Vozači žele „posljedice“ za odlazak sa staze

Izdvojeno

Luka Jurić

Prije 5 godina 3 min 23 komentara

FIA-in trkaći direktor Michael Masi kaže kako su F1 vozači jasni u tome kako žele da ih prostor za izlijetanje kazni kad odu van staze.

Sve češće korištenje asfaltnih staza za izlijetanje umjesto trave i pijeska na stazama je umanjila prirodnu kaznu s kojom se vozači suočavaju ukoliko izlete sa staze. Posebne ‘trake za povratak na stazu’ su uvedene na zavojima nekih staza, poput Paul Ricarda prije dva tjedna, ali je Masi naglasio kako se sigurnost ne smije ugroziti pri instalaciji preventivnih mjera protiv iskorištavanja granica staze.

„Jedna od odluka koja je donesena prije dosta godina su asfaltne staze za izlijetanje, [koje] po pitanju sigurnosti, apsolutno igraju svoju ulogu te su važan dio toga kako su staze evoluirale.

Je li to imalo utjecaja na granice staze? Vozači možda ne vraćaju pozicije ako postoji neka terminologija: ‘da je tu betonski zid’, ili ‘da je tu trava’, ili ‘da je tu pijesak’? Mislim da je to promijenilo mentalitet.“

– Michael Masi

„Imali smo veliku raspravu s vozačima u Kanadi te su svi rekli ‘mi želimo posljedice’. Najbolji primjer je ovdje [u Austriji]. Sa svim narančastim rubnicima koji se nalaze na vanjskoj strani, zbog njihove prirode, na nekima je bilo posljedica. Tako da je jedan od tih koje ćemo nastaviti gledati i razvijati s vremenom.“

„Ali na kraju dana sigurnost, pobrinuti se da 20 dečkiju koji započnu utrku, da se vrate živi i zdravi, je glavni cilj. Postoji balans tih dviju stvari te je to nešto što ćemo nastaviti razmatrati i razvijati.“

– Michael Masi

Ranije spomenute ‘trake za povratak na stazu’, koje su korištene na Paulu Ricardu, bi se mogle pojaviti na još nekim stazama, nagovijestio je Masi, iako svako rješenje mora biti prilagođeno da dovoljno kazni vozača. Sergio Perez je dobio kaznu nakon što je pretekao dva bolida u prvom krugu VN Francuske koristeći se trakom za povratak na stazu u petom  zavoju.

„Isprobali smo nekoliko stvari u Francuskoj – stupić o kojem smo raspravljali u drugom zavoju i očito onaj u petom. Onaj u drugom zavoju je bio uspješan, a onaj u petom, da vratili su se na stazu, ali nisu gubili na vremenu.“

– Michael Masi

Govoreći na Red Bull Ringu, Masi je također sugerirao kako su neki vozači bili glasniji po ovom pitanju u javnosti nego što je to slučaj na sastancima s vozačima.

„Mislim da su vozači više rekli nekim od vas o žutim rubnicima i posljedicama nego što su meni. Tako da je tišina potvrda na neki način i odobravanje.“

– Michael Masi

Odgovor

23 komentara

  1. Vw
    Kiki_GP Prikaži

    Dobro da jos vozaci ne zatraze da u bolid sjednu u odijelima. Zasto ne kaznjavaju kad vozac s bolidom udari drugog vozaca i sebi napravi korist ima dosta primjera ili kad vozac udari u drugog vozaca i sjebe mu gumu ili ga izvrti na stazi. Kako ces kaznit vozaca ako je isti nema kamo nego je primoran izaci van trkace linije.



    4
    -8

    12
    • Mercedes
      Jester Donator Prikaži

      Promašio si temu totalno, nije riječ o incidentima već o izlascima van granica staze. Povećati izletne zone i vratiti šljunak, mislim da bi nakon par ‘zakopavanja’ pored staze broj prekršaja drastično pao.



      15
      10

      5
      • Vw
        Kiki_GP Prikaži

        Van teme. Ono kad osoba citira kaj mu odgovara. Asfaltne zone su se pokazale efikasnije i sigurnije od sljunka i trave. O cemu ti pricas. Izvlacis rijeci iz konteksta.



        3
        -2

        5
      • Mclaren
        LH44 Donator Prikaži

        @Kiki_GP stvar je u tome da asfaltne zone ne kažnjavaju vozače kada idu NAMJERNO široko i postavljanje šljunka ili trave/astroturfa bi bilo puno bolja solucija za taj problem, nekih 2-3 metra od bijele linije ili rubnika i tjt ili jednostavno kobasica rubnik, pa ti struži krilo, podnicu i difuzor dokle hoćeš, nećeš se proslaviti, kao Lewis prošlu trku. Poslije toga asfaltiraj do zida, nikakav problem.



        4
        4

        0
      • Mercedes
        Jester Donator Prikaži

        @Kiki_GP

        Ne kužim….lupetaš o trkačim incidentima udaranja kotačima i kažnjavanju istog u temi o nekažnjavanju izlazaka sa staze , a ja citiram (ne znam samo koga i što) ono kaj mi odgovara i izvlačim riječi iz konteksta? Svašta, daj se dogovori prvo sam sa sobom o čemu misliš raspravljati i probaj pogoditi adekvatnu temu.


        0
        -1

        1
  2. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Odmah uz granicu staze (ili pasica, tamo gdje ih ima) treba biti 2-3 metra trave ili šljunka, a nakon toga izletne zone (asfaltirane, kad su vec sigurnije).
    Rješena stvar.



    11
    11

    0
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Samo šljunak ti može prevrnuti bolid….prije nego stigne do asfalta.



      6
      3

      3
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        Onda 2m travice fino i problem riješen.



        4
        3

        1
      • Sebastian Vettel 5
        dzalac Prikaži

        Imaju halo nek se okrece koliko hoce



        26
        26

        0
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Bolid se najblje zaustavlja s gumama na asfaltu. ako se krene kotrljati po šljunku travi ili asfaltu svejedno – vrlo slabo usporava. Šljunak je dobar ako ne dođe do prevrtanja jer dobro absorbira energiju bolida i eventualnog pogona kotača…..



        2
        1

        1
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Ma visoki rubnici, najbolje riješenje. Kažnjava te i za izlazak sa staze, a i usporava ti povratak, jer ne možeš se baš preko njega vratiti punom brzinom… Pijesak je opasan, jer ne usporava bolid, pa se rizikuje opasan udarac u zid, koliko god da je udaljen. To smo dobro vidjeli u Austriji. Bottas je mogao polomiti ruke, da nije brzo reagovao.



        3
        2

        1
      • Ayrton Senna
        Beethoven87 Donator Prikaži

        Trava je bolja od pijeska. Dobro je rekao @wapi, nije mi prevrtanje uopce palo napamet, a opet, dobro kaze @smr201. :)
        @Pastor, ne ful pijesak(trava), samo par metara, da sprijeci npr dobivanje na vremenu presirokim izlaskom iz zavoja (širi luk). Velika je stvar kad vozaci znaju da ce ih prevelik rizik i greska koštat u najblažem slučaju dosta vremena plus prljavštine na gumama i briga jel sve ok s podnicom…
        Rubnici su isto ok, iako takodjer mogu izazvat opasnu situaciju.
        Nek kombiniraju sve to skupa…


        0
        0

        0
      • Ayrton Senna
        Beethoven87 Donator Prikaži

        2m široke kuruzane, tik uz stazu :)
        Slijedecih par krugova vozac za kaznu vadi kukuruze iz kokpita



        4
        4

        0
      • Nigel Mansell
        The Simpsons Prikaži

        Ja bih stavio vodu i krokodile. ;)
        Pa ti idi u kanal pajdo, gume ti se ohlade i smokre a možda te i krokodil dohvati kroz haloo



        7
        7

        0
      • Michael Schumacher
        VRSV546 Prikaži

        Sta ce van asfalt, kako je u austriji bi trebalo bit na svakoj stazi, ako in je to nesigurno onda neka voze romobil a ne F1, mogli su u boxu stavit kacige na glave da se nebi ozljedili, F1 je trenutno sigurnija od nogometa


        0
        -1

        1
  3. fjaka Prikaži

    ja želin opet 80-e jeli mi može ko uslišit želju



    3
    -1

    4
  4. Sebastian Vettel
    Pastor Prikaži

    Mislim da pijesak nije baš pametan. Sporo zaustavlja bolid, pa je zbog toga sigurnosni problem. Vidjeli smo u Austriji, iako su izletne zone bile velike, pijesak jednostavno ne usporava bolid, pa se bolid skrši, koliko god da je duga izletna zona. Pametniji su oni visoki rubnici koje smo vidjeli u Austriji. Ono jednostavno treba staviti na svako mjesto gdje se izlaskom van granica staze može steći prednost. Pa ko voli nek izvoli. Prelaskom preko tih rubnika rizikuješ oštećenje bolida, a preko pijeska posljedice mogu biti puno gore. Jes da pijesak kazni grešku puno gore, ali može i ozlijediti vozača, jer je i onaj zid, koliko god da je udaljen, gotovo neizbježan kad izletiš na pijesak.



    9
    8

    1
  5. Rolex
    petar8 Prikaži

    Pada mi napamet kao laiku jedno “blesavo” rjesenje: a da se u izletnim stazama stavi grublji asfalt? Sigurno je, usporilo bi bolid zbog veceg trenja, a i “kaznilo” bi vozaca malo vecom potrosnjom guma…



    3
    3

    0
  6. Ross Brawn
    Tuzlaensis Prikaži

    Oni “kobaja” rubnici su se pokazali kao dobro rješenje u Austriji iako ima asfaltiranih izletnih zona. Možda neka kombinacija toga i trave, pa onda asfalt..



    3
    3

    0
  7. Nigel Mansell
    Frizby Prikaži

    Nisam za postavljanje visokih rubnika zbog F3 nesreće koja se dogodila prošle godine u Macau. Zamislite ako otkažu nekome kočnice ili se desi udes pred kočenje, taj visoki rubnik postaje lansirna rampa.



    2
    1

    1

  8. avalon Prikaži

    drago mi je šta se vozači ne protive . šta se tiče “kažnjavanja” … možda bi dobra bila kombinacija trave , pijeska pa onda u “nastavku” asfalta . kako je pastor ispravno ( po meni ) primjetija spominjući bottasa sam pijesak je za kur jer vozač može nastradat . isto tako i trava . na travi je riskantno “taknut” kočnicu jer se vozač može izvrtit ( ricciardo kad se osvrnija na sebovo izljetanje u kanadi ) pa se ako je loša krma u tom vrćenju zbog skoro nikakve kontrole bolida vratit na stazu i eto sra*a . pijesak … ne sjećam se da su se bolidi prevrtali ( ako su neka me neko podsjeti ) ali postoje drugi problemi . npr kad bolid izleti na pijesak usljed “poskakivanja” nisu mu stalno svi kotači na podlozi , a kad i jesu pijesak je zbog svoje strukture nezahvalan za kočenje . možda je i zbog toga bottas usprkos naporu da zaustavi bolid prije udara u zid ipak udrija . kombinacija trave di se ne dira kočnica , pijeska di se preventivno koči koliko je moguče i onda grubi asfalt di vozač sigurno uspori ali i “plati” za svoju pogrešku jer opet mora proči preko pijeska , trave , a prljave gume treba “očitit” na stazi pa tada “dovođenjem guma u trkači mod” gubi vrime i poziciju ako mu je konkurent blizu . “kobasice” su OK ALI i nisu ( bar tako mislim ) jer mogu oštetit bolid do odustajanja . bolje je da se vozač uspije vratit u trku bez oštećenja ali ako i kad pretjera kazni ga “bog mjere” zbog jer je izljetanjem preša mjeru tj granicu staze ;)



    10
    10

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.