliko je dobar i koliko je htio probati F1.

I nakon sesije sam ga pitao je li uživao i rekao mi je: ‘Snaga je nevjerojatna!’. Znam da je jako uživao, što je bilo najbitnije, te je bio jako dobar također.

Uspjeli smo dobiti gotovo sve što smo htjeli.“

– Pierre Gasly

Na pitanje je li mislio da je momčad bila impresionirana, sam Yamamoto je rekao:

„Želim reći da, ali definitivno sam htio ostvariti bolji rezultat – ja sam vozač [tako da] ova pozicija nije zadovoljavajuća.

Ali najbitnije je to da dam dobre informacije momčadi. Ovaj vikend želim da momčad ostvari dobar rezultat, pogotovo Pierre koji mi je ustupio svoj bolid. Zahvalan sam mu na tome.“

– Naoki Yamamoto

Iako Yamamoto nije bio oduševljen sa 17. pozicijom, priznao je kako je njegov performans u odnosu na Kvyjata „pozitivna točka“.

Rekao je kako je bio nervozniji zbog toga što je vozio pred domaćom publikom, te kaže kako je ostao bez riječi i da je to bilo stvarno iznimno iskustvo.

Yamamoto je istaknuo snagu, težinu te gume kao najveće razlike između F1 bolida i njegovog Super Formula bolida.

„Na početku sesije, to je bila tako nevjerojatna snaga. Bio sam jako, jako iznenađen.

Nikad nisam iskusio takvu snagu.

To je možda gotovo 1000 KS, 900 KS u F1, u Super Formuli je blizu 600.

Druga razlika je težina bolida. Super Formula ima 600kg, ali F1 je teža, više od 100kg teža. To ima puno utjecaja na balans bolida i osjećaj.“

– Naoki Yamamoto

Nadodao je i kako je teško pronaći dobru radnu temperaturu ovih Pirelli guma. „Nisam imao iskustva s Pirelli gumama, ali mi je momčad puno pomogla.“

Na pitanje što misli o cjelokupnom iskustvu, Yamamoto je rekao:

„Naučio sam nešto o bolidu. Balans je imao malo understeera, pogotovo usred zavoja. Spori zavoji su bili malo nezgodni.

Dao sam što je više moguće informacija momčadi. Ovo je moja domaća utrka, jako je zabavno doći u Suzuku, čak i samo za prvi slobodni trening u petak.

Jako sam iznenađen i htio bih se svima zahvaliti: Hondi, Toro Rossu i svojim navijačima.“

– Naoki Yamamoto

Odgovor

2 komentara

  1. Juan Manuel Fangio
    rudi Prikaži

    Dobro za ukupni ugođaj za vn japana,ali sveukupno gledajuć momak ima 31 godinu i za uzet ga za vozača f1 je rizik. svaka čast njegovoj talentiranosti ali doć i vozit u 31 godini f1 ne znan kako bi bija to pravi potez,odnosno ne znan koja bi ga ekipa uzela.iskreno ja bi volija da dođe neki extra talent iz japana koji vozi odlično bez ustupaka “eliti”(a la Kobayashi) ali mislim da je to vrijeme iza nas.možda kad bi toyota ušla u f1 bilo kao motor dobavljač ili kao samostalna ekipa pa bi onda bilo japanskih vozača,ali ovako čisto sumnjam.ali dok je para bit će i iznenađenja.ipak je to f1 cirkus sa svim šta ide uz to.?



    1
    -6

    7
  2. Felipe Massa
    felipe_stipe Prikaži

    moguće da je ovo priprema za sljedeću godinu da honda dovede nekog svog japanca, oni vole ovaj sport,samo ne znam jeli imaju koga jeli ovi je malo star?kobayashi je bija dobar šteta za njega šta nije uspija ostat.



    2
    2

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.