Dizajner McLarena MP4-4: Trenutni bolidi izgledaju sramotno

Izdvojeno

Marko Rakić

Prije 6 godina 2 min 3 komentara

Gordon Murray dizajnirao je neke zaista vrhunske bolide tijekom svoje karijere u F1 tijekom 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. To su dobro poznati Brabham BT46 o kojem smo pisali ove zime i McLaren MP4-4, po mnogima najljepši bolid u povijesti Formule 1. On je također dizajnirao i McLaren F1, cestovni automobil izrađen od karbonskih vlakana koji je te 1992. godine pokorio konkurenciju.

Murray se osvrnuo na dizajn novih bolida te na svoje vrijeme dizajniranja koje je bilo mnogo slobodnije:

“Nema se puno toga za reći o dizajnu novih bolida – po meni je to sramotno. Pravila prisiljavaju dizajnere da rade bolide koji su veoma slični. Kada bi sve bolide obojali u bijelu boju i stavili u jednu sobu, mislim da ih ne bi mogao raspoznati. To mi se zaista ne sviđa.”

Gordon vjeruje da je imao sreće što je radio u F1 kada nije bilo puno ograničenja po pitanju svega, što mu je dopustilo da dizajnira neke izvrsne bolide. Jedan od njih je Brabham BT52.

“Bio sam u Formuli 1 70-ih i 80-ih godina i to su bila vremena kada ste imali najviše slobode za dizajnirati bolid. Kada vam pravila postavljaju vozačko mjesto, spremnik za gorivo, motor – onda ste zaglavljeni u tome. Prije ste mogli pomicati vozačevo sjedalo naprijed ili nazad, kao i motor.”


Odgovor

3 komentara

  1. Max Verstappen
    DaveGilmour Prikaži

    Slučajno sam danas naletio na video u kojem Murray priča o navedenoj temi pa sam primjetio malu grešku u prijevodu. Murray baš nije otišao tako daleko i nazvao trenutne bolide sramotnima. Samo je izrazio žaljenje što su pravila prerestriktivna.

    Gordon je rekao ”It’s a shame” , a ne ”It’s shameful”. Sramotno je prejaka riječ u ovom slučaju.



    32
    32

    0
  2. Mclaren
    KERS Prikaži

    Zamisli da se ukinu restrikcije da su pravila kao nekada, vjerojatno bi RB zbilja i dobio krila..



    16
    16

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.