Momčadi će tražiti od FIA-e da smanji broj testiranja u 2019.

Vijesti

Luka Kolak

Prije 6 godina 2 min 7 komentara

Momčadi Formule 1 pripremaju razgovor FIA-om vezan uz smanjivanje broja testiranja za 2019. – unatoč već tijesnim ograničenjima.

Proteklih godina postojala su dva četverodnevna predsezonska testiranja zajedno s dva dvodnevna testiranja unutar sezone, s tim da su ta dva dana rezervirana za rookie vozače. Ove sezone, prvo testiranje je održano u Barceloni, dok je drugo bilo zakazano na Hungaroringu.

Konsenzus koji je između momčadi je da čak i toliko limitirana testiranja su preveliki zalogaj za njihovo osoblje koje je stalno na putu. Testiranja u Mađarskoj, koja su na rasporedu vikend nakon same utrke na Hungaroringu, pokazala su se kao nepopularna, pogotovo zbog toga što se događa nakon pet utrka u šest tjedana.

Kalendar za sljedeću sezonu ponovno će sadržavati 21 utrku, s Njemačkoj koje nema i dodanim Miamijem, iako s privremenim statusom. Uz probleme vezane uz osoblje, postoji osjećaj da je velika kilometraža koja se ostvari na predsezonskim testiranjima, gdje vozači odvoze najčešće preko 100 krugova na dan, glavni odljev resursa u vrijeme kada su momčadi vrlo kratke s novim dijelovima.

Menadžeri momčadi nedavno su održali sastanak gdje su raspravljali da smanji trajanje predsezonskih testiranja na samo jedno testiranje koje bi trajalo pet dana, dok bi imali samo jedno testiranje unutar sezone. Ono bi se najvjerojatnije održalo nakon VN Španjolske u svibnju gdje bi oba dana bila rezervirana za rookie vozače kako bi se upoznali s FIA-in zahtjevima. Pirellijeva testiranja nakon sezone u Abu Dhabiju neće biti dirana.

Momčadi nisu još imale službene razgovore s FIA-om na ovu temu, ali vrlo je vjerojatno da će se to dogoditi na sljedećem sastanku Sportske radne skupine, koji je zakazan u srijedu prije VN Njemačke.


Odgovor

7 komentara

  1. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Meni nema opce smisla raspored utrka, zašto se vozi Španjolska, pa Kanada pa opet nazad u Europu i tako te cik cak šeme cijele godine, ako se vec krece u Australiji zst ne bi bilo sve po redu, …. Japan, Kina, Abu Dabi, Baku,… i kako vec ide ( nisam dobar toliko s Geografijom) … mislim jel postoji neki skriveni razlog zasto je ovakav raspored? ako postoji plizz iznesite ga.



    10
    10

    0
    • David Croft
      Ferrari Prikaži

      Postoji.

      Razlog je taj da kada bi se utrka održavala primjerice u Japanu, Kini i Singapuru (sve zaredom) postoji velika mogućnost da jedni drugima “ukradu” publiku i da sveukupno bude manje ljudi na utrkama jer će neki Japanac ostati u Japanu samo za Suzuku, a neće ići u Šangaj kao što bi možda išao na početku sezone pa onda pred kraj sezone na domaći GP na Suzuki.



      12
      12

      0
  2. Nigel Mansell
    The Simpsons Prikaži

    Neka testiraju svaki četvrtak prije trkaćeg vikenda ili pon. nakon vikenda, što se mene tiče.
    Njima na volju, čet. ili pon.
    Imali bi 21 dan testiranja u sezoni. Ako im je to puno neka prepolove i biraju staze gdje da testiraju.
    Mislim da bi većini to bilo ok.



    7
    6

    1
  3. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Koji idioti. Ja ne bi da oni testiraju kad ja placam ulaznicu da ih gledam u vrhunskoj formi. Zapravo to vec rade. Nekoc je bilo puno vise testiranja pa se rjeđe događalo da sezona počne zapravo od Španjolske, a ovo prije su testovi….



    3
    3

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.