F1puls.com – Najveća hrvatska F1 zajednica https://www.f1puls.com Formula 1 u hrvatskoj Sun, 18 Mar 2018 19:27:52 +0000 en-US hourly 1 Okrugli stol: 10 pitanja uoči sezone 2018. https://www.f1puls.com/26660/okrugli-stol-10-pitanja-uoci-sezone-2018/ https://www.f1puls.com/26660/okrugli-stol-10-pitanja-uoci-sezone-2018/#comments Sun, 18 Mar 2018 19:27:52 +0000 https://www.f1puls.com/?p=26660 1. Koliko utrka će Mercedes pobijediti ove godine?
Vedran Kristić: 12
Marko Rakić: 10
David Vidović: 9
Lovro Andraka: 12
Nikola Klobučarić: 8
Nikola Krajina: 10-11
Ivan Papak: 10
Ante Vetma: 8

2. Koja će pozicija biti najbolji rezultat Fernanda Alonsa?
Vedran: 3.
Marko: 2.
David: Top 5
Lovro: 1.
Nikola Kl.: 2.
Nikola Kr.: 3.
Ivan: 5.
Ante: 6.

3. Tko će postići više bodova: Sirotkin, Leclerc, Gasly ili Hartley?
Vedran: Sirotkin
Marko: Sirotkin
David: Gasly
Lovro: Gasly
Nikola Kl.: Gasly
Nikola Kr.: Hartley
Ivan: Leclerc
Ante: Gasly

4. Hoće li Kimi Raikkonen pobijediti u nekoj utrci?
Vedran: Ne
Marko: Hoće, na Silverstoneu
David: Da
Lovro: Ne
Nikola Kl.: Ne
Nikola Kr.: Možda, ali teško
Ivan: Da, i više nego na jednoj
Ante: Da

5. Koja će ekipa (ili ekipe) osvojiti postolje osim Mercedesa, Ferrarija i Red Bulla?
Vedran: McLaren, Renault
Marko: Renault, McLaren
David: Force India, Renault
Lovro: Force India, McLaren
Nikola Kl.: McLaren, Renault
Nikola Kr.: McLaren, Renault
Ivan: Nitko
Ante: Nitko

6. Hoće li Valtteri Bottas biti bliže ili dalje od Hamiltona u odnosu na prošlu godinu?
Vedran: Podjednako
Marko: Isto
David: Bliže u utrkama, dalje u kvalifikacijama
Lovro: Bliže
Nikola Kl.: Dalje
Nikola Kr.: Nešto bliži
Ivan: Dalje, razlika će biti još i veća
Ante: Dalje

7. Tko će biti posljednje plasirana ekipa na kraju sezone?
Vedran: Sauber
Marko: Sauber
David: Sauber
Lovro: Williams
Nikola Kl.: Sauber
Nikola Kr.: Sauber
Ivan: Sauber
Ante: Williams

8. Na kojoj utrci ćemo imati novog svjetskog prvaka?
Vedran: VN Brazila
Marko: VN Abu Dhabija
David: VN Brazila
Lovro: VN Abu Dhabija
Nikola Kl.: VN Brazila
Nikola Kr.: VN Brazila
Ivan: VN Brazila
Ante: VN Brazila

9. Hoće li Red Bull odlučiti da ostaje s Renaultom ili da odlazi s Hondom?
Vedran: Honda
Marko: Honda
David: Honda
Lovro: Honda
Nikola Kl.: Honda
Nikola Kr.: 70% da će prijeći na Hondu
Ivan: Samo ako Honda napravi puno bolji motor od Renaulta
Ante: Renault

10. Koji vozač će biti svjetski prvak?
Vedran: Hamilton
Marko: Hamilton
David: Hamilton
Lovro: Hamilton
Nikola Kl.: Hamilton
Nikola Kr.: Vettel
Ivan: Hamilton
Ante: Vettel

Pitanja za vas
1. Koliko utrka će Mercedes pobijediti ove godine?
2. Koja će pozicija biti najbolji rezultat Fernanda Alonsa?
3. Tko će postići više bodova: Sirotkin, Leclerc, Gasly ili Hartley?
4. Hoće li Kimi Raikkonen pobijediti u nekoj utrci?
5. Koja će ekipa (ili ekipe) osvojiti postolje osim Mercedesa, Ferrarija i Red Bulla?
6. Hoće li Valtteri Bottas biti bliže ili dalje od Hamiltona u odnosu na prošlu godinu?
7. Tko će biti posljednje plasirana ekipa na kraju sezone?
8. Na kojoj utrci ćemo imati novog svjetskog prvaka?
9. Hoće li Red Bull odlučiti da ostaje s Renaultom ili da odlazi s Hondom?
10. Koji vozač će biti svjetski prvak?
]]>
https://www.f1puls.com/26660/okrugli-stol-10-pitanja-uoci-sezone-2018/feed/ 31
Webber: Ricciardo se nalazi na tankom ledu https://www.f1puls.com/26655/webber-ricciardo-se-nalazi-na-tankom-ledu/ https://www.f1puls.com/26655/webber-ricciardo-se-nalazi-na-tankom-ledu/#comments Sun, 18 Mar 2018 08:32:28 +0000 https://www.f1puls.com/?p=26655 Bivši F1 vozač, Mark Webber, osjeća da se njegov sunarodnjak Daniel Ricciardo nalazi u delikatnoj situaciji zbog ugovora koji mu istječe na kraju ove sezone. Red Bull i Ricciardo trebali bi tijekom prvih nekoliko utrka vidjeti mogu li sklopiti novu suradnju.

“Prvi dio godine je vrlo važan za Daniela, on to zna. Nalazi se na tankom ledu, to je neupitno. Svaki vozač dolazi do trenutka u karijeri kada je vrijeme za pregovore oko ugovora, a zrak u momčadi je nešto drugačiji,” rekao je Webber.

“Prošao sam kroz to “primirje” usred kojeg se samo spuštaš, i očito, dolaziš na sam rub gdje čekaš obnovu svog ugovora. Bilo da ti odugovlačiš ili momčad. Prošao sam kroz obje situacije.”

“Na kraju dana, kad staviš kacigu, to ne utječe na tebe. Nije bitno imaš li petogodišnji ili petominutni ugovor – moraš isporučiti. Momčad vidi to.”

“Trenutno procjenjuju sve, nema se gdje sakriti, što je dobro za njega zbog toga što se tu odvajaju oni dobri od onih što ne valjaju. Zato i nastavlja sa svojom karijerom, jer zaslužuje biti ovdje.”

Webber, međutim, ne misli da je Ricciardova budućnost u Formuli 1 pod upitnikom.

“Siguran je u Formuli 1. Samo je pitanje želi li savršenu momčad za 2019. i u njoj status prvog vozača – to je ono što želi postići,” zaključuje Australac.

Iz Red Bulla uvjeravaju kako žele zadržati Ricciarda, ali i isto tako da su osigurani ukoliko ne postignu dogovor.

]]>
https://www.f1puls.com/26655/webber-ricciardo-se-nalazi-na-tankom-ledu/feed/ 11
Hakkinen: Bitka između Ferrarija i Mercedesa bit će veća no ikad https://www.f1puls.com/26646/hakkinen-bitka-izmedu-ferrarija-i-mercedesa-bit-ce-veca-no-ikad/ https://www.f1puls.com/26646/hakkinen-bitka-izmedu-ferrarija-i-mercedesa-bit-ce-veca-no-ikad/#comments Sat, 17 Mar 2018 18:41:50 +0000 https://www.f1puls.com/?p=26646 Prošle je godine Ferrari bio prva momčad koja je uspjela Mercedesu zadati glavobolje otkako je počela hibridna turbo era. Nakon tri godine apsolutne vladavine, Vettel je vodio u poretku više od polovice sezone te je bio konstantna prijetnja. Dvostruki svjetski prvak Formule 1, Mika Hakkinen, smatra da će se takva borba odvijati i ove godine, no da će razmak između Ferrarija i Mercedesa biti još manji.

“U Ferrariju sada rade vrlo naporno zbog neuspjeha prošle sezone. Nadaju se da će imati bolid koji bi trebao biti konstantan na svim tipovima staza. Bitka između Ferrarija i Mercedesa bit će veća no ikad.”

Finac također kaže da će Red Bull imati pune ruka posla s McLarenom.

“I Red Bull i McLaren će htjeti pobjede ove godine pa je moguće da vidimo pet ili šest pobjednika. Fernando će ostaviti iza sebe razočarenje partnerstva s Hondom, a postavljanjem trećeg najbržeg vremena na testiranju pokazao je na što je usredotočen. Ako znam išta o stanju uma kada ste konkurentni, onda je sigurno da će dati sve od sebe ako ima mogućnost za pobjedu. Mislim da će bitka između Red Bulla i McLarena biti zaista sjajna. Očekujem da se u tu bitku ponekad umiješaju Hulkenberg i Sainz.”

]]>
https://www.f1puls.com/26646/hakkinen-bitka-izmedu-ferrarija-i-mercedesa-bit-ce-veca-no-ikad/feed/ 8
Ocon: Znam da se ove godine moram dokazati Mercedesu https://www.f1puls.com/26650/ocon-znam-da-se-ove-godine-moram-dokazati-mercedesu/ https://www.f1puls.com/26650/ocon-znam-da-se-ove-godine-moram-dokazati-mercedesu/#comments Sat, 17 Mar 2018 15:42:24 +0000 https://www.f1puls.com/?p=26650 Vozač iz Mercedesove škole mladih talenata Esteban Ocon kaže da je svjestan kako se ove godine mora dokazati svojoj matičnoj ekipi. Ovo je Oconova druga sezona u Force Indiji, a debitirao je na pola sezone 2016. u ekipi Manora gdje je zamijenio Rija Haryanta.

Iako se očekuje da ne bi trebalo biti problema s novim ugovorom Lewisa Hamiltona, nije sasvim sigurno tko će dobiti njihovo drugo vozačko mjesto.

Osim Valtterija Bottasa tu je sigurno i Ocon kao jedan od kandidata, ali i Pascal Wehrlein.

“Mislim da je ovo jedna od najvažnijih godina u mojoj karijeri,” izjavio je Ocon.

“Nakon što sam puno naučio prošle godine svi čekaju da to potvrdim i ove godine, što je prilično normalno. To je ono što moji šefovi gledaju.”

“Mojom karijerom upravlja Mercedes i moji šefovi mi pošalju određene ciljeve koje moram poštovati. Ako obavim dobar posao ovdje pojavit će se puno prilika, ali trenutno sam u potpunosti usredotočen na Force Indiju i to je ono što je važno.”

Ocon kaže da je tijekom zime radio na stvarima u kojima prošle godine nije bio dobar, ali nije htio reći o čemu se radi.

“To je moj osobni napredak, popravio sam stvari koje mi nisu bile dobre. Osjećam se više nego spreman za početak godine.”

Ocon će drugu godinu u nizu voziti sa Sergiom Perezom u momčadi, a Toto Wolff je jasno rekao kako od mladog Francuza očekuje jasnu pobjedu u tom unutarmomčadskom dvoboju.

Ako pogledamo što se događalo prošle godine, Perez je bio brži vozač u 9 od prvih 10 kvalifikacija u godini, iako je Ocon do kraja sezone ukupni omjer uspio vratiti na 13-7.

“Osjetio sam prošle godine da sam bio dobar u utrci, ali mi je nedostajalo ritma u kvalifikacijama. Posebno na početku godine. Taj problem je otišao na kraju godine, osjećao sam se puno bolje i jače u kvalifikacijama. Osjećaj mi je bio prirodniji.”

Osim pobjede nad Perezom, Ocon želi i prvo pobjedničko postolje.

“Imamo jednake ili čak veće šanse nego prošlih godina. Force India je svake godine osvajala podije osim prošle godine, ali smo prošle godine bili kompetitivniji nego godinu ranije.”

“Mislim da ćemo imati svoje prilike i definitivno ću ih loviti.”

]]>
https://www.f1puls.com/26650/ocon-znam-da-se-ove-godine-moram-dokazati-mercedesu/feed/ 2
Odaberite najljepšu kacigu 2018. [anketa] https://www.f1puls.com/26647/odaberite-najljepsu-kacigu-2018-anketa/ https://www.f1puls.com/26647/odaberite-najljepsu-kacigu-2018-anketa/#comments Sat, 17 Mar 2018 15:08:43 +0000 https://www.f1puls.com/?p=26647

]]>
https://www.f1puls.com/26647/odaberite-najljepsu-kacigu-2018-anketa/feed/ 35
Wolff predviđa da bi neke ekipe mogle iznenaditi ove sezone https://www.f1puls.com/26643/wolff-predvida-da-bi-neke-ekipe-mogle-iznenaditi-ove-sezone/ https://www.f1puls.com/26643/wolff-predvida-da-bi-neke-ekipe-mogle-iznenaditi-ove-sezone/#comments Sat, 17 Mar 2018 13:29:16 +0000 https://www.f1puls.com/?p=26643 Iako bi svi dosad već dobro trebali znati da uspoređivanje vremena krugova s testiranja ne znači baš puno, mnogi su ipak bili iznenađeni kad su vidjeli da je Kevin Magnussen u Haasu bio samo 1,1s sporiji od najboljeg vremena predzadnjeg dana testiranja, a sutradan je skoro isti rezultat ostvario i njegov kolega Romain Grosjean.

Gunther Steiner je siguran da je ekipa u dobroj formi, a brzinu u jednom krugu pripisuje boljem razumijevanju ponašanja guma. Čini se da se s njim slažu i glavni akteri iz Mercedesa.

“Po našoj statistici oni su izgledali jako brzi. Ali onda opet, ako je netko 20kg lakši – to je 8 desetinki razlike,” kaže Toto Wolff. “Nadam se da su brzi, zaista to zaslužuju. Gene [Haas] je preuzeo neke rizike, on je pravi poslovni čovjek. Ludi Gunther daje sve od sebe, on je dobar operator, zna što radi.”

Wolff kaže da je trenutno nemoguće davati ozbiljnije sudove o tome hoće li Haas ove godine biti kandidat za pobjednička postolja.

“Imate i Renault koji će napredovati, i McLaren. Williams je izgledao dobro u dužim stintovima. Mislim da ima puno ekipa koje su odmah iza top 3, a koje bi mogle iznenaditi.”

Lewis Hamilton kaže da nije puno proučavao što su drugi radili, ali je svejedno primijetio ponešto:

“Ne gledamo druge, barem ja ne. Fokusiran sam da dovoljno dobro odradim svoj posao. Već se zna da će kod nas biti Red Bull i Ferrari. Oni su bili top ekipe prošle godine i bit će to opet.”

Kao ključni faktor ističe pouzdanost:

“Moramo završiti svaki krug svake utrke ove godine, ne smijemo propustiti nijedan. To je cilj. Pouzdanost je ključna u osvajanju tih bodova.”

]]>
https://www.f1puls.com/26643/wolff-predvida-da-bi-neke-ekipe-mogle-iznenaditi-ove-sezone/feed/ 7
Sirotkin iskreno o tome što mu je dosad najveće iznenađenje u F1 https://www.f1puls.com/26640/sirotkin-iskreno-o-tome-sto-mu-je-dosad-najvece-iznenadenje-u-f1/ https://www.f1puls.com/26640/sirotkin-iskreno-o-tome-sto-mu-je-dosad-najvece-iznenadenje-u-f1/#comments Sat, 17 Mar 2018 12:59:48 +0000 https://www.f1puls.com/?p=26640 Sergey Sirotkin će ove godine debitirati u Formuli 1 kao stalni vozač momčadi Williams, i to uz Lancea Strolla kojem je ovo druga sezona.

Nakon duge sage o izboru vozača u britanskoj ekipi, Sirotkin je napokon započeo s poslom. Solidno je odradio predsezonska testiranja i sad je ispred njega prvi puni GP vikend.

“Između dva testiranja u Barceloni imali smo promotivni dan u Williamsu. Za mene je upravo to bio najteži dio cijelog tjedna. Zapravo nisam mogao niti zamisliti koliko je tu posla uključeno. Sve počinje u osam ujutro i tad smo radili snimke u 16. zavoju nasuprot izlaska sunca. Sve je bilo zacrtano doslovno u minusu – od toga kad ćemo izići na stazu obučeni u kombinezon, kad ćemo ući i izići iz cockpita, staviti rukavice, zavezati vezice…”

“Ova medijska komponenta je za mene najveća promjena gledajući širu sliku. Puno puta dobijem pitanje što me najviše iznenadilo u Formuli 1, ali da budem iskren, toliko dugo sam u paddocku da sam već prostudirao sve procese i više nema novih otkrića, barem zasad. Ali, osjetim da je više pažnje na meni.”

“Ne mislim samo na novinare. Bio sam spreman imati više sastanaka i dobivati više pitanja, to me ne iznenađuje. Sad ste malo više u centru pažnje. Recimo, prošle godine u Renaultu nisam morao paziti kako izgledam kad bih išao na nekakav sastanak ili dok sam imao neki drugi zadatak. Ove godine čujem puno više klikova fotoaparata.”

“Zapravo sam jednostavan tip, ali kad iziđete iz garaže dočekaju vas kamere i navijači viču moje ime s balkona… Htjeli vi to ili ne – počnete razmišljati kako vam je kosa počešljana i imate li ostataka sladoleda na obrazu,” zaključuje Sirotkin.

]]>
https://www.f1puls.com/26640/sirotkin-iskreno-o-tome-sto-mu-je-dosad-najvece-iznenadenje-u-f1/feed/ 6
Pirelli očekuje iznenađenja sa strategijama guma u prvim utrkama https://www.f1puls.com/26636/pirelli-ocekuje-iznenadenja-sa-strategijama-guma-u-prvim-utrkama/ https://www.f1puls.com/26636/pirelli-ocekuje-iznenadenja-sa-strategijama-guma-u-prvim-utrkama/#comments Sat, 17 Mar 2018 11:50:25 +0000 https://www.f1puls.com/?p=26636 Talijanski proizvođač guma je za ovu sezonu spremio čak sedam različitih mješavina za suho i još dva za mokro. S novim komponentama dolazi i više učenja o njima, a Pirelli je nove gume učinio sklonije većoj degradaciji.

Sa sveukupnim ciljem da ove godine pokušaju privući ekipe u nove i različite strategije, šef Pirellijevog odjela za Formulu 1, Mario Isola, vjeruje da bi moglo doći do nekih iznenađenja jer će timovi i dalje učiti kako komponente reagiraju u uvjetima utrke nakon što je značajan dio predsezonskog testiranja bio pogođen neuobičajeno hladnim vremenom.

“Siguran sam da postoje neke pojedinosti koje ne znamo zato što su sve komponente više-manje nove, osim mediuma koji je soft od prošle godine. Već smo dizajnirali soft, supersoft i ultrasoft, a hypersoft je potpuno novi.”

“Imali smo test prošle godine u Abu Dhabiju, a i sad u Barceloni, ali ne možemo reći da znamo detalje o svakoj mješavini guma nakon dva testa. Moramo otkriti gdje možemo koristiti hypersoft.”

“Također je bilo vrlo važno potvrditi razliku u komponentama, jer smo u Abu Dhabiju imali posve različite uvjete, drugačiju postavu staze i različit stupanj hrapavosti asfaltne površine, stoga moramo razumjeti i prikupiti više podataka. Mislim da ćemo upoznati komponente do sredine sezone, ne prije.”

Nakon dva tjedna testiranja, Pirelli i dalje nema jasnu sliku koje su točne razlike između guma, budući da su ekipe eksperimentirale s različitom količinom goriva i aerodinamikom.

“Vidjeli smo i mnogo razlika u istom timu koji je radio na bolidu na drugačiji način. To je sve dio procesa učenja. Kao i za nas, kako se spajaju bolid i gume. Bolidi su različiti, izgledaju slično, ali način na koji upotrebljavaju gume su vrlo različiti, a to su sve dobre informacije za nas,” izjavio je Isola.

Na prvoj utrci sezonu u Melbourneu gledat ćemo soft, supersoft i ultrasoft, a odabire guma pogledajte ovdje.

]]>
https://www.f1puls.com/26636/pirelli-ocekuje-iznenadenja-sa-strategijama-guma-u-prvim-utrkama/feed/ 2
Alonso: McLaren mora biti 4 desetinke od vodećih, s tim ću se moći nositi! https://www.f1puls.com/26632/mclaren-mora-biti-4-desetinke-od-vodecih-s-tim-cu-se-moci-nositi/ https://www.f1puls.com/26632/mclaren-mora-biti-4-desetinke-od-vodecih-s-tim-cu-se-moci-nositi/#comments Sat, 17 Mar 2018 10:16:21 +0000 https://www.f1puls.com/?p=26632 Fernando Alonso će za tjedan dana krenuti u svoju 18. sezonu u Formuli 1. Dvostruki svjetski prvak sve svoje nade o trećem naslovu polaže već četvrtu godinu u McLaren, ali ovaj put će u bolidu umjesto Honde imati Renaultov motor. Dobro je poznato da su u McLarenu svoju šasiju ocijenili kao jednu od najboljih na gridu, a sad će to napokon uspjeti i pokazati uz isti motor kojeg koristi i Red Bull.

“Imam puno povjerenje u sebe i znam da mi treba bolid koji je dvije, tri ili četiri desetinke daleko od vodećih kako bih se mogao igrati. Na nekim stazama ćemo izgubiti, na nekim ćemo ih pobijediti.”

“Napravimo izračun svakog vikenda i ako vidimo da možemo eliminirati gubitak na pravcu – trebalo bi biti u redu i trebali bismo biti gore. Ne znam hoćemo li pobjeđivati, ali bit ćemo blizu Red Bullu ili tako negdje.”

“Što se tiče šasije, prošle godine smo bili jaki na tom području i to mi je odagnalo misli o odlasku iz F1. Vidim da bolid može ponuditi puno više, unatoč problemima na predsezonskim testiranjima, i nadam se da ću to iskoristiti.”

“Šasija napreduje onako kako želimo i ako imamo dobar motor – trebalo bi biti dobro. U F1 nikad ne znate, imate pametne inženjere, puno tehnologije, vidi se ako izgubite 10 milisekundi u sporom zavoju, kočenje, trakcija, pritisak u gumama konkurencije…”

Alonso također priznaje da nije bilo lako zadržati motivaciju kroz sve ovo vrijeme:

“Iskreno, bilo je boljih i gorih dana, ali ne tijekom trkaćeg vikenda. Kad ste na stazi i kad ste s inženjerima onda se maksimalno pripremite. Natjecatelj u vama želi da budete najbolji što možete biti i spremni za svaki izazov. Ali, između utrka je bilo komplicirano i morao sam se malo natjerati da budem usredotočen,” zaključuje

]]>
https://www.f1puls.com/26632/mclaren-mora-biti-4-desetinke-od-vodecih-s-tim-cu-se-moci-nositi/feed/ 28
McLaren će u Australiji sponzorirati proizvođač japanki https://www.f1puls.com/26625/mclaren-ce-u-australiji-sponzorirati-proizvodac-japanki/ https://www.f1puls.com/26625/mclaren-ce-u-australiji-sponzorirati-proizvodac-japanki/#comments Fri, 16 Mar 2018 21:29:24 +0000 https://www.f1puls.com/?p=26625 Nakon što je halo predstavljen mnogi su pretpostavili kako će dio njegove površine služiti za reklamiranje sponzora ekipa. Upravo to se i dogodilo, i to kod McLarena. Objavili su novo partnerstvo s Gandys, britanskim brendom kojeg su osnovali braća Rob i Paul Forkan nakon što su im roditelji poginuli u od tsunamija u Aziji u prosincu 2004. godine.

Uspjeh posla omogućio je braći Forkan da otvore humanitarnu udrugu za siročad u Šri Lanki gdje su njihovi roditelji poginuli, a njihov dogovor s McLarenov znači da će brend reklamu dobiti na prednjoj površini haloa.

“Današnja objava znači da će Gandys postati prvi brend koji će iskoristiti unikatni oblik nove zaštite za cockpit koja je i sama često uspoređivana s oblikom japanki.”

Gandys će također proizvesti posebne japanke inspirirane McLarenovim bojama, a 100% profita odlazi u spomenutu udrugu.

Stoffel Vandoorne i Fernando Alonso

]]>
https://www.f1puls.com/26625/mclaren-ce-u-australiji-sponzorirati-proizvodac-japanki/feed/ 6