Formula 1 razmatra uvođenje Q4

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 6 godina 2 min 31 komentara

Formula 1 ponovo razmatra o novom kvalifikacijskom formatu koji bi natjecanje za startne pozicije podijelio u četiri umjesto u tri dijela kao dosad.

O ovoj temi raspravljalo se prošlog tjedna na sastanku Strateške grupe na inicijativu Liberty Medije.

“Puno su istraživali među navijačima i ovo je jedna od stvari koje bi navijači voljeli,” rekao je FIA-in trkaći direktor Charlie Whiting.

Trenutno imamo sistem po kojem u Q1 kroz prvih 18 minuta ispada 5 vozača, zatim idućih 15 minuta u Q2 ispada još 5 vozača, a u završnici imamo 12 minuta natjecanja između 10 najbržih vozača.

U novom prijedlogu bi se skratile runde i pauze između njih, a u svakoj rundi bi ispalo po četiri vozača.

“Osobno, mislim da je to dobra ideja, ali odluka nije moja,” kaže Whiting.

To bi značilo da bi u novoj 4. rundi imali 8 vozača. Whiting naglašava da se nije raspravljala mogućnost da svaki od tih 8 bolida napravi jedan čisti krug bez ometanja drugih vozača, već se pretpostavlja da će biti dovoljno vremena za 2 pokušaja svih 8 vozača.

Vozači trenutno imaju na raspolaganju 13 setova guma za vikend, a u slučaju prihvaćanja ovog prijedloga vrlo je vjerojatno da bi se to promijenilo.

“Naš idući korak je procjena što bi točno bilo potrebno po pitanju guma. O tome se mora pažljivo razmisliti.”


Odgovor

31 komentara

  1. Kimi Raikkonen
    Iceman 7 Prikaži

    Ovakve kvalifikacije s ovakvim timovima nisu nešto zanimljive… Smatram da bi najbolji i najzanimljivije kvalifikacije bile kad bi jedan po jedan bolid vozio brze krugove i to redoslijedom po plasmanu iz posljednje utrke(tipa prvi idu koji su odustali, pa po plasmanu od zadnjeg prema naprijed). Ovakav format kvalifikacija daje priliku vozaču koji je u prvom pokušaju napravio grešku da u drugom popravi i na kraju kvalifikacija imate startni poredak po jačini bolida na toj stazi… Jedan krug izvlači više od vozača i daje kvaliteniju utrku, jer možda Hamilton ili Vettel zeznu svoj krug pa startaju tipa 11.i 14….. Možda i kiša krene padat od sredine kvalifikacija pa imate Toro Rosso i Sauber na vrhu na startu, zašto to nebi bilo moguće? U Suzuki za vikend već znamo da će Williams ispast u q1, Vandoorne, vrjv jedan Torro Rosso, vrjv Ericsson. Di je tu neizvjesnost?



    12
    8

    4
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      meni su te stare kvale sa jednim krugom bile živa dosada. ove sa tri runde su mi zanimljivije 100x.



      5
      4

      1
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Pa cilj kvalifikacija je da se pokaže ko je najbrži. Koga zanima lutrija…

      A ovaj tvoj prijedlog je glup iz još jednog razloga. Koliko bi trajalo da izlaze jedan po jedan? Na kraju bi se staza unaprijedila, pa bi opet oni iz vrha prethodne utrke imali najbolju stazu, ako bi bilo suho. Odnosno pobjednik iz prethodne utrke bi imao najbolje uslove za najbrži krug…



      3
      3

      0
    • Mika Hakkinen
      stoka Prikaži

      Prvo vratit nadolijevanje goriva, pa onda vratiti kvalifikacike gdje u q3 idu sa onoliko goriva koliko startaju utrku. Pa nek ima malo taktike a ne da na poleu budu isti vozaci i momcadi zadnjih 5 godina.



      1
      1

      0
  2. Mclaren
    KERS Prikaži

    Izabcite kvalifikacije i izvlacite startni grid kao tombolu..pa ko ima srece startat ce prvi.



    5
    3

    2
  3. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Nema potrebe za Q4.
    Ništa se neće promijeniti.
    Samo će možda trebati još više guma.
    Što će reći još više troška. :mrgreen:
    Ona sabiranja krugova (dva pokušaja), ili onaj jedan pokušaj, da ne govorim o onoj gluposti od prije 2 godine :facepalm: mi nisu kao ovaj trenutni format.
    Takođe, ni onih nekadašnjih 1 sat vremena i maksimalnih 12 krugova.
    Ovo što imamo trenutno je sasvim OK.
    Nekada se desi situacija poput ovog vikenda da ekipa “ne želi” da prođe u Q3, znajući da će imati P11 i P12, ali to se više tiče pravila oko kažnjavanja i pravila oko guma, te samih guma (njihovih svojstava).



    3
    3

    0
  4. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Ako se vec ide dodavati Q4 onda neka barem u svakoj rundi ispadne po 5 vozaca i u zadnjoj neka bude one shot qualifying. (iako bih to volio za svaku rundu, ali mislim da se to nece dogoditi)



    4
    3

    1
  5. Mercedes
    Jester Donator Prikaži

    A da prestanu izmišljati toplu vodu? To isto nije loša ideja.



    5
    4

    1
  6. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    ja mislim da bi bilo dobro za naprave 20 kvalifikacijskih rundi. pa sta ima veze, neka kvale krenu u 2 i zavrse u 7 navecer. Jos bolje bi bilo da tko osvoji pole starta zadnji. A ne bi bilo ni lose da malo jos kontroliraju Ferrari jer su prebrzi. Sigurno nesto slampavi talijani muljalju. Treba dati i prvaku od prosle godine da na pocerku iduce ima odmah bar 100 bodova. Zbilja se nekad pitam s cime razmisljaju ovi u vodstvu F1. Sto ce se dobiti jos jednom q rundom? dali ce mozda ispasti merc ferrari ili RB? Dali ce biti zanimljivije? same gluposti smisljaju iz godine u godinu.



    4
    -3

    7
  7. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Ovo nije velika promjena već samo manja da u kvalama imamo manje vremena kada se ne vozi.
    Meni je ok prijedlog. Nije sada ništa drastično ni ludo.
    Top 8 u Q3 bi trebalo možda spriječiti neke ekipe da idu sa tvrđim gumama kao što idu u Q2 da bi dobili bolji prvi stint.



    4
    4

    0
  8. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    ”“Puno su istraživali među navijačima i ovo je jedna od stvari koje bi navijači voljeli,” rekao je FIA-in trkaći direktor Charlie Whiting.” – https://www.f1fanvoice.com/auth/sign_in – pridružite se da ne bi drugi umjesto vas odlučivali!



    4
    4

    0
  9. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    s čime se oni bave… *facepalm*
    neka izvlače parove i pobjednik ide dalje, kao teniski turnir. s nositeljima u jednoj i ostalima u drugoj zdjeli. ovisno o zaostatku se određuju pozicije od trećeg mjesta na dalje. :D
    to bi bilo zanimljivo a ne Q4. i baš me zanima gdje su oni to puno istraživali i među kojim navijačima?



    2
    2

    0
  10. Kapiten Prikaži

    Ja bi uveo kvale kao u moto gp, tako bi zanimljiviji bio P1 i P2.. 10 najboljih idu diretno u Q2 a ostatak se bori za 2 mjesta u Q1 koja vode u Q2 i borbu za pole…npr kisa petkom i kiksaju vodeci odmah se dovode u neugodnu situaciju da startaju iza 12 mjesta



    3
    3

    0
    • David Croft
      Ferrari Prikaži

      Vidiš meni su MotoGP kvale očajne…meni baš loš format.



      1
      -1

      2
      • Kapiten Prikaži

        ne znam meni je prezanimljivo pogotovo kad se FP1 i FP2 voze po kisnim uvjetima pa u subuotu ujutro na FP3 svi ginu da poprave vrijeme da bi sacuvali gume za Q2 i skoro svaku utrku je neko od top momcadi u Q1 i mora da se bori za ostalim za prolaz.


        0
        0

        0
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      A tako bi i treninzi imali više smisla, da se odredi ko će ići u Q1, a ko u Q2. Nebi se praštale greške ni na treninzima.



      3
      3

      0
      • Kapiten Prikaži

        bas tako, trenutno su treninzi u f1 dosadni skoro svaki put zaspem koliko je monotono, dok je moto gp prica za sebe, jer kad dodje vikedn moto gp bukvalno prati se petak subota nedelja


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Ja ne gledam cijeli vikend MotoGP-a. Možda što me ne zanima toliko koliko F1. Ali mi i nemaju puno smisla kod njih ni same kvalifikacije. Ne mislim na sistem kvalifikacija i treninga, nego na nevažnost kvalifikacija. Kada Lorenzo zna startati sa desetog mjesta, i voditi nakon prve krivine… Kod njih nisu toliko važne kvalifikacije, ali je sistem kvalifikacija dobar, i nebi bio loš za F1. U F1 je puno važnije gdje ćeš se kvalifikovati, jer to obično određuje ukupan poredak na utrci. Kod motora nije tako, ni blizu.



        2
        2

        0
  11. Sebastian Vettel 5
    ZamaF1 Prikaži

    Ja bih osobno volio da tih 8 zadnjih imaju samo jedan krug gdje svako posebno vozi svoj krug gdje ga drugi nece ometati (kao 2005, ali naravno ne da cijeli grid vozi kao tad).



    2
    1

    1
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      8 je previše. 5 najboljih svaki po jedan krug, startaju 1 po 1 (do tada najbrži starta zadnji). Nema slipstreama, nema tko ide prvi ovaj vikend, a tko sljedeći i ostalih pizdarija….



      3
      3

      0
      • Sebastian Vettel 5
        ZamaF1 Prikaži

        Sa trenutnim sustavom ne mozemo vidjet kako tko vozi osim ako se reziser koncentrira na jednog vozaca, a to kad pratis 6 (budmo realni, ostali su manje bitni) vozaca onda je malo dekoncentrirajuće…mislim da bi fanovi puno više uzivali u ovom formatu gdje bi imali vozace koji pojedinačno voze..
        Sad bili njih bilo 5, 8 ili koji vec broj to nek je na struci.



        3
        2

        1
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        To ne valja jer staza nije ista za svakog. Znamo koliko se popravljaju vremena nakon svakog treninga, nakon svakog dijela kvalifikacija. Onaj ko bi izašao zadnji bi imao najbolju stazu. Osima ako kiša ne padne…
        Ovo trenutno je dobro. A ni ovaj Q4 nebi bio loš. Samo bi donio više akcije, manje čekanja između dijelova kvalifikacija. A kako bi bilo manje vremena u svakom dijelu, bilo bi i manje čekanja u garaži, ako misle pokušati dva puta.



        2
        2

        0
  12. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Uvijek nešto, dajte im onda da svi voze sat vremena.



    2
    2

    0
  13. Pierre Gasly
    Perica9 Prikaži

    Rađe bih da uvede IQ test kad dovode nove ljude u F1… Okušali su se 2016. i znamo kako je prošlo…



    7
    7

    0
  14. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Ja da vodim ja bi stavio da svi imajh jedan brzi, kao i prije a da idu redom ko je zadnji zavrsia vikend prije prema ostalima, znan da ako padne kisa ili osusi se staza nije bas pravedno ali bilo bi vise uzbudenja i u trci radi toga.



    1
    0

    1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.