Retrovizor: Rivalstva ili show-business?

Izdvojeno / Oton Ribić: Retrovizor

Oton Ribić

Prije 7 godina 5 min 5 komentara

Nico Rosberg i Lewis Hamilton, Mercedes

Nico Rosberg i Lewis Hamilton, Mercedes

Sigurno nisam jedini koji je zamijetio kako ona grandiozna rivalstva na ravni Hamilton-Rosberg, kojima se cjelokupni F1 medijski prostor naslađivao proteklih sezona, više nisu ni izdaleka toliko izražena. Ne, i dalje među tom dvojicom ne vlada nekakvo veliko obožavanje, ali očito dvosmislene poruke na konferencijama i vidljivi antagonizmi su oslabili. I to baš sad, kad bi po svim kriterijima trebali biti na vrhuncu.

Slučajno? Čini mi se da ne; štoviše, rekao bih da se potvrdila teorija po kojoj je posrijedi suptilno orkestrirani show-business, s Mercedesom kojemu to dobro tjera vodu na mlin. Gledajte to na ovaj način: ako je dominacija Mercedesa i jednog od njihovih vozača tolika da mediji prestaju na tome držati fokus, ekipi je, s marketinškog gledišta, itekako zgodno potpaljivati priču o velikom rivalstvu i antagonizmima vozača. Da toga nema, začas bi se probudili glasovi koji bi pozivali na promjenu pravila, nemoguću dosadu, i slično. Mercedes nema tu mnogo za izgubiti, jer rezultati igraju u njihovu korist, sve dok se vozači ne počnu sudarati (što nisu).

Publika voli konflikte vozača: dan-danas se mnogi najviše sjećaju vremena strašnih rivalstava Prost-Senna, pokraj kojih je sve drugo izgledalo kao lutkarska predstava. I sad, čim je prvenstvo stvarno neizvjesno i “prirodno” zanimljivo, više nema priča o netrpeljivosti između Nijemca i Britanca. Inače, rivalstva načelno držim dobrom stvari u F1 ― bolja ako su autentična, ali i ako su katalizirana ekipom, nije to nešto strašno, dokle se ekipe ne počnu baš izravno uplitati ili jednom vozaču svjesno otežavati stvari u korist drugoga.

Nego, što reći o Grand Prixu u Austinu? Već znamo da je Rosberg sad u jasnom modu kontrole situacije. Može si komforno dozvoliti pustiti Hamiltona pobijediti u sve tri preostale utrke i ne preuzimati ikakve prevelike rizike, ako on osvoji drugo mjesto. Dakle, ne nešto puno drukčije (iako u kraćem roku) od onoga što je Button radio u drugoj polovici 2009. I, utoliko Hamiltonu sad treba više nego pobjeđivanje ― treba mu dobra forma drugih ekipa ili greška Rosberga. Nadati se tehničkom problemu bi bila lutrija.

Je li takvo kontroliranje utrka uzbudljivo? Ne naročito, ali trebamo se sjetiti da pobjeđivanje prvenstava nije uvijek samo stvar brzine, već i pametnog igranja bodovima. Neki stari majstori su upravo po tome ostali i proslavljeni, i titule im nisu ništa manje vrijedne od onih koje su osvojene na “sve ili ništa”. Formula 1 je, između ostalog, igra glave i živaca.

U današnje vrijeme inače pouzdanih bolida gotovo je senzacija vidjeti dva vozača iz top-ekipa kako odustaju, naročito radi onog meteža oko učvršćenja gume koji je Räikkönena izbacio iz utrke. Vettel ga je sad pretekao po bodovima, a već ga je nanjušio Verstappen. Ali ne ovaj put, s obzirom da je Nizozemca pak izdao mjenjač ― također atipično.

Ali, bilo mi je baš osvježenje opet vidjeti Alonsa, već neko vrijeme apatičnog u osvajanju sitnijih bodova, kako je sve (uključivo Massu) iznenadio svojim oštrim pretjecanjima i osvajanjem petog mjesta nakon vožnje “po rubu”. O stilu i formi se može diskutirati, ali Španjolcu još uvijek nitko ne može osporiti da je čistokrvni racer koji će se pokušati probiti pa makar kroz cilj prošao bez jednog kotača, s plamenovima iz ispuha i s napuknutim vizirom kacige.

Dobro odrađen posao i od Sainzove strane (iako se Alonso i za njega pobrinuo), a i Haasovoj atmosferi će pomoći ponovno osvajanje bodova nakon osam utrka ― zadnje bodove prije toga ščepali su još u Austriji!

Imamo ovih dana i potvrdu jedne kadrovske kombinacije. Hülkenberg je, dakle, potpisao za Renault od 2017. Vidjevši kako trenutačno stoji njegova ekipa Force India, koja ima pristojne šanse na kraju sezone imati četvrto konstruktorsko mjesto, i kako stoji Renault s osam bodova, ovo djeluje kao karijerno samoubojstvo na prvi tren. Ali na drugi, ne može se osporiti logika koju su mnogi prepoznali; u vremenima koja dolaze, prednost koju Renault ima kao konstruktor i tvornička ekipa jednostavno će prevagnuti. Force India može imati uspone i padove, ali Renault može investirati izdašnije i rasti.

Naravno, garancija nema i određena doza rizika svakako postoji i za njega u Renaultu, ali u ovoj fazi u kojoj su jači kokpiti popunjeni, možda se ovaj potez pokaže srednjeročno izvrsnim. A možda i ne… tu se teško referirati na prethodne slučajeve jer je svaki zaseban. Mnogi su se čudili Hamiltonu što potpisuje za Mercedes, da bi se to kasnije pokazalo maestralnim potezom. A opet, mnogi su se bojali strašne kombinacije McLaren-Honda-Alonso, da bi se pokazalo kako je Španjolac zapravo povukao ili pogrešan karijerni potez, ili ispravan ali podosta prerano. Vidjet ćemo.

Nije tu, naravno, mali faktor ni planirani set promjena pravila za 2017. koji bi trebao dosta promiješati karte i resetirati pozicije. Nadam se, i vjerujem da nisam u tome jedini, kako će one opet unijeti nijansu nepredvidljivosti u konstuktorsko prvenstvo. OK, može opet Mercedes biti prvak, ali neka to onda barem bude odlučeno u posljednjoj utrci, ili idealno, u posljednjem krugu posljednje utrke! (Posljednji zavoj posljednjeg kruga posljednje utrke bi bilo malo prerazmaženo tražiti…)


Odgovor

5 komentara

  1. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Nekada je ovo bila F1. Sada je to 98% show-business…….. nažalost.


    0
    0

    0
  2. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    vidit ćete vi kad se hamilton naljuti pa počne čerečit rosberga na snapchatu…ni rođena majka ga neće prepoznat!


    0
    0

    0
  3. Pirelli Hard
    Monty Prikaži

    Shvačam pisca ovog a i svih tekstova na ovu temu unatrag tri godine,koji bi iz ničega htjeli napraviti nekakvu napetost.Formula je nažalost postala korporativni business prepun hipokrizije i koga zapravo zanima rivalitet Mercedes vs Mercedes?


    0
    0

    0
  4. fjaka Prikaži

    ”OK, može opet Mercedes biti prvak, ali neka to onda barem bude odlučeno u posljednjoj utrci, ili idealno, u posljednjem krugu posljednje utrke! (Posljednji zavoj posljednjeg kruga posljednje utrke bi bilo malo prerazmaženo tražiti…)”

    ili ono kad je massa bar nekoliko sekunda bija prvak tako nešto :D


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.