F1puls.com – Najveća hrvatska F1 zajednica as6r7k https://www.f1puls.com Formula 1 u hrvatskoj Mon, 18 Dec 2017 18:42:53 +0000 en-US hourly 1 Zimska stanka, 22. dan: Tajna McLarenove treće pedale i užarenih diskova https://www.f1puls.com/23769/zimska-stanka-22-dan-tajna-mclarenove-trece-pedale-i-uzarenih-diskova/ https://www.f1puls.com/23769/zimska-stanka-22-dan-tajna-mclarenove-trece-pedale-i-uzarenih-diskova/#comments Mon, 18 Dec 2017 17:39:51 +0000 https://www.f1puls.com/?p=23769 Vrijeme radnje je 1997., otprilike sredina sezone, a subjekt je McLarenov MP4-12 kojega su te sezone vozili Mika Hakkinen i David Coulthard. Poznati motorsportski fotograf Darren Heath, čija je specijalnost Formula 1, uočio je užarene kočione diskove Hakkinenovog bolida u sredini zavoja, što je dosta neobična pojava budući da se maksimalne temperature pri kočenjima postižu na samom kraju zone kočenja, dok se u sredini zavoja papučica uglavnom ne dira toliko snažno, već se sve kontrolira pritiskom papučice gasa. Kako će se poslije pokazati, Heath je na svojim kasnijim fotografijama uočio genijalnu, i što je najzanimljivije sasvim legalnu ideju u vidu dodatne pedale u kokpitu MP4-12. Genijalna, vrijedna skoro pola sekunde po krugu, napravljena od dijelova iz jednog kamiona za prijevoz trkaće opreme, dijelova koji su koštali 50-ak funti…

Solucija je bila poznata kao ‘treća kočnica’, brake-steer ili fiddle brake. Pritiskom te treće papučice, stražnji kočioni sustav je djelovao na samo jedan od stražnjih kotača (lijevi ili desni), čime je bolidu davao prednost prilikom ubrzavanja i izlazaka iz zavoja. Kako? Jednostavno, princip djelovanja je bio sličan djelovanju ESP-a kod cestovnih automobila. U potonjem slučaju, računalo kontrolira brzinu vrtnje svih kotača; ako dođe do zanošenja stražnjeg kraja, sustav u djelićima sekunde maksimalnom silom koči unutarnji kotač kako bi neutralizirao stražnji kraj i izravnao putanju. Isto je bilo u McLarenu iz 1997.; manje prednjeg krila, veći understeer (podupravljanje), brake-steerom (trećom pedalom/kočnicom) kočite jednim stražnjim kotačem/uštimavate bolid u zavoju kao da okrećete jedan dio bolida oko vlastite uzdužne osi, okret upravljača je minimalan (ide u korist aerodinamici), papučica gasa je cijelo vrijeme pritisnuta, a dobitak po krugu je otprilike bio do pola sekunde, ovisno o izvedbi staze.

Treća pedala u kokpitu McLarena MP4-12, tzv. brake-steer.

Ideja je došla od glavnog inženjera Stevea Nicholsa, kojemu je nešto slično palo na pamet u zimu 1996. dok se opuštao u vrućoj kupci.

“Bilo je vrijeme Božića te sam bio na praznicima u kući svojih roditelja, ležao u kadi”, rekao je Amerikanac i nastavio. “Bolide obično postavimo s puno podupravljanja, u to vrijeme smo imali prilično mršave stražnje i mesnate prednje gume, pa sam dobio tu ideju da aktiviramo stražnje kočnice u zavojima, da na neki način poništimo podupravljanje.”

“Paddy Lowe je u to vrijeme bio voditelj odjela za istraživanje i razvoj, a to se moglo smatrati projektom za taj odjel. Zato sam mu rekao da želim pokušati s ovom stvari u vidu dodatne papučice u bolidu, da stavimo stražnju desnu ili stražnju lijevu kočnicu za balansiranje bolida. Na kraju je on vodio projekt. Koncept je mjesecima čekao u kamionu u potrazi za vremenom da se testira, a onda smo završili i s posljednjom testnom stavkom. U 17 sati ili tako nešto, tijekom testa na Silverstoneu, rekli su ‘isprobajmo tu stvar s kočnicom!'”

“Sve što smo trebali napraviti je bilo staviti jedan dodatni glavni cilindar i crijeva koja će ići do stražnjih desnih kočionih kliješta, tako da se oba kliješta stave u funkciju pritiskom obične papučice kočnice, te aktiviranjem stražnje desne kočnice kada stisnete fiddle brake”, zaključio je Nichols.

“To je bilo vrlo jednostavno za ugradnju”, prisjeća se Tim Goss, koji je tada bio glavni testni inženjer. “Svakako smo morali provjeriti da smo načisto sa strane pravilnika. Bili smo uvjereni da je to legalno te smo jednostavno krenuli. Što se tiče sklapanja i kako smo kočili jednim kotačem, to nije bilo ništa više od dodatne pedale i glavnog kočionog cilindra.”

Prvi je to isprobao Mika Hakkinen rano 1997. godine, budući da je implementacija sustava bilo nešto teža u bolidu Davida Coultharda (u nastavku teksta ćete shvatiti zašto).

“Zapravo sam to smislio za Davida”, dodaje Nichols. “Zato što je govorio da ne voli preupravljanje. Mislio sam da će mu to omogućiti postavljanje bolida na puno podupravljanja, i zatim balansiranje s fiddle kočnicom. On je i dalje imao nožno kvačilo jer je bio staromodan dečko! Odbijao je to testirati jer je mislio da je ta stvar čudna.”

“Mika je koristio kvačilo iza upravljača pa je pristao na tu jednu dodatnu pedalu – gas, kočnica i fiddle kočnica. Bio je otvoren te je izašao na stazu i probao to, a u svom prvom pokušaju je bio pola sekunde brži, što je bilo stvarno puno.”

“Treća papučica je odradila fantastičan posao. Namjerno sam ju postavio s takvim pritiskom u glavnom cilindru da ju je stvarno morao jako pritiskati, jer nisam htio da ju malo dodirne i izvrti se. Običnu kočnicu je koristio kako bi dovoljno usporio bolid, a zatim treću papučicu kako bi ga izbalansirao. Mogli ste pritiskati s malo više ili manje pritiska. Smatrao je da je to odlično. Onda je David pokazao neko zanimanje za to, ali i dalje nije mogao prihvatiti ručno kvačilo, pa smo onda morali pronaći prostora za četiri pedale u njegovom bolidu.”

Klikom na reklamu otvara se novi prozor!

U ostatku 1997. momčad je za svaku stazu odlučivala hoće li sustav kočiti stražnji lijevi ili desni kotač, ovisno o izvedbi staze.

“Utrkivali smo se s time na samo jednoj strani”, rekao je Goss. “Zato smo odabrali koju stranu želimo, usmjereno ponajviše na dugačke brze zavoje gdje smo imali podupravljanje. Kada biste stisnuli kočnicu usred zavoja, sustav bi kočio jedan od stražnjih kotača, a budući da niste htjeli usporiti bolid, pritisnuli biste gas da kompenzirate.”

“Prema tome, bila je to kombinacija pritiska dvije pedale u isto vrijeme. Tako više okretnog momenta polažete na stražnji vanjski kotač, a manje na unutarnji, a to bolidu mijenja putanju skrećući u zavoju. U zavojima gdje je bolid imao puno podupravljanja, ako pritisnete fiddle kočnicu, smanjili biste podupravljanje.”

“Kako su se vozači navikavali, mogli su time upravljati žešće i žešće, što je smanjilo podupravljanje. Prednost je bila i to što niste morali imati tako puno prednjeg krila na ulasku u zavoje, pa biste na kraju imali stabilniji bolid.”

No, i Coulthard se ubrzo naviknuo te je postao pobornik tog sustava.

“To je bio briljantno jednostavan dio inženjerstva, koji je funkcionirao”, rekao je Škot. “To je značilo da sam imao četiri pedale jer nisam koristio kvačilo iza upravljača. Zapravo, imao sam jedno, u biti dva, i jedno nožno koje sam preferirao. Tada sam smatrao da je to još uvijek bila prednost.”

“Pokušao sam kočenje lijevom nogom na bolidu iz ’96 u Jerezu i nisam se osjećao baš ugodno s tim pa sam se vratio na kočenje desnom nogom. Mislim da je bila 1999. kada sam se još jednom vratio na kočenje lijevom nogom. Morali smo se naučiti raditi s trećom kočnicom jer ste morali ubrzavati dok kočite, inače biste samo blokirali kotač. Mogli ste osjetiti da je to prednost jer je to mijenjalo pravac kretanja bolida. Umjesto klizanja prednjih kotača, mogli ste rotirati bolid bez potrebe za okretanjem upravljača. A okret upravljača dosta utječe na aerodinamiku pa je s te strane bila prednost imati taj sustav. To smo mogli koristiti i kako bismo malo kontrolirali proklizavanje pogonskih kotača na unutarnjoj strani, pri izlasku iz uskih zavoja. To smo neovisno jedan o drugome riješili Mika i ja. Teorija je bila dokazana, ali činiti to na stazi pri velikim brzinama će zapravo uvijek biti malo drugačije!”

Konkurenti na početku nisu imali pojma što McLaren ima u svojim bolidima, ali izdali su ih ni manje ni više nego mediji. Nakon VN Austrije, fotograf magazina F1 Racing, gore spomenuti Darren Heath, u svom je uredu pregledavao vlastiti rad s trkaćeg vikenda, a u to je vrijeme morao pričekati da se razvije film. Bio je iznenađen vidjevši da oba McLarenova vozača imaju užarene stražnje diskove na dijelu staze gdje bolidi ubrzavaju nakon izlaska iz zavoja. Zajedno s urednikom Mattom Bishopom, koji je kasnije postao McLarenov zaposlenik, počeo je tražiti moguće uzroke.

Užareni stražnji desni disk na McLarenovom MP4-12

Sam Heath je posumnjao u nekakvu vrstu dodatne kočnice, a s Bishopom je dogovorio da bi trebalo uslikati unutrašnjost McLarenovog kokpita. To je značilo da jedan od McLarena mora odustati i da vozač mora napustiti svoj kokpit na stazi. Sljedeća utrka bila je VN Luksemburga na Nurburgringu, a Heath je angažirao Bishopa koji je utrku gledao doma u Ujedinjenom Kraljevstvu na televiziji. On mu je trebao javiti pozivom na mobitel ako jedan od MP4-12 odustane te mu točno reći gdje je parkiran. Uz nevjerojatan tajming, oba McLarena su odustala nakon vožnji u vrhu, i to baš za vrijeme reklama za vrijeme prijenosa. Bez Bishopove pomoći, Heath je ipak uspio doći do oba bolida. Coulthard je na svom ostavio upravljač pa Heath nije mogao prići svojim fotoaparatom i blicem u unutrašnjost, tako da nije uslikao Škotovu izvedbu s četiri pedale.

Međutim, Hakkinen je sa sobom ponio upravljač pa je Heath uspio ‘opaliti’ nekoliko slika. Kada su se slike razvile, bila je vidljiva jedna pedala viška pored kočnice i gasa. Poput McLarena, i Heath je također odradio dobar posao otkrivajući detalj.

Konkurenti su pokušali shvatiti što to McLaren radi i je li to legalno ili ne. Na redu je bila sezona 1998., a momčad je imala nešto napredniju verziju koja je vozačima dozvoljavala da uoči svakog zavoja odabiru na kojem kotaču žele aktivirati kočnicu.

“Bilo bi ilegalno da je automatski”, kaže Nichols. “Međutim, imali smo mali prekidač za lijevu i desnu stranu, a sve što je vozač morao raditi je bilo odabrati. Malo su se žalili oko toga, ali uzimajući u obzir što moraju namještati u današnje vrijeme, to je bilo prilično minimalno.”

Iako su vozači imali više posla, brzo su se naviknuli.

“Postojao je prekidač za lijevo i desno, te dodatna papučica”, prisjeća se Coulthard. “Trkaći vozači, ako moraju pjevati rusku himnu unatraške dok žongliraju s bombama, te im to daje desetinku, oni će to napraviti! Kompetitivna životinja kakva jeste, nitko neće reći da je nešto preteško ako vam to daje performanse.”

Nažalost za McLaren, konkurenti su lobirali da treća pedala bude zabranjena bez da su uopće shvatili kako McLarenov sustav funkcionira. Uobičajena procedura bila je predložiti ideju FIA-i, a onda bi od krovne organizacije dobili odgovor što je dozvoljeno, a što ne.

“Nitko nije obožavao to što radimo”, kaže Nichols. “Williams je nešto dobacio Charlieju Whitingu što je bilo potpuno elektronički kontrolirano gdje su mogli isključiti sve kočnice osim stražnje desne, te samo koristiti tu. Charlie je odmah rekao: ‘Ne, mislim da će to na neki način biti nesigurno!'”

“Razni ljudi su stavljali razne prijedloge. Ferrari je tvrdio da je to bilo upravljanje s četiri kotača, FIA-i su poslali dokumente kako koče jednim kotačem i tako upravljaju bolidom, ali i dalje nisu znali što mi radimo.”

Na kraju se trud konkurenata isplatio te je McLarenova treća kočnica zabranjena rano u sezoni 1998.

“Zabranjeno je na temeljima da je to upravljanje s četiri kotača, iako to očigledno nije bilo poravnavanje kotača”, kaže Goss. “Mi smo to zvali brake-steer, zbog čega nismo imali sreće kada smo se pokušali pravdati da to nije imalo nikakve veze s upravljanjem! Bio je to loš izbor riječi od nas samih. Onda je Ross Brawn izmislio izraz ‘fiddle-brake’ koji je korišten kod cross country automobila za ručnu kočnicu koja radi na svakom od stražnjih kotača za potrebe okretanje automobila.”

Nichols je tako ostao razočaran, baš kao i njegova momčad.

“Sjećam se da je Alain Prost, koji je u to vrijeme imao momčad, govorio da to moramo zabraniti jer će u suprotnom razvoj koštati milijune. A to su bili dijelovi u vrijednosti od 50 funti koje smo već imali u kamionu!”

]]>
https://www.f1puls.com/23769/zimska-stanka-22-dan-tajna-mclarenove-trece-pedale-i-uzarenih-diskova/feed/ 3
Njemački Sky bio na rubu da dobije ekskluzivna prava prijenosa, ali izgleda da se Liberty iznenada povukao https://www.f1puls.com/23781/njemacki-sky-bio-na-rubu-da-dobije-ekskluzivna-prava-prijenosa-ali-izgleda-da-se-liberty-iznenada-povukao/ https://www.f1puls.com/23781/njemacki-sky-bio-na-rubu-da-dobije-ekskluzivna-prava-prijenosa-ali-izgleda-da-se-liberty-iznenada-povukao/#comments Mon, 18 Dec 2017 16:59:09 +0000 https://www.f1puls.com/?p=23781 Pri kraju je 2017. godina i mnogi ljubitelji Formule 1 diljem svijeta s nestrpljenjem očekuju definitivnu informaciju gdje će iduće godine moći gledati svoj omiljeni sport.

Iz Njemačke su najprije došle informacije da RTL-ov ugovor završava i da neće imati priliku za produljenje s obzirom na to da je Sky odmah krenuo u pohod na ekskluzivna prava prijenosa, što bi označavalo kraj besplatnog prijenosa u toj državi.

No, najnovije glasine kažu da su se stvari iznenada okrenule i Liberty Media je iz nepoznatog razloga zaustavila već praktički gotov dogovor između njih i Sky, te je RTL na rubu da dobije novi trogodšnji ugovor.

Neko vrijeme se spominjala britanska varijanta po kojoj bi se besplatno prenosile samo neke utrke u sezoni, dok bi za cijeli paket gledatelji morali kupiti plaćene kanale. Ipak, čini se da će Nijemci i dalje sve gledati apsolutno besplatno.

Nije poznato zašto je Liberty promijenio strategiju, te kakve uloge u tome ima navodno htijenje Mercedesa i njihovih sponzora da prijenos bude što dostupniji širem gledateljstvu.

Treba spomenuti da ništa još nije dogovoreno te će se pregovori preseliti i u 2018. godinu, te ostaje za vidjeti kakav će biti konačan dogovor i hoće li RTL zaista nastaviti prijenose koji su na njihovim kanalima od 1991. godine.

]]>
https://www.f1puls.com/23781/njemacki-sky-bio-na-rubu-da-dobije-ekskluzivna-prava-prijenosa-ali-izgleda-da-se-liberty-iznenada-povukao/feed/ 6
Ferrari potvrdio datum predstavljanja svog novog bolida https://www.f1puls.com/23775/ferrari-potvrdio-datum-predstavljanja-svog-novog-bolida/ https://www.f1puls.com/23775/ferrari-potvrdio-datum-predstavljanja-svog-novog-bolida/#comments Mon, 18 Dec 2017 15:11:59 +0000 https://www.f1puls.com/?p=23775 Ferrari je potvrdio da će svoj novi bolid za 2018. godinu predstaviti 22. veljače, četiri dana prije početka predsezonskih testiranja u Barceloni.

Talijanska ekipa je ove sezone doživjela pravu renesansu i tako preokrenula situaciju nakon 2016. koja im je očigledno bila godina konsolidacije.

Predstavljanje novog bolida bit će dostupno online, a bolid će prije početka testiranja obaviti i “promotivni dan” testiranja.

Sergio Marchionne je na tradicionalnom Božićnom domjenku izjavio da nema sumnje kako će se u novoj sezoni još jednom boriti za titulu.

]]>
https://www.f1puls.com/23775/ferrari-potvrdio-datum-predstavljanja-svog-novog-bolida/feed/ 2
Bernie Ecclestone iskritizirao Liberty Mediju i Ferrari https://www.f1puls.com/23771/bernie-ecclestone-iskritizirao-liberty-mediju-i-ferrari/ https://www.f1puls.com/23771/bernie-ecclestone-iskritizirao-liberty-mediju-i-ferrari/#comments Mon, 18 Dec 2017 15:08:01 +0000 https://www.f1puls.com/?p=23771 Bivši izvršni direktor F1 grupacije, Bernie Ecclestone, još jednom je iskritizirao nove vlasnike Formule 1 iz Liberty Medije, kao i najpopularniju ekipu Formule 1, Scuderiju Ferrari.

Liberty Media trenutno vodi konzultacije s proizvođačima pogonskih jedinica oko novih pravila koji bi trebali stupiti na snagu od 2021. godine. Takav pristup Liberty Medije nikako ne odobrava njihov prethodnik koji tvrdi da se sport jedino može voditi diktatorski.

“Demokraciji nije mjesto u Formuli 1. Novi vlasnici će uskoro shvatiti to, zato što dosad s tim ništa nisu postigli.”, izjavio je Ecclestone za švicarske novine SonntagsBlick.

Ecclestone nije bio blag ni prema Ferrariju zbog prijetnji o napuštanju sporta ako nova pravila od 2021. godine budu protiv njihovih interesa:

“To je stara igra. Kad ne pobjeđuju, obično prave paniku. Max Mosley i ja bi mogli napisati dugačak popis (situacija) kad smo pomogli Ferrariju, ali oni to uvijek poriču.

]]>
https://www.f1puls.com/23771/bernie-ecclestone-iskritizirao-liberty-mediju-i-ferrari/feed/ 3
Zimska stanka, 21. dan: Momčadi s osvojenim postoljima, ali bez pobjeda https://www.f1puls.com/23761/zimska-stanka-21-dan-momcadi-s-osvojenim-postoljima-ali-bez-pobjeda/ https://www.f1puls.com/23761/zimska-stanka-21-dan-momcadi-s-osvojenim-postoljima-ali-bez-pobjeda/#comments Sun, 17 Dec 2017 20:37:36 +0000 https://www.f1puls.com/?p=23761 Na današnjem popisu naći će se top 5 momčadi kojima nikako nije pošlo za rukom osvojiti pobjedu, iako su nekoliko puta bili na postolju. Za neke je to bio uspjeh, no za neke je to bio bolan poraz i razlog izlaska iz sporta. Dvije od sljedećih pet momčadi su i dalje žive, dok su ostale “pokojne”.

5. Force India (5) – Nekad fenjeraš, danas predvodnik momčadi srednjeg poretka. Indijska momčad nikad nije bila u boljem stanju, o čemu govore dva uzastopna plasmana na četvrto mjesto u poretku konstruktora. Prvo postolje za FI ugrabio je Giancarlo Fisichella na VN Belgije 2009. Nakon osvojenog pole positiona se nitko nije nadao tako dobrom plasmanu male indijske momčadi. Fisico je dobro namučio Raikkonena te završio iza Ferrarija s veoma malim zaostatkom. Od onda je uslijedio post do VN Bahreina 2014., kada Perez u svojoj trećoj utrci za Force Indiju osvaja treće mjesto. Sljedeća tri postolja je također osvojio Meksikanac, tri treća mjesta, redom VN Rusije 2015., VN Monaka 2016. i VN Europe 2016. Iako najbolja u povijesti, ovo je prva sezona nakon 2014. u kojoj FI nije uspjela doći do postolja.

4. Arrows (8) – Mala britanska momčad bila je najbliže od svih na popisu da zabilježi pobjedu. Naime, Damon Hill je na VN Mađarske 1997. vodio gotovo cijelu utrku u poprilično prosječnom bolidu, a bio je pogonjen još prosječnijim Yamahinim motorom. Tri kruga prije kraja je zaglavio u trećoj brzini pa ga je drugoplasirani Villeneuve stigao tek u zadnjem krugu. Bilo je fascinantno vidjeti Hilla kako se borio i bio brži od Villeneuvea i Schumachera u mnogo bržim bolidima.

Nesretna VN Mađarske 1997. je zamalo proslavila Arrows i Yamahu.

Bilo je to zadnje postolje za ovu momčad koja je svoj put završila 2002. Prvo postolje za ekipu osvojio je Ricardo Patrese na VN Švedske 1978., a jedina sezona u kojoj je momčad osvojila više od jednog postolja je 1981. Osvojio ih je također Patrese, a bilo je to treće mjesto na VN Brazila i drugo na VN San Marina.

3. Sauber (10) – Kao samostalna momčad Sauber nikad nije uspio doći do pobjede, dok su u partnerstvu s BMW-om uspjeli doći do pobjede na VN Kanade 2008. Prvo postolje za momčad je osvojio Heinz Harald Frentzen na VN Italije kada je završio na trećem mjestu. Što se tiče uspješnosti daleko najbolja bila je sezona 2012. kada su vozači Saubera osvojili četiri postolja i najveći uspjeh ekipe u njenoj 25 godina dugoj povijesti. Sergio Perez osvojio je drugo mjesto na VN Malezije i VN Italije, čime je postigao najveći uspjeh švicarske ekipe. Na postolju je bio i na VN Kanade kao trećeplasirani, a Kobayashi je trećim mjestom u Japanu osvojio svoje prvo i za momčad trenutno zadnje postolje.

2. Toyota (13) – Kada nekom dobrom poznavatelju sporta kažete asocijaciju “momčad s velikim budžetom i malim uspjehom”, vrlo je vjerojatno da će se svi sjetiti Toyote. Japanska avantura u Formuli 1 protegla se kroz 10 sezona, no nikad sa značajnijim uspjehom. U sport su ušli 2000. godine, a do prvog postolja je trebalo punih pet godina. Jarno Trulli probio je led drugim mjestom na VN Malezije 2005. Te sezone su on i Ralf Schumacher zabilježili pet postolja, od čega Jarno tri, a Ralf dva. U istom omjeru bilo je i 2009. godine kada je u tandemu s Timom Glockom došao do pet postolja, no plasman u poretku konstruktora je bio lošiji nego 2005. godine. Zanimljivost: svim vozačima Toyote je zadnje postolje u Toyoti bilo i zadnje u Formuli 1.

1. BAR (15) – Došli smo i do “prvaka” ove kategorije, punog imena British American Racing. Od svih spomenutih momčadi bili su najkraće u Formuli 1, a gotovo sav uspjeh postigli su u jednoj sezoni. BAR je, kao i Toyota, imao popriličan budžet, no barem su jednu sezonu odradili na vrlo visokom nivou. Prva dva postolja ostvario je Jacques Villeneuve na VN Španjolske i VN Njemačke, dva treća mjesta. Nakon toga su uslijedile neuspješne 2002. i 2003., da bi 2004. bili druga najbrža momčad. Zahvaljujući Buttonu su završili na drugom mjestu u poretku konstruktora. Britanac je osvojio čak 10 postolja u 17 utrka, dok je Takuma Sato postolje osvojio tek na VN SAD-a. Zadnje postolje osvojio je Button na VN Belgije 2005., a na kraju sezone BAR se povukao iz sporta.

]]>
https://www.f1puls.com/23761/zimska-stanka-21-dan-momcadi-s-osvojenim-postoljima-ali-bez-pobjeda/feed/ 3
12. kviz općeg F1 znanja https://www.f1puls.com/23756/12-kviz-opceg-f1-znanja/ https://www.f1puls.com/23756/12-kviz-opceg-f1-znanja/#comments Sun, 17 Dec 2017 15:55:05 +0000 https://www.f1puls.com/?p=23756 .wpProQuiz_content .cld-like-dislike-wrap { display: none; }

Autor: DaveGilmour

Iskušajte svoje znanje o Formuli 1 u novom kvizu. Kategorije su po desetljećima utrkivanja, a svaka kategorija ima 6 pitanja.
0

]]>
https://www.f1puls.com/23756/12-kviz-opceg-f1-znanja/feed/ 23
Ferrari bi ubrzo mogao predstaviti glavnog sponzora za 2018. https://www.f1puls.com/23704/ferrari-bi-ubrzo-mogao-predstaviti-glavnog-sponzora-za-2018/ https://www.f1puls.com/23704/ferrari-bi-ubrzo-mogao-predstaviti-glavnog-sponzora-za-2018/#comments Sun, 17 Dec 2017 10:08:40 +0000 https://www.f1puls.com/?p=23704 Prije dva tjedna stigla je vijest da se razilaze Ferrari i Santander nakon 7 godina suradnje. Podsjetimo, španjolska banka počela je sponzorirati Ferrari dolaskom Fernanda Alonsa 2010. godine. Glavno obilježje na bolidima bila su bijelo obojena krila na unutarnjoj strani, stoga je pitanje kakvu će Ferrari promjenu napraviti po tom pitanju. Kroz povijest su boje bile crvena i crna.

Prema zadnjim pisanjima, novi naslovni sponzor bi mogao biti IQOS. Naime, riječ je o odjeljku Philip Morrisa koji radi električne cigarete, a koje funkcioniraju na način da nikotin zagrijavaju te time otpuštaju dio njegovih otrovnih spojeva. Još nije jasno hoće li ovakvo sponzorstvo moći proći s obzirom na zabranjeno reklamiranje duhanskih proizvoda u F1.

]]>
https://www.f1puls.com/23704/ferrari-bi-ubrzo-mogao-predstaviti-glavnog-sponzora-za-2018/feed/ 2
[video] Karting prijateljski susret u Brazilu: Izbila tučnjava na stazi, Massa i njegova ekipa diskvalificirani https://www.f1puls.com/23740/video-karting-prijateljski-susret-u-brazilu-izbila-velika-tucnjava-massa-i-njegova-ekipa-diskvalificirani/ https://www.f1puls.com/23740/video-karting-prijateljski-susret-u-brazilu-izbila-velika-tucnjava-massa-i-njegova-ekipa-diskvalificirani/#comments Sun, 17 Dec 2017 09:10:36 +0000 https://www.f1puls.com/?p=23740 Ne dugo nakon što je Felipe Massa postao predsjednik Međunarodne karting komisije, dogodio se bizaran incident na prijateljskom susretu u Brazilu.

Naime, 19 krugova prije kraja Felipe Massa je na stazi pretekao jednog od kandidata za pobjedu, a onda je jedan od backmarkera iz Massine ekipe počeo zadržavati drugoplasiranog vozača kako bi Massa na vrhu dobio još veću prednost.

Zbog toga je ekipa vozača s druge pozicije naredila svojim backmarkerima da se osvete i izbace Massu iz utrke. No, Massina ekipa je imala odgovor i na to i svojim backmarkerima je dala naredbu da se pobrinu za to.

Na kraju su se dva vozača sudarila, po jedan iz svake ekipe, te su započeli tučnjavu posred staze.

Zbog toga su diskvalificirane obje ekipe, a pobjedu je odnijela momčad Rubensa Barrichella.

Felipe Massa je proveo 10 krugova mašući sucima nakon što je primijetio da ga suparnici žele izbaciti sa staze, ali suci nisu reagirali i sve je kulminiralo tučnjavom.

]]>
https://www.f1puls.com/23740/video-karting-prijateljski-susret-u-brazilu-izbila-velika-tucnjava-massa-i-njegova-ekipa-diskvalificirani/feed/ 16
Zimska stanka, 20. dan: Bodovni sustavi (1950.-1990.), 3. dio https://www.f1puls.com/23735/zimska-stanka-20-dan-bodovni-sustavi-1950-1990-3-dio/ https://www.f1puls.com/23735/zimska-stanka-20-dan-bodovni-sustavi-1950-1990-3-dio/#comments Sat, 16 Dec 2017 20:12:12 +0000 https://www.f1puls.com/?p=23735 U drugom nastavku serijala koji opisuje bodovne sustave kroz povijest Formule 1 došli smo do prvog slučaja u kojima vozač i momčad s najviše bodova nisu postali prvaci te sezone. Naslov svjetskog prvaka 1964. je osvojio John Surtees iako je više bodova od njega osvojio Graham Hill. Među konstruktorima je te godine naslov odnio Ferrari, mada je više bodova osvojila ekipa BRM. Isto se dogodilo i naredne sezone; Lotus Climax je postao ekipni prvak, ali više je bodova u sezoni osvojio BRM.

1967. – 1978.

U ovim je sezonama vozačko i momčadsko prvenstvo bodovano na puno više utrka nego prije, ali uz određena pravila. Najkraće rečeno, u jednom i u drugom dijelu sezone se vozačima/momčadima nije bodovala po jedna utrka (najlošija). Ili, bodovalo se x od y utrka u prvom dijelu sezone, te x od y utrka u drugom dijelu sezone. Bodovni sustav je bio isti kao i prije (9-6-4-3-2-1), a ekipne bodove je donosio samo bolje plasirani vozač nedjeljom (isto kao i prije).

1967. je sezona imala 11 utrka, a bodovalo se njih 9, i to tako da se ocjenjivalo najboljih pet od prvih šest utrka, te najbolje četiri od zadnjih pet utrka. Svjetski prvak je bio Denny Hulme s 51 bodom, ispred Jacka Brabhama s 46 i Jima Clarka s 41. Da su se bodovale i preostale dvije utrke, situacija bi u poretku ostala ista, osim što bi Brabham imao dva boda više.

Konstruktorski naslov je osvojio Brabham Repco sa 63 boda (67 u svim utrkama), ispred Lotus Forda s 44 i Cooper Maseratija s 28.

1968. se bodovalo na isti način, a sezona je imala 12 utrka (najboljih pet od prvih šest, i najboljih pet iz posljednjih šest). Stanje se u poretku vozača i ekipa ne bi promijenilo bodovanjem svih utrka. Prvak je postao Graham HiIl s 48 bodova, a ekipni Lotus Ford sa 62 boda.

1969. je bodovano 9 od 11 utrka istim načinom, ali prvaci se ne bi promijenili da je bilo drugačije. Naslov je otišao u ruke Jackieja Stewarta s uvjerljiva 63 boda, a ekipni Matri Ford sa 66 bodova ispred Brabham Forda s 49 (51 za bodovanje svih utrka).

Od 1970. do 1978. nije bilo slučajeva da je prvak postao netko s manje bodova kroz cijelu sezonu. Kod vozača su to bili redom Jochen Rindt s 45 bodova, Jackie Stewart sa 62, Emerson Fittipaldi sa 61, Jackie Stewart sa 71, Emerson Fittipaldi s 55, Niki Lauda sa 64.5, James Hunt sa 69, Niki Lauda sa 72 i Mario Andretti sa 64.

Među konstruktorima je 1970. to bio Lotus Ford s 59 bodova, ispred Ferrarija s 52 (odnosno 55). 1971. je naslov osvojio Tyrrell Ford sa 73 boda, a četvrtoplasirani March Ford bi Ferrariju uzeo treće mjesto zahvaljujući jednom bodu više da su se kojim slučajem bodovale sve utrke. 1972. je slavio Lotus Ford sa 61 bodom (McLaren bi na trećem mjestu imao dva boda više, ali nedovoljno da ugrozi Tyrrell), zatim 1973. Lotus Ford s 92 (96) ispred Tyrrell Forda s 82 (86), 1974. McLaren Ford sa 73 (75), 1975. Ferrari sa 72.5 ispred Brabham Forda s 54 (56), 1976. Ferrari s 83 ispred McLaren Forda sa 74 (75), 1977. Ferrari s 95 (97) i 1978. Lotus Ford s 86.

1979.

Od ove je godine uvedena još jedna promjena bliže aktualnom sustavu bodovanja. Bodovano je samo osam od 15 utrka sezone (četiri iz prvih sedam, i četiri iz zadnjih osam) za vozače, ali su se konstruktorima bodovale sve utrke i to svim svojim vozačima.

Naslov prvaka je osvojio Jody Scheckter s 51 bodom (60), ispred Gillesa Villeneuvea s 47 (53) i Alana Jonesa s 40 (43). Nešto niže u poretku bi sedmoplasirani Carlos Reutemann dobio Depaillerovo šesto mjesto da su se bodovale sve utrke za vozače zahvaljujući tri boda više (25-22, inače 22-22). Konstruktorski naslov je odnio Ferrari sa 113 bodova.

1980.

Vozačima se ovoga puta bodovalo 10 od 14 utrka istim sistemom, s po dvije manje u svakom dijelu sezone. Konstruktorima se, isto kao i prethodne sezone, bodovalo sve. Prvak je postao Alan Jones sa 67 bodova (71), ispred Nelsona Piqueta s 54 i Carlosa Reutemanna s 42 (49).

Momčadski je prvak postao Williams Ford sa 120 bodova.

Klikom na reklamu otvara se novi prozor!

1981. – 1990.

Neovisno o broju utrka u kalendaru, vozačima se sljedećih 10 godina bodovalo točno 11 najuspješnijih utrka, a konstruktorima (svi vozači) sve utrke.

U prve četiri sezone ovog perioda promjena u vozačkom poretku ne bi bilo, a naslove su redom osvajali Nelson Piquet s 50 bodova, Keke Rosberg s 44, Nelson Piquet s 59 i Niki Lauda sa 72.

Momčadske naslove su redom osvajali Williams Ford s 95 bodova, Ferrari sa 74, Ferrari s 89 i McLaren TAG sa 143.5.

1985. je naslov prvaka odnio Alain Prost sa 73 boda (76), ispred Michelea Alboreta s 53. Momčadski naslov je osvojio McLaren TAG s 90 bodova.

1986. prvak je postao Alain Prost sa 72 boda, ispred Nigela Mansella sa 70. Bodovanjem svih utrka oba vozača bi zaradila dodatna dva boda. Ekipni prvak je bila Williams Honda sa 141 bodom.

1987. naslov pripada Nelsonu Piquetu sa 73 boda (76) ispred Mansella sa 61 bodom, a konstruktorski još jednom Williams Hondi sa 137 bodova.

Na red konačno dolazi i 1988. u kojoj drugi puta u povijesti svjetski prvak nije bio vozač koji je osvojio najviše bodova kroz cijelu sezonu. Naslov je odnio Ayrton Senna s 90 bodova, odnosno tri više od Alaina Prosta. Brazilcu je to pošlo za rukom jer mu se bodovalo osam pobjeda i tri druga mjesta, dok se Francuzu bodovalo sedam pobjeda i četiri druga mjesta.

Ali, da su se bodovale sve utrke prvenstva, naslov bi otišao u ruke Alainu Prostu zahvaljujući osvojenih 105 bodova naspram Sennina 94. Francuz je te sezone imao dva odustajanja, sedam pobjeda i sedam drugih mjesta, dok je Brazilac jednom diskvalificiran, dva puta odustao (jednom klasificiran na 10. mjestu), uz još osam pobjeda, tri druga mjesta, jedno četvrto i jedno šesto mjesto.

Konstruktorski prvak je svakako postala McLaren Honda sa 199 bodova, ispred drugoplasiranog Ferrarija sa 65.

1989. je prvak postao Alain Prost sa 76 bodova (81), ispred Ayrtona Senne sa 60. Momčadski naslov je otišao u ruke McLaren Hondi sa 141 bodom.

1990. godine, posljednje u kojoj se vozačima nisu bodovale sve utrke, naslov je osvojio Senna sa 78 bodova, ispred Alaina Prosta sa 71 (73) i Nelsona Piqueta s 43 (44) boda. Momčadski naslov je osvojila McLaren Honda sa 121 bodom.

 

Sezona Prvak Prvak u slučaju bodovanja
svih utrka
1964. John Surtees Graham Hill
1988. Ayrton Senna Alain Prost
Sezona Prvak Prvak u slučaju
bodovanja svih utrka
1964. Ferrari BRM
1965. Lotus Climax BRM
]]>
https://www.f1puls.com/23735/zimska-stanka-20-dan-bodovni-sustavi-1950-1990-3-dio/feed/ 7
Prost: McLaren je sada pozitivni pritisak za Renault https://www.f1puls.com/23731/prost-mclaren-je-sada-pozitivni-pritisak-za-renault/ https://www.f1puls.com/23731/prost-mclaren-je-sada-pozitivni-pritisak-za-renault/#respond Sat, 16 Dec 2017 17:53:22 +0000 https://www.f1puls.com/?p=23731 Renaultov savjetnik za Formulu 1 Alain Prost kaže da je dogovor oko isporuke motora kojeg su postigli s McLarenom zapravo pozitivni pritisak na tvorničku ekipu.

Mnogima nije bilo jasno zašto je Renault pristao opskrbljivati McLaren svojim motorima jer ionako imaju dovoljnu konkurenciju u Red Bullu, ali Prost vidi samo pozitivnu stranu:

“Ovo će stvoriti pritisak jer ćemo imati još jednog protivnika na svom polju.”

“Ali, znamo da će to biti pozitivan pritisak. Činjenica jest da moramo pobijediti svakog.”

Prost kaže da je ekipa iz Enstonea napredovala ove u 2017. godini, a skok sa sedmog na šesto mjesto u poretku konstruktora kojeg su ostvarili u samom finišu je samo nagrada za to.

“Ako rezimirate sezonu – šesto mjesto nije tako loše,” kaže Prost.

“Pri kraju drugog dijela sezone bili smo često četvrta najbrža ekipa po performansama. Imali smo problema s pouzdanošću, a kad je to tako onda morate malo popustiti po pitanju performansi.”

Klikom na reklamu otvara se novi prozor!

“To nije isprika, ali pokazali smo u Abu Dhabiju što možemo kad nam se sve poklopi. Pritisak je postojao, ali smo svejedno uspjeli.”

“Da smo htjeli, mogli smo ići i malo brže, ali smo također htjeli biti sigurni [da dođemo do cilja].”

“Zaostatak za dečkima na vrhu je još uvijek velik, ali ovo je način kako treba početi popravljati stvari. Prema tome, vrlo smo pozitivni.”

“Također ćemo popraviti performanse motora, ali to je uvijek rizik. Uvijek je izazov.”

Prost kaže da je čak i za ogromnu korporaciju poput Renaulta dodatni bonus od 6,5 milijuna američkih dolara kojeg su dobili zbog šestog mjesta bio velika stvar.

“Novac je važan jer kad dobijete više, to znači da su ostale ekipe dobile manje!”

“Također, činjenica jest da je posljednja utrka vrlo važna. Motivira ljude za zimu, osjećaju malo manje pritiska, sretniji su dok rade.”

Dodao je također kako je ključni potez bio dovođenje Carlosa Sainza uz Nicu Hulkenberga.

“To je bilo vrlo važno za nas.”

“Očigledno, ne znamo hoćemo li ga zadržati na kraju 2018. godine, ali morali smo donijeti ovu odluku jer još nismo u poziciji da budemo svjetski prvaci. Prema tome, moramo ići korak po korak.”

“Vidjet ćemo što će se događati na tržištu jer je sve vrlo otvoreno. Moramo se koncentrirati na rad s Carlosom i Nicom.”

]]>
https://www.f1puls.com/23731/prost-mclaren-je-sada-pozitivni-pritisak-za-renault/feed/ 0