Pikova dama

Izdvojeno / Kolumna

David Vidović

Prije 6 godina 5 min 9 komentara

Ovu kolumnu ću započeti opaskom na romantičare, pošto je Puškin bio među najboljim romantičarima koji su baratali spojem stvarnosti i iluzije. Jako je tanka i krhka granica između znanja i iluzije, i koliko god ljudsko znanje bilo veliko, uvijek će neznanje biti veće. Čovjek za života ne može naučiti sve tajne svemira, ali bit će zadovoljen ako zna samo 1% onoga što vidi i smatra bitnim. To je kao da gledate nekog vrhunskog iluzionistu ili mađioničara; ako gledate njihov trik i razumijete i prepoznate 90% stvari koje su uradili vi ćete smatrati da znate kako je trik izveden, iako onih 10% u kojim se nalazi glavnica trika uopće ne možete objasniti, vi ćete tvrditi da vas iluzionista nije prevario. Takva je priroda ljudskog uma, da shvaća ono što vidi i da se protivi priznati da postoji nešto što ne razumije ili ne vidi.

Tako će i pogled na konačnu tabelu i poredak vozačkog prvenstva kroz nekoliko godina buduće generacije i znalce ili neznalice Formule 1 naučiti da je Valtteri Bottas ove sezone bio veći konkurent Sebastianu Vettelu no što je to bio Lewis Hamilton, što je smiješno za pomisliti. Budimo realni, svi znamo tko je Valtteri Bottas, mladić koji je u Williamsu znao raditi stvari koje se ne bi trebale raditi u toj dobi i s tim iskustvom, sve nas je oduševio talentom i jako preciznim utrkivanjem, ali su ostale upamćene sive mrlje s početka karijere kada je pravio dosta greški. Te sive mrlje su ostale u našem sjećanju iako ih je on ispravio, ali ove sezona nas je sve bacila u neznanje, jer Valtteri Bottas u Mercedesu nije ono što je bio u Williamsu. Odbijam povjerovati da je njegova pobjeda u nedjelju bila dio cijelosezonske zavjere unutar Mercedesa u korist Hamiltona, ali osim Rusije i Abu Dhabija ne mogu uperiti prstom u Bottasa niti jednu drugu utrku i reći kako je vozio na nekom zavidnom nivou.

Pa gdje je nestao Valtteri Bottas? Zar ga je uništila njegova mekoća prema svemu što je prihvaćao i radio u početku sezone, je li se utopio u moru laži ili oceanu kritika, ili ga je pojela sjena Lewisa Hamiltona? Naš novi prvak, po četvrti put s tom titulom, je ove sezone vozio svakako jednu od svoje najbolje tri sezone u Formuli 1, ali nemam hrabrosti da ju proglasim najboljom. Upravo iz razloga što je pokraj sebe imao čovjeka koji se očito izgubio u garaži novog tima. Ali bezobrazno bi bilo reći da Hamilton nije vladao kvalifikacijama ove sezone, i koliko god Vettel pokušavao upregnuti svoj Ferrari Lewis, Britanac je pokazao da je najbrži vozač što se tiče jednog kruga. Na svojoj strani ima i brojku od 11 pole positiona u sezoni, što je prilično impresivno za sezonu za koju kažu da je bila izjednačena. I upravo tu poantu želim razjasniti, ova sezona je bila potpuno izjednačena sve do ljetne stanke.

Od Belgije pa do SAD-a, utrke na kojoj je Hamilton praktično osigurao naslov, Lewis je u šest utrka osvojio pet pole positiona. Ne računajući Singapur kada je startao peti, njegova prosječna prednost u kvalifikacijama nad drugoplasiranim u onih pet utrka je bila 4 desetinke, točnije 0,403. Hamilton je i pobijedio u pet od tih šest utrka. Ali njegovi krugovi kojim je osvajao te pole positione su bili nešto posebno. Moje oči su ostale na Belgiji jer nisam bio siguran da sam dobro opazio koliko je brzo i koncentrirano vozio kroz neke dijelove staze. Posao dovoženja bolida do cilja je postao rutina za Hamiltona.

Druga strana bunkera će reći da je Lewis titulu osvojio u Meksiku samo zbog nesreće koja je pratila Sebastiana Vettela dok je Hamilton nizao pobjede i pole positione. I bit će vjerojatno u pravu, da Vettel nije ušao u nepromišljenu, ali u tom trenutku opravdanu borbu na startu u Singapuru, da nije imao probleme u Maleziji (koji su mu i dalje donijeli bodove) i katastrofe u Japanu, borba bi se nastavila do Abu Dhabija. Ali pitanje je bi li Vettel bio u prednosti i bi li on bio u situaciji da porazi Hamiltona u ovakvoj formi. Neki će reći da Ferrari tek raste i da je ovo bila pozitivna godina za njih, da su sada bliže nego ikada Mercedesu. Ali ja ne vjerujem u priče o moralnim pobjednicima, samo jedan čovjek može biti moralni pobjednik, a to je onaj koji drži trofej u ruci.

Vratit ću se na početak teksta gdje sam spomenuo Puškina. Puškin je i romantičar koji je stvorio danas tipičnog i u društvu često ismijavanog lika, oštrog Nijemca koji je proračunat i socijalno blago povučen, ali će za zadati cilj- materijalno bogatstvo, uraditi sve i povući sva dostupna sredstva. Herman je lik koji se ne želi odreći ničega bez da za to dobije račun, ne riskira kada ne treba. Ali on gubi sve u trenutku kada poželi previše. Lewis Hamilton je ove godine vozio kako samo on zna, nevjerojatno odmjereno i prije svega brzo i razumno, čak je u procesu imao vremena da ispadne korektan igrač i da propusti Bottasa iz sjenke na zasluženo postolje u Mađarskoj. Herman Formule 1 je našao ono što na zapadu zovu blueprint, plan kako da provali u Hamiltonovu odaju i promjeni njegov programirani kod dijeljenja karti, ove sezone Hamiltonov alarm se upalio prije no što je plan bio izveden do kraja. Ali je i Herman želio previše prerano, i kada je bilo vrijeme za odlučujući potez, umjesto asa u ruci je držao pikovu damu.


Odgovor

9 komentara

  1. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Odlično Davide :pivo:



    13
    13

    0
  2. Michael Schumacher
    Ferrari Maniac Prikaži

    Davide, svaka čast. Odličan tekst i lijepo je bilo vidjeti tvoje tumačenje sezone i odnosa vodećih, ali ono što me zapravo oduševilo i uzelo pozornost je razina na kojoj pišeš – stvarno zavidno moram priznati, nastavi raditi jer napredak je očit još otkad sam počeo čitati tvoje prve tekstove na ovom forumu i s obzirom da znam da si mlad kao i ja možeš još puno napredovati i iskoristiti ovakvo “snalaženje” u riječima i metaforama!
    Bravo!



    13
    13

    0
  3. Ferrari
    marinko123 Prikaži

    Svaka čast kolega na članku. Ja bih također rekao da Hamilton nije više onaj klinjo prije deset godina kad je znao često pravit poprilično velike greške. Da je najbrži vozač to stoji već dugo vremena ali prije se uvijek nekako previše oslanjao na tu svoju brzinu i utrci bi znao ići glavom kroza zid zbog čega je gubio naslove i imao je velikih oscilacija u formi. On je ove sezone na višem nivou nego što je bio prije rekao bih da je ovo vrhunac njegove karijere da puno pametnije pristupa gp vikendu i da je izuzetno konstantan u svojoj formi. Mislim da jedini vozač koji mu može parirati je Alonso, a Vettel iako sam navijač Ferrarija po meni je za nijasu slabiji od spomenutog dvojca.



    17
    17

    0
    • Ferrari
      ferrari1984 Prikaži

      Nebih se slozio da je Vettel slabiji od Alonsa…


      0
      0

      0
      • Fernando Alonso
        Mr.Spaceguy Donator Prikaži

        Bogami nije ni bolji.



        2
        2

        0
      • Ferrari
        marinko123 Prikaži

        Gledaj nema tu neke velike razlike, ali cinjenica je da su hamilton i alonso na vrhu tek onda ide vettel i ostala raja. Ove sezone smo mogli vidit da je vettel često znao grijesit da bi uzimao pole samo ako je Ferrari uvjerljivo najbrzi kad god su bili ferrari i merc tu negdje izgubio bi pole, znam da ces rec mercov q3 mod, ali nije na svim stazama taj mod pravio toliku razliku. Cinjenica je da je vettel dosta grijesio i imao jako puno oscilacija mozda sto se tice kvalifikacija moze mjerit sa alonsom ali u utrci sigurno alonso ima prednost. I po meni vettel jos uvijek nije imao one voznje kakve je alonso imao u svojoj eri sa ferrariom kad je sa dosta slabij bolidom bio na zadnjoj utrci ozbiljan kandidat a vettel u ovom bolido nekoliko utrka prije je izgubio naslov znam da nas je kostala ta nepouzdanost, ali i vettel je mogao vise i morao je vise da ferrari nije bio na strani vettela kimi bi ga opro i u madarskoj i monacu.



        2
        2

        0
  4. Renault
    Vedran Kristić Prikaži

    Odlično Davide. :)



    3
    3

    0
  5. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Šta da napišem a da ne budem troller?
    Sve su kolege dole napisale i sve potpisujem.
    Meni je trebalo nekoliko puta da pročitam (ali to nisi ti kriv, do mene je :bonk: ) i ponovim da bi pohvatao sve tvoje misli, koje si prenio na papir.
    Ali nije mi mrsko bilo da ponovim čitanje. :thumbs:



    4
    4

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.