Volkswagen ulazi u Formulu 1?

Izdvojeno

Sead Huseinović

Prije 9 godina 2 min 6 komentara

Volkswagen

Donedavni generalni direktor Volkswagena, Ferdinand Piech podnio je otkaz na ovu funkciju, a po pisanju magazina “Motorsport” otvara vrata najbržeg cirkusa – ulaska VW branda u svijet Formule 1.

Ferdinand Piech, 78-godišnji predsjednik VW grupacije, podnio je jučer ostavku na svoju funkciju. On već dugo važi za razlog neulaska ovog brenda u najjače auto-moto natjecanje na planeti sve zbog osobne svađe s vlasnikom Formule 1 Bernijem Ecclestoneom.

Piech je vješto kalkulirao s Izvršnim Odborom po pitanju toga i sad je članove odbora jako začudila njegova odluka o ostavci. Kako bilo, glavni razlog ostavke je preporuka trenutnog prvog čovjeka UO Martina Winterkorna za nastavak vršenja te funkcije i poslije isteka ugovora koji važi do 2016. godine. Piech je osobni protivnik Winterkorna i on je bio agitator za njegovo izbacivanje iz grupacije.

Ipak, on je ostao usamljen i nadglasan od strane ostalih glasača u omjeru pet prema jedan. Na tom hitnom sastanku, koji je sazvao Piech glasalo se za ostanak Winterkorna i on je dobio povjerenje odbora. Upravljanje firmom do izbora novog predsjednika preuzeo je dosadašnji zamjenik Berthold Huber.

Ova promjena na čelu mogla bi značiti promjenu i restruktuiranje trkaćeg programa Volkswagen grupe u narednih 18 mjeseci. Naime, Winterkorn je poznat kao ljubitelj utrkivanja i on je u grupu došao sa funkcije upravnog odbora Audija, gdje je bio veliki pobornik DTM projekta.

Razlog svađe izmedu Piecha i Winterkorna je loše poslovanje, po Piechu na tržištu SAD, što je Piech i javno kritizirao,a to je izazvalo veliku svađu i na koncu – razlaz.


Odgovor

6 komentara

    • Bmw
      Marko Rakić Donator Prikaži

      Upravo to. Trenutno imamo četiri proizvođača, i to je prilično dobro.
      No, 2006. smo imali čak 7 (Cosworth, BMW, Toyota i trenutno prisutni), pa bi bilo lijepo kad bi se približili tom broju u narednim godinama :)


      0
      0

      0
      • fjaka Prikaži

        1986/TAG-Porsche TTE PO1/Renault EF4B-EF15B/Honda RA166E/Zakspeed 1500/4/Hart 415T/Ford Cosworth GBA/BMW M12/13/Alfa Romeo 890T/Motori Moderni Tipo 615-90/Ferrari 032/

        ah ta vrimena, čak 10 različitih dobavljača motora…


        0
        0

        0
  1. fjaka Prikaži

    fauve u f1 mi zvuči skroz posprdno rofl


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.