Zimska stanka, 69. dan: Povijest narančaste boje na McLarenovim bolidima

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 2 min 4 komentara

Kad bi zaustavili nekog mlađeg navijača McLarena te ga pitali koja je izvorna boja McLarena, vrlo je vjerojatno da to ne bi znao ako bi gledao kako su bolidi bili obojani zadnjih 30 – 40 godina. A onda će još manje znati da je prvi McLaren koji se natjecao u Formuli 1 bio bijeli s tamno zelenom prugom po sredini. Bilo je to davne 1966. godine. Sljedeće godine McLaren je bio u bojama Ferrarija, no ni ta boja se nije uspjela održati na životu. Bila je to treća sreća za iduću farbu.

   

1968. godine na scenu dolazi narančasti McLaren, što je bila prva boja koja se uspjela zadržati nekoliko godina. Nakon toga su počele pristizati i prve pobjede, a čak su tri ostvarili 1968. te osvojili drugo mjesto u poretku konstruktora. Cijeli narančasti održao se do 1971. godine, kada je bolid bio bijeli s bočnim stranicama u izvornoj boji. Takav je bio još tri godine, a onda je za sezonu 1974. osvanuo McLaren bez narančaste boje, prvi puta nakon 1968. Bilo je to zbog naslovnog sponzora, koji je s ekipom ostao do 1995. godine. Bio je to Marlboro, koji je uvjetovao crvenu boju na bolidu, pa je McLaren postao bijelo crvena kombinacija.

   

Od tada do danas više nismo nikada vidjeli narančasti McLaren na nekoj utrci Formule 1. Na predsezonskim testiranjima 1997. i 2006. smo vidjeli tako obojen bolid ekipe iz Wokinga, no to je bilo samo za testiranje. Mnogi su poželjeli takvu boju vidjeti i na utrkama, ali od toga na kraju nije bilo ništa osim lijepe uspomene na hladna predsezonska testiranja.

  

Nova nada probudila se prošli tjedan, kada su iz McLarena nagovijestili povratak narančastoj boji, što bi značilo povratak korijenima nakon 43 godine. 20 dana dijeli nas od te spoznaje.


Odgovor

4 komentara

  1. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Što nije zadnji puta bila naračastaboja na testiranju 2005, a ne 2006?


    0
    0

    0
  2. Nigel Mansell
    The Simpsons Prikaži

    Zaključak je da Mcl i nema svoju “boju”.
    Možda i bude narančasti. Možda im ORANGE bude sponzor. ;)


    0
    0

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.