Ocjene vozača za VN Brazila 2015.

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 8 godina 5 min 31 komentara

VN Brazila, Interlagos

Na red su došle ocjene za pretposljednju utrku prvenstva održanoj na stazi Interlagos. VN Brazila nije oduševila gledatelje, štoviše, bila je jedna od najgorih ovogodišnjih. Vozače ćemo, kao i inače, ocijeniti od 1-10 te opisom predočiti što je sve postigao taj trkaći vikend. Pa krenimo:

Nico Rosberg – 9.2/10
Nijemac je u usponu, velikom, samo je pitanje koliko je Hamilton zainteresiran/nezainteresiran za pravu borbu. Ako je to bila sumnja do jučer, sada više nije. Hamilton je jako želio tu pobjedu u Brazilu, no nije uspijevao pronaći način za prijeći Rosberga. Odlični Nico je lijepo kontrolirao utrku, te je na kraju napravio mali razmak i uzeo svoju 5. sezonsku te drugu pobjedu na brazilskom tlu. Bio je to njegov 5. pole position uzastopno, što je novi rekord za Nicu (stari je bio četiri, od VN Velike Britanije 2014. do VN Belgije). Sve u svemu, poslije Španjolske, najbolji Rosbergov vikend.

Lewis Hamilton – 9.1/10
Hamilton se poboljšao od prošle Velike nagrade te zavrijedio ocjenu tik do Rosberga. U kvalifikacijama je zaostao manje od desetinke, dok je u drugom stintu utrke bio najbrži, no nije mogao preteći Rosberga. Na kraju se (ponovno) morao zadovoljiti drugim mjestom na domaćoj utrci svog idola Senne.

Sebastian Vettel9.2/10
Netko bi pomislio da je Sebastianu dosadno završavati na trećem mjestu iza dva Mercedesa, što je bio slučaj 7 puta ove sezone, no izgleda kako mu to uopće ne smeta. Jučer je na postolje iznio povijesnu kacigu Ferrarija, toliko sretan kao da je odnio pobjedu i s njom titulu prvaka. Kvalifikacije je ponovno završio na trećem mjestu, dok je u utrci bio jedini koji je tu i tamo postavljao vremena slična Mercedesima. Na kraju je zaostao 14 sekundi za pobjednikom, što je očiti napredak forme Ferrarija.

Kimi Raikkonen – 7.5/10
Iako je napredak forme Ferrarija očit, Finčev ne postoji. Stalno zaostaje i u kvalifikacijama i u utrci, i to ne malo. Jučer je završio 33 sekunde iza Vettela uz zaustavljanje u boksu manje. Niti kvalifikacije nije poboljšao, a ovaj put je Valtteri Bottas razdvojio Ferrarije. Četvrto mjesto nije loš plasman, ali mogućnost bolida je očito mnogo veća.

Valtteri Bottas9.1/10
U zadnjih nekoliko utrka, Valtteri je vozač koji izvlači više iz i dalje vrlo dobrog Williamsa. Tim koji je krajem prošle sezone bio jedini realni konkurent je sada to mjesto predao Ferrariju, a Finac tu ne može napraviti mnogo toga, osim pokupiti onoliko bodova koliko je preostalo u ovakvim okolnostima. Kvalifikacije je odvozio odlično, dok je u utrci odradio izvrstan start, preskočivši Hulkenberga s dva kotača van bijele linije.

Nico Hulkenberg – 9.3/10
Možda i najboljih Hulkenbergov vikend ove sezone. Odradio je odlične kvalifikacije, tek desetinku sporije od Raikkonena, ali i gotovo sekundu brže od Pereza. U utrci je također bio sjajan, iako nije imao mnogo društva oko sebe, donio je Force Indiji velikih 8 bodova, čime je momčad potvrdila 5 .mjesto u konstruktorskom  poretku.

Daniil Kvjat – 9.1/10
S obzirom na to da se u ovoj utrci vidjela moć Mercedesova motora, Daniilov rezultat je ispao jako dobar, te se vjerojatno ni sam Red Bull nije nadao da će osvojiti nekoliko bodova.

Romain Grosjean – 8.5/10
Greška u kvalifikacijama koštala je Grosjeana eventualnog prolaska u Q3, što je odmah kompromitiralo i njegovu utrku. Uspješno se probijao kroz poredak te je osvojio 9. mjesto (na kraju 8. zbog diskvalifikacije Masse), što je napredak od 5 pozicija u odnosu na start. Sljedeća utrka će biti njegova zadnja za Lotus, stoga bi mogli očekivati kakvu dobru predstavu.

Max Verstappen – 9.4/10
Ako nas je netko ostavio živim ispred malih ekrana u nedjeljno poslijepodne, to je bio Max Verstappen i njegova velika borbenost. “Mali” Max je obavio jedno od najboljih pretjecanja sezone u prvom zavoju, gdje se pretekao Pereza s vanjske strane po visokim pasicama. Briljantan potez, kao i cijeli vikend.

Pastor Maldonado – 7/10
Ako se netko uspio dokotrljati do svoje pozicije, onda je to Pastor Maldonado. Loše kvalifikacije je donekle nadoknadio solidnom utrkom, gdje je prvotno osvojio 11. mjesto. Neoprezno uletavanje u prvi zavoj gdje je zavrtio Ericcsona mu također nije na čast, no srećom šteta je bila minimalna. Ostala pretjecanja su bila dobra i stabilna, nešto oko čega Maldonado još uvijek mora raditi.

Daniel Ricciardo – /
Teško je ocijeniti Danielov nastup ovaj vikend, zato sam ga i ostavio bez ocjene. Prvo je zbog promjene motora bio primoran startati sa začelja, no nada je postojala u novom, unaprijeđenom Renaultovom motoru (ustvari totalni fijasko). Probijanje kroz poredak nije išlo najbolje, a najgori trenutak u utrci je bilo nekakvo “povuci potegni” prestizanje Manora po ciljnoj ravnini, što dovoljno govori o tome koliko novi motor loš. A vjerojatno je, po običaju, nešto bilo pokvareno.

Sergio Perez – 6/10
Loš vikend za Sergia. Prvo je odvozio netipično loše kvalifikacije, da bi u utrci bio laka meta za pretjecanje, što Perez inače nije. Najgora utrka za njega otkako je počeo drugi dio sezone.

Felipe Nasr – 7.7/10
Brazilac je bio vrlo borben na stazi, odradio je neka dobra pretjecanja, no jednostavno nije išlo. Sauber je taman dovoljno sporiji od konkurenata da ih u ravnopravnom dvoboju ne može prestići, što je vjerojatno izazvalo određenu frustraciju kod Felipea, koja je se vjerojatno pojačavala prema kraju utrke kada ga je prestiglo nekoliko bolida.

Button i Alonso – 10/10 za humor
Kako uopće ocijeniti trkaće vikende McLarenovih vozača kad se motor stalno kvari, nešto klapa, dimi, otpada, gubi snagu ili nešto deseto. Barem su nam priredili povijesnu zabavu :)

Marcus Ericsson – 5/10
Šveđanin se u ovoj utrci vjerojatno htio prisjetiti svojih dana u Caterhamu, pa se lagano “vozikao” na začelju grida i promatrao McLarenove bolide.


Odgovor

31 komentara

  1. Maurizio Arrivabene
    Kuštelaar Prikaži

    Opet ista prica! Hamilton 9,1? Vettel 9,2? Bottas 9,1? Kvyat 9,1? Pa sta je ovo? Tko pise ove gluposti? Doticna cetvorica nisu napravila nista, bas NISTA, osim samo kruzili stazom! Hamilton je u jednom trenutko malo stisnuo Rosberga i to je to! Ostali decki nabrojani…alibi utrka, Vettel i Bottas nisu bili minutu u kadru sveukupno!!! Napiso sam vam vec, nemojte pocet sa 10/10 pa skidat mrvice za neke kvazi greske, nego krenite od 5/10 pa dodajte mrvice za sve ono kaj su dobro napravili…tada bi ocjene bile oko 7, sto je sasvim u redu za ovu dosadu boziju koju su nam pruzili!


    0
    0

    0
    • Maurizio Arrivabene
      Kuštelaar Prikaži

      http://www.skysports.com/f1/news/12433/10067968/brazilian-gp-driver-ratings

      Ovdje su malo realnije ocjene, ali i dalje previsoke kod nekih vozaca visoko u poretku…


      0
      0

      0
      • Lady Prikaži

        Na Sky-evoj ljestvici od maximalnih 10, Verstappen je dobio 7!!!! Vettel 9, Raikkonen 6. Pa šta je Verstapen zaslužio samo 1 bod više od Kimija?


        0
        0

        0
      • Maurizio Arrivabene
        Kuštelaar Prikaži

        A sta je napravio osim onog jednog obilaska? Zavrsio je 9. uz diskvalifikaciju Masse i debakl Ricciarda!! Nije bas nesto basnoslovno, da mu se dize spomenik…sasvim pristojna predstava, nista vise! Vettel nije zasluzio 9, to sam napiso! :D


        0
        0

        0
      • Lady Prikaži

        Pa s obziron na nikakvu snagu Toro Rossa, jako puno. Uostalom, imao je super pretjecanja i niti jednu grešku u utrci. Takvu vožnju se mora ocjenit sa visokom ocjenom. Pa i BBC smatra da je mali Max bio vozač utrke….


        0
        0

        0
      • Maurizio Arrivabene
        Kuštelaar Prikaži

        Super pretjecanja? Da, dva! A malo nize dolje sam napisao da ne vidim logiku u nagrađivanju nekoga zato sto nije napravio gresku!!! Kakav je to nacin? Po tome bi Mehri, Stevens i Rossi trebali konstantno dobivat minimalno 8. Minimalno! Pa oni nisu pogrijesili…pa ne sjecam se majke mi incidenta ove godine!!!!


        0
        0

        0
      • avalon Donator Prikaži

        Lady … s obzirom na nikakvu snagu TR max je plasmanom na 9. i 2 ili 3 preticanja ( btw , ako se ne varam sa nasrom je ima dosta sriće jer je za dlaku osta bez prednjeg spojlera , a ne virujem da ima perfektan osjećaj za gabarite bolida ) misto zaslužija 9,4 , a npr kvyat koji je “stariji” od maxa 18 GP – a , koji vozi sa istim motorom ka i max , a završija je 7. ( njemu u plasmanu nije pomogla dsq masse ka maxu ) po autoru kolumne je trku odvozija za 9.1/10 tj lošije od maxa ! . ne znam zašto max svakim svojim preticanjem izaziva ushit i fasciniranost ! misliš da bi sa npr nasrom isto tako lako izlazija na kraj da TR nije bolje posložen bolid od saubera ? ili npr sa pastorom konkretno u brazilu da nije bilo različitih strategija maxa i pastora ( pastor starta na media , max na soft … pastorove gume su tokom preticanja maxa bile istrošenije , a čini mi se da je i to bilu u DRS zoni ) ? max je starta sa P 9 , a tu je i završija trku … pastor sa P 15 , završija trku koju desetinku iza maxa ;) OK , mladac je srčan ali zar npr nasr , pastor , sergio , kvyat , ricciardo itd nisu ? primjer .. na samom startu max pretiče massu i hulkenberga da bi odma posli toga bija preteknut od ove dvojce ali … pamti se samo maxov briljantni pokušaj , a ono posi kad su ga pretekli … ko će sad obraćat pažnju na sitnice . bitan je taj moment POKUŠAJA , a ne onaj posli kad se pokazalo da je to bija samo POKUŠAJ . briljantno preticanje pereza ? interesantno , obično DRS je omražen ali da nije max preša sergia prvi put sa DRS – om ? ma nema veze , briljantno ! kad je opet proša sergia to je bilo briljantno , naravno , a to šta je koncentrirani grosjean iskoristija to i vrlo glatko i odlično preteka sergia … ma ko je to uopće vidija uz maxovu briljantnost . kako sam već napisa momčić je ima ogromnu sriću kod pokušaja preticanja borbenog nasra … nije uspija , a milimetri su dilili bolide od kontakta maxovog prednjeg spojlera sa nasrovom desnom zadnjom gumom . e da , npr grosjean je starta sa P 14 ( 5 mista iza maxa ) , a završija 8. sa skoro 11 s prednosti pred nizozemcem . napredova je 5 , max 0 mista no ipak romain je ocjenjen sa 8.5/10 … lošiji od maxa zbog nekoliko preticanja mladca od toga 2 u DRS zoni . ma momčić je za izvedbi zaslužija bar 10 jer … kako taj pretiče ! i to je jedino on radija u brazilu . nemam ništa protiv njega no koliko mu kolega ima nesriće toliko max ima i sriće . posli ovih brazilskih Q omjer max Vs sainz Jr je 9 : 9 ( do brazila je sainz Jr u Q bija bolji ) no carlos je ima i 7 odustajanja ( njedno zbog sudara tj njegove krivice ) , jednu kaznu od 5 s zbog prebrze vožnje kroz boxove ( “otkaza” limitator brzine ) . u zadnje 4 trke je 2 puta odustaja + ta kazna . max je ima 4 odustajanja ( jedno zbog sudara , ostala 3 zbog teh problema ) , a zadnje odustajanje je bilo 5. 07. tj prije 4 miseca . za to vrime kolega mu je ima 4 odustajanja ( sve teh problemi ) + kazna za koju takođe nije kriv + povremeni problemi kod izmjena guma di bi zna izgubit katkad poprilično sekunda šta bi mu upropastilo trud i trku . ovo na kraju nema veze sa topicom ali ima sa srićom jer sam tvrdija da uz srčanost maxa i srića ide .


        0
        0

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Ono s Nasrom je bilo prelako i preočito, novije i mekše gume. Pa Nasra su pretekla petorica, čovjek je skliznuo sa 9 na 14 mjesto u par krugova.


        0
        0

        0
    • Bmw
      Marko Rakić Donator Prikaži

      I kakva je drastična razlika između mog ocjenjivanja i ovog sa Sky sportsa?
      Kakve veze ima tko je koliko u kadru bio s kvalitetom izvedbe? Hamilton u Italiji nije proveo mnogo vremena u kadru, a to je vikend za ocjenu 10/10, jer ga je odvozio perfektno i uzeo sve što se moglo. Vozači nisu krivi za ovakvu dosadu od utrke, lijepo se vidjelo kakav je raspored snaga po momčadima i tko je koliko iskoristio ono što je imao u rukama. To bi trebao biti temelj za ocjenu.
      Zašto vozači koje ste nabrojali ne zaslužuju tako visoke ocjene? Pa završili su utrke visoko u poretku, i izvukli najbolje (osim Hamiltona, ali to je trunčica razlike spram Rosberga) što se moglo iz tog bolida. Ne vidim zašto bi dobili lošiju ocjenu ako nisu mogli učiniti nešto značajnije.


      0
      0

      0
      • Maurizio Arrivabene
        Kuštelaar Prikaži

        Jel vidis da uopce ne razumijes sta hocu reci? Nece oni dobit losiju ocjenu zato sto nisu napravili nista znacajnije, dobit ce dobru ocjenu, ali je pitanje zasto bi itko dobio visoku ocjenu samo zato sto je odvozio 71 krug??? Pa to mu je posao, pobogu!!! Rosberg je pobijedio, oke, daj mu visoku ocjenu, Hamilton ga je pritisko krug i pol, a kak bi ti reko “s obzirom sta ima u rukama”, onda je to za ocjenu 7,2! Zasto je on u ovoj utrci zasluzio 9,1? Za sta su Vettel i Bottas zasluzili 9,2? Zato sto nisu napravili gresku? Pa neces valjda ljude nagrađivat zato sto ne grijese!!!! To im je posao!!!!

        Od tebe kao novinara se vjerojatno ocekuje da napises dobar clanak! I za to ces dobit 6 ili 7/10. Kad napises briljantan clanak, onda ces dobit 9,7/10!!! Isto tako ce Vettel kad razdvoji mercedese dobit 9,6/10, ili ako bude treci i cijelu utrku u retrovizoru drugom mercedesu, onda ce dobit 8,8/10 ali ako odvozi utrku ko jucer, onda vise od 6,5 (mozda 7) ne zasluzuje, Bottas ako bez Kimijeve nesrece dode do 4 mjesta 8,2/10, ako bude treci i pobijedi Ferrarije 9,8/10. Ali Bottas ako bude 5. ne vidim zasto bi dobio vise od 7. ( sve pod pretpostavkom da su startali na normalnim pozicijama, a ne iz zadnjih redova) Ne znam, barem tako ja gledam na ocjenjivanje! Ne vidim smisao u nagrađivanju nekoga i hvalospjeviranju za nesto sto se od njega ocekuje pod normalno!!! :/


        0
        0

        0
      • Kimi Raikkonen 7
        Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

        Mislim da kolega “kuštelaar” želi reći da ste odmah podigli previsoko ljestvicu ocjenjivanja, tj. kad bi za ovu istu utrku sve ocjene spustili za 2 cijela broja (npr Nico 9.2 na 7.2) bi imali više prostora kad odvozi neku wow utrku da ga ocijenite s boljom ocjenom, ovako samo sebe “stjerate u kut” s ocjenama jer ne možete dati puno bolju ocjenu za puno bolje odvoženu utrku. Malo se slažem s kolegom, mada da se neću žaliti ako ovako ostane.
        I mali prijedlog, možda da ocjenjujete s punim brojevima i pola, tj. ocjena 3 ili 3.5, bez 3.2 ili 4.7, previše je to, puno bi bilo lakše za ocijeniti i nama forumašima, ponavljam, samo prijedlog.


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        @Kuštelar (btw, vrlo zanimljiv nick) – Ocjene bi trebale biti prema tome koliko je tko pružio maksimuma. Dakle, nije isto za svaku utrku u kojoj Vettel završi na trećem mjestu. Kažeš da se od njega to očekuje, i to je istina, ali on može osvojiti treće mjesto pušući za vrat Mercedesima ili se voziakujući da utrku samo završi. Jučer je Vettel bio odličan i pružio je maksimum. Zašto mu stoga ne dati dobru ocjenu? Samo zato što se to očekuje od njega? Da, očekivalo se, ali je čovjek izvlačio maksimum iz bolida i trudio se. Shvaćaš u čemu može biti razlika? ;-)


        0
        0

        0
      • Bmw
        Marko Rakić Donator Prikaži

        Zašto misliš da te se ne razumije? Kao da si napisao kvantnu fiziku, pa te treba moći razumijeti. Tko je uopće rekao da će dobiti lošu ocjenu? Lošu ocjenu je dobio Ericsson jer je vozio ko da ima Manor.
        Ja ću nastaviti s vrlo sličnim ocjenjivanjem, jer smatram da toliko zavrijeđuju. Ti misliš drugačije, ja s tim nemam problem. I eto, da ti odgovorim na jedno pitanje, da ne bilo da bježim od toga. Zašto su Vettel i Bottas zaslužili visoke ocjene? Ne zato jer su se “okolo vozikali” i to napravili bez greške, već zato jer su očito izvukli sve što se moglo iz onoga što su imali u rukama, a to je svakako za veliku pohvalu. Vettel je dobio za 0.1 veću ocjenu jer je jedini uspijevao držati tempo s Mercedesima barem u nekim djelovima utrke.
        Zamisli ovu situaciju. Ti i ja dobijemo svatko svoje polje, te imamo iste usjeve na njemu i sve radimo gotovo identično (kao i što vozači voze taj 71 krug probavajući ne napraviti greške). No, moja kvaliteta zemlje je Mercedes, a tvoja Ferrari. Kada na kraju godine pregledamo prinose, kod mene će biti 25 tona kukuruza, a kod tebe 22, pa ćeš onda zbog toga dobiti i lošiju ocjenu. Reci mi bi li to bilo pošteno? Sigurno da ne bi, isto kao što bi se i ti osjećao oštećenim za bolju ocjenu.


        0
        0

        0
      • Maurizio Arrivabene
        Kuštelaar Prikaži

        Dobro, gle, bože moj, tvoj članak, ocjenjuj kako god ti mislis da treba! Ne moram ga ja citat ako necu. Samo vidim da nisam jedini koji misli da si malo predarezljiv, ali opet, tvoja stvar, radi kaj hoces, postujem ja tvoje misljenje, iako se ne slazem! Mozda sam izletio malo preagresivno :)


        0
        0

        0
      • Bmw
        Marko Rakić Donator Prikaži

        Ma sve u redu, kritika nije zabranjena. Al evo, reci bi li usporedba s poljem bila poštena :D


        0
        0

        0
      • Maurizio Arrivabene
        Kuštelaar Prikaži

        Ja svejedno mislim da se mene nebi trebalo nagrađivat jer sam izvuko magicnih 22 tone, bez obzira sto imam losiju kvalitetu. :) No dobro, svatko ima svoje misljenje! :)


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Rosberg pobjedio, vozio bez greške. Zaslužio visoku ocjenu. Hamilton za nijansu lošije, i zaslužio za nijansu lošiju ocjenu. Vettel vrlo blizu Mercedesima. Isto odvozio bez greške, i izvukao maksimum. Itekako je zaslužio veliku ocjenu. Pogotovo kad pogledaš kako su blizu završila dva Mercedesa, a koliko je on razgulio Raikkonenu. Pa mu i to automatski podiže ocjenu. Raikkonen je završio odmah iza Vettela, po plasmanu. Ali po vremenu ni blizu. nije mu disao za vratom, kao Hamilton Rosbergu. Tako da vidiš da nije bitno samo završiti utrku. Raikkonen je eto završio 71 krug, ali daleko je to bilo od impresivne vožnje. I za svoju vožnju je adekvatno ocjenjen.


        0
        0

        0
  2. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Tu je to neđe. U 5 deka…. :-D
    A možda ne bi bilo loše da poslušate Kuštelaarov prijedlog, da idete od 5/10 naviše i naniže.


    0
    0

    0
  3. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    opet šakom i kapom…doklen?


    0
    0

    0
  4. Mclaren
    raca Prikaži

    Nije mi jasno po kojem ključu bi se trebali ocijeniti vozači u ovoj utrci, kada je, onoliko koliko sam ja gledao dok nisam zaspao i kako komentiraju ostali koji su uspjeli nekim čudom ostati budni, utrka bila za 0 bodova, ako ne i manje?


    0
    0

    0
  5. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    @ciki najbolji prijedlog do sad jer ako realno pogledas s ovim sistemom s decimalnim brojevima to je onda ocjenjivanje ocjenama od 0-100 što je previše detaljizirano. Ali ovako kako je kolega predložija imate skalu od 20 stupnjeva što bi trebalo biti sasvim dovoljno za odvojiti vozače, a tad bi se riješija i problem koji spominje Kuštelaar jer onda bi zbog manje skale i ocjene nužno išle više na doli kako bi se određenog vozača degradiralo u usporedbi sa onim boljim u utrci.


    0
    0

    0
  6. Blackhawk Prikaži

    Marko – sve je super, samo si Boga mi kao Djed Mraz :-D Slobodno budi strožiji jer nije baš da su svi bili za devetke ;-)
    Kao što je netko već i napisao decimalni sistem je nezgodan jer kako ocijeniti je li netko bio za 9,1 ili 9,2? Možda bi bolje bilo jednostavno ocjenjivati 1-10, ili čak i školskim ocjenama. Ali svejedno, čestitke za trud jer tko god misli da je lako davati ocjene i još ih tekstualno obrazložiti grdno se vara.


    0
    0

    0
  7. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Hamilton koji slovi za najbržeg vozača i ne uspije pobjediti Rosberga sa jednakom mašinerijom dobije samo 0.1 ocjenu manje? Po meni bolji bi bio sustav bodovanje cijelim brojevima.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.