VN Monaka: 4 ključne teme za ovaj vikend

Izdvojeno / Kolumna / Nemojte propustiti

Ante Vetma

Prije 6 godina 3 min 7 komentara

Vrijeme za Red Bull?

Svih pet utrka ove sezone obilježilo je mantranje Christiana Hornera o tome kako njegova ekipa ima pobjednički bolid, ali im kvalifikacije nisu jača strana (zbog motora, naravno) pa se ta snaga ne vidi na rezultatima. Istina, u Kini su pobijedili, ali to bi teško ostvarili po čistoj brzini da nije bilo posebnih okolnosti u vidu tajminga lansiranja virtualnog sigurnosnog automobila.

Sad dolazimo na stazu na kojoj su kvalifikacije najvažnije u cijeloj sezoni, a Red Bull je ponovo glavni favorit. Hoće li im ova staza odgovarati toliko da nadoknadi sav manjak brzine u kvalifikacijama? Hoće li oba vozača proći neokrznuto prvi zavoj? Ovo drugo pitanje visi nad glavom svih vozača, a vjerujem da će Christian Horner dati najjasnije moguće upute svojim vozačima prije početka utrke, tako da bi sve trebalo biti u redu.

Daniel Ricciardo je u Monaku uvijek vrlo brz. Ovdje ima pole position, a trebao je i pobijediti 2016. godine da nije bilo nesretnog pit-stopa u kojem nije na vrijeme dobio set guma. Bez obzira na sve, on bi mogao biti zanimljiva oklada za ovaj vikend, kao i Max Verstappen.

Gume, opet

O gumama se u posljednjih sedam godina toliko priča da smo zaboravili kako je to bilo u periodu kad su one označavale neutralan faktor koji prenosi brzinu bolida na stazu. I ništa više od toga. Sad analiziramo kako će se ponašati hypersoft, koliko je tko kojih setova donio ovaj vikend, kad će koji set vratiti natrag i koliko će im čega ostati za utrku, koliko krugova može izdržati hypersoft, kad će vozači ići na promjenu na ultrasoft i kolike će biti razlike u performansama, hoće li biti blisteringa, graininga, flatspotova, kolika je abrazivnost staze, kolika će biti degradacija…

U subotu je finale Lige prvaka. Jedva čekam analize o sastavu lopte, mekoći, kakvoći, faktoru trošenja, težini, faktoru trenja pri dodiru s travom na stadionu u Kijevu. Ne, čekaj…

McLarenova šansa za postolje?

McLaren godinama gura tezu o superiornosti svoje šasije, pa u tom duhu vrijedi spomenuti i njihove šanse za pobjedničko postolje. Fernando Alonso je ovogodišnji prvak ako zamislimo da se natjecanje održava bez top 3 ekipe. Prema tome, računica je jednostavna – ako odustane prvih šest vozača postoji dobra šansa za pobjedu Španjolca. Za postolje su dovoljna samo četiri posrtaja top vozača. Hulkenberg bi vjerojatno u tom scenariju bio četvrti.

Podmazane igre u zakulisju

Nakon što je Mercedes poslao upit FIA-i je li turbopunjač dio motora i ulazi li u tu priču pravilo o 0,6 litara po 100 kilometara – FIA je odgovorila potvrdno i tako je navodno zatvorena još jedna rupa u sagorijevanju ulja koje je poprište bitki u nadmudrivanju između Mercedesa i Ferrarija u posljednjih godinu dana. No, AMuS donosi priču kako nitko od top ekipa više ne koristi nikakve trikove s uljem i ova priča bi napokon mogla dobiti svoj zaključak. Tema je promašena, Mercedes u ništa, nema trikova i sad se možemo mirno posvetiti drugim sivim zonama pravilnika.

Tijekom ovog vikenda trebala bi se zaključiti i priča o baterijama koje Ferrari koristi više nego je dozvoljeno, a ne bi iznenadilo ni da se u ovih par dana izrodi još kontroverzi. Slijedi Monako. Pažljivo gledajte jer je ovo prva od 7 GP postaja u narednih 10 tjedana. U ovom periodu bi prvenstvo moglo prevagnuti na jednu, drugu, ili treću stranu.

[donacija]


Odgovor

7 komentara

  1. Ferrari
    jura718 Prikaži

    kao Ferrarijev fan, navijam samo da Mercedes ovaj vikend ne bude ni blizu Ferrariju i Red Bullu…jer ako i na ovoj stazi budu jaki, onda se zna tko je pobjednik prvenstva, što vozača, što i konstruktora



    25
    21

    4
    • Felipe Massa
      Warrior Prikaži

      Mislim da ne mora značit. Ferrari je pokaza brzinu na stazama koje su zahrijevne za pogonsku jedinicu… I ako u Monacu ne izvuku maksimum ne znaci da je sve gotovo, zato što će najvjerovatnije brže razvijati bolid kroz sezonu.



      14
      13

      1
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Ništa još nije ni blizu gotovog. Ovogodišnji Ferrari se pokazao dobar na brzim stazama. Ostali su brzi i na sporijim stazama. Mercedes traži pojašnjenje za dosta stvari, jer Ferrari gura pravilnik do limita. Za sada im ništa nisu našli. A Mercedes izgleda opasno zabrinut. Onda treba još sačekati kakve će biti nadogradnje motora. Može se desiti da će sa novim Renaultovim motorom Red Bull početi redovno završavati ispred Mercedesa ili Ferrarija, ili ispred oba…



      6
      6

      0
  2. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Fernando Alonso je ovogodišnji prvak ako zamislimo da se natjecanje održava bez top 3 ekipe. Prema tome, računica je jednostavna – ako odustane prvih šest vozača postoji dobra šansa za pobjedu Španjolca. Za postolje su dovoljna samo četiri posrtaja top vozača. Hulkenberg bi vjerojatno u tom scenariju bio četvrti.

    Ahahaha, oplakah
    :rofl: :rofl:



    32
    30

    2
  3. Lewis Hamilton 44
    Berislav Donator Prikaži

    Dodao bih i br.5. Kako riješiti smanjenje radiusa okretanja.



    1
    -1

    2
  4. Mclaren
    F1RT by Gigac Prikaži

    U subotu je finale Lige prvaka. Jedva čekam analize o sastavu lopte, mekoći, kakvoći, faktoru trošenja, težini, faktoru trenja pri dodiru s travom na stadionu u Kijevu. Ne, čekaj…

    Fantastično, moj naklon do poda.



    7
    7

    0
  5. Ayrton Senna
    FerrariF1 Prikaži

    Predobro.. Svaka čast autoru..



    1
    1

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.