Što su nam rekla predsezonska testiranja?

Izdvojeno / Kolumna

Ante Vetma

Prije 6 godina 4 min 65 komentara

Najljepše u cijeloj priči jest da nam se Formula 1 napokon vratila! Dug i naporan zimski period čekanja predstavljanja bolida je gotov, halo je tu, testovi su odrađeni i sad kreću špekulacije koje će potrajati sve do 24. ožujka u 7:00 po hrvatskom vremenu kad će krenuti prva kvalifikacijska runda prve ovosezonske utrke. No, i ovaj period dvotjednog analiziranja ili bolje rečeno – nagađanja, također je zanimljiv. Što možemo zaključiti iz osam dana testiranja u Barceloni?

Najprije, gdje god pročitate da netko zna jakosni poredak na temelju dosad prikupljenih podataka – zavarava sebe i/ili čitatelje. Nema tog “GPS-a” koji će reći je li Vettel vozio ciljana vremena ili je morao štedjeti gorivo, nema tog “zooma” koji će pokazati koliko desetinki sekunde nosi zanimljiv bočni usisnik ili kompleksan flap na prednjem krilu. Idemo, dakle, vidjeti što se može primijetiti s ovih testiranja, bez izvođenja nekakvih velikih zakonitosti iz toga.

Primjer prvi i najočigledniji. Svi vodeći njemački i britanski mediji zaključuju kako će ovo biti sezona vladavine Mercedesa, a prvi pratioc će biti Red Bull. Drugim riječima – Ferrari je zaribao. Idemo malo kopati po tome. Gledajući vremena koja je Sebastian Vettel radio u svojoj simulaciji utrke jasno je vidljivo da je vozio točno zadana vremena u prvom i u posljednjem stintu. Nema gotovo nikakve devijacije od kruga do kruga i, suprotno logici, vremena se ne poboljšavaju kako stint odmiče, odnosno kako se gorivo troši. Vremena tih krugova ostaju ekstremno slična. Zaključak? Vettel vozio takve konzistentne krugove jer je štedio gorivo. Pogrešno. Problem je u tome što to ne može biti zaključak je za njega nema neospornog uporišta. GPS može pokazati da je radio lift&coast, ali ne može reći je li to zbog štednje goriva ili zbog ciljanja na zadana vremena.

Primjer drugi. Imamo situaciju u kojoj je Red Bull montirao hypersoft gume na bolid i odvezao 1:18.047, što je osam desetinki sekunde sporije od najbržeg kruga testiranja (Vettel, hypersoft). Tijekom cijelog testa Red Bull je odradio 783 kruga (Mercedes 1040, Ferrari 929), a ipak, u većini analiza vidjet ćete ih kao drugu najjaču ekipu. Obrazloženje? Red Bull i Mercedes navodno često voze s puno goriva na testiranjima, za razliku od Ferrarija. Može li itko pronaći relevantan izvor koji potvrđuje da su Red Bull i Mercedes vozili s više goriva u svojim bolidima? Naravno da ne, jer ni momčadi međusobno ne znaju što drugi testiraju.

Primjer treći. Zanimljiv je slučaj momčadi Haasa. Kevin Magnussen je svoj najbolji krug odradio na supersoft gumama (dvije stepenice tvrđe od hypersofta!), i taj krug je iznosio 1:18.360. Mnogi su zaključili kako je Haas napravio fantastičan bolid i uz dobar motor mogu se nadati konstantnim bodovima. Čak postoje izračuni uz bogznakakve korekcije koji Haas stavljaju na treće mjesto (iza Mercedesa i Red Bulla). Zašto bi itko pri zdravom razumu zaključio da će Haas biti treća najjača ekipa na gridu? Je li toliko nezamisliva ideja da su možda malo odvrnuli Ferrarijev motor više nego li i sama tvornička ekipa?

Obzirom da očigledno nitko od nas ne zna puno više ili manje od bilo kojeg Johna ili Hansa koji daju stručna mišljenja o jakosnom poretku, idemo se i mi malo poigrati. Moje predviđanje je iduće:

1. Mercedes
2. Ferrari
3. Red Bull

4. Renault
5. McLaren
6. Haas

7. Force India
8. Toro Rosso
9. Sauber
10. Williams

Vaše?


Odgovor

65 komentara

  1. F1puls Portal
    Sarma Donator Prikaži

    Svaka čast, realno je tako nekako… Koliko daješ prednost Mercedesu?



    4
    4

    0
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Teško je reći bilo što da bude smisleno jer nemamo pojma u kakvim su režimima motora radili jedni i drugi i krije li se još neki trik u rukavu za Melbourne… Ne vjerujem u ove analize o race-pace 1 sekundi prednosti Mercedesa, ne vjerujem ni da će biti pola sekunde. Doduše, test se radi u Barceloni, što je aero staza, tako da ostaje pitanje kako će to izgledati u Bakuu, Spa, Monzi i sličnim stazama za koje je ključna sirova snaga.

      Ferrari je prošle godine napravio sjajan aeropaket i ne vidim zašto bi uprskali ove godine. Jedini zaostatak se može dogoditi ako su zeznuli s razvojem motora, a onda opet, ako su napravili 900+ krugova, ne vjerujem da će motor raditi neke značajnije probleme.

      Ako moram pogađati, za Melbourne kažem da će Merc uzeti pole, Ferrari +0,3.



      6
      6

      0
      • Ayrton Senna
        MCLfan Prikaži

        nažalost mclaren je imao sa hondom velikih problema,al sad mislim da mclaren može biti velika nepoznanica,možda na početku budu još lošiji od tvog predviđanja,al do kraja sezone nadam se da bi se moglo desiti realna borba za postolje(barem bi ja tako htio)
        dva tjedna če brzo doć



        7
        5

        2
      • Formula 1
        1883 Donator Prikaži

        Osobno sam mišljenja da su prognoze o 1 sec zaostatka za Mercom nebulozne. Uz ovo što si ti naveo, dodao bih još i nepoznanicu o Mercovoj strategiji kroz racesim. Znači, ako je Ferrari radio delta vremena automatski ne znamo što i koliko više mogu uz onoliko konzistentna vremena, i ta sva tri stinta praktično su neusporediva s Mercovim upravo zbog enormno velike i neprirodne razlike u vremenima. Čak i da znamo da je Merc vozio stvarni racesim u kojem mu netko (imaginarno) puše za vratom uz Strat 5 ili 6, opet se vraćamo na ono o nepoznanici koliko stvarno Ferrari može. Ferrari (a ne Red Bull) uzimam u igru zato što se ovdje i vodi razgovor o Ferrariju.
        Razlika od 1 sec je nebulozna zato što bi ju Merc već otkrio na stintovima koje su vozili prije 7. i 8. dana i sasvim sigurno ne bi pokazao tu 1 sec u stvarnom racesimu 7. i 8. dan. Merc čak i da ima tu prednost nikada ju nebi pokazao radi svoje osobne koristi, tj. zaštite. Ta bi sekunda više štete nanijela Mercu nego što bi im donijela prednosti na dugoročno, odnosno do početka razgovora o novim pravilima za 2021. To bi bilo neodrživo i hitno bi se tražile promjene pravila.

        Barcelona, osim što je aero staza kroz 1. i 2. sektor, ujedno je i staza mehaničkog gripa i balansa kroz srednje brze i spore zavoje u 3. sektoru. Dakle, staza koja objedinjuje sve karakteristike normalne F1 trkaće staze. Izuzet ćemo samo anomalije downforce/balans/menadžment guma tipa MC i Singapore jer to nisu klasične trkaće staze. Uz to, ova vremena radi osjetno nižih temperatura staze nisu nikakav siguran faktor i nešto što bi moralo i kako bi moralo biti jednom kada dođu u svibnju na GP vikend. Merc je često bio “osjetljiv” na visoke temp. staze kada su na bolidima mekše gume, to im je u genima. Ne mora značiti da će biti i ove godine, ali ne mora značiti niti da neće – ne znamo još.

        Ne bih se složio da je Ferrari lani imao odličan aero paket jer je ponekad imao nedostataka upravo u onim sektorima na stazama gdje odlični aero paketi savršeno funkcioniraju. Primjeri i sektori staza na kojima odlični aero pakati dolaze do izražaja: 1. i 2. sektor Silverstonea, 2. sektori Malezije i Kine, 2. sektor Spa, cijela Suzuka, 2. sektor Australije, 1. sektor USA i td. Red Bull je imao odlične aero pakete u periodu od polovice 2009. pa sve do kraja 2013. Kod tih bolida je bilo ujedinjeno u jedan pakat sve što se može: aero paket za sve staze (pogotovo one s brzim zavojima), downforce za spore staze, mehanički grip i trakcija, balans – sve, cijeli paket, osim problema s gumama početkom 2013. SF70H nije bio takav aero paket ali je bio vrlo, vrlo dobar i konzistentan bolid, prije bih to rekao za Merc od 2014. – 2016.

        Što se tiče prognoziranja, nisam netko tko se bavi s tim ali mogu napisati pretpostavku za top 3.
        Merc max 3 desetinke ispred Ferrarija u kvalifikacijama, Red Bull još 2-3 iza.
        Utrka bi mogla biti strateška po pitanju potrošnje guma i goriva pa tu svega može biti. Ako Merc povede utrku, poprilično sam siguran da će Ferrari moći pratiti taj tempo na US ukoliko taktički ne odigraju štopanje Ferrarija putem drugog u poretku kako bi vodeći otišao na kakvu – takvu prednost za siguran pit stop, a to bi značilo i uvođenje hijerarhije u momčad pa makar to bilo iz utrke u utrku nebitno koji vozač morao raditi to štopanje.

        Očekujem potpuno normalnu i otvorenu sezonu kao i prošle godine, a kao Mercov fan pričeljkujem i njihovu konačnu pobjedu. Najmanje što bih htio da se dogodi je upravo Mercova dominacija. Objasnio sam zbog čega.



        11
        9

        2
      • Alfa Romeo
        limitmaker1 Donator Prikaži

        …čini mi se da iz merc-a ove godine više informacija izlazi u javnost koje su jako samouvjerene tj. djeluju kao da vjeruju (ili znaju) da su ispred ostalih…npr…lewis je izjavio da bolid više nije diva, prije neki dan sam čitao da im je konstrukcija uskih bočnih usisnika donijela 0,25s ove g, nadalje pročitao sam izjavu da su halo tako aerodinamički ukomponirali da nema negativnih strujanja tj. da bolid citiram ‘niti ne zna da je halo ugrađen’… i još par sitnijih podbadanja od laude, wolfa i sl…kako vi to vidite?
        …kao što je već i napisano teško je realno zaključiti (pogotovo na temelju jednog long run-a na kojem većina novinara temelji svoja predviđanja) tko je gdje, no RB se čini zadovoljniji no lani, ferrari je čini mi se modificirao strategiju testiranja u odnosu na prethodne godine a merc i dalje radi po starom a tradicionalno su bolji na tvrđim gumama i hladnijim uvjetima…treba vidjeti i kako će trošiti gume (tu bi ferrari i RB trebali stajati bolje od merc-a) i koliko su gume mekše od lani ako je istina da se soft najmanje mijenjao a ostale gume su stepenicu mekše od lani (ultrasoft 2017 je supersoft 2018)-barem tako nekako idu izjave iz pirellija…



        2
        2

        0
      • Formula 1
        1883 Donator Prikaži

        Hvala @zekohonda za vađenje ovoga iz naftalina :thumbs:


        0
        0

        0
  2. Michael Schumacher
    VRSV546 Prikaži

    Da svi Ferrari spustaju i govore da nije prijetnja u sta cisto sumljam mislim da je mercedes ostao isprid ali da kao sta mercedes skriva brzi krug tako i ferrari skriva tempo kao i brzi krug. Iako mislim da je i redbull blizi nego sto je bio proslu godinu. dok mi je mclaren totalna nepoznanica mozda ugodno iznenadi. Williams ocekujem razocaranje samo radi vozacke postave



    8
    7

    1
  3. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Otprilike se moja predvidanje poklapaju sa Antinim. Jedino bi Williams stavio ispred Saubera.



    1
    1

    0
  4. Formula1
    f1zd Prikaži

    Ferrari
    Merc
    RBR
    McLaren (po brzini)
    Renault (ukupno ispred McL-a zbog pouzdanosti)
    Haas
    Force
    STR-Honda
    Sauber
    Willy

    #KontraMrakuKontraSili :D



    15
    5

    10
  5. Pirelli Wet
    F12013 Prikaži

    Ne znam, tesko je reci. Wollf kaze nema smisla sandbaging jer na testiranje se dolazi testirat, a Haas odvozi brze vrijeme od njih na tvrđoj gumi. Lazovu Wollfu ne vjerovat znaci. A ni drugim sefovima momcadi.
    Mogao je i Ferrari brze, kao i Mercedes, za RedBull mislim da nisu mogli koliko ovih dvoje. Haas ce biti ugodno iznenadenje vjerujem. McLaren ce se boriti u prvim utrkama s Haasom i Renaultom, uz uvjet da izadu uspjesno iz boksa.
    Posto su mekse gume bile veci problem nego medium na ovim testiranjima, vjerujem da je prednost Mercedesa malo napuhana jer su koristili ugl medium. Vjerujem da Ferrari nije zajebo kako se prica.



    9
    8

    1
  6. Fernando Alonso 14
    ja5 Prikaži

    Zašto FI ovako nisko?


    0
    0

    0
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Prošle godine su kapitalizirali na činjenici da Renault još nije bio dovoljno organiziran i da je McLaren bio u problemima. To četvrto mjesto im je praktički ostavljeno da ga zgrabe, uz pomoć dva odlična vozača, naravno.



      15
      15

      0
      • Fernando Alonso 14
        ja5 Prikaži

        Slažem se, ali pogoni ih mercedes te aero paket im ne mora bit lošiji od renaultovog, čak dapače.
        Tako da bi ih sigurno smjestio ispred Haasa.

        Što se tiče torro rossa, jesu li točne informacije od skya da je honda došla s brdo motora? Ukoliko je…


        0
        -2

        2
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Nije, Sky je na sve načine pokušao pažnju skrenuti s McLarenovog fijaska, ali iz Toro Rossa su rekli da su imali 2 motora na prva 4 dana i 1 motor na druga 4 dana testa. Čak ni te zamjene nisu bile prisiljene nego planirane, svi motori i dalje funkcioniraju.



        14
        12

        2
      • Fernando Alonso 14
        ja5 Prikaži

        Još nešto, kako sam Alonsov navijač, onaj njegov poništeni krug ispod 1.17 mi donosi nadu da se mogu borit za neke više pozicije od onih za bod, dva.
        Ukoliko srede pouzdanost…



        4
        1

        3
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Vozio je Gasly 1:17.8 s poništenim krugom, postoji razlog zašto su poništeni.



        3
        0

        3
      • Fernando Alonso 14
        ja5 Prikaži

        S nečim se čovjek mora tješit ;)



        6
        6

        0
  7. Ferrari
    mljac Prikaži

    Nadam se da je Ferrari bliži nego prošle sezone. Navijački se nadam da je i ispred.
    Ostali poredak mi je ok, samo bi malo digao Toro Rosso, imaju dobru šasiju a Honda bi konačno mogla raditi.



    5
    4

    1
  8. kikijv97 Prikaži

    napisat cu slicno kao sto sam napisao i prije mjesec dana kada je bila slicna tema.
    Namjerno stavljam u grupe u kojoj prvi u grupi ima prednost ali nema dovoljno da se digne u gornju skupinu.

    mercedes/red bull

    ferrari/mclaren

    renault/williams/ force india/haas

    toro rosso/sauber



    11
    -16

    27
  9. Sergio Perez
    Ibarac00 Pretplatnik Prikaži

    Slažem se skoro sa svim navedenim u tekstu, ali mislim da ce Force India zavrsiti na 4. ili 5. mjestu…. 1.prosle godine nisu imali ni jedno odustanje zbog kvara. 2. Pouzdani i konzistentni vozači.
    Nisam popratio kakav im je race pace ali nadam se da je kvalitetan…. konfiguracija staze u Španj im ne odgovara pa su i zato malo ispali lošiji. Btw u Australiji dolaze s novim elementima…. biti ce svega



    6
    4

    2
  10. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Ja bih samo obrnuo Torro Rosso i Force Indiju.
    Ne djeluje mi ohrabrujuce sto je Perez govorio dosad.
    EDIT: Vozaci bi mogli eventualno presuditi za FI



    2
    2

    0
  11. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Nemoguće je prognozirati prvu trojku…jednostavno ne znamo tko je vozio sa kojim modom motora i koliko su imali goriva…
    Svakako Mercedes izgleda jako dobro…Ferrari ili skriva ili su shebali…teško je kazati.
    RBR će biti hendikepiran sa Renaultom.



    3
    -1

    4
  12. Jenson Button
    Foxi_HR Prikaži

    Nakon testiranja se ništa objektivno ne može predvidjeti, pa čak ni to da li će McL i dalje biti u problemima nakon AUS.
    I ne, nije to stvar sreće hoće li “ćorava koka pogoditi zrno”, već da li će sva 4 motora izdržati cijelu sezonu. Previše varijabli za prognoze koje bi bile više od obične špekulacije.
    Sve ostalo je lista želja pa čak i to da je Merc najbolji. Sjetimo se Brawna sa DD difuzorom ili sezone (ako se ne varam) 2015., kada smo u prvih 8 utrka imali 8 različitih pobjednika! Zato između ostaloga volimo F1 i strepimo pred otvaranje u AUS… surprise, surprise… barem ja!



    4
    0

    4
    • Formula1
      f1zd Prikaži

      Kakva crna 2015….to je bila najgora sezona možda i ikad. Govoriš o 2012., kada je bilo 7 pobjednika u prvih 7 utrka. Kasnije je i Kimi pobijedio u Abu Dhabiju i postao osmi pobjednik u sezoni.



      10
      6

      4
      • Jenson Button
        Foxi_HR Prikaži

        Napisao sam da nisam siguran! Uostalom, pisano je po sjećanju iz glave bez provjere na netu. U svakom slučaju nije nešto zbog čega treba pisati reply sa takvim hejtom jer na kraju priče nije niti bitno koja je godina bila jer je bitno bilo nešto drugo.
        Nije to typo niti toliko bitno da bih se zbog toga uzrujavao…

        Ps. Ne budite balavci koji će davat minuse zato jer netko nije stisnuo zarez i sl.



        1
        1

        0
    • Max Verstappen 1
      Multi 21 Prikaži

      Vjerojatno typo
      5 odma iznad 2



      5
      3

      2
  13. Sebastian Vettel 5
    Schumi Prikaži

    Kako za Haas kažu, bijeli SF70H :D
    Zanimljiva ekipa. Kupe sve što mogu od Ferarrija, a šasiju im razvija Dallara. Mogla bi se ekipa zvati Dallara F1 tim sa Ferrarijem kao dobavljačem (motora i svega otalog što se može od njih uzeti) i Haasom kao sponzorom. Meni su oni bil najteži za predviđanje prije testiranja. Ali sa kopiranjem prošlogodišnjeg Ferrarija ne mogu pogriješiti, ako se pokaže kao dobra kopija.



    6
    3

    3
  14. Sebastian Vettel
    The Best F1 Driver Prikaži

    Ma cijela ta stručna analiza je smiješna do bola…
    Naime sve se svodi na nekakvu analizu brzine temeljem kakti simulacije utrke, ove tu analize…
    https://abload.de/img/dxx-tphwsaiagijukjpn.png

    Što je doslovce pa kretenarija na kvadrat, jer jedina smislena simulacija utrke je ova McLarena koja kreće na kvalifikacijskoj gumi (SS) i onda na dva ostala tipa gume, sve ostalo to nije…
    Baš i ne vidim smisla zašto li bi pobogu Ferrari simulirao najsporiju moguću taktiku.
    Ono koja je logika vozit Barcu sa mediumom x 2 iako je to najtvrđa i najsporija komponenta…

    A još manje ima smisla RB/Mercedes koji eto valjda misle ispast u prvoj rundi kvalifikacija pa će onda u utrku krenut na Mediumu, pa odvest još 2 stinta na Mediumu i onda slavit diskvalifikaciju na kraju utrke pošto eto nisu koristili dvije različite komponente guma…
    Kakva li je to simulacija i čega to mi nije jasno ni najmanje….

    Svi ti stintevi na Mediumu mogu po samoj logici stvari bit isključivo 2 ili 3 stint u utrci, koji je koji kod svih tih ekipa u ovom gore “race simu” bog te pitaj…
    no sigurno niti jedan od njih nije prvi stint, jer je nekaj takvog praktički pa nemoguće kad su u pitanju top ekipe koje očekuju prolaz u Q3, a samim tim nema ni smisla testirati nešto što se sasvim sigurno dogoditi neće…



    20
    17

    3
  15. Ferrari
    ferrari1984 Prikaži

    Iako Ferarijev fan naoisat cu slijedece:
    1.mecedes
    2.ferrari
    3.red bull
    4.renault
    5.force india
    6.hass
    pa tek onda svi ostali…

    Sta se tice Mcl neznam sta reci… Nadam se da se budi borili nekad i za bodove…

    Napisah Mercedes na 1.mjesto jer sigurno je da su favoriti ako pogledamo zadnjih nekoliko sezona ali otpisati Ferrari i staviti ih iza RB kako ih neki stavljaju je suludo…
    Simulaciju utrke je Ferrari vozio sa cini se tocno ciljanim vremenima. Voziti krugove tocno odredenim tempom +/- jedna do dvije desetinke je dokaz da je Ferri testirao nesto drugo.
    Trosenje goriva i laksi bolid im nije donijelo bolja vremena sta zvuci nemoguce tako da Ferrarijev race pace treba uzeti sa rezervom.
    Prije svega smatram da se Ferrari bacio na jako testiranje pouzdanosti bolida jer su i sami rekli da ce ove godine pouzdanost donijeti naslov…

    Najbolja vremena Seba i Kimija govore da Ferrari ima brzinu i tu su vjerojatno lagano testirali i Qualy mode ali opet Mercedes na tom polju nije testirao nista tako da je uvjetno receno Mercedes nepoznanica u tom segmentu dok je Ferrari u race paceu…

    I jos da se osvrnem na RB… Smatram da ce se umijesati i borbe za pobjede ali ipak je Renaultov motor u deficitu za Mercom i Ferrarijem tako da im predvidam trece mjesto…

    Sve u svemu jedva cekamo AUS pa da sve maske padnu…???



    9
    3

    6
  16. Ferrari
    Passion Prikaži

    Ante ovi si jako dobro napisa?…. Prvu trojku nemozemo nikako 100% komentirat jer vecina navija za nekog od njih i koliko god se trudili uvik nadjemo podatke za nase favorite, al osjecaj i navika nam kazu da je merc malo napred….. Drugi trojac mi je najzanimljiviji. Zasto? Renault je tvornicka momcad koja se vec neko vrijeme gradi i idu u pozitivnoj putanji, ako se cili paket poslozi imaju vozace koji to mogu iskoristit. Najvise mi se svidja visoko postavljen McLaren. Za njih bi izdvojia dvije kljucne stavke. 1. Obrada podataka tj. Njihovo kvalitetno iskoristavanje 2. Organizacija unutar same momcadi, jer nakon godina uzaludnih pokusaja pocmu se gubiti konci, zato je ovo za bojlera biti ili nebiti…. Haas-ova najveca prednost je sta dolaze iz okruzenja u kojem je normalno biti privatna momcad i odaju dojam jako dobrog paketa…. “Ostatak grida” gazda FI je u jako teskoj politicko financiskoj situaciji(imam info. Od covika koji je radio za njega) koliko ce se to odraziti za momcad kroz sezonu???…. TR je idealna momcad za hondin oporavak i mozda budu koje misto vise, i prilika da se juniori dokazu za volanom….. Sauber Alfa i Leclerc zvuci kao nesto sta mora uspit, al bit ce to trnovit put?….. William’s je od Mercedes ere svaku sezonu u silaznoj putanji, a bome i ove godine odaju takav dojam



    15
    11

    4
    • Ayrton Senna
      Beethoven87 Donator Prikaži

      Slucajno sam opalio minus, a ne da se promjeniti…
      Dabar komentar…



      2
      -3

      5
    • Pirelli Wet
      F12013 Prikaži

      Svi vide Williams jako lose. Njihov bolid mi izgleda bolji i od FI. Posto su napravili najradikalniji zaokret u dizajnu od svih momcadi(uz Sauber), ocekivane su boljke na pocetku s balansom i slicnim stvarima. Treba shvatit novi bolid. Tako da ce s odmakom sezone sigurno biti u borbi s Haasom, Renaultom i FI. Vozaci su jedino upitnik.
      Njihovo testiranje je kombinacija vozackog neiskustva i potpuno novog koncepta u dizajnu, pa zato tako lose.


      0
      0

      0
  17. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Ja iz testiranja ne zakljucujem skoro pa nista… Uglavnom su svi pohvalili svoj bolid (“car feels good”), vjeruju u dobar paket…
    1. Vjerujem da su jasna prva trojica. Redoslijed- svasta bi moglo bit, iako po navici bi rekao Merc, ali vjerujem i nadam se da mozda ne bude tako…
    2. Vjerujem da je kod ostatka zbilja sve moguce, da ce biti tijesno, da necemo imati cistog backmarkera…
    3. Honda je ocito napredovala, a Toro ne znam dal bi smjestio na zacelje ili cak u tijesnu borbu za 4.mjesto…
    4. Mclaren ocito kemija i svasta im se izdogađalo, vjerujem zbog radikalnog pristupa. Vidjet cemo stanje nakon 1.utrke, ali dao bi im vremena i jos malo kasnije od toga… Vrijeme ce pokazat- mozda su ekipa u rasulu (gp2 team), a mozda su samo jako riskirali sto im se moze isplatiti… jos uvijek ne iskljucujem mogucnost da i ugroze prvu trojicu…
    A mozda sam i naivni optimist

    Samo nek budu svi sto blize, a posebno bi mi bilo drago da Red Bull bude ravnopravan i da se upetljaju “pastusi” i zapapre cetverostrukim prvacima…



    9
    9

    0
  18. Marlboro
    McKruno Donator Prikaži

    McLaren ispred Renaulta.

    Force India ispred Haasa.

    Wiliams ispred Saubera.



    5
    2

    3
  19. Marlboro
    Hey You Donator Prikaži

    Po mom nekakvom mišljenju poredak bi mogao biti sljedeći. I ne neću to argumentirati jer to nakon testiranja do Australije nema nikakvog smisla. Jednostavno moj osjećaj.

    1. Ferrari
    2. Merc
    3. Mclaren
    4. Red Bull
    5. Renault
    6. Force Indija
    7. Haas
    8. Williams
    9. Sauber
    10. Torro Rosso



    8
    2

    6
  20. Nando
    Matek14 Prikaži

    1. Mercedes
    1. Ferrari
    (mijenjat ce se ovisno o stazi tako da necu reci da je netko 1. ili 2.)

    3. Red Bull +0.3-0.5

    4. McLaren +1 sek, al ce zbog pouzdanosti odustajat pa je tehnicki
    5. Renault ispred, al po brzini mislim da je iza McL
    6. India.. oni su nekak nedoreceni al bili su isto tak i prosle godine pa je ispalo da su dosta dobri
    7. Hass

    8. Torro Rosso
    9. Sauber
    10. Williams



    12
    11

    1
  21. Lewis Hamilton 44
    Berislav Donator Prikaži

    Primjer prvi:
    Bez obzira poradi kojeg razloga je Ferrari vozio konzistentne krugove, ostaje teška činjenica da troši isuviše goriva a to je problem od kojeg boli glava i o njemu treba raspravljati.
    Primjer drugi:
    Eksplicitni podatak o količini goriva u bolidu, točno, znaju samo momčadi. Međutim, danas se sa vrlo solidnom pouzdanošću moge rekonstruirati podaci koji su dostupni samo timovima. Danas su dostupni javni podaci, zahvaljujući sofisticiranim instrumentima te seriozni komentatori mogu davati procijene koje nisu više samo tako, „kućni brojevi“.
    Primjer treći:
    Nije pristojno odgovarati na pitanje, protupitanjem, pa uz molbu za oprost, ipak pitam: A zašto nebi?
    Naime, tako postavljeno pitanje u tekstu, potkopava objektivnost komentatora.

    I na kraju bih napomenuo da mnoge od nas očito „boli“ Autosport.com, mada se i ja, usrdno, nadam da nisu u pravu.



    8
    -5

    13
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      1. Kako zaključuješ da troši previše goriva?

      2. O kojim sofisticiranim instrumentima konkretno pričaš?

      3. Iz dvije godine Haasova postojanja ne postoji ništa što ukazuje da će napraviti bolji paket od Ferrarija. Možeš li naći informaciju kad je zadnji put customer ekipa s Ferrarijevim motorom bila bolja od Ferrarija?



      16
      11

      5
      • Alfa Romeo
        limitmaker1 Donator Prikaži

        …lani je Ferrari imao velikih problema sa potrošnjom, naravno to ne znači da nisu riješili problem ali ove godine je barcelona zbog novog asfalta još brža (navodno oko 1,5-2s) što shodno tome znači i duža vožnja pod punim gasom i dodatno što halo stvara ‘drag’ odnosno aerodinamički otpor…opet ovo su samo testovi i napet zbog nove sezone pročitao sam sve dostupne analize testiranja koje sam mogao pronaći i sve ovo može biti samo zavaravanje protivnika no svi uglavnom daju prednost merc-u, neki daju ferrari na drugo mjesto sa samo 0,1-,02s zaostatka a neki daju RB na drugo mjesto dok su crveni i po 1s iza…merc je evoluirao prošlogodišnji bolid dok je ferrari ipak produžio (i to značajno) međuosovinski razmak i došao gotovo do razine merc-a…haas je dosta kopirao lanjski sf70h koji je bio odličan bolid prema tome nema razloga da ne rade dobra vremena…



        6
        -1

        7
      • Lewis Hamilton 44
        Berislav Donator Prikaži

        Idemo redom,
        1. Po podacima sa neta. Radi se (navodno) o 8kg više od dozvoljenog. U čemu je problem. to zna Ferrari, a kako će ga riješiti, vidjet ćemo.
        2. Očito je GPS sa odgovarajučim software-om, br.1. Za ostatak treba pitati ekipe koje pružaju info na stazi, a i ekipe novinara pojedinih listova obzirom da ih koriste za svoje analize manje ili više uspješno a dobili su ih iz svojih izvora.
        3. Podsjetimo se malo 2014g. To je vrlo značajna godina u F1. Kako su prošle ekipe (osim Merca)? Kako je prošla ekipa iz Maranela, vrlo renomirana, br.1 u F1 od svog postojanja, od koje se očekivalo puno? Zašto podcjenjivati nekoga? Sve ekipe se ovdje natjeću za prvo mjesto, ne za drugo, peto ili zadnje mjesto. Zašto nebi netko mogao, od vodećih, kiksati? Koliko je to realno? Nismo vjerovali za Ferrarija da će mu se dogoditi što se dogodilo, pa se je ipak dogodilo. Zato predlažem da se ostavimo podsmjehivanja ekipama. Kad tad nam se to vrati kao bumerang.
        Što se tiće informacija, pretplačen sam godinama na Autosport.com i Auto Motor und Sport.de
        PS. Imam podatak da je Ferrari između ostalog povečao duž. bolida za 7cm(!?).



        7
        -6

        13
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        1. Po podacima sa neta. Radi se (navodno) o 8kg više od dozvoljenog. U čemu je problem. to zna Ferrari, a kako će ga riješiti, vidjet ćemo.

        Pa na netu smo :) Gdje su ti podaci? Izvor? Tko to osim Ferrarija ima nekakve dokaze o njihovoj potrošnji goriva?

        2. Očito je GPS sa odgovarajučim software-om, br.1. Za ostatak treba pitati ekipe koje pružaju info na stazi, a i ekipe novinara pojedinih listova obzirom da ih koriste za svoje analize manje ili više uspješno a dobili su ih iz svojih izvora.

        GPS pokaže da je Ferrari negdje usporio ili ubrzao, ne kaže je li to napravljeno jer je Vettel dignuo nogu s papučice gasa da sakrije brzinu Ferrarija ili su štedjeli gorivo.

        3. Podsjetimo se malo 2014g. To je vrlo značajna godina u F1. Kako su prošle ekipe (osim Merca)? Kako je prošla ekipa iz Maranela, vrlo renomirana, br.1 u F1 od svog postojanja, od koje se očekivalo puno? Zašto podcjenjivati nekoga? Sve ekipe se ovdje natjeću za prvo mjesto, ne za drugo, peto ili zadnje mjesto. Zašto nebi netko mogao, od vodećih, kiksati? Koliko je to realno? Nismo vjerovali za Ferrarija da će mu se dogoditi što se dogodilo, pa se je ipak dogodilo. Zato predlažem da se ostavimo podsmjehivanja ekipama. Kad tad nam se to vrati kao bumerang.

        Sa 2013. na 2014. je najveća promjena pravila u novijoj povijesti. Sa 2017. na 2018. nije. Ako su bolidi evolucija onda Haas sigurno neće iz borbe za jedan bod doći u borbu za postolja, isto kao što Red Bull neće pasti na začelje. To nije podsmjehivanje, Haas je napravio ogroman posao za novu ekipu i veseli me pogotovo kad netko bez ogromnih sredstava uspije iznenaditi velike, ali ovdje ne komentiramo želje i snove, nego realne šanse.



        17
        12

        5
      • Lewis Hamilton 44
        Berislav Donator Prikaži

        @Ante Vetma
        Neznam kojem cilju vodi ova diskusija. Nebih želio da je cilj bio dezavuiranje/omalovažavanje iskustva novinara, članova uredništava, pojedinih sajtova koji su pisali/pišu tekstove vezane uz F1.
        Nemam podatak na kojem/kojima sam pročitao to (nikad mi nije palo na pamet da će mi to trebati), alli najčešće koristim, gore spomenuta, dva sajta za koje vjerujem da su ozbiljni i renomirani novinari. I tu također mi nije palo na pamet da ih idem ispitivati o izvoru/izvorima podataka do kojih su došli da bi napisali komentar.
        Izgleda mi da je cijela poanta ustvari u dokazivanju teorije da mišljenja pojedinih urednika rubrika koje se bave s F1, nisu relevantna. Ili….očito njihova iskustva s materijom s kojom se oni bave nisu upotrebljiva, da ne kažem nešto drugo.
        Dakle napisao sam ono što sam pročitao, nisam vodio evidenciju u kojem tekstu, kojeg sajta i vjerujem da je izvor meritoran. Dok ne vidim reakciju Maranela na podatak o potrošnji goriva, ostajem u vjerovanju u trenutni podatak.
        Nebih volio dalje…..



        6
        -8

        14
      • Sebastian Vettel 5
        Schumi Prikaži

        Kakvi podaci čovječe? Imaš mišljenja pojedinih novinara, a nemaš podatke. Podatke imaju samo timovi. A nisam nigdje vidio da je Ferrari dao nekakve podatke o njihovoj potrošnji. Imaš Vettelovu izjavu da je nakon simulacije utrke ostalo još dosta goriva. I imaš tako izjave iz ostalih timova. Uglavnom odgovori na pitanja novinara. Mišljenja o tome gdje se nalaze, kakvo je kod njih stanje, i tako dalje… I na osnovu toga donositi zaključke. Možeš, ali ne možeš ništa tvrditi iz toga. To nisu činjenice to su priče. Iz njih zaključi šta god hoćeš, ali ne dolazi sa pričom kako Ferrari previše troši gorivo kao činjenicom.



        10
        6

        4
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        @Berislav: O tome i pričam, to što kažeš su mišljenja novinara. Nema nitko čudesan aparat koji će skenirati Ferrarijev bolid i da mu na ekranu izbaci “hypersoft krug 1:17.048, štedio gorivo zavoji 4 i 13, u rezervoaru ostala litra ipo eurosupera 95”. Tako da je jedina činjenica da nijedan novinar ne zna što se točno događa. To me smeta, i to pokušavam dokazati ovom raspravom. Kad netko daje predviđanje, to je okej, to radimo i ovdje u ovom članku. Ali kad se netko postavi kao “insajder” koji ima informacije direktno iz vrha, super high-tech aparatura, Binotto mu na jastuku priznao i slično – to je glupost.

        Wow što treba biti hrabar predvidjeti da će Mercedes i dalje biti najbolji, to je vrlo vjerojatno, i ja to očekujem. Ali ne znam, isto kao nitko od AMuS ili Sky ili BBC ekipe.



        12
        6

        6
      • Lewis Hamilton 44
        Berislav Donator Prikaži

        @Schumi
        Dali imaš možda problema „sa šumom u kanalu“?
        Moji svi komentari vezani su samo uz komentar Glavnog Urednika u kojem je izražena sumnja u objektivnost zaključaka dopisnika listova sa prošlih testiranja u Barci. Napomenuo sam pritom da današnja izvješčivanja nisu više samo podaci/zaključci tipa „kućnih brojeva“, nego da komentatori danas imaju više podataka i više iskustava na raspolaganju nego nekada prije te imaju šanse biti vjerodostojniji nego prijašnjih vremena. Dali se nama sviđaju ti komentari ili ne, to je druga priča. Pritom sam prenio podatak novinara AMundS.de koji govori o povečanoj potrošnji goriva kod Ferraria u odnosu na Merc. Od kuda je on „izvukao“ taj podatak, nemam pojma. Ostaje mi/nama samo vjerovati da je točan. Nigdje nisam u svojim tekstovima spominjao/komentirao pojedine momčadi. Čak nebih ni to spomenuo/prenio da kolega Vetma nije sam spomenuo Ferrarijevu potrošnju odnosno komentare pojedinaca iz Barce na tu temu.
        Ostaj zdravo….



        4
        -1

        5
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Napomenuo sam pritom da današnja izvješčivanja nisu više samo podaci/zaključci tipa „kućnih brojeva“, nego da komentatori danas imaju više podataka i više iskustava na raspolaganju nego nekada prije te imaju šanse biti vjerodostojniji nego prijašnjih vremena.

        @Berislav: Ne zanimaju me prijašnja vremena, debata je samo oko toga mogu li “analitičari” donijeti definitivne zaključke. Ja tvrdim da ne, jer za to nemaju alate niti pristup definitivnim podacima i planovima ekipa.

        Što se toga tiče, još uvijek čekam odgovor odakle je potekla informacija da Ferrari troši previše goriva. Tko je to i kako izmjerio?



        4
        0

        4
      • Lewis Hamilton 44
        Berislav Donator Prikaži

        @Ante Vetma-Glavni Urednik
        Eto, pokušat ću još jednom kratko odgovoriti…….a onda će biti dosta.
        1. Kažem…..Mogu donjeti definitivne zaključke. I, dapače, vjerujem da rade to odlično jer imaju potrebito znanje, iskustvo, jer znaju doći do potrebitih im podataka. To su ljudi koji rade taj posao već desetlječima. I, dapače, nisu me razočarali. Ja im vjerujem. Čitajući tvoj komentar osjetio sam potrebu, suprotstaviti se takvom odnosu prema nečijem poslu, obezvrijediti ga time. Ne sječam se da sam ikada pročitao u Autosportu, AutoMotor und Sport-u, Motorportu nešto što zaslužuje podcjenjivanje njihovog posla.
        2. Ovo mi lići kao da sam na stolcu pred istražiteljem. Hvala @dejanu_s što me je podsjetio da je to napisano u AMundS. Uopče me ne zanima odkuda je Herr Schmidt saznao….i još nešto-BBC je također spomenuo taj problem Ferraria. Zapravo čini mi se da taj problem vuće Maranelo od lani.
        Napisao sam više nego sam mislio. Moje isprike.
        PS. Merc je pred nekoliko mj. Prvi i jedini prešao granicu od 50% efikasnoti goriva. Dakle troši………
        Hvala na razmjeni mišljenja.



        4
        0

        4
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Mogu donjeti definitivne zaključke. I, dapače, vjerujem da rade to odlično jer imaju potrebito znanje, iskustvo, jer znaju doći do potrebitih im podataka.

        Znam da to tvrdiš, već par puta sam to pročitao, samo sam pokušao znati imaš li kakvu informaciju kojim instrumentima oni to mjere i kako je moguće da imaju definitivne informacije koje niti konkurenti nemaju o drugim ekipama. Odgovora na to očito nema, a jasno je zašto nema – jer je to nemoguće znati. Predviđaju na temelju guma, vremena dužih stintova, pretpostavki o količini goriva i onda slože svoje pretpostavke poretka. Pretpostavka nije isto kao definitivan zaključak, zapravo je potpuno suprotno od toga.

        Uostalom, ako jedan respektabilan kolumnist Autosporta tvrdi da je Haas treća najbolja ekipa ispred Ferrarija i iza Merc/RB, a ti kažeš da oni ne lupaju bezveze nego da to znaju – ja ću idućih godinu dana na svoj avatar staviti sliku Gunthera Steinera.



        5
        1

        4
      • Sebastian Vettel 5
        Schumi Prikaži

        Berislave, ovo su tvoje riječi: “ostaje teška činjenica da troši isuviše goriva”
        Ni ti ni onaj od koga si to pročitao ne može takvo nešto tvrditi kao činjenicu. AMuS nema podatke o Ferrarijevoj potrošnji goriva. Njihov novinar je iznijeo svoje mišljenje, odnosno pretpostavku. To nije, niti može biti činjenica. Jedini “podatak” koji su iznijeli je o Renaultovim GPS podacima. A i to sumnjam da je neko iz Renaulta dao te podatke novinarima. Možda je samo načuo neke priče u paddocku… A sve i da su tačni ti GPS podaci, ni oni ne mogu reći o stanju goriva u nečijem bolidu.

        Ne znam šta si mislio sa ovim prvim? Smeta ti što sam se uključio u rasparvu? Onda nemoj ni komentirati…

        Da su tako nadareni ti novinari kao što ih ti predstavljaš, onda bi svake godine imali tuce identičnih predviđanja. I sva bi bili tačna. Ovako imaš hrpu različitih zaključaka, a samo će rijetki biti blizu pravom stanju.



        4
        0

        4
  22. Mclaren
    wilson Prikaži

    Jedino znam da ništa nije potpuno jasno glede poretka. Osim da je vodeći trojac i dalje ispred svih. Bit će tu još nadogradnji, više temperature u utrci, drugačije staze. Kao i svake sezone, tek će dolazak u Evropu pokazati stanje. Samo da ne bude solo Merc. Želim svima dobru sezonu.



    3
    3

    0
  23. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Mislim da bi moglo biti dosta iznenađenja u Australiji, ali ovako ja to vidim:

    1. Mercedes
    2. Ferrari
    3. Red Bull
    4. Renault
    5. McLaren
    6. Force India
    7. Haas
    8. Sauber
    9. Toro Rosso
    10. Williams

    s time da se još uvijek nisam siguran za Renault i McLaren



    2
    1

    1
  24. Ferrari
    racer 29 Prikaži

    Predsezonska testiranja bih najbolje usporedio sa pripremnim NBA utakmicama.. tek povremeno se otkrivaju karte da svi znaju tko je tu šerif.. a šerif je i dalje, čini se Mercedes..
    Moj poredak viđenja trenutne situacije:
    1. Mercedes
    2. Ferrari
    3. Red Bull
    ———- Pacifik ili koji god da ocean želite :D ———–
    4. Renault
    5. McLaren ?? (veći upitnik i od postojanja Jetija)
    6. Force India
    7. Haas
    8. Toro Rosso
    9. Sauber
    10. Williams



    5
    5

    0
  25. Sebastian Vettel 5
    Schumi Prikaži

    Ja sam optimističan u vezi Ferrarija. Onako sačuvane gume nakon toliko krugova, i dalje prave bolja vremena od Red Bulla. Mislim da je to bio test pritiskanja protivnika, i onda kad ovaj potroši gume ispališ se pored njega. :D



    7
    4

    3
  26. dejan_s Donator Prikaži

    Mislim da je kolega Berislav dao par dobrih postova kojima se propituju iznijeti stavovi i tu ne može biti ništa sporno, mislim da to zapravo samo doprinosi kvaliteti ovog sita i raznovrsnosti mišljenja. Čemu bi forum služio ako ne raspravama i razmjeni mišljenja? Naravno sve u okvirima pristojnog ponašanja.

    Svi clanci, sve analize su samo procjene stvarnog stanja i koliko god bile kvalitetno napravljeni uvijek će imati određene greške. Bez obzira da li dolazili od eminentnih novinara s bogatim iskustvom ili ne. Uprkos tome valja istaći da postoji opšti konsenzus da je Mercedes i ove godine tim koga treba pobjediti. I dalje preovladava mišnjenja da je prošlogodišnja velika trojka ostala ista: Mercedes, Ferrari i Red Bull.
    Manje je slaganja u vezi toga ko je najbliži Mercedesu, Red Bull ili Ferrari. I britanski Autosport i Auto motor und Sport predviđaju da je Red Bull odmah iza Mercedesa i da ima podjednako kvalitetnu šasiju, no da je motor taj koji pravi razliku. Iznosi se podatak da je razlika tj. zaostatak RB oko 0.5 sekunde iza Mercedesa, a da je daljnje 2-3/10 iza RB ekipa Ferrari.
    Autosportovi novinari dalje pišu da je Ferrari lošiji u zavojima i da je auto “na granici”.
    Malo kome se sviđa ovakav rasplet situacije, i većina nas se nada da još nisu sve karte na stolu. Nakon nekoliko godina dominacije, najveći dio F1 zajednici volio bi vidjeti tijesne borbe za pobjede. To voli publika, i vozači cijene više pobjede za koje su se više pomučili.

    No, nažalost teško da ćemo vidjeti nešto od toga ove godine……….
    Mercedes je u simulacijama utrke bio neprikosnoven, od početka dominacije uvijek su bili bolji na tvrđoj komponenti, a kako nisu stavili akcenat na simulaciju kvalifikacija čini se da bi njihov glasoviti Q3 mod još uvijek mogao biti aktuelan. I to bi moglo zapečetiti sezonu, čak i da imaju prednost samo u kvalifikacijama, a ne i u utrci.
    Da ne bude sve tako crno treba pomenuti da je Mercedes bio manje nježan prema gumama od Ferrari-ja i RB, a nisu se proslavili ni na Soft komponenti gdje su bili npr. sporiji od Ferrarija.

    U vezi pozivanja na tradiciju i “iskustvo” ……logiku……treba imati na umu da uprkos svemu ima smisla suditi samo po onome što smo vidjeli na testiranja, a ne po onome što želimo ili čemu se nadamo. Kada se pojave novi momenti oni će biti uzeti u obzir, za sada nema puno činjenica koje ne upućuju da se sivi oblaci gomilaju iznad Maranella i da su vjerovatno napravili skroman posao u zimskoj stanci. Jer se čini da je njihov zaostatak veći nego prošle godine, a sada je i RB u igri.

    Bilo je pitanje u vezi Ferrari-jeve potrošnje goriva i o tome je pisao AMuS:
    https://www.auto-motor-und-sport.de/formel-1/hoher-spritverbrauch-f1-autos-2018/
    Dakle, to niko ne izmišlja od nas, koliko je “analiza” tačna vidjećemo uskoro.

    Za sada vrijedi pomenuti da Michael Schmidt, u predzadnjem pasusu gore pomenutog članka, jasno naveo da Mercedes i dalje ima prednost zbog štedljivosti. Čak i sam naslov članka je potpuno nedvosmislen kada je riječ o problemu SF u vezi s potrošnjom goriva.
    Vrijedna pažnje je i analiza Mark Hughesa u kojoj se isti osvrće i na entropije, anomalije koje je pomenuo i kolumnist Vetma.

    https://www.motorsportmagazine.com/opinion/f1/closer-look-preseason-f1-tests

    Zanimljiva je i AutoMotor und Sport analiza testiranja:
    https://www.auto-motor-und-sport.de/formel-1/analyse-testfahrten-barcelona-zweite-woche/

    Za kraj napravio sam upload tri članaka s Autospot plusa koji se tiče analize prethodnih testiranja. Iste sam konvertovao u pdf i postavio na Mega-u.
    https://mega.nz/#F!KEV0ATSb!B_KS-taAv1e5CY_qzUZXqA

    Na kraju bih zamolio kolegu Berislava, kako je pretplatnik Autosporta, da nam ubuduće obezbjedi članke iz sekcije plus na sličan način kako sam to ja napravio. Nadam se da ne trazim previse. Mislim da bi bilo zainteresanih kolega a svi bi jako cijenili doprinos.



    18
    15

    3
  27. Nigel Mansell
    The Simpsons Prikaži

    Ne znam je li neko već stavio ovu analizu?
    https://f1metrics.wordpress.com/2018/03/10/2018-preseason-analysis/
    Mene to svakako pretjerano ne zanima.
    Nemam vremena ni živaca ulaziti u analize.
    Radije ću se strpiti do q3 i kraja utrke.



    7
    7

    0
  28. beli333 Prikaži

    Rekla su nam konacnu istinu da osim izgleda bolida tj.njihovih dimenzija itd.momcadi trebaju da imaju potpunu slobodu u izradi motora i svega ostaloga.kao nekad otprilike dal ces ti napravit v6.v8.v12.v16 kao bugati chiron to treba pustit ekipama neka naprave najbolje sto znaju i onda cemo vidjet tko je tko bez velikih restrikcija pogotovo u kubikaži,taj 1.6 to nemogu pojmit u F1 uopće da se doslo do takvih ideja.dajte ljudima slobodnu volju i oni ce iz toga izvuci najbolje za svih nas.



    2
    1

    1
  29. beli333 Prikaži

    Osim prva dva koji ce se ganjat do kraja sezone ostalo si fulao za ne vjerovat za nekoga tko ima znanja o F1


    0
    -1

    1
  30. beli333 Prikaži

    Ferrari
    Mclaren
    Mercedes
    Renault
    Red bull
    Williams
    Sauber
    Toro Rosso
    Hass
    Force india



    2
    0

    2
  31. zigorec Prikaži

    Nisam takav znalac da bih mogao napisati svoje mišljenje o snazi momčadi i relevantno to obrazložiti, ali dajem listu redoslijeda kojeg se nadam, kao navijač:
    1. Ferrari
    2. Red Bull
    3. Mercedes

    4. Renault
    5. Force India
    6. Toro Rosso

    7. McLaren
    8. Haas
    9. Sauber
    10. Williams

    Naravno da s time neću poći u kladionicu.



    2
    2

    0
  32. Dietrich Mateschitz
    Ante Vetma glavni urednik Prikaži

    Jakosne grupe sam pogodio, a zamijenio sam McLaren i Haas, te Sauber i Toro Rosso. Nije loše :)


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.