Force India nezadovoljna preblagom kaznom za Hulkenberga

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 6 godina 3 min 2 komentara

Nico Hulkenberg je jučer osvojio šesto mjesto na VN Abu Dhabija i tako pomogao Renaultu skočiti s osmog na šesto mjesto konstruktorskog poretka, što će u Enstone donijeti dodatnu zaradu, između 6 i 8 milijuna američkih dolara.

No, Nijemac je u prvom krugu utrke prestigao Sergija Pereza izvan granica staze u kompleksu zavoja 11, 12 i 13, te je za to dobio samo 5 sekundi kazne koju je odradio prilikom promjene guma, uz jedan kazneni bod na superlicencu.

Hulk je nakon toga izgradio solidnu prednost u odnosu na Pereza te je ciljem prošao s prednosti od šest i pol sekundi u odnosu na Meksikanca. Da je Nico kojim slučajem utrku zavšio sedmi, to bi njegovoj momčadi i dalje bilo dovoljno da osigura šesto mjesto u prvenstvu konstruktora s obzirom na pozicije glavnih konkurenata.

“Hulkenberg je trebao vratiti poziciju kao što je to napravio Grosjeanu kasnije u utrci”, rekao je Force Indijin operativni direktor Otmar Szafnauer. “Ova nedosljednost radi smijuriju od ovog sporta.”

“Ovo ovdje je utrka za poziciju na stazi, znali smo da je Renault malo brži od nas na početku na ultra mekanim gumama, zbog čega smo trebali biti i ostati ispred. Hulkenberg siječe zavoj, FIA ništa ne radi po tom pitanju, i pogodite što? Dobivaju poziciju u konstruktorskom prvenstvu, što znači više novca i veću konkurentnost sljedeće godine.”

“Ne znam o čemu su suci razmišljali. Nije dobro što imamo ovakvu nedosljednost.”

Očekivano, u Renaultu smatraju da je kazna bila potpuno fer.

“Uvijek je drugi bolid, druga perspektiva. Ako situaciju gledamo s mjesta na kojem sam ja sjedio, mogao sam vidjeti da je blokirao kotače i otišao široko. Bolid sam već bio zaustavio te sam bio spreman ući u zavoj, ali on je vozio široko pa nisam imao kuda”, rekao je Hulkenberg i dodao.

“Nisam imao kuda, po mom mišljenju je to pomalo izguravanje drugog vozača izvan staze. Mislim da je u ovim okolnostima kazna od pet sekundi fer i razumna.”

Perez se, naravno, ne slaže:

“Čudna kazna. Bio sam ispred njega, a on je jednostavno napustio stazu i zaradio prednost. To je jako dobra stvar kada imate bolji tempo nego drugi bolid, presjeći zavoj i ostvariti prednost. Mislim da kazna nije bila u redu, trebao je vratiti poziciju.”

Suci na VN Abu Dhabija su bili Tim Mayer, Enzo Spano i Emanuele Pirro. Zanimljivo je da su Hulkenberg i Perez u kvalifikacijama za VN Abu Dhabija također imali mali nesporazum kada se činilo da je Meksikanac zasmetao Renaultovom vozaču, no nitko se po tom pitanju nije oglasio uoči utrke.

Situaciju sa subotnjih kvalifikacija možete pogledati u prvom, a sporno pretjecanje izvan staze u drugom videu od 1:35.

https://www.youtube.com/watch?v=xafY9IqZb5Y


Odgovor

2 komentara

  1. Renault
    Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

    Pa šta oće oni, pa za prelazak prečicom se i dobiva 5 sekundi i uvijek se dobivalo 5 sekundi, ko je njima kriv što ih je Renault prao cijelu trku, pa je tako eto Hulkenberg tih 5 sekundi kazne poništio odma u prvom stintu?



    2
    2

    0
  2. Sebastian Vettel 5
    Schumi Prikaži

    Nekonzistentnost može samo biti kada se ovakva situacija uopšte ne kazni. Kad se kazni kažnjava se upravo kaznom od 5 sekundi. Šta ovi mlate. Pa i oni su imali ovakvih situacija. Baš je komentator na SK spomenuo da je Perez isto tako profitirao na prethodnoj (ili nekoj ranijoj) utrci.



    2
    2

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.