Lewis Hamilton

Svaki aktualni F1 vozač i momčad zaslužuju ovdje svoju temu.
Odgovor

Post 11.06.2019., 08:58 Re: Lewis Hamilton

DaveGilmour
GP3
GP3
User avatar
Poruke: 800
Registriran: 13.03.2016., 16:40
Navija za: Sve driven by Verstappen
Lokacija: Zagreb
Pogledaj profil
Frantic wrote:
11.06.2019., 06:36
Ljudi, ako po vama nema nikakve veze što je ulaz u box u Hockenheimu fizički odvojen sa par metara trave (ne samo linijom), što je to praktično krivina (a ne onako da se ulazi s pravca), što je bila kiša (šta da je proklizao na mokroj travi i se nabio na zid koji dijeli stazu i box pa se još i odbio na stazu), itd,....onda ništa, sve OK.
Pitam se šta su onda suci uopšte vijećali....
Pobjeda čista ko suza.....
Kao i ova u nedjelju.
Ne znam pravilnik napamet pa ne znam niti je li prelazak preko te linije strogo kažnjiv ili ne, ali sudeći po onoj tablici i ovome što @Heat kaže ispada da nije. Stoga Hamiltona nisu mogli kazniti za presijecanje crte.
Mogli su ga eventualno kazniti za nekakav nesiguran ulazak nazad na stazu, ali ako me sjećanje dobro služi Hamilton se na stazu vratio na bezopasan način, tj. nije nikoga ugrozio svojim postupcima. Dakle sve čisto i pobjeda stoji.
I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not.

Post 11.06.2019., 10:46 Re: Lewis Hamilton

Dani
GP3
GP3
User avatar
Poruke: 842
Registriran: 30.06.2015., 08:39
Navija za: Hamilton, Leclerc, Ricci
Pogledaj profil
Brane neobranjivo, pogotovo kolega ferrari. Kao da mu je sin. Pogriješio je, nije za ovakvu kaznu ( opomena ili propuštanje pozicije ), ali tvrditi da nije ništa loše napravio je ludost.
Image

Post 11.06.2019., 11:45 Re: Lewis Hamilton

Har Kl
Donator
Donator
Poruke: 1560
Registriran: 10.07.2017., 23:40
Navija za: Mercedes
Pogledaj profil
DaveGilmour wrote:
10.06.2019., 23:28
...
Hvala Dave na ovom, nisam ovo znao.
Ono što sam ja znao, da postoji slijed kazne u Njemačkoj.
Hamiltonovo presjecanje bijele linije nije bilo obično presjecanje, već puno "žešće" i svako je odmah (s pravom) povezao sa incidentom KR.
Uobičajna kazna za ovakav prekršaj (osim ako sudije nisu upozorile prije utrke) je 5 sec. Ovu kaznu smo vidjeli upravu u slučaju KR za potpuno isti incident.
Mislim da je to svima jasno.
Međutim, CW je pojasnio (BAKU 2017) zašto Vettel nije dobio crnu zastavu nakon namjernog udaranja u Hamiltona. U tom objašnjenju je naveo da sudije uzimaju u obzir i druge okolnosti kada procjenjuju koju kaznu treba dati.
U slučaju da je SC na stazi, manje vjerovatno da će doći do ozbiljnijeg incidenta, pa zato i dodjeljuju uvijek jednu kaznu manju od propisane. Jedna kazna manje od crne zastave je 10 sec stop-and-go kazna. Ovo sam zapamtio jer mi nije nikako sjelo objašnjenje od jednog sudije koji je rekao da crnu zastavu nisu pokazali zbog uticaja na brobu za 1.mjesto u šampionatu.
Poslije sam također naletio na neko objašenje da sudije ne dijele iste kazne za isti incident ako se desi u toku utrke i nakon što se pojavi checkeredflag.
Dakle u uslovima SC slijedeća blaža kazna od 5 sec je opomena, što je Hamilton upravo i dobio za tu utrku.
Borba protiv teorija zavjere je borba protiv vjetrenjača
Ovaj dio je interesantan i potpuno se slažem. Kad nekome predočiš sve moguće dokaze on opet nađe da upoređuje pogrešne situacije knpr. duel Hamilton vs Ricciardo. ili presjecanje šikane Hamiltona u Mexicu.

Jučerašnja kazna je bila prevelika, s obzirom na dešavanje na stazi. Međutim meni je jasno da je incident postojao. Znači Vettel se nije sigurno vratio na trkaću putanju nakon greške. To ne bi trebalo biti upitno. Samo je pitanje kazne za incident i kako ga okarakterisati.
Treba napomenuti da se ne radi uopšte o odbrani pozicije Vettela vs. Hamiltona, niti načinu na koji je on pokrio tu stranu staze, već samo o tome da je nakon povratka na stazu umalo došlo do sudara.
Sudije nisu uzele u obzir da je Hamilon malo previše htio pa je i on jednim dijelom kriv za mogući sudar. Da jesu vjerovatno bi tretirali kao trkaći incident ili bi Vettelu dali opomenu. Ja sam jušer napisao da u sistemu kažnjavanje nedostaje uslovna kazna (nešto između opomene i 5 sec). Trebalo bi se dozvoliti jedna situacija koja se ne kažnjava, a slijedeća bi se kaznila. Ili nešto slično.
Pravilnik sa kaznama nikako ne prati napredak F1. Sada se

Ferrarijevi navijači imaju pravo biti ogorčeni. I ja sam bio još gore ogorčen kad su ukrali pobjedu Hamilton u SPA 2008. U tom slučaju je Hamilton čak vratio poziciju pa ponovo pretekao. Dobio ne 5 sec već 25 sec vremensku kaznu i to za zelenim stolom. Situacija je milion puta teža za pojasniti, ali činjenica je bila da je bilo povrede pravila utrkivanja.
Imaju biti pravo na ogorčenost, ali niko neće da se upita kako to da Vettel već dvije godine ne vozi na nivou koji se očekuje od njega. Zadnji put kad je izdržao "muški" pritisak vozača iza sebe je bila Australija 2017 (barem ja tako pamtim). Poslije toga svaki put kad bi se našao pod pritiskom nekako je mlako reagovao. Ili se izvrti, ili ga neko udari, ili sam prokliže ... I što je najinteresantnije čak i navijači uvijek nekako svale krivicu na nekoga drugog. Čak i kad nema nikoga drugog oko njega, ako ništa svale na ekipu i ukaži na neku grešku pit-wall.
Još nešto, ne mogu da ne primjetim da se već neki put ponovlja situacija, da on kad zabrlja izvede neki dodatni preformans koji skrene pažnje sa osnove stvari, a to je da je on pogriješio.
U Baku, kad je udario u Hamiltona, nije bio on kriv, već Hamilton koji je radio brake test (poslije ispalo da čak ni to nije bilo istina).
U Japanu kad je dobio kaznu za prekoračenje delte pod crvenim zastavama, izjavio je Mogao sam voziti sporije, slijedeći put će vjerovatno voziti sporije, ali nije bilo nikakve opasnosti.
U nedelju nam je također priredio lijep performance nakon utrke, a fora je u tome da on nije izletio sa staze, u Maranello bi otišao kao pobjednik.
Ovako se mora zadovoljiti sa moralnom titulom.

Post 11.06.2019., 11:54 Re: Lewis Hamilton

Ferrari
Formula 1
Formula 1
User avatar
Poruke: 5636
Registriran: 21.05.2015., 16:23
Navija za: Ferrari, Seb,Ricci
Pogledaj profil
Dani wrote:
11.06.2019., 10:46
Brane neobranjivo, pogotovo kolega ferrari. Kao da mu je sin. Pogriješio je, nije za ovakvu kaznu ( opomena ili propuštanje pozicije ), ali tvrditi da nije ništa loše napravio je ludost.
Ne već se za opravdanje koristi Max prošle godine u Japanu, a ne gleda se Ricciardo/Ham 2016 u Monacu.
Ne gleda se da je Hamilton prošle godine u Njemačkoj "nesigurno vratio na stazu" jer u tom trenutku nije pogledao u retrovizor već je prošao stupić, bijelu crtu, kratio zavoj i vratio se na relativno vlažnu stazu i to sa implikacijom da je mogao izgubiti 30-40 sekundi u boksu jer ekipa nije bila spremna.
Također gledam Brazil 2018 i kvalifikacije i incident Sirotkin/Hamilton koji ne da je bio opasan od strane Hamiltona već....mislim ne znam što da kažem. Ako ono nije za kaznu onda ne znam što je.

Ja opet kažem, kako je Vettel mogao drugačije reagirati? Uzimlje se u obzir Japan 2018 i Casio Triangle koji je ravan kao ploća i nije travnat...Max je ondje vrlo lagano mogao izbjeći incident i ne napraviti KONTAKT sa Kimijem koji je realno isto išao siliti prolazak tamo.
Samo što je Max ondje imao prostora i ono je puno sporiji zavoj gdje je mogao to bolje obaviti.

Ovdje govorimo o srednje sporom zavoju nekih 150-160 km/h, stražnji kraj popušta, ovaj ga hvata, ide preko trave i to ne ravne već na jako grbavom dijelu sa velikim kutom pada, vrlo klizav zavoj sam od sebe, pušta gas preko trave, gubi vrijeme, vraća bolid na stazu, korigira ga i gotova situacija.

Niti Vettel tu može drugačije reagirati i napraviti išta. Nema šanse. Napravio je sve što je mogao u toj situaciji.
Suci kažu "ali mogao je vratiti bolid prema lijevo"...onda te budaletine stvarno nisu nikad ništa drugo vozile osim Golfa 2 sa prednjim pogonom iz 70ks...
Ovdje govorimo o bolidima od 1000 ks, 800 kg težine, klizava trava, grbav teren sa dobrim kutom pada...pa koji bog je trebao napraviti? Kočiti po travi?

Neka mi netko pokaže NAMJERU da je Vettel blokirao namjerno Hamiltona? Ja gledam snimku i ne vidim je...a bogami ni ostali vozači koji su zapravo vozili ove bolide i imaju sigurno više iskustva od mene i ostalih debila ovdje...ali nekako mi nalaže i "common sense" da jednostavno ne vidim što je čovjek krivo napravio.

Ako ćemo kažnjavati zbog grešaka u borbi onda gasi utrkivanje...greške se "kažnjavaju" samo kada je bolid ispred ili iza dobio prednost nad drugim...Vettel nikako nije dobio prednost u toj situaciji.

Toliko o tome.
We fight together. We win together. We lose together. Forza Ferrari
Image Image

Post 11.06.2019., 12:02 Re: Lewis Hamilton

renato2107
Formula 4
Formula 4
Poruke: 439
Registriran: 18.03.2016., 02:41
Pogledaj profil
Tako je. Najveća fora je da nije stekao prednost. Da je Hamilton u zavoju tri pokušao preticati, pa Vettel produži ravno i vrati se ispred, to je za kaznu (i to kaznu odmah, ili propusti ili tipa 5 s, a ne nakon 15 krugova), ovakva situacija je za opomenu, a ako ponovi razmišljati o kazni.

Post 11.06.2019., 12:54 Re: Lewis Hamilton

Frantic
Donator
Donator
User avatar
Poruke: 8435
Registriran: 16.06.2015., 21:46
Navija za: Ferrari
Lokacija: Tuzla
Pogledaj profil
@Ferrari, šta braniš Vettela?
Ko da ti je sin, jbte .... :mrgreen: ;)

Apsolutno se slažem sa mišljenjem većine da sve situacije koje se porede sa onom iz Kanade neuporedive sa istom. :thumbs:
Iz prostog razloga što su sve bile više kažnjive od one od prije 2 dana....
A neke su bile kažnjene, neke nisu.... :chill:
"Ako želite pobijediti na utrci, onda morate prvi proći ciljem" :kockastazastava:

Post 11.06.2019., 13:09 Re: Lewis Hamilton

LH44
Donator
Donator
User avatar
Poruke: 983
Registriran: 23.10.2018., 15:26
Navija za: MCL, HAM, RIC, NOR
Lokacija: Woking
Pogledaj profil
Ferrari wrote:
11.06.2019., 11:54
Također gledam Brazil 2018 i kvalifikacije i incident Sirotkin/Hamilton koji ne da je bio opasan od strane Hamiltona već....mislim ne znam što da kažem. Ako ono nije za kaznu onda ne znam što je.
Evo opet hvatanje za prožvakane stvari. Pa pričali smo o tome, obojica su bila na izlaznom krugu, obojica su se pripremali za krug, Lewis je usporio da napravi razmak sa bolidom ispred, dok je Sirotkin vozio brzo jer mu grijači u garaži nisu radili pa je morao zagrijati gume u tom izlaznom krugu. Kad bi svi vozili u izlaznom krugu kao Sirotkin, onakva sranja bi se vazda dešavala, pošto se u izlaznom krugu lakše vozi i prate se razmaci ispred i iza te se prilagođava tome, onda materijala za kaznu onde nema, jer Lewis nije očekivao Sirotkina jer mu je javljeno da je i on na izlaznom krugu, te iz neke kulture će ispoštovati razmak i pričekati da Lewis započne svoj krug.
Njemačka 2018 je neuporediva sa Kimijem 2016 i Massom 2013 zato što prvo nije bilo određeno pred vikend da li je kažnjivo sjeći, drugo pod okolnostima sigurnosnog automobila je bilo. Da je neko bio i morao ga izbjegavat i kočiti, kazna bi vjerovatno bila dodjeljena. Isto kao i kod Vettela, da je Lewis bio 20m iza i ni blizu Seba, Seb bi se vratio i nikom ništa, ali ovdje je Seb se vratio na stazu na trkaću liniju i time ugrozio drugog vozača. Također u vezi Masse i Kimija, pred vikend su vozači bili upozoreni da će se to strogo kažnjavati, tako da je i to bitna stvar za napomenuti, iako opet, ja to ne bi kaznio u oba slučaja, novčano nešto izbij iz džepa za neprofesionalnost i voZdra.

Ne znam kako se vi pojedinci idalje hvatate za neke incidente koji su daleko od kazne, ok Meksiko 2016 je vjerovatno bio za kazne, ali Njemačka 2018, Monako 2016 i Brazil 2018, hajte molim vas, još o Bakuu 2017 ne treba pričati, ko misli da je usporavanje sa 50kmh na 40kmh brake test, nek svoju vozačku dozvolu baci u WC školjku i ne ulazi u auto ni na suvozačevo mjesto :facepalm:

EDIT: Da ne bude zabune, ja bi ga kaznio, ali opomenom, kaznenim bodom i malo bi ga po džepu opalio, a ovo što su oni uradili... 5 seconds, what a joke!
Image

Post 14.06.2019., 20:14 Re: Lewis Hamilton

Dani
GP3
GP3
User avatar
Poruke: 842
Registriran: 30.06.2015., 08:39
Navija za: Hamilton, Leclerc, Ricci
Pogledaj profil
https://www.youtube.com/watch?v=Rzy79ieIf64
Kad se sjetim da je raadi ovoga kažnjen, a danas dušebrižnici cvile i deru se "nepravda".
Image

Post 14.06.2019., 20:54 Re: Lewis Hamilton

Slavenowsky
Donator
Donator
User avatar
Poruke: 2036
Registriran: 25.02.2015., 21:19
Navija za: Ferrari
Lokacija: ŠveCka
Pogledaj profil
Drugo vrijeme, druga sezona, drugi tim i drugi Hamilton. Stavi na vagu sve njegove pravde i nepravde i onda pričaj o cviljenju!

Hamilton je vecinu svojih kazni dobio tako sto je bio relativno zelena faca u F1, kasnije " because I'm black" Hamilton biva zasticen UNESCO-om deklaracijom.
👤 1952, 1953, 1956, 1958, 1961, 1964, 1975, 1977, 1979, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007...
🏎 1961, 1964, 1975, 1976, 1977, 1979, 1982, 1983, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007, 2008...

Post 14.06.2019., 22:02 Re: Lewis Hamilton

LH44
Donator
Donator
User avatar
Poruke: 983
Registriran: 23.10.2018., 15:26
Navija za: MCL, HAM, RIC, NOR
Lokacija: Woking
Pogledaj profil
Slavenowsky wrote:
14.06.2019., 20:54
Hamilton je vecinu svojih kazni dobio tako sto je bio relativno zelena faca u F1, kasnije " because I'm black" Hamilton biva zasticen UNESCO-om deklaracijom.
Image
Image

Post 15.06.2019., 19:13 Re: Lewis Hamilton

Dani
GP3
GP3
User avatar
Poruke: 842
Registriran: 30.06.2015., 08:39
Navija za: Hamilton, Leclerc, Ricci
Pogledaj profil
Slavenowsky wrote:
14.06.2019., 20:54
Drugo vrijeme, druga sezona, drugi tim i drugi Hamilton. Stavi na vagu sve njegove pravde i nepravde i onda pričaj o cviljenju!

Hamilton je vecinu svojih kazni dobio tako sto je bio relativno zelena faca u F1, kasnije " because I'm black" Hamilton biva zasticen UNESCO-om deklaracijom.
Licemjerno uvjerenje. Tipično za ferrari eru FIA-e .A ovo za "because Im black" poslušaj čitav intervju ,a ne izvlačiti dio koji ti paše.
Image

Post 16.06.2019., 00:34 Re: Lewis Hamilton

LH44
Donator
Donator
User avatar
Poruke: 983
Registriran: 23.10.2018., 15:26
Navija za: MCL, HAM, RIC, NOR
Lokacija: Woking
Pogledaj profil
Dani wrote:
Slavenowsky wrote:
14.06.2019., 20:54
Drugo vrijeme, druga sezona, drugi tim i drugi Hamilton. Stavi na vagu sve njegove pravde i nepravde i onda pričaj o cviljenju!

Hamilton je vecinu svojih kazni dobio tako sto je bio relativno zelena faca u F1, kasnije " because I'm black" Hamilton biva zasticen UNESCO-om deklaracijom.
Licemjerno uvjerenje. Tipično za ferrari eru FIA-e .A ovo za "because Im black" poslušaj čitav intervju ,a ne izvlačiti dio koji ti paše.
Because I'm black je zajebancija obična bila, neko mu je rekao to povodom kazni i poziva na razgovor od sudija i on kroz zajebanciju rekao na intervjuu.
Jest opičeno vozio te 2011, ali vala su ga i kažnjavali za neke gluposti najobičnije.

Sent from my ATU-L21 using Tapatalk

Image

Post 20.06.2019., 23:13 Re: Lewis Hamilton

_bataziv_0809
Karting
Karting
User avatar
Poruke: 113
Registriran: 05.05.2018., 17:07
Pogledaj profil
That's what Ali G says :rofl:

Ne znam kako ljude nije sramota ovo povlaciti kao argument :zubo:
Image

Odgovor