Ojjeh: Honda nam je puno toga obećala

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 7 godina 3 min 18 komentara

McLarenov dugogodišnji suvlasnik, francuski poduzetnik Mansour Ojjeh, u momčadi se nalazi više od tri desetljeća te nema komentar na katastrofalno stanje u kojem se trenutno nalazi McLaren Honda. Može se reći da je situacija ista kao i 2015., kada se mislilo da gore ne može. Pogonska jedinica je nepouzdana, nedostaje joj snage, rezultati su nikakvi, a boljitak se ne očekuje tako skoro. U razgovoru za Auto Hebdo u Bahreinu, inače suzdržani Ojjeh je rekao:

“Razočaranje je veliko čak i za Hondu. Puno toga nam je obećano te smo prvi koji smo razočarani jer nudimo tako malo. Honda je prihvatila odgovornost i krivnju, ali teško da zbog toga izgledamo išta bolje.”

Posljednje glasine govore da je Honda potražila Mercedesovu pomoć kako bi se konačno nešto napravilo od katastrofalno problematične pogonske jedinice. Podsjetimo, iste su se priče pojavile i prošle godine kada je Renault sa samo tri potrošena razvojna tokena dobio pola sekunde na brzim stazama poput Kanade, u jeku velikih trzavica između Red Bulla i njihovog francuskog dobavljača. Da stvari budu još gore, iz austrijske momčadi su tada čak govorili i da će napustiti Formulu 1 ako ne dobiju konkurentan proizvod, što se kasnije pokazalo netočnim jer je vlasnik Dieter Mateschitz krajem prošle godine priznao da su te prijetnje bile lažne.

No, povezanost Renaulta i Mercedesa na polju cestovnih automobila, te vrlo vjerojatan argument kako bi to bilo u interesu sporta općenito, bilo je dovoljno da se takve priče pojave na relaciji Renault-Mercedes. S druge strane, Honda muku muči i s pouzdanošću, a filozofija njihovih vođa je nešto drugačija pa je pitanje koliko bi ‘vanjske’ pomoći prihvatili u Sakuri i što bi na kraju od toga ispalo. No, gdje ima dima, ima i vatre.

Ojjeh je nakon VN Bahreina rekao da McLaren radi na različitim scenarijima, a nedavno su se pojavile informacije da su se u Wokingu zainteresirali i za Mercedesovu pogonsku jedinicu u tzv. customer statusu.

“Radimo na različitim scenarijima o kojima sada ne mogu govoriti, ali trošimo puno vremena, energije i dogovaramo puno sastanaka kako bismo pronašli rješenje. I to brzo. Imamo pobjednički mentalitet i ne možemo nastaviti ovako.”

“Fernando je odličan vozač koji je patio zadnje dvije godine. Želi trostruku krunu. Rekao sam mu da je lud što ide u Indianapolis, ali razgovarali smo s Montoyom koji nam je rekao da ne brinemo, da će se Fernando brzo prilagoditi. On želi slaviti i na Le Mansu. Osobno bih jako volio da se McLaren vrati u Le Mans, ali Fernando to želi učiniti u LMP1. No, trenutno je prioritet dobar motor u Formuli 1”, rekao je Ojjeh.

Španjolski AS je u međuvremenu potvrdio kako je Alonso opovrgnuo tvrdnje da je svoj MCL32 svojevoljno dovezao u garažu tri kruga prije kraja VN Bahreina, nakon čega su se pojavile priče da s bolidom uopće nije bilo nikakvih tehničkih problema.


Odgovor

18 komentara

  1. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    U prvi mah procita “Ou yeah”: Honda nam je puno toga obećala

    No ovo je tuga, kako god..



    6
    6

    0
  2. Narain Karthikeyan
    F1 Karthikeyan Prikaži

    Honda ko nasa vlada samo obecava a nijedno obecanje ne ispuni


    0
    0

    0
  3. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    bila je nedavo glasina kako ojjeh povlači svoje veze s mercom kako bi mclaren dogodine dobio mercov motor, ali bolji od onoga što dobijaju williams i fi.



    1
    1

    0
  4. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Kad su vec pomogli Ferrariju i Renaultu onda mogu i Hondi.



    1
    1

    0
    • Pirelli Hard
      Monty Prikaži

      Da su pomogli Renaultu,kao poslovnom partneru,poznata je stvar ali ni to nisu napravili zbog toga jer su dobri ili zbog nekakvog altruizma,već zbog vlastite koristi da bi si napravili kakve-takve protivnike a oni bezbrižno nastavili dominirati,ali Ferrariju?Od kud ti spoznaja o nekakvoj suradnji na relaciji Mercedes-Ferrari?Vidim naime,često to spominješ,pa me prosvjetli jer o Mercedesovoj pomoći Ferrariju nemam pojma.



      2
      2

      0
      • Fernando Alonso
        Mr.Spaceguy Donator Prikaži

        Procitaj, imas na internetu clanke.

        Ecclestone claimed Mercedes executive director Toto Wolff made the contact with Ferrari.

        “I think they wanted to see Ferrari be a little bit more competitive,” said Ecclestone, “better at beating other people down the field, and Ferrari was happy to get the information it got. Because it got a lot of information from Mercedes.

        What I am saying is what I have heard. And it’s good that they helped them. I’d say they should have helped them a little more.”



        2
        2

        0
      • Pirelli Hard
        Monty Prikaži

        Ecclestone je do sad nadrobio bezbrojna proturječja i ne jedanput sam sebi skočio u usta.Znam da je bivši Ferrarijevac,Aldo Costa nosioc Merc hybridnog programa ali da Mercedes ide pomagat do te mjere da zbog te pomoči počne gubiti prednost,van je svake logike i pameti.U ovom korporacijskoj borbi za tržište i profit,to jednostavno ne postoji.



        2
        2

        0
      • Fernando Alonso
        Mr.Spaceguy Donator Prikaži

        Oprosti ali Eccelstone zna zasigurno vise od tebe. Uostalom i RedBull je tvrdio isto.



        4
        4

        0
      • Pirelli Hard
        Monty Prikaži

        http://www.espn.co.uk/f1/story/_/id/18821518/technical-analysis-red-bull-mercedes-ferrari
        Tražim ali nema,već mi je uletila ova vrlo zanimljiva Scarborough analiza u kojoj nažalost nema McLHonde,koja je zbog toga malo off ali nije loše pročitati.



        1
        1

        0
    • Ferrari
      GRID.N01 Prikaži

      Nije tebi lako. :D


      0
      0

      0
  5. Fernando Alonso
    r.u.m. Prikaži

    Več mi se riga i od Honde i Mclarena



    4
    4

    0
  6. Juan Manuel Fangio
    Estoril Prikaži

    Vidim da McLaren ima malih problema s pouzdanošću i potrošnjom goriva. Evo ja nudim svoj 1.6 turbo dizel, vrlo pouzdan i malo troši. Brzina mu možda nije jača strana, ali bi barem imali tri završene utrke.



    11
    11

    0
  7. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    A mislim meni se iskreno to ne svida….Naravno da se svi slazemo da treba biti bolje i sve, ali dosli su u F1 s iznimno visokim ciljeva vec za prvu utrku, obecavali stosta, a sada im treba MERCEDESOVA pomoc za kojeg tri godine smatraju vrhom kojeg ce oni s lakocom skinut jednog dana……Nikako mi nije jasno da od svih tih “pametnjakovica” koji su tjerali svoje filozofije, neke sulude koncepte, govorili da je kopirati mercedes suludo jer tako mogu biti samo drugi, da su oni sad lijepo za ovu sezonu njih i odlucili kopirat samo sto su to izveli tako nakaradno da ne mogu ni utrku zavrsit….Nije mi jasno kakve su to forice tipa mi imamo kulturu, ne treba nam Mclarenova pomoc, a sad traze pomoc od, ponavljam, Mercedesa kojeg su trebali skinut s trona vec u Australiji 2015…..I nakon svega oni se ispricavaju kako su pogrijesili i sve to olako shvatili, ali unatoc tome oni ipak nastave sve po starom…..Smatramo ih profesionalcima, a nakon 3 godine sto rade motore njima procuri voda, oni naprave krivo spremnik za ulje, testiraju monocilindar i onda ih sastavljaju u oblike nadajuci se da ce radit….Pa to je isto kao da u skoli odgovoris na samo jedno pitanje u ispitu i nadas se petici….Najzalosnije je od svega sto se cijeli svijet ponadao dobroj Hondi posto su ptofesionalci za v6 motore (to sam negdje procitao prije godinu dvije), a oni rade u najmanju ruku amaterske greske…..Ferrari i Renault oboje su oni radili motor kada su saznali za promjenu i imali su mozemo reci tek nesto vise vremena od Honde, a napravili su pouzdane i snazne motore, a Honda….Honda je uzas…Meni to govori kako oni nisu dorasli ovom izazovu, kako se ne moze nitko oslanjati na 80-e i 90-e kad je ovo 2015-2016-2017…..Jednostavno ovdje nema je*enih filozofija, amaterskih gresaka u trecoj sezoni…ovo je f1, vrh motosporta i samo najbolji mogu uci u njega, a, isprike ljubiteljima Honde, ali po mojem misljenju oni ne spadaju tu, barem ne u ovom vremenu.



    11
    11

    0
  8. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Meni nije jasno da u tri godine ti ljudi koji več tamo rade da jednostavno ne razumiju napraviti barem pouzdan motor, ne kužim kako su onda svi tri proizvođači motora to uspjeli pa ajmo reči u prvoj godini, dobro Renault je bio možda u največem minusu po pitanju snage i brzine, ali su imali daleko bolji motor od Hondinog. Ne kužim ono na kraju ispada da japanci uopče nisu dorasli tom zadatku, a koliko samo puta sam čuo kakvi su japanci mentalitet po pitanju rada. Meni se ćini ko da neko taj motor stalno sabotira.


    0
    0

    0
  9. Fernando Alonso
    r.u.m. Prikaži

    Pustite više taj Mclaren u p.m. ,pišite o nečemu drugom,strani portali više niti ne pridaju tolku pažnju Hondi jedino kada Alonso napravi neki šou na radiu.
    U principu gledam malo da se ovdje stavlja dosta članaka o Hondi a nije to zavrijedila pa se pitam dali je netko frustriran kao Alonso i ja ili se netko naslađuje s tim što su ovi katastrofa?


    0
    0

    0
  10. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Obećanje, ludom radovanje. Nije još ništa gotovo. Zaboravljate da je honda ove godine radikalno mijenjala koncept u odnosu na prošlu godinu i naravno da ima problema.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.