Bottas na VN Europe srušio Montoyin brzinski rekord

Izdvojeno

Marko Rakić

Prije 8 godina 2 min 5 komentara

Valtteri Bottas, Williams

Valtteri Bottas postao je vlasnik brzinskog rekorda u Formuli 1. Naime, on je na VN Europe postigao 378 km/h, te time debelo nadmašio stari rekord koji je iznosio 372.6 km/h, a bio je u vlasništvu Juana Pabla Montoye. Kolumbijac ga je postavio na VN Italije 2005. godine u McLaren Mercedesu, te se uspio održati gotovo 11 godina.

No, otkako su došli 1.6 turbo hibridi, bilo je samo pitanje vremena kad će rekord biti skinut, budući da je već u prvoj njihovoj sezoni izmjerena maksimalna brzina od 362 km/h (Daniel Ricciardo). Tijekom V8 ere, gledatelji Formule 1 zamjerali su sportu to što se postižu dosta manje maksimalne brzine nego u V10 eri. Tako je zaista i bilo, a najsporiji su bolidi po pitanju maksimalne brzine bili od 2009. do 2013. Godinu prije nego su predstavljeni turbo hibridi, najveću maksimalnu brzinu postavio je Esteban Gutierrez u Sauberu, 341 km/h, što je 37 manje nego trenutni rekord kojeg je Bottas postavio.

Budući da je na ovakvom tipu staze skinut rekord, možemo očekivati da bi na VN Italije ili Meksika mogla biti probijena granica od 380 km/h. No, ne bude li to ove sezone, sljedeće sigurno hoće jer nam dolaze još jači motori sa širim gumama. Bilo bi zanimljivo vidjeti 400 km/h, no to su ipak još samo želje.


Odgovor

5 komentara

  1. Clay Regazzoni
    HeatBlast44 Prikaži

    volio bi vidjeti onboard pri 378kmh :)


    0
    0

    0
  2. Fernando Alonso
    croatic f1 urednik Prikaži

    Sljedeće će sezone bolidi biti brži kroz zavoje, tako da maksimalne brzine više neće biti ovako visoke. Ako misle srušiti ovih 378, morat će to odraditi do kraja ove sezone, ali mislim da ni od toga neće biti ništa niti na Monzi ni u Meksiku. Bottas je ovo odradio uz zavjetrinu pred kraj 2 km dugog pravca u Bakuu tako da bi se opet trebalo dosta toga poklopiti da bi se to srušilo.


    0
    0

    0
    • Bmw
      Marko Rakić Donator Prikaži

      Možda nam prirede iznenađenje oko brzina na pravcu, ipak će to biti 1000KS. Podrežu se krila i to leti :)


      0
      0

      0
    • Mika Hakkinen
      stoka Prikaži

      Tako je. Pravac u bakuu je puno duzi od onoga u monzi, plus drs, plus 160ks ers elektromotora s velikim okretnim momentom kojeg nije bilo 2005., plus zavjetrina i to bas maksimalno pogodena.
      Bez zavjetrine su se na kvalifikacijama u cistim krugovima brzine s drs i ers kretale oko 340kmh sto za 2km dug pravac i nije neki uspjeh. Pogledati izlazne brzine na youtubeu od nekih superauta tipa ferrari nissan skyline koji s mjesta na milju (1.6km) imaju izlaznu brzinu vecu od 300 320kmh


      0
      0

      0
  3. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    400 km/h vežem samo uz Bugatti Veyron ahahah tako da ako probiju u f1 do 2020 to bi bilo cudo svjetsko


    0
    0

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.