Vettel: Nikad ne bih došao do F1 uz današnje troškove u motosportu

Izdvojeno

Luka Jurić

Prije 5 godina 2 min 28 komentara

Četverostruki svjetski prvak i trenutni Ferrarijev vozač Sebastian Vettel je rekao kako nikad ne bi uspio doći do Formule 1 da je sad na početku karijere zbog sve većih i većih troškova natjecanja u kartingu i juniorskim serijama.

Ovaj Ferrarijev vozač tvrdi kako je on jedan od nestajaće vrste njemačkih vozača s obzirom da buduće vozače u napretku blokiraju cijene koje su „preskupe“.

Prije prošlotjedne VN Njemačke na Hockenheimu, za koju mnogi vjeruju da bi mogla biti posljednja u bližoj budućnosti, Vettel je govorio o stanju F1 u Njemačkoj.

„Trenutno mislim da je preskupo i da si to većina ne može priuštiti.

Nijemci su poprilično izravni s načinom na koji troše svoj novac i nažalost juniorsko utrkivanje, počevši od kartinga do serija koje slijede nakon – ja mislim – su preskupe.

Nico [Hulkenberg] i ja smo uživali vozeći karting i utrkujući se međusobno. Mislim da pozadina nije toliko različita. Smatram da ukoliko biste nam dali istu šansu danas, da bi naše karijere završile poprilično rano jer jednostavno ne bismo imali dovoljno novaca za to.“

– Sebastian Vettel

„Tako da, sveukupno, omogućiti da se više djece – curica i dječaka – utrkuje, da bi sport trebao biti puno jeftiniji.“

„Njemačka publika je jako poštena i direktna i iskrena publika, tako da možda neke stvari koje su se dogodile u našem sportu nisu pomogle s popularnošću.“

– Sebastian Vettel

Vettel je nadodao da je status Michaela Schumachera kao njemačkog pionira u F1 „iznormalilo“ da će on dobivati više pažnje u svojoj domovini od vozača narednih generacija.

„Normalno je da se prašina najviše podizala kad je Michael počeo pobjeđivati s obzirom da je on prvi Nijemac koji je osvojio svjetsko prvenstvo. Kad ste prvi, uvijek će biti više zamaha i interesa – ali kao što je Nico [Hulkenberg] rekao, mislim da je atmosfera prošle godine [na VN Njemačke 2018.] dokazala da i dalje ima dosta apetita za utrkivanjem.“

– Sebastian Vettel

Odgovor

28 komentara

  1. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Mislim da su velika imena “materijalnog svijeta” previse uzeli sport pod svoju kontrolu (generalno govorim o sportovima). Volim to usporediti sa situacijom Stroll koju imamo u F1 trenutno. Kupovinom tima, stariji je Stroll automatski stvorio jos jedan pretinac u novcaniku bivse Force Indie, ali taj je pretinac svojom velicinom zatvorio jedno vozacko mjesto Estebanu koji ce, ako Bottas nekim cudom osvoji prvenstvo (ili bude u zescoj borbi) zavrsiti poput Pascala Wehrleina. Mozemo reci da je tako i opcenito u sportu. Velika su imena pokupovali mjesta unutar sportova, primjerice zemlje bliskog istoka svojim novcima kupuju mjesto u kalendaru i kupuju status u sportu (Kina to radi tako sto zadnjih par godina masno ulaze u nogomet i za vrtoglave novce kupuju solidne igrace iz europskih liga). Sto se tice F1 vise nije tajna da novi gledatelji nisu upuceni u nista. Servirani su im traileri utrka/sezona od 30 sekundi prepuni efekata u kojima je i DRS prolazak spektakularan, druga stvar je to sto su se gledatelji poceli skupljati tako sto im se servira kompilacija smjesnih team radia ili twitter skrinovi memeova iz F1 ili ovih prepirki poput ove koju ima Haas. Unazad zadnjih nekoliko sezona toliko se fokusiralo na “amerikanizaciju” sporta da me strah da bi mogli dobiti ovalnu stazu, a pogotovo na ove ulicne staze (nemam nista protiv jer to fanovi vole) samo zato jer tu ocekuju kakav takav spektakl poput sudara kao oni iz igrica (a da i ne spominjem da su sve te staze u gradovima koji pucaju od glamura). S vremenom imena Senna, Schumacher, Prost i Lauda isparavaju, pa cak su i Raikkonen i Alonso kod mladih poznate samo kao ikone team radia jer je to ono sto vide (uz nekoliko Hamiltonovih postova u Versace i Gucci odjeci ) na drustvenim mrezama. Povrh svega toga tu su i ove cijene o kojima govore Vettel i Hulkenberg…Scene poput onih iz filma gdje Senna vozi one kartinge, slike gdje Alonso kao trogodisnji spanjolac gdje ni ne prenose F1 sjedi u kartingu ili juznoafrickog vozaca na gridu mozda vise nikada necemo ni gledati. Cak sam i misljenja da bi se mladi Mick mogao uskoro naci u F1 prije nekih drugih, vislje od njega rangiranih, vozaca. Ovo je za neke dobra, a za neke ipak losa stvar. Meni su osobno bili drazi osjecaji dok sam gledao onboard snimke s onim kamerama koje se ugase na pola sekunde.



    36
    34

    2
  2. Daniel Ricciardo 3
    synystera7x Prikaži

    Mozda napomenuti Kubica svojedobno jednog od najbrzih vozaca koji je tada zbog svoje brzine cuvao mjestu u F1, a danas je na zalost i on jedan od onih koji kupuju preko sponzora mjesto u F1 momcadi koje realno nakon nesretne ozljede ne zasluzuje.Bod zadnju utrku je vise iznimka nego pravilo to valjda svi vidimo



    7
    7

    0
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Bod je iznimka za Williams, a ne za Kubicu. Da vozi u bilo kojem drugom timu, do sada je mogao do bodova. Pa čak i da je pola sekunde sporiji od timskog kolege. Evo Giovinazzi je ispočetka bio vidno sporiji od Kimija, pa je i on došao do boda. Došao bi ovu utrku i do još 4 da ga nisu kaznili… Dakle, svi osim Williamsa su do sada uzeli bodove, sa oba vozača. Tako da Kubica vozi bilo koji drugi bolid, bodovi mu nebi bili iznimka…



      3
      3

      0
  3. James Hunt
    Luca Badoer Prikaži

    Oduvik je to bija sport privilegiranih…nista cudno…u 50ima su vozili lordovi, 60ima sinovi lordova, 70ima sinovi poduzetnika, Senni je stari zaliva stazu itd itd…ko zna koliko ima dice po selima svita koji bi bili brzi od xy u datom trenutku



    5
    5

    0
  4. Ayrton Senna
    madgalico Prikaži

    Javio se škrtac.. hehe covjek iznajmljuje apartman 10 km od staze jer mu je skupo platiti smještaj blize. Jadan zaradjuje malo.

    Uvijek je bilo tako i bit ce i dalje. Ovo nije škoda kup, ovo je F1. Nije sport za sirotinju.

    Talenti ce uvijek moci doci u F1…neznam kako je Vettel uopce dosao u F1 ako nije talentiran?! ;p


    0
    -9

    9
    • Mick Schumacher
      tifosoante novinar Prikaži

      O čemu ti? Čovjek je skroz u pravu. Danas je teško uspjeti u nižim kategorijama, a kamoli u F1 ako nemaš podeblji bankovni račun. Primjer su ti Norris(otac mu je jedan od najbogatijih ljudi u UK), a znamo svi za Strolla i njegovog oca. Misliš li ti da bi Norris došao do F1 da nije bilo očevih para? Da ne govorimo o Strollu. Svakako da su utrke skup sport, ali stvarno bi trebalo početi sa smanjivanjem troškova od samih početaka trkaće karijere, od go-kartova, kaciga i ostalih stvari. Evo, uzmimo za primjer dječju kacigu za karting. Ona sama bez vizira i naljepnica i boja košta oko 500 eura. Sami vizir košta najmanje 60ak eura, a bojanje košta isto tako najmanje 600 eura, ovisno o dizajnu, bojama i slično. Eto tu je već jedno 1200 eura, a sigurno je da neće dijete imati samo jednu kacigu tijekom sezone, vjv će imati minimum 2-3, pomnožite i dobit ćete koliko košta trošak profesionalne kacige za 1 sezonu, a gdje je još go-kart, odijelo trkaće i troškovi održavanja. Siguran sam da se mogu smanjiti trkaći troškovi, ali ima li se volje, e to je druga stvar.



      3
      2

      1
      • Tricolore Gorila
        NoBreaks Prikaži

        nemreš jahat konja ako ga nemaš ili ti ga neko ne posudi . ima jeftinijih sportova



        1
        -2

        3
      • Mick Schumacher
        tifosoante novinar Prikaži

        @NoBreaks Istina, al moze konj bit i jeftiniji i pristupacniji.



        3
        3

        0
      • Tricolore Gorila
        NoBreaks Prikaži

        tifosoante
        sve 5. mi Hrvati se tu nećemo nikad igrat, vjeruj mi. tu je prevelika igra u svijetu a mi više nemamo kao u jugi “generalsku decu” koja se malo trkala za tuđu lovu. iluzorno je i pomisliti da sad imaš recimo 5 mil eura i da ćeš to uložiti u samo jedno dijete da bi možda nakon dosta godina investiranja (odlasci na prave trke, imati svoju stazu za karting…) postao kandidatom za F3 a kamoli u F1.
        Mi nikad nismo bili osvajači, pa nismo niti krali i otimali kroz povijest tuđi imetak, pa se tako nećemo niti utrkivati u F1 kao narod.



        1
        0

        1
      • Mick Schumacher
        tifosoante novinar Prikaži

        @NoBreaks Slažem se s tobom da zbog financija nećemo imat vozača u F1, bar ne u skorije vrijeme, ali imamo i jedan drugi problem. S Kodrićem smo bili blizu, ali mu je, kao i mnogima, zafalilo novca pa nije mogao u F1 pa se odlučio za GT utrke gdje je jako dobar. Čak i da je imao dovoljno novca, teško da bi mogao u F1 jer je prevelik za F1, a ne mislim na njegovu visinu(185 cm je jako velika visina za vozača F1 iako ih ima te visine ili većih, npr Russell je 185, a Ocon je 186), jer ako ga se usporedi sa vozačima slične visine, to je kao da uspoređujemo nagrađivanog bodybuildera(Kodrić) i anoreksicne manekene(Ocon, Russell). Osim novca, problem nam je i jako velika i jaka građa.



        3
        2

        1
      • Tricolore Gorila
        NoBreaks Prikaži

        tifosoante
        pun pogodak. mlad si i kužiš dobro situaciju



        1
        -1

        2
      • Mick Schumacher
        tifosoante novinar Prikaži

        @NoBreaks Hvala, hvala. Pa realno, da netko u nas hoce i ima novca, pa cak i uvjete za to(tek je nedavno u Trogiru otvorena bas prava staza za go kart, prva takva u Dalmaciji), tesko da bi i vozio u F1 jer smo kao nacija previse visoki, pogotovo mi iz Dalmacije, Dalmatinske Zagore i Hercegovine. Evo navest cu primjer. Ja sam 185 i dosta sam jake gradje i bokova, tako da bi se tesko uvukao u bolid,,a jos manje manje moj otac koji je 188, ali superteska kategorija po pitanju tezine i gradje?. Brat bi mozda i mogao(malo je mrsaviji) al je preko 190 tako da i to tesko????. Kad se malo bolje pogleda, svi malo visi vozaci F1, a na to mislim na vozace preko 180(izuzevsi Mansella, covjek je naspram vozaca slicne visine izgleda kao zastitar ispred Tropica, a naspram Prosta kao grizli) su bili mrsavi i jako uskih bokova, samo pogledajte Coultharda, Hilla, Buttona, Wurza, Ocona,(taj izgleda kao da nikad nije u babe rucao) i sve ce vam biti jasno.



        1
        0

        1
      • Tricolore Gorila
        NoBreaks Prikaži

        tifosoante
        jednom su dofurali na velesajam kopiju mcLarena sa video igrom (PS1 je bio i grand turismo. ranih 2000 i neke). ja sa 195 nisam mogao uvući dupe i sjesti unutra. a kao klinac sam redovito pobjeđivao na nizbrdici “prvaka jugoslavije u reliju” sa stotinjak konja manje u autu. ali nisam bio od “klase” koja se sponzorira Ina lovom. to je bilo rezervirano samo za “zaslužne”. i možeš fučkat koliko hoćeš ali i na toj mikro razini je to isprogramirano. e sad to sve uvećaj na F1. vidiš da će u budućnosti voziti samo djeca bivših prvaka i rijetko tko drugi.
        ali ! “uspostaviti ćemo novi trkački sport” koji je 3D i F1 će postati deplase za desetak godina. to je neminovno pa možda nastane šansa i za nas …



        1
        0

        1
      • Mick Schumacher
        tifosoante novinar Prikaži

        @NoBreaks Apsolutno, imamo tu šanse svakako, gamera imamo dosta i uspješni su, puno je jeftinije nego kupit cijelu trkaću opremu, dostatna je prava igra, volan, pedale i konzola, a i F1 Esport postaje sve popularniji tako da ne bi bilo čudno da za jedno 10-15 godina imamo i jednog predstavnika tu.

        P.S A vezano za generalsku djecu, ona i dalje postoje, samo su oni djeca raznih naših tajkuna i poduzetnika, a i imali smo u svijetu utrka jednog takvog zlatnog dečka, Sinišu Košutića, koji je bio Franjin unuk.



        1
        0

        1

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.