Zimska stanka, 60. dan: Schumacherova nevjerojatna prilagodba

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 6 godina 3 min 18 komentara

VN Španjolske 1994. bila je druga utrka nakon pogiblje Ayrtona Senne i Rolanda Ratzenbergera pa se sve još vrtjelo oko toga, pitanja oko sigurnosti i ostalo. Nekako ispod radara je Michael Schumacher radio nevjerojatan posao – pobijedio je u prve četiri utrke te imao 30 bodova više od drugoplasiranog Gerharda Bergera. Nakon što je u Monaku osvojio prvi pole position u karijeri, isto je učinio i u španjolskoj, ostavivši drugoplasiranog Hilla u Williamsu pola sekunde iza sebe.

Na dan utrke vrijeme je bilo sunčano i suho, pa je bilo izgledno da će Schumacher na startu odjuriti te osvojiti novu pobjedu. Ipak, nije sve išlo po planu kao u prve četiri utrke. Netom prije ulaska u boks mjenjač se zaglavio u petoj brzini, što je znatno otežavalo stvari za Schumachera. Bilo je pitanje kako će krenuti iz boksa u tako visokom stupnju prijenosa, no ipak je uspio pronaći način kako nastaviti dalje.

Do 23. kruga držao je vodstvo kada ga je na ciljnoj ravnini pretekao Mika Hakkinen, a dva kruga nakon i Damon Hill. Schumacher je imao “sreće” što mu je mjenjač ostao u poprilično visokom stupnju prijenosa, pa je mogao razviti brzinu na pravcu, dok je u zavojima radio čuda. Vozio je potpuno drugačijim putanjama kako bi s deficitiom kojeg ima što brže prošao pojedine dijelove. Fordov motor imao je dobar okretni moment, pa je to pomagalo pri izlascima iz sporih zavoja. Najviše je gubio u trećem sektoru, zavojitom dijelu staze s malom prosječnom brzinom.

U ovoj prilagodbi mnogo mu je pomoglo iskustvo iz različith serija utrkivanja, a jedan od izazova je bio štednja goriva. Prema podacima u telemetriji Schumacher je izvodio nevjerojatne pokrete na papučici gasa kako bi što bolje optimizirao potrošnju goriva, a pritom je tražio nove putanje u zavojima. Michael se u tako malo vremena potpuno prilagodio bolidu te radio vremena koja su bila vrlo konkurentna. Možda najbolji podatak o tome koliko je dobro odvozio jest da je za Hillom na kraju zaostao 24 sekunde. Uzimajući u obzir da ga je Damon pretekao u 25. krugu, ispada da je Schumacher po krugu bio sporiji tek nešto više od pola sekunde – fascinantno!

Poslije utrke je izjavio:

“Bilo je zaista teško voziti u petoj brzini kroz zavoje, ali uspio sam pronaći dobre putanje kako bih zadržao brzinu. Sretan sam što sam uspio osvojiti bodove. Drugo mjesto u ovakvoj situaciji, ne osjećam se nesretno zbog toga – veoma sam zadovoljan.”

 


Odgovor

18 komentara

  1. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Hvala Marko.
    Mali podsjetnik o velicini vozaca.
    Covjek kojeg nikako nisam volio (dok je aktivan bio).
    Zelim mu od srca oporavak.



    15
    14

    1
  2. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Se ima di za pogledati ta utrka?



    2
    1

    1
  3. Williams
    Montoya Prikaži

    Umjetna šikana od hrpe starih guma je bila napravljena te sezone. Al da me ubiješ nemogu se sjetit na kom djelu staze.

    Hill i Hakkinen
    http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2015/04/16/18/27A3BBA500000578-0-image-a-19_1429204784679.jpg

    slika sa dailymail.co.uk



    1
    0

    1
  4. Stefan Bellof
    mario550 Prikaži

    Da jedna fascinantna utrka Schumachera , meni osobno je najdraza njegova voznja na Hungaroringu 1997g kada je tokom cijele utrke vozio kvalifikacije i uspio pobjediti nevjerojatnom taktikom sa puno ulazaka u boks i flat out voznjom.
    Jednostavno je to bila voznja genija!
    Naravno bilo je puno njegovih maestralnih nastupa ali nekako mi je taj ostao najvise u sjecanju.
    A Monaco je uvjek bila njegova staza, cak je i nakon povratka tu uspio osvojiti pole u Mercedesu



    11
    11

    0
  5. Ayrton Senna
    FerrariF1 Prikaži

    Schumi.. Legenda.. Njegove vožnje u Ferrariju i 5 naslova.. Za redom.. To će teško neko ponovit.. Vettel i Hamilton su došli blizu.. Još imaju šansu..



    7
    7

    0
  6. avalon Prikaži

    mogu neki ( mnogi ? ) ne volit MS ali mislim da mu niko ne može osporit talent , vještinu , znanje i razumijevanje “njegovog” sporta , ljudske kvalitete ( van staze jer kako je jednom izjavija hakkinen da je na stazi bija “nemilosrdan” ) .. te 1994. MS je ima 25 , španjolska je bila njegova 43. trka karijere i tu , te sezone je počeja pokazivat/dokazivat o kakvom se potencijalu radi . nesalomljivog duha , kompetitivnog karaktera ne da se prilagodija stanju i uvjetima nego je odvozija maestralnu trku . zaostatak za pobjednikom od 24,1 s je “sitnica” s obzirom na okolnosti no meni je interesantnije šta je MS 3. blundella iza sebe ostavija 62,8 s !!!!! preostalih 7 vozača koji su završili trku sa ISPRAVNIM zaostali su za MS ( naravno i za
    hillom i blundellom ali ovi su vozili ispravne bolide ) od jednog ( martini , irvine ) do 4 kruga ( brabham ) . mario550 spominje mađarsku , da , to je bila vožnja za pamćenje ali mene je nekako najviše dojmila njegova zadnja vožnja za ferrari u brazilu 2006. di čak nije bija ni na postolju … starta sa P 10 , u 8. krugu zbog probijene gume otiša u box i izaša na začelje da bi na kraju završija 4. , a ako me sjećanje ne vara posli trke su iz ferraria izjavili da je bolid MS ima problema sa “primanjem” gasa na izlasku iz šikana . ima je MS maestralnih izvedbi ali taj brazil 2006. je za mene ……



    10
    8

    2
    • avalon Prikaži

      volim šta ste uz + ponovno vratili i – jer …. nasmiju me :) a kako i ne bi kad ima onih koji se ne slažu ( valjda to minus znači ) kako je u španjolskoj prilagodba MS trci sa “blokiranim” mjenjačem bila nevjerovatna isto ka i krajnji rezultat , kako njegova trka u mađarskoj ( i nizanje Q vrimena u trci ) i nije nešto posebno te kako je zadnja trka i proboj sa začelja na 4. misto bila sitnica koju svak može ostvarit . a da minusaši pogledaju te 3 trke ? ;)



      3
      -2

      5
  7. Ferrari
    ferrari1984 Prikaži

    Najveci vozac svih vremena, a jos veci covjek izvan staze…
    Nebrojeno humanitarnih priredbi je organizirao i sudjelovao, a o novcu koji je donirao je suludo pricati…

    #keepfightingmichael



    11
    9

    2
  8. mika Prikaži

    Voljeli ga ili ne nitko mu ne može osporiti vozačko znanje ali povratak mu nije trebao.



    4
    3

    1
  9. Michael Schumacher
    Dodi_napalm Prikaži

    Gazda!!!



    4
    4

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.