VN Belgije

25.-27. kolovoza 2017.

Vijesti

Raikkonen o Ferrarijevim ovogodišnjim nedostacima

Kimi Raikkonen, Ferrari, VN Mađarske 2016.

Scuderia Ferrari i njihov ovogodišnji SF16-H su se na početku sezone činili kao ozbiljni protivnici aktualnim svjetskim prvacima i njihovom W07, ali talijanska momčad je počela gubiti tempo kako je sezona odmicala. Jedna od prednosti su posebne mape motora koje njemačka momčad koristi u kvalifikacijama, ali i u određenim momentima u utrkama, što donosi dragocjene desetinke. Upravo je na nedavno održanoj VN Malezije Kimi Raikkonen od svoje momčadi tražio više snage dok mu se iza leđa približavao Nico Rosberg u Mercedesu. Na pitanje jesu li modovi jedna od najvećih razlika između Mercedesa i Ferrarija, Finac odgovara:

“To je samo pretpostavka, što oni rade ili kolika je razlika, ali to smo vidjeli i prije. U nekim uvjetima utrke ili u kvalifikacijama oni idu brže. Svi mi imamo GPS tako da možemo vidjeti što se događa. Pružamo svoj maksimum i to je ono što možemo napraviti. Moramo poboljšati stvari, ali to nije ništa novo. Bolid moramo učiniti bržim kako bismo mogli izazvati druge. To nije neka novost, bili su brži od nas u većem dijelu godine, radi se samo o područjima na kojima moramo pritiskati i poboljšavati se.”

Situacija je trenutno takva da ih je u prvenstvu konstruktora nedavno prestigao i Red Bull Racing, a austrijska momčad pet utrka prije kraja uživa solidnu prednost od 46 bodova u odnosu na ekipu iz Maranella. Formu drugoplasirane i trećeplasirane momčadi prvenstva jasno prikazuju brojke; Ferrari je u prvom dijelu dosad održanog prvenstva osvojio 56.55% svojih bodova, a u preostalih osam utrka 43.45%. Red Bull je, primjerice, u prvih osam utrka osvojio 39% svojih konstruktorskih poena, a u drugom 61%. Ove brojke jasno pokazuju pad forme talijanske momčadi kako sezona odmiče.

Raikkonen, trenutno bolje plasirani vozač talijanske momčadi, tvrdi da SF16-H nema neku veliku manu, već da mu jednostavno nedostaje brzine.

“Cijelo vrijeme pokušavamo poboljšati sva područja. U kvalifikacijama nismo brzi kao Mercedes pa je teško očekivati da ćemo ih odjednom pobijediti u utrci. Međutim, u uvjetima utrke smo obično jači. Što se tiče voznih osobina, čini se dosta dobro, samo trebamo ići brže. Ne postoje jedno ili dva područja na kojima imamo veliki problem, i to je razlog zašto nismo brzi kao oni. Trebamo više prianjanja, više konjskih snaga, trebamo biti brži sa svime. Naš cilj je poboljšati sva područja.”

“Nije lako pronaći te stvari, inače bi svi cijelo vrijeme išli jednako brzo kao i najbrži vozač. Nismo jedina momčad koja napreduje, nastavljamo raditi i pritiskati, poboljšavati se i boriti se na svakoj utrci. Kada sezona bude gotova, onda počinjemo razmišljati o sljedećoj godini, te nastojimo pronaći sva područja koja treba poboljšati.”

Ne želite gledati reklame?

Komentiraj

3 komentara

  1. Raspricao se Kimi samo nije nista reko..
    0
  2. Uvjeren sa da bi ova sezona drukcije izgledala da Allisonu nije umrla žena. Druga je stvar što jedna ozbiljna ekipa nebi smila toliko ovisiti o takvom, poslovno gledano, banalnom događaju.
    0
VN Belgije- raspored vikenda
1. trening 25. kolovoza u 10:00
2. trening 25. kolovoza u 14:00
3. trening 26. kolovoza u 11:00
Kvalifikacije 26. kolovoza u 14:00
Utrka 27. kolovoza u 14:00
Ne želite gledati reklame?

Anketa

Kako ste reagirali na uvođenje "halo" sustava?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Produlji život portala
Vaše korisničko ime na F1pulsu:

Zasad smo donacijama osigurali život portala do -
VN SAD-a!