Zimska stanka, 76. dan: Kako je Schumacher zasjenio VN Brazila 2006.

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 3 min 11 komentara

Kad bi neki drugi vozač bio u naslovu, možda bi zvučalo pretenciozno, no Michael Schumacher zaista je to uspio napraviti u Brazilu 2006., bio je veći od same utrke. Pitanje naslova praktički je bilo rješeno, i Schumi ga je mogao osvojiti jedino uz ludu sreću. No, nešto drugo je bilo važno tog popodneva, posljednja utrka Michaela Schumachera u Formuli 1, prema mnogima najboljeg vozača svih vremena te statistički uvjerljivo najuspješnijeg.

Nije od početka vikenda išlo dobro za Michaela. Kvar na bolidu nije mu dopustio da se kvalificira dalje od 10. mjesta, a u Q2 je odvozio vrijeme tri i pol desetinke brže od pole positiona kojeg je osvojio Felipe Massa. Start utrke prošao je sjajno za Schumija, te je već krajem drugog kruga bio na šestom mjestu. Nakon četiri kruga iza sigurnosnog automobila, Nijemac je krenuo u daljnji lov. Na meniju je bio Fisichella, Alonsov momčadski kolega. U sedmom krugu ugasila se posljednja nada o Schumacheru kao osmerostrukom svjetskom prvaku. U prvom zavoju došlo je do kontakta između njega i Giancarla, gdje je zaradio probušenu gumu i valjanje do bokseva. Ono što je uslijedilo nakon toga potpuno je zasjenilo VN Brazila 2006. 50 sekundi 63 kruga

Schumacher je nakon promjene guma i nadolijevana goriva u trajanju od 11 sekundi pao na posljednje mjesto, te se na stazu vratio tik prije svog momčadskog kolege koji je bio u vodstvu. Ubrzo se odvojio od njega, pa je neupućenima izgledalo kao da je Schumacher u vodstvu, a Massa ga slijedi. Nizao je najbrži krug za najbržim krugom, te ubrzo dostigao svoje suparnike. S tako brzim probojem, samo je bilo pitanje vremena kada će doći do ponovnog dvoboja s Fisichellom. I došao je 10-ak krugova prije kraja utrke. Renault je imao vrlo veliku maksimalnu brzinu, pa Schumacheru nije bilo lako prestići. No, stari as je vrlo brzo natjerao Fisichellu na pogrešku, pa mu je Talijan u 62. krugu predao poziciju tamo gdje mu je okončao svaku priliku za naslov. Tri kruga prije kraja pao je i četvrtoplasirani Kimi Raikkonen, koji je pružao veoma dobar otpor, no taj dan nikome nije moglo ići protiv Schumachera.

Utrku je završio na četvrtom mjestu, 24 sekunde iza vodećeg Masse, što znači da je u 63. kruga (u osmom je izašao iz boksa nakon promjene probušene gume) nadoknadio oko 50 sekundi. Impresivno! Ipak, naslov je na žalost brojnih navijača Schumachera i Ferrarija otišao u ruke Fernandu Alonsu drugi put uzastopno, a Michael se dostojanstveno oprostio od sporta, ostavivši iza sebe možda i najbolji nastup ikada.


Odgovor

11 komentara

  1. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Nisam obožavatelj njegovog lika i djela ali bilo bi posebno imati ga na gridu. Da svako toliko dade neku izjavu o vozačima, utrci, timovima, kojem incidentu i općenito trenutnoj F1.
    Drži se Šumi mada sumnjam da cemo mi njega više ni viditi ni čuti.


    0
    0

    0
  2. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Istina maestralna vožnja iako nisam bio navijač Ferraria, mora mu se priznati da je stvarno tu utrku odvozio onako baš za povijest.


    0
    0

    0
  3. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Mogu si predocit taj osjecaj from last to 4 ali u zlatnom dobu f1, pred milijunima navijaca kojima si idol i vozis svoju posljednju utrku, dok netko place pred ekranima sto posljednji put vide crvenu kacigu sa zvjezdicama…..to je nemoguce…..ja sam nabrijan i presretan kad s biciklom uletim u zavoj pored tri malca od 8 godina i zamisljam da sam pobjedio utrku…..nisam ja bas sav kod kuce aahahaaha


    0
    0

    0
  4. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    da se naježiš…
    Keep fighting Michael!!


    0
    0

    0
  5. Fernando Alonso
    r.u.m. Prikaži

    koja sudbina …uf ..imam osjćčaj kao da je već pokojni nažalost da me ne bi netko krivo shvatio.


    0
    0

    0
  6. Michael Schumacher
    Ivan Vrhovec Prikaži

    Marko: Sve je ok, ali nije bilo kontakta s Fisichellom..


    0
    0

    0
  7. Blackhawk Prikaži

    Prestizanje Kimija je jedno od najljepših u 21. stoljeću


    0
    0

    0
  8. Michael Schumacher
    khar Prikaži

    Jedna od najboljih utrka ikad :)



    1
    1

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.