Vettel: Ferrariju bi sa standardnim gumama u Španjolskoj bilo još gore

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 6 godina 3 min 73 komentara

Sebastian Vettel danas je vozio za Ferrari na prvom danu testiranja u Barceloni. Pirelli je momčadima na raspolaganje dao standardne komponente guma te one modificirane s 0,4 milimetra tanjim slojem koje su se koristile tijekom GP vikenda u Španjolskoj.

Ferrari nije bio u najboljoj formi čitavog vikenda, dok je Mercedes izgledao daleko bolje nego na prijašnjim utrkama. Mnogi su Ferrarijev pad, odnosno Mercedesov skok pripisali upravo novim gumama koje je Pirelli iz sigurnosnih razloga odlučio uvesti za VN Španjolske, Francuske i Velike Britanije.

Ipak, nakon što je danas isprobao obje vrste guma na Catalunyi, i standardne i modificirane, Sebastian Vettel priznao je da je odluka o uvođenju modificiranih bila ispravna te da bi Ferrari ustvari imao još veće probleme sa standardnim gumama.

“Mislim da je poprilično jasno. Očito je da inače nemate priliku revidirati donesene odluke poput ove, ali mislim da smo je danas imali te mislim da možemo zaključiti da smo imali normalne gume u nedjelju da bi nam bilo još gore.”

“Stoga mislim da je to [promjena komponenti, op.a.] bila ispravna odluka te da je naša krivica što nismo imali jednaku potrošnju i trajanje guma kao ostali.”

Vettel je utrku za VN Španjolske završio kao četvrti nakon što je morao jednom više u boks od svojih rivala. Izjavio je kako je ovo testiranje došlo u pravo vrijeme za Ferrari kako bi mogli pronaći razloge loših performansi te problema po pitanju guma.

“Dobro je što imamo ovo testiranje kako bismo mogli uspoređivati. Imamo određene ideje i sad je na nama da te ideje pretvorimo u stvarnost. Testiranje je bilo prilično dobro po pitanju tajminga.”

“Bio je ovo težak vikend za nas, nismo bili dovoljno brzi. Mislim da se nismo mučili s brzinom koliko smo se mučili s trajanjem guma. Te dvije stvari su povezane. Bilo je dobro imati priliku za ponovnu provjeru, a sad je na nama da poduzmemo nešto.”

Mario Isola iz Pirellija priznao je da osjeća olakšanje nakon Vettelove izjave poslije testiranja te da je iznimno zadovoljan ponašanjem guma tijekom vikenda.

“Naravno, jako sam sretan, ne mogu to sakriti! Nakon vikenda poput prošlog, da…”

“Ponašanje guma tijekom trkaćeg vikenda bilo je u skladu s našim očekivanjima. Na visokim temperaturama nije bilo blisteringa, to je informacija koju smo dobili tijekom vikenda. Sad je važno da dobijemo povratne informacije i o osjećaju, ponašanju i sličnim stvarima te sam sretan znajući da je Sebastian ovo izjavio.”

[donacija]

 


Odgovor

73 komentara

  1. Felipe Massa
    Warrior Prikaži

    Eto sva nagađanja i komentari kontra Mercedesa i Pirellija ovime padaju u vodu. Koliko god sama priča bila mutna i nedorečena, možda odluka i nije toliko tragična i jednostrana kao što su svi napadali.



    7
    3

    4
    • Sebastian Vettel 5
      ZamaF1 Prikaži

      Ne pada…
      Kako moze past ako i dalje se zna da jedini koji nije imao problema Mercedes?
      Vettel nije rekao da nisu imali problema na ovim gumama, nego da bi na onima situacija bila jos gora.

      Ovo sto je Vettel rekao i dalje ne mijenja cinjenicu da se nakon iznenadne promjene jedini Mercedes do kraja snasao na ovim gumama



      17
      0

      17
      • Felipe Massa
        Warrior Prikaži

        To da ali ako uzmemo u obzir da su se ove tanje gume manje trošile, svi znamo kako Merc opcenito bolje funkcionira na gumama koje se manje trose npr. medium. Ferrari nije imao pravi pace, uzrok neznam možda je konfiguracija staze ili nerazumijevanje guma, ali Red bull isto nije djelovao toliko loše u određenim situacijama. Očito je Ferrari problem zato što Vettelov pace nije bio bajan čak ni u odnosu na Magnussena.



        3
        1

        2
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Svi znamo da je Mercedes na predsezonskim testiranjima previše trošio normalne gume. Tako da ako bi Ferrari bio gori na normalnim nego na novim, bio bi i Mercedes možda još gori, po onome što smo vidjeli na testiranjima. Ovo nema veze sa stanjem na drugim stazama. Ne možemo gledati kakva je potrošnja na ostalim stazama i porediti sa ovom. Kriv je novi asfalt. Zato i jesu ove nove gume određene samo za 3 utrke.



        8
        8

        0
  2. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    sve stoji i ako on tako kaze tko sam ja da pricam drugacije. No kako je Ferrari najednom od ekipe koja je blaza od Mercedesa prema gumama postala zderac guma i to i s i m komponenti dok Mercedes dominira?



    14
    13

    1
    • David Croft
      Ferrari Prikaži

      Mercedes je uvijek bio odličan na S i M komponenti.
      Isto tako ovo se moglo dogoditi Ferrariju možda i zbog novih dijelova koje su donijeli u Barcelonu…

      Svi su kritizirali njihov drugi ulazak u boks i kako su ovakvi ili onakvi u strategiji, a zapravo su jednostavno trošili gume najviše od svih.



      4
      4

      0
  3. Dietrich Mateschitz
    Ante Vetma glavni urednik Prikaži

    Kakav brutalan plot-twist!

    Par stvari izlazi iz ovog:
    1) Ferrari je uprskao, i to gadno. Ako će ovako trošiti gume na jacim stazama onda se mogu pozdraviti u najmanju ruku od Silverstonea, Suzuke i Spa.
    2) Pirelli ima više sreće nego pameti. Ovaj test morao se obaviti prije uvođenja guma, a ne nakon. Izbjegli bi sve glasine zadnjih dana.
    3) Vettel je najprije zakuhao priču izjavama kako nije fer mijenjanje guma, a onda je skinuo ljagu s cijele priče – rekao bih, dosta korektno.

    I na kraju pitanje – ako Ferrari očito jače troši gume od Mercedesa, zašto oni nisu inicirali ovu promjenu nego su pasivno čekali da to obavi Mercedes ili tko god? Stvarno sve više liči na to da Ferrarijev menadžment ima problema, i to gadnih, ako ovako mogu duplo zabrljati.



    34
    31

    3
    • Lewis Hamilton 44
      Pep44 Prikaži

      Nakon zimskih trstiranja su sve,bas sve momčadi izjavile da su imale problema sa blisteringom.Ovo nadmudrivanje prije i nakon Španjolske je klasično za F1(inače najviše za Bull i Hornera koji je doktor u tome),te prebacivanje odgovornosti i traženja krivca u drugome(klasično za Ferari).Inače da se nadovežem na današnji Vaš osvrt na tajni test mercedesa i pirelija 2013,mislim da je važno napomenuti da je i Ferari te iste 2013 samo mjesec dana ranije na istoj stazi imao svoj tajni test(Pedro de la Rosa da šasijom iz 2011).Tako da su svi imali svoje tajne trenutke?



      5
      -4

      9
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Jest da je prošlo dosta godina od toga, ali ne valja miješati kruške i jabuke. Jedna stvar je odraditi test na starom bolidu, a druga na aktualnom bolidu. Pravila jasno kažu da se s aktualnim bolidom može odraditi samo 100 “promotivnih” kilometara na posebnim gumama. Mercedes je testirao veću kilometražu, i to s aktivnim vozačem i novim bolidom.

        Recimo, godinu prije toga Renault je testirao sa još 2 godine starijim bolidom, a za volanom je bio Alguersuari. Ništa sporno oko toga.



        14
        13

        1
      • Lewis Hamilton 44
        Pep44 Prikaži

        Slažem se da je 2013 mercedes profitirao(mislim da je odvozio oko 1000 km sa aktualnim bolidom),iako mislim da je više profitirao testiranjem aerodinamičkih dijelova jer nije bilo predstavnika Fie nego na gumama(navodno im je pireli isporučio neoznačene gume za 2013 i prototipne za 2014) jer je i nakon testa imao problema sa pregrijavanjem guma.Problem je stvorio sam Pireli jer je testirao u tajnosti a navodno jer se javno nisu mogli dogovoriti tko bi i kada testirao(Paul Hembry u Monacu 2013 nakon izbijanja afere).Ali pustimo sada 2013 i koncentrirajmo se na 2018 koja je super zanimljiva baš zbog guma i zaboravimo na teorije zavjere kojih očito nema(i sam Vetel je to potvrdio).Veselim se Monacu u kojem će vjerovatno poredak top 3 momčadi biti obrnut baš zbog guma i radnih temoeratura istih.



        3
        -2

        5
    • Ferrari
      Passion Prikaži

      Sve sta si napisa mi je prolazilo kroz glavu dok sam cita clanak… doda bi samo da su svi zbunjeni po pitanju guma, al kad je ferrari u pitanju u njih zbunjenost ode eksponecijalno. I ocito male preinake na setupu mogu napravit veliku razliku u pravilnom iskoristavanju guma. Ako uzmemo za primjer merc koji na prvim treninzima u barceloni nije moga nista sa SS, na kraju sa njim izvuku PP…


      0
      0

      0
      • Sebastian Vettel 5
        Nikola Krajina Donator Prikaži

        Pitanje je šta bi Mercedes mogao na S gumama u Q3, jer se uspostavilo na primjeru Ricciarda i Ferrarijevih vozača da su S gume dosta bolje funkcionirale kod njih. Razlika između Vettela i Hamiltona na različitim komponentama se činilo kao da je Ferrari na sporiji gumama desetinku iza Mercedesa, a u biti se pokazalo da je ta guma bila brža u kvalifikacijama, što i dalje bez obzira na sve drugo ostaje velika greška Pirellija s ovim novim gumama, mislim da su kardinalno pogriješili u procjeni koje tri komponente donijeti u Španjolsku.



        4
        2

        2
      • Ferrari
        Passion Prikaži

        Nikola, sigurno da nam fali taj kljucni podatak, al ako uzmemo u obzir da je mercedes 2 puta na Soft gumama pokusa srusit ferrarijevo vrijeme u drugoj rundi kvala i nisu uspili( mozda malo i promet) dobijamo jos jedan upitnik ovog vikenda….



        3
        3

        0
      • Sebastian Vettel 5
        Nikola Krajina Donator Prikaži

        Pa jest, taj ključni podatak je nedostajao i ostao enigma.
        Još neke stvari u kvalifikacijama su bile i ostat će nejasne, ali to više i nije toliko bitno jer se bodovi broje nedjeljom, a Vettel sve i da je nekako uspio osvojiti PP u kvalifikacijama, ne bi imao skoro nikakve šanse protiv Mercedesa, barem onog u Hamiltonovim rukama.



        5
        5

        0
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Vidjelo se i na predsezonskom testiranju da je razlika između komponenti skoro nikakva. Vjerovatno zbog novog asfalta. Ako je igdje trebalo preskočiti po jednu komponentu između odabranih, onda je to trebalo uraditi ovdje. Na primjer da su uzeli SuperHard, pa preskočili Hard, uzeli Medium, preskočili Soft i donijeli SuperSoft.



        2
        2

        0
    • Sebastian Vettel
      Pastor Prikaži

      Treba uzeti u obzir da je sa novim gumama ovo bila staza sa ubjedljivo najvećim napretkom u odnosu na prošlu godinu. Sa normalnim gumama bi možda vidijeli sličan napredak kao i na ostalim stazama. To što bi Ferrari bio gori sa normalnom gumom od nove, ne znači da i Mercedes nebi bio još gori. Jer su upravo oni imali najviše problema sa normalnom gumom, na zimskim testiranjima.



      3
      3

      0
  4. Ferrari
    Passion Prikaži

    Moran priznat da se sad malo bolje osjecan, jer smo posteno izgubili, i isprike Pirelliju na sve uvrede koje su mi prosle kroz glavu ali ih nisam izjavija. I naravno cestitke mercedesu…. Jedina opaska ostaje na supersoftu koji je bija beskoristan za sve ovi vikend



    23
    21

    2
  5. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    onda je Ferrari svjetski sjebao, i definitivno razlog za brigu.



    17
    16

    1
  6. renato2107 Donator Prikaži

    Ja tvrdim da ova izjava kompenzira nešto što je kod Ferrarija na granici pravila.



    22
    14

    8
  7. Formula E
    ShangaiDevil Prikaži

    Mutna su ovo posla…



    9
    0

    9
  8. Kimi Raikkonen 7
    Iceman Donator Prikaži

    Čitava ta farsa sa gumama mi je zgadila F1. Kad sam vidio na što se pretvorila utrka tj. od kuda tolike performanse Mercedesu u odnosu na konkurenciju ili bolje rečeno crveni bolid koji je nakon posljednje tri utrke izašao kao favorit, pomislio sam hebem ti više taj k…… od formule. Ok je imati prednost ovisno od staze do staze, ali pojesti 2/3 grida i išamarati glavnog konkurenta je smrdilo na teški zajeb.
    No Ferrari šuti (koji inače prijete odlaskom), a Vettel danas izjavljuje da je Pirelli napravio dobru stvar sa promjenom guma.
    To po meni samo znači da je Ferrari gadno usosio performanse bolida u Barceloni. Još kada se povuče paralela sa predsezonskih testiranja kada je Ferrari bio treća po performansama momčad (iza Mercedesa i RB-a) onda ovakav rezultat ima smisla. Ako se ne varam tada je Vettel radio vrlo konstantna vremena u long run-a, ali za čitavu sekundu sporija od Mečke. Govorilo se da Ferrari mora štedjeti gorivo, što pak nije slučaj, ali iz nekog razloga crveni bolid je “živi očaj” na ovoj stazi.
    Sad se samo mogu pitati kako? Kako je moguće bolid koji je imao realne šanse ostvariti 4/4 u prve četiri utrke ovako “unazaditi”?
    Ali…. ako su i gume odigrale svoje, Pirelli je samo mali kotačić u svemu ovome. Ferrari će sam sebi presuditi ove sezone. Tko ne zna o čemu pričam neka pogleda Bahrain, Kinu, Azerbajdžan i naravno posljednju Barcelonu.



    31
    28

    3
  9. Sc
    sedin_hatibovic Prikaži

    Na predsezonskim testovima, Red Bull se žalio da gume ne valjaju. Danas odjednom priča kako je Red Bull izjavio da se nije žalio i da nije trebalo mijenjati ništa (a na postolju su završili)… Milion teorija zavjere i pljuvanja FIA-e; Mercedesa i Pirellija i vjerovatno bi tako ostalo da nema gospodina Vettela koji po ko zna koji puta pokazuje svoju iskrenost i veličinu (iako to vjerovatno nije nešto što Arrivabene želi od njega)… Sve u svemu, slična situacija kao i prošle sezone,… Merc i Ferrari imaju staze koje im odgovaraju i to je to… Opet će pouzdanost i dugotrajnost komponenti odigrati ulogu.



    34
    33

    1
  10. Adrian Newey
    zgrobnika Donator Prikaži

    Ni SV, ni pogotovo mi ne znamo kako bi tek bilo Mercedesu s starim gumama. Tako da ova izjava ne pere ni Mečku ni Pirelli.



    22
    3

    19
  11. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Jesam ja jedini koji ne bi bio iznenadjen da je Mercedes na ovoj stazi ovako potukao konkurenciju i sa “standardnim” gumama?

    Naprosto je nepredvidivo.
    A i previse je tu nejasnih stvari i pretjerana kompleksnost oko svega sto nazalost udaljava prosjecnog pratitelja F1.
    Pa zamislite neko dijete i starijeg gospona, penzića koji bi to htio pratit… dok pohvata sve te cake, detalje…
    Takodjer ovaj prostor za ovakve teorije zavjere kao sada s gumama ne pomaze…



    8
    0

    8
  12. Mclaren
    KERS Prikaži

    Kao stio ekoh ranije da je bilo sta mutno Ferrari bi dignuo buru..jedini koji su priviligirani su upravo oni…oni su sveta krava F1.



    14
    -12

    26
  13. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    mea culpa mea maxima culpa!



    8
    5

    3
  14. Mercedes
    Jester Donator Prikaži

    Auuu….kakva šaka u oko.



    17
    11

    6
  15. Formula1
    f1zd Prikaži

    Meni sve to još smrdi…



    11
    0

    11
  16. Charles Leclerc
    F12000 Prikaži

    Ova izjava ne dokazuje ništa, ostaje pitanje kakve bi bile performanse Mercedesa da se vozilo na starim gumama. Ako postoji jedna specifikacija guma onda se po njoj vozi tu sezonu i svi timovi su u istom položaju da auto što bolje prilagode zahtjevima istih. Pa nek se ide 2-3 puta u boks, Pirelli navodno cijelu ovu sezonu pokušava to postići, a sad najednom okreće priču i “lišava” nas drame u Španjolskoj.
    Isto tako lako je moguće da je ova izjava nekakva kompezacija za glasine o neregularnom Ferrarijevom punjenju baterije koje su se pojavile ovih dana.



    11
    -5

    16
  17. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Ja bih nekako bio najsretniji kad bi cijela prica s Pirellijem zavrsila pa ako ne potpuno neka bude barem dva proizvodaca guma…Mozda i nije pametna ideja, ali kako ja zamisljam to bi bilo super.



    6
    4

    2
  18. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Bravo za Vettela koji je vrlo iskren oko cijele priče, ispada da je priča ipak prenapuhana.
    Također bravo svima koji su priznali da su pretjerali zadnjih dana u napadima na švabe i Pirelli.
    Što mi nije jasno da nakon ove izjave još uvijek ima “stručnjaka” ovdje koji ne vjeruju njemu tj.sad pokušavaju u ovu teoriju zavjere ubaciti novu da Ferrari zbog dijelova na granici legalnosti mora preći preko ovoga bez prigovora.
    Šta je tako teško priznati da je Ferrari zajebo, nije ni prvi a vjerojatno ni zadnji put.
    Ili je u pitanju strah da ode i ova sezona?
    Jednostavno je moguće da Mercedes kada sve funkcionira kako spada opet ima najbolji bolid, to je tako i tako bilo mišljenje svih stručnjaka prije sezone.



    11
    5

    6
  19. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Ovo ko sa ‘break testom’… Prvo napad, kasnije povlacenje i isprika.. Osim samaranja na stazi i van staze knockdown.. 2:0



    12
    9

    3
  20. Robert Kubica 1
    Stipe Prikaži

    Ali modifikacija nije bila 0.4 mm?



    2
    2

    0
  21. Mercedes
    QFlash82 Donator Prikaži

    I time je prica o pogodavanju Mercedesu i sluzbeno zavrsena.



    21
    5

    16
    • Pierre Gasly
      Perica9 Prikaži

      Ali svi znamo da se pogodovanje dogodilo.



      17
      -3

      20
      • Mercedes
        QFlash82 Donator Prikaži

        Kako je tocno rijec o pogodovanju jednoj momcadi kad druga momcad kaze da bi im s starim/novim gumama bilo jos i gore, a time bi rezultat bio jednak ostvarenom, ako ne i gori za Ferrari ?

        Sva halabuka oko promjene debljine gume a s druge strane svi odjednom zaboravljaju da Ferrari vec 10 godina ne zna razvijati bolid kroz sezonu.Pogledajte kakvu je hrpu upgradea Ferrari donio u Spanjolsku, ocito degradiravsi perfomanse.Na kraju sam Vettel kaze da bi starim gumama bili u jos goroj situaciji, ne bi to rekao da je uzrok Mercedesove pobjede u 0.5cm tanjim gumama.

        No, lakse je jednostavno galamiti da je rijec o namjestaljki…ljudi smo zar ne.



        18
        8

        10
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Vidi @Q
        Nikako ne možemo znati kako bi se Benz ponašao na starim gumama. Možda bi bili još “gori” nego inače. I “gori” od Ferrarija (da i ja ponovim, već su to iznijeli ovdje drugi prije mene).
        Sad, što se tiče “neznanja” razvoja kroz sezonu, možda je to bilo tako dok su tamo bili Stjepan, Ferdo & Co. Sada je to malo drugačije. I ipak malo bolje.
        Dalje, šta podrazumijevaš pod “hrpom”?
        I kako znaš da je ta hrpa upgradeova degradirala performanse.
        A Vettelova izjava mi užasno smrdi, pogotovo nakon njegove izjave prije trke (koja je sušta suprotnost).
        BTW, gume su tanje 0,4mm (12,5x manje nego što si naveo). ;)
        Uglavnom, ostala je velika mrlja na ovu trku.
        A možda ostane i mrlja na komplet sezonu.



        9
        -6

        15
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        nije mozda namjerno pogodovano nekome ali na kraju tako ispada jer cisto sumnjam da bi Mercedes 9vako lako dosao do pobjede na starim gumama. I ostaje cinjenica da je “netko” ipak zatrazio tu izmjenu iz glupog razloga koji bi se mozda dogodio a mozda ne jer je guma koja je izmjenjena bila deblja i mozda je ju teze zagrijati a mozda uopce ne bi bio ovakav efekt degradacije. Deblja guma znaci vise mesa i duze trajanje bar nekom logikom a ova je jos stanjena za staze na kojima jr potrebna sigurnija guma. Razumijem sve oko zagrijavanja gume i sto je problem kod iste ako je deblja tanja ali mi nema logike da je tanja guma sigurnija na novom asfaltu od deblje ako su gume istih svojstava. Tako da tu meni i dalje ostaje jedno veliko ali i što bi bilo na starim gumama. Moje misljenje je da sigurnist ne bi bila u pitanju nikako.



        3
        -5

        8
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        @Frantic, podsjećaš me na inkvizotore, koji su bili uvjerenja, da sve što ne razumiju, je vražije i da treba uništiti. Mislio sam da sam završio sa ovom temom, ali me je tvoja zadnja rečenica natjerala na repliku.
        Kažeš

        Nikako ne možemo znati kako bi se Benz …

        a onda daješ izjavu:

        I “gori” od Ferrarija (da i ja ponovim, već su to iznijeli ovdje drugi prije mene).

        Valljda si trebao napisati:
        “Nikako ne možemo znati kako bi se Ferrari ponašao da nisu donijeli nove komponente …”
        Za razvoj kroz sezonu te skroz podržavam. Samo nastavite tako :thumbs:
        Kako možemo znati da je “hrpa” degradirala performanse?
        Lijepo, pročitamo izjave vozača. Kimmi kaže nije imao problema, a Vettel kaže da je morao ići dva puta u box. Pretpostavljajući da ne lažu (nemamo ni razloga za drugačije) možemo zaključiti da je postojala razlika u set-up ili čak u bolidima kod Ferrarija.
        Znači zeznuli stvar i to na kvadrat.
        Vettelova izjava ti smrdi? Opa počeli smo sumnjati i u svoje igrače. Malo je sada Mercedes, FIA i Pirelli. Sad je i Ferrari sumnjiv.
        Vettelove izjave su suprotne samo zato što jedan dan nije znao o čemu priča, a drugi dan jeste znao (testirao i jedno i drugo).
        Puno bi bolje bilo da se neko u Ferrariju upita zašto to Vettel nije znao o čemu priča. Otkud mu pogrešne informacije?

        Za mrlju na komplet sezonu…
        Tražite vi mrlje na drugim mjestima, najviše u svojim redovima. Samo tako možete uspjeti.
        Prošle sezone se izgubili naslov zbog svojih grešaka, a ako ne naslov onda bar borbu za naslov do zadnje utrke.
        Ove godine ste nakon Španije trebali biti u plusu bar 15 bodova. U minusu ste 17.
        I prošle godine sam rekao da Ferrari treba izvršiti reorganizaciju.
        Bolid je dobar, brzina je tu, vozači su dobri. Rezultati sranje.



        12
        9

        3
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        @Har Kl
        Kimi nije imao prilike voziti medium, ali je na softu izdržao dulje nego Vettel.
        Stoga, njegovu izjavu o nemanju problema treba shvatiti uvjetno, tko zna bi li ih imao na mediumu.



        1
        1

        0
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        @wapi, u pravu si.
        Ali Kimmi je odustao u 24. (čini mi se) krugu.
        Krug prije pitwall ga je pitao da je sve OK. Rekao je da je sve OK.
        Hamilton je otišao u box u 26. (opet mi se čini) krugu.
        Vettel je otišao u box u 17 krugu i rekao je da je to bila ispravna odluka.
        Skoro 10 krugova je razlike. Nemam nijedan razlog da sumnjam da je Kimmi imao više problema od ostalih.



        1
        0

        1
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        @Har Kl
        Pa nije, ali nije niti imao priliku promijeniti u medium da bi imali potpunu sliku.



        2
        2

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        @Har Kl
        Prvo, de malo čitaj.

        Nikako ne možemo znati kako bi se Benz ponašao na starim gumama. Možda bi bili još “gori” nego inače. I “gori” od Ferrarija (da i ja ponovim, već su to iznijeli ovdje drugi prije mene).

        Treća rečenica

        I “gori” od Ferrarija

        …..,
        ako koristiš logiku, razum i jezička pravila, znači

        Možda i “gori” od Ferrarija

        …..
        jer se nsatavlja na drugu (prethodnu) rečenicu.
        Dakle, ovdje nije priča o onome šta sam ja “mislio reći”, već se radi o logici i jezičkim (pravopisnim) pravilima.
        A nemoj “vadit” rečenice koje ti se “sviđaju”, iz konteksta.
        Poentiraš da sam bio kontradiktoran, što uopšte nisam bio, već su sve tri rečenice išle u istom smislu. I izrazio sam se apsolutno pravilno. To što neko nije skonto, jbga, šta ću mu ja.
        Dalje, tvoja tvrdnja da nikako ne možemo znati kako bi se Ferrari ponašao da nisu donijeli nove komponente, stoji, slažem se.
        Ali isto tako stoji i moja tvrdnja da nikako nismo mogli znati kako bi se Benz ponašao da nisu donijeli nove komponente.

        Dalje, gdje si pročitao da su nadogradnje donijele zaostatak i probleme?
        WTF?
        Pogotovo Vettelu, koji se žalio, a Kimi nije.

        A čuj sad Vettel i Ferrari sumnjivi….
        Na šta li sad poentiraš?
        Da ne poentiraš na neku moguću “kompenzaciju” za retrovizore ili šta ti ja znam?
        Dakle, ovo je pitanje, kao što i sam znak na kraju rečenice kaže.

        Takođe, kako je Ferrari ili bilo ko u Ferrariju (Vettel, ili bilo ko drugi) mogu znati kako će se ponašati te nove gume????
        Mogao je znati, da su u Pirelliju bili insani pa organizovali testiranje, da se ekipe upoznaju sa gumama..
        Ali pošto su tamo izgleda hajvani, onda jbga….
        Doduše, ti si neki dan ustvrdio da

        Ferrari uvijek bolje “razumije” Pirellijeve gume od ostalih ekipa. Bez obzira kako ih proizvedu.

        pa možda na osnovu toga bi trebao da zna (da znaju).
        Otkud onda pogrešne informacije? Kako to Vettel ne zna o čemu priča?
        Sad mi je tek sumnjiv. :rofl: :rofl:
        Otkud Ferrariju zaostatak od (u odnosu na prethodnu trku) od sekundu (ili čak nešto više).
        Ah, nadogradnje.
        Nadogradili ljudi bolid i izgubili sekundu?
        Mora da je do retrovizora. Oni su ih usporili. :chill:
        Ustvari, nadogradili bolid i dobili 0,3 sec, ali Benz zato nadogradio bolid i dobio 2sec….
        Sigurno.
        Dakle, mrlja ostaje, i nema potrebe tražiti druge.
        Naravno da moraju zapeti.
        Nadam se da će im ovo dati snage da zapnu još više.
        Prošla godina je prošla.
        Izgubio se naslov zbog grešaka, kvarova, zbog peha, zbog Benzovog Q3 moda, koji je osiguravao PP….., nisu samo greške u pitanju.
        Ove godine, možda izgube naslov zbog guma.
        Hoće li i to biti njihova greška?
        Dosta toga će otkriti trke na kojima će biti stare gume i stari asfalt……



        5
        0

        5
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        @Frantić
        Napisao si

        Nikako ne možemo znati kako bi se Benz ponašao na starim gumama. Možda bi bili još “gori” nego inače. I “gori” od Ferrarija

        To ima toliko jako argumentirano uporiste koliko bi imalo da ja izjavim da bu bili jos bolji na starim gumama! Ili nije tako?


        0
        -1

        1
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Naravno. Ali ono što mi je predloženo da napišem (tj. ono što sam po nečijem mišljenju trebao napisati) ima isto tako jako uporište kao to što si ti napisao ili ono što sam ja već napisao….. ;)



        2
        1

        1
  22. Pierre Gasly
    Perica9 Prikaži

    Ferrari bi svejedno pobijedio.



    1
    -20

    21
  23. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    vjer9vatno bi im bilo losije ali bi ss barem funkcionirao a i ostali bi se patili sa gumama. Mozda bi zavrsilo ovako ali ja sam misljenja da bi i ostali bili u problemima a ovako ispada da je problem s gumama od ekipa iz vrha imao jedino Ferrari. Konfiguracija staze i nadogradnje sigurno ne naprave ovoliku razliku izmedu dvije staze. U Baku je Ferrari bio brzi i sam ukenjao i tu je sve jasno no ovolika razlika je uzrokovana svakako ovim gumama s kojima Ferrari ocito nije znao izaci na kraj.



    5
    -6

    11
  24. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Pa ako ne zaredaš s pobjedama od naslova ništa, u odnosu na lani u ovo doba manjak bodova je velik, kako njegov, tako i Ferrarijev.



    3
    3

    0
  25. James Hunt
    f1_zg Donator Prikaži

    Uopće se ne radi o tome kako bi se Ferarri ponašao na starim gumma, a kako na novim gumama. Radi se o tome da se Mercedes ponaša bolje na novim gumama i da su ih zato uveli. Točka.

    Mercedes-Pirelli sucks!



    11
    -15

    26
    • Sc
      sedin_hatibovic Prikaži

      Samo ne zaboravi da su na predsezonskim testiranjima bile standardne gume i da je sa njim Mercedesova prednost bila jos veca ? lp



      10
      6

      4
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Garant se na testiranjima prži do daske, kao u Q3. :chill:
        Prema tome, da, bile su standardne, ali drugi dio tvoje rečenice uopšte ne mora biti tačan.
        Ali ono što je tačno je to da Mercedes na testiranjima uopšte nije koristio supersoft gume (neka me neko ispravi ako je netačan podatak), dok je u prošlu subotu projurio na tim “istim” gumama (stanjenim za 0,4mm). Dakle, ne treba ni to zaboraviti. ;)



        4
        -4

        8
      • Sc
        sedin_hatibovic Prikaži

        @ Frantic, Ne prži se sigurno do daske,… ali ako nije pržio Merc, nije ni Ferrari ni bilo ko drugi. Ako su svi vozili na 80% snage, onda je opet uporedivo. Na testiranju je koristio Mercedes supersoft kao i svi ostali, ali nakon nekoliko jačih krugova i oni i RB su imali probleme sa pojavom “mjehurića”. Imao je čak i Ferrari mjehuriće, ali se iz nekog razloga očito nije žalio… Vjerovatno je onda Pirelli vođen tom činjenicom napravio tu “sigurnosnu” izmjenu kako bi izbjegli pucanje guma. Na kraju krajeva, kao što neko reče ranije, mi se ovdje prepiremo i ubijamo, a glavni akteri te priče gledaju svoja posla i ne zamaraju se.
        Čekamo Monaco, da vidimo šta će se zbivati :) Lp



        3
        2

        1
    • Mclaren
      AlkY Donator Prikaži

      Puno toga nemora i vjerojatno nije tocno. Mi svi vec par dana lupamo razne informacije , “svadamo” se ovdje itd itd. A nitko od nas nista nezna tocno , jer niti jedna sluzbena info nije izasla.

      Dali je sluzbeno potvrdeno da je Pirelli isao pomoci Mercedesu. Dali je sluzbeno potvrdeno da je Pirelli isao nastetiti Ferrariu itd itd. Ali bitno da se mi prepiremo , a ekipe koje bi trebale dizati glas nitko nista se ne buni.

      Pa sta se onda mi imamo buniti i prepirati kao djeca neka , ne razumijem :)



      6
      5

      1
  26. Marlboro
    AMG Donator Prikaži

    0Hvala na iskrenosti Mr. Vettel! Kao sto sam i rekao, logicno je da ova promjena od 0,4mm ne moze toliko ubrzati Mercedes i u isto vrijeme usporiti Ferrari. I kao sto sam reko da je ona analiza od prije par dana preuranjena i ne koristi nicemu.

    Veliki pozdrav blejki, wapi, frantic, markozaja….?



    8
    0

    8
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Činjenica je da su gume promijenjene pod izlikom sigurnosti, jer su jedino tako mogle biti promijenjene u toku sezone.

      Sama činjenica, da se nije dogodio niti jedan incident, a da se govori o sigurnosnom problemu je sumnjiva. Promjena je najviše odgovarala Mercedesu. Čini se da se Kimi bio bolje prilagodio nego Vettel, ali to ne mijenja činjenicu da je guma promijenjena usred sezone. To se ne radi bez velike potrebe, a mislim da velika potreba nije dokazana.



      7
      2

      5
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        Prevencija je najbitnija, pa se mozda bas zbog toga promjena dogodila na stazi na kojoj je guma do sada najvise vozena a to je upravo Barcelona. Ja opet ponavljam da po mom misljenju ova promjena nije bila neophodna i da bi bilo najpostenije da se nije dogodila (ali ja nisam strucnjak).
        Da je guma najvise odgovarala Mercedesu takodjer se ne moze 100% utvrditi, mozda je najvise odgovarala HAASu? Ne znam da bilo tko na ovoj stranici moze na to argumentirano odgovoriti.
        Opet se neka stvar nerealno napuhala, od misa se stvorio slon. Bez ikakve potrebe!



        2
        -4

        6
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Pa dobro ne budemo se sad pravili bedasti, jasno je koje momčadi su na postoljima nećemo sad miješati Haas u priču. Promjena je napravljena netransparentno, i zato ostavlja sumnju u pogodovanje.
        Da je Pirelli pozvao sve momčadi rekao, gledajte imamo ovo, ovo i ovo, znog toga, toga i toga mislimo da treba stanjiti gumu da bi se ti problemi izbjegli na 3 staze u kalendaru.
        F1puls i svi ostali portali bi objavili vijest da je Pirelli najavio promjenu guma s kojom su se timovi složili i sve bi bilo OK. “Neimenovani izvori” raznih momčadi bi podržavali objašnjenje Pirellija jer su čuli neke argumente…
        Ovako je objavljeno da Pirelli iz sigurnosnih razloga stanjuje gumu…. I naravno da nikome nije jasno od kuda to njima, zašto to oni misle, zašto se FIA složila s argumentom sigurnosti kad na 4 utrke nikakvih problema sa sigurnošću guma nije bilo, a bome niti na predsezonskim testiranjima….



        3
        1

        2
      • Marlboro
        AMG Donator Prikaži

        @wapi

        Ja ne dvojim da je Mercedes ukazao Pirelliju na problem, ali sigurno nije Mercedes ustanovio i odredio koja bi izmjena bila najbolja solucija i za koje staze je to dobra i potrebna izmjena. PIRELLI ne mora oko svake promjene gume (pogotovo ne zbog promjene debljine od 0,4mm) skupiti sve momcadi i s njima se dogovoriti oko toga (jer vjerojatno ne bi ni doslo do dogovora). Zbog toga i postoji FIA koja odobrava/neodobrava takav tip promjene.
        Mislim da su ljudi iz FIAe trebali pitati i za tvoje misljenje, to je u ovoj “aferi” najveci propust.



        2
        -2

        4
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Mislim da su ljudi iz FIAe trebali pitati i za tvoje misljenje, to je u ovoj “aferi” najveci propust.

        @AMG ne budi nepristojan i bezobrazan.
        Ako se nisi u stanju razgovarati argumentirano onda preskoči moje postove.

        Ja sam samo rekao da im malo transparentnosti ne bi škodilo, dapače pomoglo bi da hypea oko teorije zavjere uopće ne bude.



        4
        2

        2
    • Lewis Hamilton
      smr201 Prikaži

      Zanimljiv članak, koliko sam ja uspio prevesti ovo s uljem nisu uspjeli dokazati izgleda da tu nema ničega.
      Ali ovo sa 20 konja preko dopuštene granice je puno ozbiljnije izgleda.
      I to se Mercedes nije žalio nego su se žalili FI i Williams jer misle da Sauber i Haas imaju istu prednost.
      To bi objasnili kako je Ferrari naglo skočio u performansama u kvalifikacijama.
      Možda Ante ili netko sa portala može prevesti članak pa objaviti ili netko tko zna tečno njemački da nam sumira bolje od Google translatea



      2
      1

      1
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        Meni jako znanstveno fantastično zvuči ono što piše u članku, ali tko zna što je novinar shvatio od onoga što mu je neki Mercedesov inženjer rekao…. Jako sam radoznao vidjeti na koju foru zaobilaze senzor za mjerenje energije.



        1
        1

        0
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        Koliko sam uspio prevest i shvatiti nije ni novinaru ni inzenjeru bas jasno kako to rade,u tome i je problem, ne mogu dokazati ako ne znaju kako eventualno zaobilaze ogranicenja.



        1
        0

        1
      • Sebastian Vettel
        Pastor Prikaži

        Ja mislim da ovi novinari samo čitaju neke forume poput f1technical, gdje se skupi hrpa budala koji su unaprijed uvjereni da Ferrari vara, i onda otvore temu gdje smišljaju lude ideje na koji način varaju… Ništa od toga ne mora biti ni blizu istini. Dok se nešto ne dokaže, od toga nema ništa.



        1
        -2

        3
  27. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    A mozda je ovo samo posipavanje samog sebe pepelom kao i nakon proslogodisnje VN Baku. Prvo kaze nesto sto misli pa onda mu netko kaze reci to i to da smiris tenzije i svih ostalih. Ovo je jedan veliki biznis i pojma mi nemamo sto i tko o cemu odlucuje i kakvi su kome ulozi u cemu. Mozda stvarno Ferrari ima nekih mutnih radnji s baterijama pa sada sute da be dodu oni na tapetu. Svakako izmjene nakon 4 utrke po meni nisu u redu. Neka idu 4 puta u boks kao prije koju godinu i sve 5, tko ostane duze od predivenog sam riskira DNF. Moje misljenje da ovogodinje gume nemaju sigurnosnih problema da se mjenjaju. U spanjolskoj bi degradacija bila veca ali ekipe se na to trebaju same prilagoditi bez nekih izmjena. Vjerovatno bi ovdje Mercedea bio brzi i bez te promjene a ovako ostaje gorak okus u ustima zbog te izmjene i sto nikad necemo znati sto bi bilo na starim gumama i kakvi bi prema njima bili RB i Merc.



    5
    3

    2

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.