Što ćemo pamtiti s VN Kanade?

Izdvojeno / Kolumna / Nemojte propustiti

Montreal se pridružuje Australiji, Španjolskoj i Monaku u pogledu uzbudljivosti utrke. Nismo imali puno akcije, ali nije loše imati takvu “čistu” utrku u kojoj se može vidjeti kakav je pravi odnos snaga.

Vettelova 50. pobjeda i prelazak u vodstvo

Savršen vikend za Nijemca. U tijesnim kvalifikacijama je dokazao zašto je jedan od najboljih u jednom krugu, a utrku je odveo rutinski i stigao do 50. pobjede karijere i 11. u Ferrariju čime je izjednačio skor Fernanda Alonsa. Pobjeda za Ferrari stigla je u pravom trenutku. Nekoliko lošijih utrka sada je iza njih, a Vettel je preuzeo vodstvo u poretku vozača. Bod više od Hamiltona praktički i nije neka prednost, ali psihološki znači mnogo. Nijemcu sada nedostaje jedna pobjeda kako bi se izjednačio s Alainom Prostom na vječnoj listi.

McLaren, Haas i Williams nastavljaju s razočarenjima

McLaren je drugu utrku zaredom ostao bez bodova. Problemi s pouzdanošću bolida ponovno su spriječili Alonsa da u svojoj 300. utrci završi u najboljih deset. U kvalifikacijama su bili najsporiji u Q2, a u utrci je, doduše, Alonso imao solidan tempo. Vandoorne se u kvalifikacijama jako približio momčadskom kolegi, ali utrka mu je bila upropaštena nakon puknuće gume u prvom krugu. McLaren nikako da napravi taj korak prema naprijed.

Drugu utrku zaredom bez bodova je ostao i Haas. I dalje ne dokazuju da imaju četvrti najbrži bolid. Grosjean nije ni mogao voziti kvalifikacije, a Magnussen nije uspio dalje od Q2. Utrka je bila nešto bolja, pogotovo za Grosjeana, no ponovno su ostali bez bodova.

Williams je i sedmi puta ove sezone potvrdio da su najgori na gridu. Strolla i Sirotkina ponovno nije bilo nigdje. Jedino smo domaćeg predstavnika vidjeli u razbijanju svog i tuđeg bolida na početku utrke. Vrhunac njihovog vikenda su tvrdnje Claire Williams da je Hartley krivac u tom udesu.

Leclerc ponovno u bodovima

Mladi Sauberov vozač ustalio se u Q2. Ovog puta bio je brži i od oba McLarena. U utrci je ponovno vodio borbu s Alonsom, a Španjolčevo odustajanje došlo mu je kao nagrada za još jedan odličan vikend. Ericsson je deklasiran u roku od nekoliko utrka, a sada slijedi dokazivanje za mjesto u Ferrariju.

Verstappenov vikend bez greške

Napokon smo dočekali Verstappenov vikend bez incidenta. Bolje ikad nego nikad. Dobru formu s treninga prenio je na kvalifikacije gdje je ipak falilo brzine za pole position. Mirna utrka donijela mu je drugo postolje ove sezone. Vikend bez incidenta ne znači da je Verstappen nešto naučio i da se smirio. Potrebno je dosta ovakvih utrka da bi mogli reći da se 20-godišnjak vratio na pravi put (ako je ikad bio na njemu).

Renaultovi četvrti dvostruki bodovi

Nakon Australije, Kine i Monaka, francuska je momčad ponovno stigla do dvostrukih bodova. Standardno dobre kvalifikacije s oba vozača u Q3 pretočile su se u novu berbu bodova. Hulkenberg je bio brži od Sainza tijekom oba dana, no Španjolac s petom utrkom zaredom u bodovima naslućuje da se u potpunosti prilagodio na Renaultov bolid. Još uvijek mu je potrebno ono nešto kako bi bio bolji od sjajnog kolege, ali osam bodova zaostatka lako se nadoknadi.

Prerano mahanje kockastom zastavom

Zbog greške u komunikaciji kockastu zastavu vidjeli smo krug prije završetka utrke. Čast da maše zastavom dobila je manekenka Winnie Harlow. Charlie Whiting je na kraju utrke obrazložio da je krivac za nesporazum starter utrke. Jedini tko se može žaliti na ovu neobičnu situaciju je Daniel Ricciardo. Australac je ostao bez najbržeg kruga utrke zbog toga što su se uzeli rezultati nakon 68. kruga.

Summa summarum

Ferrari je i ovog vikenda smanjio zaostatak za Mercedesom, a preuzeli su i vodstvo u poretku vozača, pa njihova borba postaje sve zanimljivija. Renault se lagano odvaja od McLarena i postaje sve izgledniji kandidat za četvrto mjesto. Force Indija se približila McLarenu bez obzira na to što nisu imali najbolji vikend. Haas i Torro Rosso ostali su na istom broju bodova, a Sauber se s novim bodom polako, ali sigurno odmiče od posljednjeplasiranog Williamsa.

Slijedi nam vrlo intenzivan dio sezone s tri utrke zaredom, od kojih je prva VN Francuske za dva tjedna.

[donacija]


Odgovor

13 komentara

  1. Ferrari
    Markozaja Prikaži

    Rekao sam odma nakon testiranja da cemo dobit bitku tri tima..to se je pokazalo kao tocno..ferrari je najjaci bolid na gridu..naslov ide u maranelo..barem vozacki jer zbog kimija nije moguce uzet konstruktorski..lujo je pao..nije zadovoljan bolidom a bogami ni ne pruza neke fantasticne partije..prilika za bottasa da se pokaze..leclerc ke nagodinu vj u hassu..bar se nadam..ocon je fantastican vozac..btw da ne duzim..ceka nas zanimljiv drugi dio sezone..forca ferrari



    16
    7

    9
  2. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Još bi dodao u ovu priču Bottasa koji je opet imao bolji vikend od Hamiltona. Da nije bilo onog peha u Bakuu Hamsta sad ne bi mirno spavao.

    Što se drugog finca tiče, standardno. Greška u kvalama, trka očaj. Hamilton mu pobjegao na starim gumama. I to Hamilton koji je imao poprilično loš vikend. Sreća po Kimija da npr. Renault nije na razini prve trojke.



    24
    23

    1
  3. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    sta se smatra da je sainz kvalitetniji od hulka ? pitam radi konstrukcije recenice



    6
    6

    0
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Ni meni nije jasno. Sainz je odličan, to je pokazao u Toro Rossu kad je vozio sa Verstappenom. Ali se Hulk žestoko podcjenjuje. Prilagodba na bolid nije toliki problem. I Hulk je čim je prešao u Renault odmah počeo razbijati Palmera. A i Sainz je već krajem prošle godine pokazao da se brzo prilagodio. Obojica su odlični vozači, a Hulk je po meni kvalitetniji. On je imao nešto više problema u dosadašnjem dijelu sezone, a ipak vodi u tom dvoboju.
      Zanima me kakav će odnos snage biti između njih sljedeće godine kada se anulira kilaža vozača.



      15
      15

      0
      • avalon Prikaži

        Pastor … “Ali se Hulk žestoko podcjenjuje. ” a ko to hulkenberga podcjenjuje ? dapače , mislim da ga najčešće precjenjuju . evo i u ovoj rečenici nikola potvrđuje ovo moje “Još uvijek mu je potrebno ono nešto ( sainzu ) kako bi bio bolji od SJAJNOG KOLEGE , ali osam bodova zaostatka lako se nadoknadi.” hulkenberg je sjajan ? a valjda je 8 možda sam ja hejter pa ne želim to vidit . ali vidim da je ovo NH 11. sezona ( 142 GP iza sebe ima ) i NIKAD nije bija na postolju za razliku od ex kolege pereza koji je dok su vozili zajedno ISTI bolid na postolju bija 3 X , a niko ne priča /piše kako je sergio sjajan . još je mlađi od NH 2 godine , odvozili su skoro isti broj trka ( NH jednu više ) . imat 30 , nikad ne bit na psotolju u 11 sezona , gubit od pereza , a bit sjajan , cijenjen ka nekakav vozački lumen … ?!?!? NH je odma dolaskom u renault počeja “razbijat” palmera ?! wowww , kakava refernca jer svi znaju da pobjedit sjajnog palmera nije bilo nimalo lako , trebalo je bit sjajniji od engleza , a NH to je . jbte , JP je ima iza sebe 20 GP -a kad mu je kolega posta NH ( 115 GP -a = 5 , 7 X više ) i to je neki dokaz vještine NH u odnosu na skoro početnika JP ?!?!? i carlos je za NH “zelen” — 4. sezona ( Vs 11 . NH ) i 67 GP – a ( Vs 142 NH ) , 7 godina mlađi , odvozija manje trka za renault ( 11 Vs 27 ) . pobjedija je di restu 2012 . u FI , gutierreza ( početnika ) 2013 . u sauberu , pereza 2014 . u FI , a onda je njega sergio pobjedija 2015 ./ 16 . u ISTOM bolidu :) i zašto je onda NH sjajan ? kojim rezultatima se može pohvalit ? “razbijanjem” palmera , pobjedom nad početnikom estebanom . pobjedom nad di restom koji je bija wowww , sezonom u kojoj je pobjedija pereza ako zanemarimo da je njega sergio koji nije sjajan pobjedija 2 sezone uzastopno ? time šta je 8 bodova u + nad kolegom koji je 7 godina mlađi i ima 8 sezona i 75 trka “manji” staž” u F 1 ? sjajni dometi nekog ko će za 2 misaca navršit 31 godinu ? skoro je vršnjak seba koji je zna bit osporavan , a NH je sjajan mada ima 0 postolja u karijeri !?!?!?!? sad bi se okladija da će CS sa 30 imat kudikamo bolje rezultate od NH šta nije i neče bit teško dostić jer zapravo skoro i da se nema šta dostizat … 1 PP , 2 X FL i to je sve za sada . CS sa talentom i 23 godine ima šanse “uletit” u konkurentan bolid , NH na pragu 31. i “rezultatima” koje je ostvarija do sada… hm . uostalo , sergio koji je posli saubera i rezultata u tom timu ( 3 podija ) je “pozvan” u McL ( istina , epizoda ) , a za sjajnog NH NIKAD neki “veliki ” tim nije pokaza interes … zanimljivo zar ne ?


        0
        0

        0
    • Sebastian Vettel 5
      Vettel-Ferrari Donator Prikaži

      Hulkenberg je bio brži od Sainza tijekom oba dana, no Španjolac s petom utrkom zaredom u bodovima naslućuje da se u potpunosti prilagodio na Renaultov bolid. Još uvijek mu je potrebno ono nešto kako bi bio bolji od sjajnog kolege, ali osam bodova zaostatka lako se nadoknadi.

      Ne vidim da se iz ove rečenice da naslutiti da je Sainz kvalitetniji od Hulkenberga, još je i naglašeno da je Sainzu potrebno ono nešto da bude bolji od sjajnog kolege, isto mu je trebalo i sa Verstappenom. Možda to nešto Sainz nikad ne pronađe, kao što je moguće da Hulk možda nikad ne pogodi dobar trenutak i dobru utrku da se nađe na postolju s bolidom koji u normalnim uvjetima to nije moguće.

      Meni su draga oba Renaultova vozača i nemam favorita između njih dvojice da baš taj vozač pobjedi. Bitka je vremenom postala sve više otvorena, jedan i drugi vozač imaju dobre motive da pobjede, ali će Hulkenberg puno više izgubiti ako na kraju sezone bude lošiji vozač Renaulta, jer Sainz je ipak doveden na posudbu, a Hulkenberga su doveli da s njim grade put ka vrhu.



      7
      6

      1
  4. Fia
    Trapgio Prikaži

    svaka čast Leclercu



    16
    16

    0
  5. Brawn Gp
    stefan89 Prikaži

    Vettel Magnificent.



    13
    12

    1
  6. Charles Leclerc
    _splico Prikaži

    recenica, dvi o kockastoj zastavici?



    1
    1

    0
  7. Ferrari
    pero iz bukurešta Prikaži

    Što ću pamtit iz Kanade?

    Sky Sport je britanac, ali su i službena “kuća” koja FIA koristi za sve! Ovo je jako bitno ako netko ne razumje – službena F1 stranica “hajlatci sa kvalija i utke su sa Kroftijem”

    Ali ovaj prošli vikend su pokazali takvu želju da Max razbije Seba na startu ili da Valteri pobjedi, kada uopće nisu uzimali u obzir da Seb mora preć FI i Renaulte i doslovno mi je njihova sperma štrcala iz ekrana kada je Bottas skido Sebu, ali samo zbog prometa, ali oni to nisu htjeli vidjet!!

    U glasu se svima osim Rosbergu vidjelo da žele najveće zlo Sebastianu,!

    Pa ćete mi reći: “gledaj dnešto drugo”
    A ne! SKyF1 je službena F1 televizija i uredu je brukat za svoga, ali toliko želit zla konkurentu svog pulena je gnjusno !!



    23
    22

    1
    • Dan Gurney
      Crash Donator Prikaži

      Slazem se.. Svakome je tesko bit objektivan i gdje god nesto gledam, tonovi komentara su uvijek navijacki, neki vise neki manje ali ovi decki su razina neke vukojebine a ne sluzbenog kanala F1..



      2
      2

      0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.