Zimska stanka, 21. dan: Zanimljivosti i događaji s VN Monaka

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 3 min 4 komentara

VN Monaka često nije najuzbudljiva utrka sezone, ali jedno je sigurno – najglamuroznija je i po tome joj niti jedna staza nije niti do koljena. Shodno tome, postoje neke stvari koje se događaju samo taj trkaći vikend i karakteristične su samo za tu stazu.

  • Tako primjerice imamo prva dva slobodna treninga četvrtkom, a ne petkom. Razlog je taj da grad ne bude tri dana zatvoren, budući da se zbog održavanja velike nagrade zatvori gradska cesta.
  • Da biste uhvatili mjesto u restoranu kraj zavoja Massent, morate izvršiti rezervaciju 20 godina prije. Zgodno, posebno ako navijate za Renault, koji ima običaj otići iz sporta nakon jednog desetljeća. Bijele nadstrešnice prekiravaju taj elitni restoran.                     
  • Da bi se održala utrka u Monaku, potrebno je pripremiti 33 kilometra zaštitne ograde, 3600 guma za zaštitne barijere te 1100 tona materijala za tribine. Tijekom utrke aktivno je 650 sudaca.
  • VN Monaka bila je druga prvenstvena utrka u prvoj sezoni Formule 1, no nakon toga se četiri godine nije održavala utrka u maloj državi na azurnoj obali. Do 1955. održavala se Formula 2 te utrke automobila. Monza je jedina staza u kalendaru koja ima više utrka od Monaka.
  • Poznato je da vozačima predstavlja posebnu čast pobijediti u Monaku, a neki su to uspjeli više puta. Četvorica vozača (Senna 6, Graham Hill i Schumacher po 5, Prost 4) posjeduju čak 20 pobjeda u Monaku, što je gotovo jedna trećina održanih utrka u kneževini.
  • Uvjerljivo najuspješnija momčad u Monaku je McLaren s 15 pobjeda, a drugi je Ferrari s osam, što je najveća razlika na nekoj stazi ako gledamo postotak i broj održanih utrka. Od 1984. do 1993., McLaren nije bio pobjednik samo 1987. Tada je pobjedu odnio Senna, ali u Lotusu.
  • Alonsova pobjeda iz 2007. s McLarenom najbrža je ikada utrka održana u Monaku. Prosječna brzina bila je 155.55 km/h. S druge strane, najsporija utrka odvožena je 1950., a prosjek je bio tek 98.7. Doduše, vrijeme je to koje se ne može postići prosječnim cestovnim vozilom danas.
  • Nepoželjni rekordi na bilo kojoj stazi nekako su izraženiji u Monaku, vjerojatno zato što vozači pokušavaju koliko god jako mogu. Tako je Barrichello pet puta stajao na postolju, ali nikad nije pobijedio, Jim Clark je četiri puta bio na pole positionu, no to nije uspio pretvoriti u pobjedu, dok je Nigel Mansell vodio u čak 104 kruga, a pobjede nije vidio.
  • Neki vozači ostvarili su svoje jedine pobjede u Monaku. Jean Pierre Beltoise je to napravio 1972. godine, Olivier Panis 24 godine poslije njega, a Jarno Trulli 2004. godine s pole positiona u svojoj posljednjoj sezoni za Renault.
  • Kroz povijest Formule 1 dvojica vozača su predstavlja Monako. Bili su to Louis Chiron i Olivier Beretta. Louis je ostvario uspjeh na prvoj ikad velikoj nagradi Monaka kada je završio na trećem mjestu. S druge strane, Beretta se baš nije proslavio u Formuli 1. Vozio je za Larrousse, slabašnu momčad koja je bila pred gašenjem te 1994. Ipak, ostvario je osmo mjesto, što je s obzirom na bolid bilo izvrsno.

Odgovor

4 komentara

  1. Formula1
    f1zd Prikaži

    “Zgodno, posebno ako navijate za Renault, koji ima običaj otići iz sporta nakon jednog desetljeća.”
    Hahaha. ovo me stvarno nasmijalo. :thumbs:


    0
    0

    0
  2. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    Voze support kategorije u petak, ali program traje samo do 2.
    Za 2017. Organizatori tcr-a su najavili bili da ce vozit u monaku. Monegaski autoklub se oglasio nakon par dana i odbacili su tu mogucnost jer ih ovi nisu pitali za dopustenje. a bas sam
    se veselio i tcr vidit.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.