4 stvari koje smo naučili nakon VN Španjolske

Izdvojeno / Kolumna

Ante Vetma

Prije 8 godina 3 min 11 komentara

Lewis Hamilton, Mercedes

Lewis Hamilton, Mercedes

1. Nico Rosberg je uzgojio par

Ili pristojnijim rječnikom – Nico Rosberg je napokon pokazao da ima ono što je potrebno da postane svjetski prvak. Još otkad se dvojac sudario u Belgiji prije dvije godine izgledalo je kao da su mu krila podrezana i bio nam je dužan malo bezobrazluka i prljave igre koju tako često povezujemo s većinom svjetskih prvaka. Ovo danas je bila situacija u kojoj je Nico imao dvije opcije: a) popustiti i priznati poraz pa se pritom tješiti da je i drugo mjesto dovoljno dobro zbog bodovne prednosti koju ima; ili b) zalupiti vrata timskom kolegi koji je prilično optimistično uletio s unutarnje strane iako je bilo jasno da će Rosberg pokriti taj dio staze.
Bit će strašno zanimljivo vidjeti kako će se njihov duel razvijati u nastavku sezone. Tako dolazimo do druge točke:

2. Odnos snaga momčadi se kristalizira

Mercedes je naprijed, bez obzira koliko mi htjeli nekakvu borbu na vrhu. Oni u svake kvalifikacije ulaze znajući da, pod uvjetom da ne bude tehničkih problema, imaju osiguran prvi startni red.

U drugoj jakosnoj skupini su Ferrari i Red Bull. Na nekoj stazi će Ferrari biti malo bliže Mercedesu, na drugoj pak stazi će Red Bull malo zaprijetiti, ali to je otprilike to. Zanimljiv je razmak Bottasa u Williamsu na kraju ove utrke; iznosio je čak 40 sekundi za trećeplasiranim Vettelom, a Ricciardo se nakon puknuća gume dogegao do boksa, obavio promjenu i vratio se na stazu ispred Bottasa.

Kako se sezona razvija tako će biti jasniji i odnos snaga u sredini grida. Zasad izgleda kao da Williams i Toro Rosso tu imaju određenu prednost pred Force Indijom i McLarenom, ali veseli što slijede dijametralno suprotne staze po svojim karakteristikama – Monako i Montreal, pa ćemo vidjeti kako će to utjecati na ovo grubo predviđanje poretka.

3. Helmut Marko zna što radi

Koliko god on nekima bio nesimpatičan, grub, brbljav ili nešto četvrto – ovaj potez povlačenja Kvyata u Toro Rosso i otvaranja mjesta za Verstappena u Red Bullu može se nazvati genijalnim. Jednim udarcem ubio je četiri muhe. Najprije, praktički je zaključao tržište vozača koje je sad kudikamo manje opcija kad je Verstappen u Red Bullu; riješio je tenzije u Toro Rossu između Sainza i Verstappena; Kvyat se vratio u Toro Rosso i iako mislim da je za njega budućnost u F1 gotova – to će im biti dobro mjerilo za Sainza da vide kakva je njegova perspektiva. Sainz je sad motiviraniji nego ikad, što se vidi i po ovom šestom mjestu u Barceloni, a Verstappen je dobio priliku dokazati se u vrhunskom bolidu što je napravio već u prvom pokušaju.

4. F1puls je najaktivniji hrvatski F1 portal

I posljednje, ali ne manje važno – VN Španjolske pokazala je da je F1puls portal najaktivniji F1 portal dokle vam pogled seže. :) Registrirani korisnici su u ovih nekoliko sati od početka utrke na forumu i portalu napisali preko 300 poruka, a u anketi je do ovog trenutka glasovalo preko 400 članova. Na tome vam zahvaljuje cijela F1puls ekipa. Bilo da smo crveni, sivi, plavi ili žuti – zajedno uživamo u ovakvim utrkama za pamćenje.


Odgovor

11 komentara

  1. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Čestitke F1Pulsu!

    Čisto bi još možda dodao kako je lako prilagoditi se današnjim bolidima F1 i kako se danas brže može doći do prve pobjede.. Ako me pamćenje služi mislim da je Max prošle sezone rekao kako se iznenadio da bolid nije tako težak za voziti….mislim da bi bila drugačija situacija da su u pitanju stariji bolidi. No to je prošlost, a Max je danas odvozio fenomenalno, hladne glave s obzirom da su iza njega bili Kimi i Vettel (5 naslova prvaka)…svaka mu čast. Budući svjetski prvak, zaista podsjeća na Vettelov početak.


    0
    0

    0
  2. Sebastian Vettel
    senja Prikaži

    Pa meni ova razlika pred Williamsom govori da se ni Mercedes ovdje nebi odlijepio ispred ova dva tima. Po meni bi uskoro mogli vidjeti dva nivoa. Prvi Mercedes, Red Bull i Ferrari. Drugi nivo dosta iza ovi ostali. A u ostalim je baš neizvjesno. Iako malo Williams i Toro Rosso odskaču, ni ovi ostali nisu daleko. Svi se oni mogu boriti za iste pozicije (od 7 do 10) zavisno od situacije. Perez je isto bio tu. Bio bi i Hulk sa čistom utrkom. Biće i Kvyat dok se malo privikne. A nisu daleko ni Haas i McLaren. A valjda se i ova tri malo primaknu. Barem Renault bi mogao.


    0
    0

    0
  3. Max Verstappen 1
    vlado Pretplatnik Prikaži

    A vidi ovo. Tek sam sada skontao sta se desava kada kliknem na okvir cvika. Odlican detalj.
    Nico Rosberg je uzgojio par, pa idu cvike, reko ako kliknem na njih vidjet cu par. :D kad ono, opcija kreirana od normalnih umova. Nije mi dobro.


    0
    0

    0
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Hahaha dobra fora :D Cvike bi trebale bit lanac, odnosno znak za link, a pogledaj URL bar u browseru kad klikneš na to. Nekakva ideja je bila da se u dugačkim tekstovima može klikom na “cvike” dobiti direktan link do tog pasusa, ako želiš podijeliti s nekim. :)


      0
      0

      0
      • Max Verstappen 1
        vlado Pretplatnik Prikaži

        Aha ok. Ja sam mislio da je to opcija da postavis pasus za citanje na najbolju poziciju. Umjesto scrollovanja. :) Pitanje je koliko je izvodljivo i da li ima smisla da te cvike ili sl. vode na video ili sliku koja je relevantna sa pasusom kada ima materijala.


        0
        0

        0
  4. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Svaka cast decki!!!

    Ja sam naucio isto par stvari nakon vn spanjolske:
    1.McLaren Honda u snovima:Prvo ima sam slogan kaze the power of dreams.Danas je dosao jos jedan od njih par dokaza da je to samo san.Tako da je eto unistena kucna utrka Alonsa i njegov san o pobjedi.Ima jos jedna poveznica za san a to je ta da svi u mch sanjaju o postolju i pobjedi i eto zakljucka:Sa snagom iz snova unisten je svaki san o pobjedi i snovi navijaca o alonsovom i buttonovom snu i o onom najvaznijem snu svakog vozaca-pobjedi.Priznajem nisam ni ja vidio pace u utrci niti priblizno ono sto bi trebao imati tim po imenu mclaren honde u tom su imena dva diva i pobjede a rodio se corak.Kad sam ga vidio u travi doslo mi je da vec sutra dodem i pomognem im kako god znam i da su vec sutra u pobjedama.
    2.Stupido Mercedes: Potratili sigurnih 43 boda.Iskreno rosbergu to i odgovara jer zna da moze tako jos 3-4 utrke i jos uvijek ce biti prvi a i da ne bude nije mu neki problem stici nazad.Onaj koji je u problemima je hamilton.Danas kad sam vidio kako se kolju tamo osjecao sam rosbergovu krivnju.Vise od pola je za to da je hamilton kriv ali odmah sam incident usporedio s onim alonso-rosberg u bahreinu ali kako kome bilo je i proslo.
    3.Verstappen:Sta reci…svaka cast max super voznja ali ne volim ga bas od onog trena znaci prve izjave helmuta.Kazem opet super je pobjedio i osjecaj je cudan da je verstappen pobjedio ali ako uzmemo u obzir da je mala vjerojatnost da bi on tu uopce bio da nema tate , da bijos uvijek plovio iza williamsa da nije bilo helmuta i da po izjavama vozaca ovaj bolid uopce nije toliko tesko vozit kao one otprije onda barem meni nije impresivno.Priznajem malo sam i ljubomoran i trazim svakakve razloge za opravdanje pobjede i molio sam da ga raikkonen prode i da ricci ili pa cak i alonsov ljuti konkurent vettel pobjedi ali eto malo srece i mladosti ono sto je kroz cijelu borbu raikkonenu falilo je ipak pobjedilo.
    4.Trebao bi i nas jedan Hrvatski predstavnik da cujemo i nasu himnu pa bi onda bilo veselja ko nikad do sada ;)


    0
    0

    0
    • Lady Prikaži

      Čuj…. ja inače navijam za Vettela, pa sam danas itekako navijala da pobjedi ‘mali’ Max….
      Ne kužim ove tvoje riječi da si ljubomoran, da si molio boga da pobjedi Raikkonen ili Vettel koji je bio ljuti rival tvom Alonsu mi samo govori koliko si ti sam fan F1! nemoj se ljutit…ali pogledaj malo dalje od tvog Alonsa i počni malo više sagledavat stvari realno…..

      Nemoj zamjerit, ali ovo ti je savjet jedne žene koja prati Formulu 1 preko 30 godina…. :)


      0
      0

      0
      • Fernando Alonso
        Alonso king Prikaži

        Mozda ne pratim f1 toliko kao ti ali da sam samo u alonsu ne mogu to reci.Unatoc tome sam gledao i bahrein i australiju i prosle godine i ove kao i nastavak danasnje utrke.Alonso mi je idol sto bih drugo trebao a i u par navrata sam rekao da je i najveci razlog zasto pratim f1.Kada ode iz f1 nastavit cuje pratit ali necu nikad imat tako velikog idola poput njega.Za maxa sam vec rekao da bi mi se mozda i svidao da mi helmut nije pokvario dozivljaj svojim usporedbama ali eto nije mi bas predrag ali vozi fantasticno.Gledam ja sve u f1 ali alonsa u prvom planu i to je to, a stvari pa cak i gledam realno s obzirom da mi je alonso toliko drag.


        0
        0

        0
    • Mclaren
      raca Prikaži

      1. Nadam se da si već rezervirao avionsku kartu za otok, kako bi što prije pomogao McLarenu
      2.S obzirom da je Rosberg imao vodeću poziciju i hrpu samopouzdanja, ne bi se reklo da mu
      to odgovara.
      3.Da nije bilo tate, ne bi se Max ni rodio.
      Ali da je Alonso ljuti rival Vettelu, to si pogodio u sridu ko svi alkari sa svojim momcima
      zajedno. Alonso mu puše za vratom da je to čudo i pitanje je samo, kad će ga prestići
      4. Eto ti prilike.


      0
      0

      0
    • Alain Prost
      Alain Prost Prikaži

      Da li si naučio? Konačno.
      Usput, kada je zadnji put Mclaren bio konstruktorski prvak, kada je zadnji put Hondin motor pobijedio u F1, kada je zadnji put Hondin motor pridonio konstruktorskom naslovu, kada je zadnji put Alonso pobijedio, kada je zadnji put Alonso bio prvak?
      Još si optimist, na čemu ga gradiš?
      Što to Rosbergu odgovara, možda sudari, pa proletio je pored Hamiltona na startu kao da ga nema, vodi u prvenstvu, ima sedam pobjeda za redom, Merc mu radi bez greške, zar još misliš da se boji koga?
      Max je tu zbog sebe, ne zbog tate, i on i Ricci su danas puno brži od Alonsa, čak i da je McH bolja nego što je.


      0
      0

      0
    • Sebastian Vettel
      senja Prikaži

      Lik nema komentara u kojem ne spominje Alonsa i McLaren… I to na vijestima koje nemaju nikakve veze ni sa jednim ni drugim. Jebeš takvo praćenje F1.


      0
      0

      0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.