Red Bull traži stroge kazne za kršenje limita staze [anketa]

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 7 godina 2 min 9 komentara

Scott Speed i Lewis Hamilton, Nurburgring 2007.

Scott Speed i Lewis Hamilton, Nurburgring 2007.

Red Bullovi Christian Horner i Daniel Ricciardo vjeruju da ogromne asfaltne izletne zone, koje su danas česte na stazama, nemaju više mjesto u Formuli 1 jer dozvoljavaju vozačima da naprave pogrešku bez da su kažnjeni za nju. To je bilo evidentno u Meksiku gdje je Lewis Hamilton blokirao kotače prije prvog zavoja, ali se izvukao presjekavši stazu preko trave.

Kasnije je Max Verstappen napravio sličnu stvar, ali je za to dobio kaznu. Ipak, kaznu je dobio nakon utrke, a samim potezom utjecao je na daljnji tijek događanja na stazi.

Ricciardo je prije nekoliko dana govorio o tome da je on zagovornik šljunčanih zamki jer je to onda pravi izazov za vozače.

FIA je ove godine bila vrlo stroga po pitanju limita na nekim stazama (poput Red Bull Ringa u Austriji), ali je na nekim drugim lokacijama potpuno ignorirala široke izlete vozača (poput onih u Austinu u Teksasu).

Christian Horner se složio s Ricciardom i rekao:

“Postoje argumenti koji idu u prilog šljunčanim klopkama. Recimo, ako završite tamo – izgubit ćete nevjerojatnu količinu vremena ili ste direktno van utrke.”

“To bi trebali uzeti u obzir za zavoje kao što je 1. u Meksiku. Treba vidjeti je li šljunak bolja opcija od velikih asfaltiranih izletnih zona.”

“Ostaje preotvoreno za interpretaciju jer vas mogu upitati zašto je Maxov potez bio imalo drukčiji od onog Lewisovog prelaska preko šikane u Monte Carlu? Ili Lewisov potez u prvom zavoju Meksika?”

“Konstantno to ostavljamo sucima na interpretaciju za svaki pojedinačni događaj, ali da je tamo šljunak – onda bi platili kaznu. To je jednostavno.”

Kako riješiti problem izlaska van limita staze?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Odgovor

9 komentara

  1. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Moj komentar sa teme za VN Meksika
    Nema potrebe za pijeskom/šljunkom. To je “okrutno”, jer u 80% slučajeva znači odustajanje.
    Zato, pošto je “IN” asfaltirati izletne zone, neka asfaltiraju SVE jebene izletne zone.
    Samo neka postave sepet reklama i pasica, onako, “poprilično gusto”, kao u veleslalomu, da ne kažem slalomu (ali neka ih razbacaju ko u slalomu), pa će vozači morati laganini, “cik-cak”, pa nazad na stazu.
    Vuk sit, ovce na broju. Bolid se neće oštetiti (ne bi trebao), vozač će se vratiti na stazu, ali će biti kažnjen gubitkom određenog broja pozicija ili vremena, ako već nema nikog blizu iza njega. Jbga, zbog Maxa uvedoše novo pravilo, pa bi mogli i uvesti i ovaj prijedlog. :chill:
    Ili što reče kolega @Vettel-Ferrari, mogu na nekim mjestim ostaviti i travu, samo neka je ne kose, pa bujrum brate, ko hoće da prođe kroz 20-30cm (ili više) visoku travu neka prođe. :mrgreen:
    Na kraju krajeva možemo vratiti stare dobre šljunčane klopke. Nemam ništa ni protiv toga.
    Dakle, bilo šta što će “kazniti” napuštanje staze, gubitkom pozicija ili vremena. Ali tako na svakoj stazi. Monacovi Singapur imaju zidove. :mrgreen:


    0
    0

    0
  2. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Nek naprave u stilu Monze kad je Rosberg izgubio vodstvo.Odustajanja nece biti a vrijeme ce biti izgubljeno.Ili sto kazu stvarno stavit klopku pa ti sjeci


    0
    0

    0
  3. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    5 sekundi, 10 sekundi, +20 sekundi , vraćanje pozicije + vremenska kazna…
    ovisi koliko se ‘zaradilo’, kolika je šteta izbjegnuta, koliko puta se skratilo, je li se moglo manje kratit…


    0
    0

    0
  4. Fernando Alonso
    croatic f1 urednik Prikaži

    Bilo kakva fizička prepreka najbolje je rješenje za sprečavanje izlazaka van staze. Najbolje bi bile šljunčane klopke kao nekad, a ni ova @Franticova ideja o slalomima kao u Monzi nije loša. Ove kazne po procjeni sudaca koje predlaže @Zeko mi se ne sviđaju jer tako i dobijemo ovakve kontroverzne situacije – neki bi kažnjavali, neki ne, neki bi veću kaznu od dane, neki manju itd. Ni ove automatske kazne uz senzore mi se ne sviđaju, iako je to vrlo pravedan sistem, to mi se nekako čini kao kompliciranje za površne fanove (zbrajanje hrpe vremenskih kazni na kraju utrke mi se ne sviđa, makar bi vozači pazili više u tom slučaju i ne bi bilo puno kaznu…ugl. ne sviđa mi se taj način :) ). Ti senzori su najkorisniji kod onih prelazaka van crte sa sva 4 kotača koji su bili velika tema u prvom dijelu sezone, ja u tom slučaju opet preferiram fizičko rješenje, “kobasice” iz Austrije. S fizičkom preprekom svi sretni – vozači znaju da ne smiju tuda jer će izgubit vrijeme, staza sama kazni vozača pa nema polemika oko sudačke odluke i svima (pa i onim koji ne prate F1 žestoko kao mi) sve jasno :)


    0
    0

    0
  5. Sebastian Vettel 5
    Vettel-Ferrari Donator Prikaži

    Ja sam za bilo kakvu fizičku prepreku prije elektronski senzora. To bi mi nekako utrku previše učinilo “algoritamskom”, jer bi se svaki prelazak preko senzora vjerojatno kažnjavao. Kao što znamo da računalo nema moć prosuđivanja već radi na principu ili jest ili nije, tako bi Hamiltonov i Verstappenov izlazak sa staze bio isto tretiran kao i Rosbergov, što po meni nikako nije isto, iako je i Rosberg na kraju presjekao zavoj. Eventualno bi se mogao napraviti program koji bi računao vrijeme između izlaska i vraćanja na stazu, koje bi se dodavalo na ukupni vrijeme što je po meni još gore rješenje jer nerijetko izlazak sa staze znači gubitak kontrole nad bolidom, pa na to sve to izmjerena ili fiksirana kazna za izlazak sa staze tj. prelaženje preko senzora nikako nije dobra.
    Najbolje bi bila neka fizička blokada da se spriječe ovakve “mudrolije” koje su Ham i Max izveli, jer ako su već skontali da ne mogu nastaviti normalnom putanjom staze neka idu onda “alternativnom”, ali neka zbog toga izgube na vremenu, a ne da im ona služi kao prečica.


    0
    0

    0
  6. Lady Prikaži

    Nek posade kukuruz oko staze! Bilo bi sigurno efikasno u svakom pogledu….


    0
    0

    0
  7. Mclaren
    KERS Prikaži

    Kada vozac prođe limite staze neka stave senzore i automatsko oduzimanje gasa na 3 sek..bla bla..neka se oni vise koncentriraju na utrkivanje a manje na kukaknje.


    0
    0

    0
  8. Fernando Alonso
    r.u.m. Prikaži

    Šljunak ne zbog odustajanja, rađe poslagati gume kao u Monzi tako da vozač ostane i dalje u utrci a izgubi poziciju.


    0
    0

    0
  9. zigorec Prikaži

    Slažem se s većinom da bi najbolja bila šljunčana klopka, ali uz napomenu da se stavi samo tamo gdje može iz razloga sigurnosti. Gdje ne može, jer je preopasno za vozače u slučaju da izgube kontrolu, treba limitirati stazu i elektronski oglašavati da je bolid izašao sa sve 4 gume izvan staze i nakon toga slijedi vremenska kazna, ali ne automatska. Naime, imamo svijetli primjer Rosberba na zadnjoj utrci koji je izašao izvan staze ni kriv ni dužan, posljedično udarcu onog tamo divljeg. Takve stvari ne kažnjavati, naime onog koji je u takvoj situaciji izašao izvan granica staze, ali obavezno (!) kazniti majstora koji ga je natjerao na to ili ga udario., kao što je bilo vidljivo u navedenom primjeru.


    0
    0

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.