Zimska stanka, 41. dan: Crveni Williamsi

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 6 godina 3 min 3 komentara

Sama pomisao na crvene Williamse izaziva zgražanje i neugodna sjećanja na razdoblje kada je slavna britanska momčad bila neprepoznatljiva. Razlozi za Williamsov pad bila su dva veoma važna faktora – odlazak Renaulta iz Formule 1 te odlazak Adriana Neweya u McLaren. Crvena boja je tu poslužila samo kao podloga za istresanje zbog loših rezultata. Sir Franku Williamsu je toliko prisjela da je zabranio na svojim bolidima te zadao plavu ili bijelu kao “temeljnu”.

Promjena pravila za sezonu 1998. nije bila velika, no pad Williamsa se slutio već godinu prije, kada je obznanjeno da ih napuštaju i Renault i Adrian Newey. Bolno kao Tysonov aperkat. Od te 1997. do danas, Williams nikad nije uspio osvojiti vozačku ili konstruktorsku titulu, iako su 2003. godine bili veoma blizu tom postignuću. Osim tih velikih gubitaka, na neki način su izgubili identitet potpunom promjenom liverije bolida. Rothams je od 1994. bio naslovni sponzor Williamsa u plavo bijeloj kombinaciji, a FW20 osvanuo je u crvenoj boji koja je blago naginjala prema narančastoj. Novi naslovni sponzor bio je Winfield, brend kojeg je Rothmans promovirao.

Williams je ustvari ostao na istom motoru koji je bio rebrendiran pod nazivom Mecachronme. Tehnički podaci bili su poznati recept – 3.0 V10 odlične pouzdanosti i snage, no s obzirom da više nije bilo Renaultove potpore, motor više nije bio pjesma. Ferrari i McLaren su te sezone imali bolje motore, kao i šasije, pa Williamsu nije preostalo ništa drugo nego se boriti za ostatke i očekivati odustajanja prve četvorke ne bi li ugrabili poneko postolje. Tako je i bilo, Villeneuve i Frentzen osvojili su tri postolja, skupili tijekom cijele sezone tek 38 bodova i završili treći u poretku konstruktora, s vrlo malom prednošću u odnosu na Jordan i Benetton.

Na kraju sezone Villeneuve je završio na petom mjestu s 21 bodom, daleko od prve četvorke te bez ikakve prilike da se bori barem za pokoju pobjedu. Dva treća mjesta na bila su mu najbolji rezultat te godine. Odlučio je podići sidro te je potpisao za British American Racing, ekipu odličnog financijskog stanja i upitne pameti. S druge strane, njegov momčadski kolega Heinz Harald Frentzen potpisao je za Jordan Mugen Hondu, što se ispostavilo kao puno bolji izbor. Zbog toga je iz Jordana u Williamsa došao Ralf Schumacher što se pokazalo kao dobra odluka. Lošija odluka bila je dovođenje Alessandra Zanardija.

Promjena je, osim na vozačkom dijelu, bilo i po pitanju proizvođača motora. I dalje je to bio Renaultov motor, ali sada pod Maskom Superteca (Super Performance Competition Engineering) gdje je nadređeni bio Flavio Briatore. Cijela sezona i dalje je bila daleko od onoga što je Williams bio 1997. Znakovi poboljšanja bili su primjetni, ali to nije došlo do izražaja zbog velikog napretka Jordana koji je postao treći najbrži bolid. Ralf je cijele sezone bio vrlo konstantan, osvajao bodove gotovo na svakoj utrci te skupio tri postolja. S druge strane, Zanardi nije uspio osvojiti niti jedan bod, čime je automatski dobio nogu na kraju sezone.

Crvena avantura Williams winfield nije dobro prošla, Frank Williams bio je svjestan niza problema koji su se dogoađali u momčadi pa se odlučio na rigorozan potez – momčad podrediti BMW-u. Pokazao se to kao iznimno dobar potez, a vrhunac je bila sezona 2003. kada su se borili za oba naslova.


Odgovor

3 komentara

  1. Williams
    DoDo13 Prikaži

    Definitnivo najružnije “ratne boje” koje je Williams imao.



    3
    3

    0
  2. Ferrari
    FenixLaFerrari Prikaži

    Skroz sam zaboravio da je Williams bio crvene boje.
    Super članak i podsjetnik na prošla vremena.?



    3
    3

    0
  3. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    willams bmw mljac


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.