FIA ekipama poslala prijedlog pravilnika za 2021. – evo što se mijenja

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 5 godina 2 min 16 komentara

FIA je danas ekipama poslala prvi prijedlog pravilnika za 2021. godinu kad se očekuje početak nove ere sporta. GP vikend bit će kompaktniji – tehnički pregled bolida bit će u petak ujutro, te se nakon toga neće moći obavljati veće promjene jer bi bili u parc fermeu, a slobodni treninzi sele u poslijepodnevne termine.

Kao što je poznato – bolidi će dobiti novi izgled i dimenzije, a mogli bi biti sličniji onome kako trenutno izgledaju Indy bolidi nego trenutna generacija F1 bolida. Osim toga, sad je poznato da će i GP vikend biti promijenjen.

Raspored ekipa će se skratiti za jedan dan. Četvrtak, koji je dosad služio za medijske obaveze, bi bio slobodan. Sve to će se odviti u petak ujutro – kako konferencije za novinare, tako i tehnički pregled bolida. Prva dva treninga vozila bi se poslijepodne, što bi značilo da će prvi trening biti relevantniji za simulaciju utrke, obzirom na doba dana.

Prvi trening tako bi krenuo (gledajući centralnoeuropsku vremensku zonu) u 13 sati i trajao bi do 14:30, a drugi trening bi započeo u 17 i završio u 18:30.

Više neće biti dozvoljeno homologirati dva rješenja prednjeg krila i onda u subotu odabrati koje bolje funkcionira. Ekipe će u petak ujutro morati odlučiti što će koristiti. To će ekipe vjerojatno natjerati da tijekom jednog vikenda testiraju krila koja će koristiti tek za tjedan ili dva.

Ovo je prvi prijedlog i sad slijede pregovori i prijedlozi od strana ekipa, a zaključak možemo očekivati 30. lipnja.


Odgovor

16 komentara

  1. Felipe Massa
    Braziliscanec Masa Prikaži

    Baš me zanima hoće li bolidi biti uži i lakši. Nadam se da hoće.
    Bilo je fora vidjeti rekorde staza kako padaju, ali “close racing” je ipak ljepše gledati.



    7
    7

    0
  2. Shell
    Roki123 Prikaži

    Parc ferme u petak ujutro ? haha , koja je onda poanta treninga ?



    9
    9

    0
    • gidra Prikaži

      Vrijeme od tehničkog do prvog treninga bi provodili u parc fermeu.



      1
      0

      1
    • Nigel Mansell
      Frizby Prikaži

      Bila bi dva parc fermea. Ovaj koji je spomenut u članku se ne odnosi na promjenu setupa nego da momčadi ne smiju stavljat na bolid drugačije(nove) specifikacije dijelova tijekom cijelog vikenda, tzv. “soft” parc ferme.
      Onaj klasičan za zabranu većih promjena na setupu nakon kvalifikacija bi i dalje bio isti.


      0
      0

      0
  3. Fernando Alonso
    Lovro Andraka urednik Prikaži

    Sviđa mi se spomenuta sličnost s IndyCarom i također se nadam da će doći do smanjenja dimenzija bolida. Ovo uvođenje parc fermea u petak ujutro mi se baš i ne sviđa, ako se ne varam, to znači da su zabranjene bilo kakve promjene na bolidu, čak i set-up, što bi značilo da će treninzi služiti samo za testiranje novih dijelova za buduće utrke i malo vozikanja uoči utrke. Nisam baš za dodatne restrikcije u F1 pravilima, i ovako mislim da su momčadi preograničene u onome što smiju raditi sa svojim bolidima.



    6
    2

    4
  4. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Na ovo Ferrari mora staviti veto. Ovo je luđe od Bernijevih prskalica.



    8
    8

    0
  5. Kimi Raikkonen
    zoka Prikaži

    Zašto bi neko htjeo da f1 bolid liči na indi?



    4
    4

    0
  6. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    ovo sa skrećenjem gp vikenda podržavam.
    pribiližvanje indycar bolidima također.
    ovo sa zabranom dvije vrste prednjeg krila ne podržavam.


    0
    0

    0
  7. Michael Schumacher
    ruzinavi Prikaži

    Neće im ovo proć, uz minimalna testiranja kak da isprobaju nove djelove? smanjivanje troškova? morat će još bolje simulatore napraviti, a razno razne druge simlacije i software-i će još napumpati troškove, što znači još trošenja love što če značiti još veće razlike “malih” i “velikih”. a planiraju uvesti budget cap… ne znam… teško da će ovo proći. ostalo mi se čini ok, za sada.



    4
    4

    0
  8. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Više neće biti dozvoljeno homologirati dva rješenja prednjeg krila i onda u subotu odabrati koje bolje funkcionira. Ekipe će u petak ujutro morati odlučiti što će koristiti. To će ekipe vjerojatno natjerati da tijekom jednog vikenda testiraju krila koja će koristiti tek za tjedan ili dva.

    Aha ovo bi kao trebalo donijeti neku neizvjesnost i ekipe će biti slabije pripremljene za kvalifikacije i utrku?
    Znači povećat će se značaj simulatora i preko tjedna će se odvozit 63728281 krugova u simulatoru da vec znaju koje ce specifikacije i postavke bit izabrane u petak.
    Nrmam pojma jesam dobro skuzio ali ako jesam, onda mi se ovo ne svida. Po tome su mogli izbacit jedan trening, sto imam testirat 3 treninga?



    3
    3

    0
  9. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Ovo je suludo, pa bogatije i bolje organizirane ekipe će onda imati još veću prednost nad ostalima jer će dolaziti bolje pripremljene na utrke.
    A zamislite tek idiotne situacije da shvatiš da si fulao set-up, a ne možeš ga promijeniti dva dana i znaš nakon pola sata treninga da si u banani za cijeli vikend.



    1
    1

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.