Honda došla do prvog najbržeg kruga nakon 1992.

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 8 godina 2 min 12 komentara

Ayrton Senna, McLaren Honda

Ayrton Senna, McLaren Honda

Kako je u posljednjim krugovima Monze Hamiltonova potjera za Rosbergom utihnula, Fernando Alonso je iskoristio sve blagodati svježeg seta guma da postavi najbrži krug utrke. Ovo je njegov prvi nakon 2013. godine i prvi Hondin otkad su se vratili u Formulu 1.

Štoviše, posljednji put kad je jedan bolid pogonjen Hondinim motorom ostvario najbrži krug bilo je 1992. godine i to s Ayrtonom Sennom na VN Portugala na Estorilu.

Od 1992. pa do danas Honda je bila u bolidima Jordana i BAR-a, a imali su i svoju ekipu tri sezone. Nikad u tim periodima nisu ostvarili najbrži krug utrke.

Ostala statistika s VN Italije

Nico Rosberg je došao do 21. pobjede u karijeri, što znači da je sada 14. najuspješniji vozač u povijesti Formule 1 po pitanju broja pobjeda. Teoretski, do kraja ove sezone mogao bi se popeti na osmo mjesto te ljestvice.

Lewis Hamilton nije pobijedio, ali je ipak ostvario novi rekord, počevši svoju 181. utrku s Mercedesovim motorom, što je apsolutni rekord jednog vozača da se natječe s jednim proizvođačem motora. Dosad je taj rekord držao Michael Schumachers sa 180 utrka uz Ferrarijev motor. No, za razliku od njega, Hamilton cijelu svoju F1 karijeru vozi s Mercedesovim motorom.

Hamilton je također uzeo svoj 56. pole position, i 5. na ovoj stazi. Time se izjednačio s Juanom Manuelom Fangiom i Ayrtonom Sennom koji također imaju po pet.

Zanimljivo, od 12 klasičnih startova u utrku ove sezone čak osam puta čovjek s pole positiona nije zadržao vodstvo do kraja prvog kruga. U usporedbi s prošlom godinom, od 12 startova samo tri puta je na kraju prvog kruga vodio drugi čovjek što sugerira kako je promjena pravilnika o startnoj proceduri urodila plodom.

Lewis Hamilton također je došao do pobjedničkog postolja i to 98. put u karijeri, čime je preskočio Fernanda Alonsa koji je dosad bio najuspješniji na trenutnom gridu po pitanju postolja. Samo Michael Schumacher (155) i Alain Prost (106) su ih ostvarili više u karijeri.

Ovo je bila i četvrta dupla pobjeda za Mercedes ove sezone, ali neće moći ponoviti rezultat od prošle godine kad su ih imali 12, unatoč činjenici da sada imamo dvije ekstra utrke u kalendaru.


Odgovor

12 komentara

  1. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Čuuuuuuj.
    Čudi me da bolid sa Hondinim motorom nije uzeo FL još od 1992.


    0
    0

    0
  2. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Koja prelijepa fotka McLaren-Honde i Ayrtona Senne.

    Šteta što Honda nije imala volje ili čega već da nastave borbu sa Renaultom,…….. nego su ostali sa Mugenom,……… ili Mugen sa njima u slijedećim godinama ( bilo je tu lijepih događaja – Monaco 1996./Spa 1998/Magny Cours i Monza 1999 ).
    Više nego šteta, da je 1992. završilo prvo zajedničko putovanje McLarena i Honde.


    0
    0

    0
  3. Nigel Mansell
    The Simpsons Prikaži

    Koliko su te gume bile ” svježe”?
    Koliko se ja sjećam ovaj FL je postignut nakon što ga je Button prešao? Vrijeme je postavljeno na soft (žutim) gumama.
    I prije su Alo i McL-Honda znali pred kraj utrke otvorit “pipu” ali nikad do sad nisu imali najbrži krug.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.