Zimska stanka, 35. dan: Posebnost postolja na VN Europe 1999.

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 6 godina 4 min 3 komentara

VN Europe 1999. bila je jedna od najboljih utrka te neizvjesne sezone. Za naslov su se u početku borili Hakkinen i Schumacher, no nakon loma noga u Silverstoneu, drugi Ferrrarijev vozač preuzeo je borbu za titulu. Bio je to Eddie Irvine, vozač koji nije bio osobito fokusiran na Formulu 1, već više na glamurozne događaje van nje. Ova utrka trebala je biti krucijalna za obojicu, no ispalo je da na kraju uopće nisu bili u prvom planu te da je Hakkinen prošao tek nešto bolje. Glavne zvijezde utrke su na kraju bili potpuni autsajderi, a u nastavku teksta pročitajte što se dogodilo, kako te koja je posebnost postolja na toj utrci.

Situacija prije VN Europe na Nurburgringu bila je odlična za Irvinea. Hakkinen je u Italiji izletio sa staze usred vodstva te prosuo 10 bodova, a Irvine se dovukao do šestog mjesta te uzeo jedan bod, čime se izjednačio s Hakkinenom, obojica su imali po 60. Pobjednik VN Italije bio je Heinz Harald Frentzen u Jordan Mugen Hondi te je došao na samo 10 bodova od vodećeg dvojca. Za sljedeću utrku se pobrinuo da uzme pole position, zadnji njegov te zadnji Jordanov. Bio je Nijemac u odličnoj prilici da se potpuno približi vrhu i sve je izgledalo kao bajka do polovice utrke.

Iako se Coulthard kvalificirao ispred Hakkinena, Finac ga je odmah na startu preskočio te zauzeo drugo mjesto, odmah iza prvoplasiranog Frentzena. U 32. krugu počela je serija svakakvih odustajanja. Prvo je odustao Frentzen zbog problema s elektronikom, tri kruga nakon njega Alesi te u 38. krugu Coulthard. Škot je ostao na gumama za suho, a staza je već bila poprilično mokra što je rezultiralo izlijetanjem. Vodstvo je tako predao Fisichelli koji je isto bio na gumama za suho, no i on se poslije izvrtio te je vodstvo preuzeo Ralf Schumacher. S obzirom da je imao dovoljnu prednost nad sada drugoplasiranim Herbertom, izgledalo je kao da bi mogao odvesti Williams do prve pobjede u sezoni.

No ni njegovo vodstvo nije dugo potrajalo budući da mu je samo krug poslije preuzimanja vodstva eksplodirala guma, pa je Johnny Herbert preuzeo vodstvo koje nije ispustio do kraja utrke. Svu tu situaciju odlično su iskorištavali vozači Minardija, koji su 13 krugova prije kraja držali četvrto i sedmo mjesto. U 53. krugu je otkazao mjenjač na bolidu Luce Badoera, što je Talijana dovelo do stanja da zaplače na izlasku iz bolida. Ništa bolje nije bilo ni na pitwallu, gdje su se mogle vidjeti suze kod trkaćih inženjera. Naprijed je poredak bio Herbert – Trulli – Barrichello. U vidno bržem Stewartu Barrichello je pokušavao preteći Trullija, no bezupješno. Talijan je uvijek bio dobar u branjenju pozicije, a često je znao držati vlakić iza sebe.

Na postolju su se tako našli Johhny Herbert u svojoj trećoj i zadnjoj pobjedi karijere, prvo postolje za Trullija te zadnje za momčad Prost Grand Prix i Rubens Barrichello za zadnje postolje za Stewart Grand prix. Posebnost ovog postolja je što su na postolju bili vozači dviju momčadi koje su osnovali bivši prvaci Formule 1, Jackie Stewart i Alain Prost. Zanimljivo je što se Stewart GP na kraju sezone povukao, unatoč tome što je iza njih bila izvanredna godina i uvjerljivo najbolji rezultat otkako su ušli u Formulu 1. Prost GP ostao je u Formuli 1 još dvije sezone, no ispostavilo se da je to bila velika pogreška i precjenjivanje mogućnosti koje je momčad imala. Alain je zbog toga upao u dugove, pa je momčad 2001. stavila ključ u bravu.


Odgovor

3 komentara

  1. Williams
    Montoya Prikaži

    Odlična sezona. Rado pogledam neke utrke na VHS-u



    6
    6

    0
  2. Renault
    Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

    Novinari i dragi kolege pratitelji F1 Pulsa želim Vam sretnu Novu godinu!



    9
    9

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.