Kakvo je stvarno stanje u Ferrariju?

Izdvojeno / Kolumna / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 8 godina 5 min 7 komentara

Sebastian Vettel, Ferrari

Pa ustvari, mnogo bolje nego što se to čini na prvi pogled. Još su bliže Mercedesu nego prošle godine, no fali sportske sreće koja nikako da pokuca na vrata crvenih. U prve četiri utrke sezone 2016., samo su u Kini oba vozača završila utrku (u kojoj su se upravo vozači Ferrarija sudarili u prvom zavoju), dok je na ostalima jednom odustao Raikkonen (VN Australije), a dva puta Vettel (VN Bahreina i VN Rusije). Ipak, zaostatak za Mercedesom već sada iznosi 81 bod, što nikako nije dobra vijest za ekipu koja puca na osvajanje naslova. Zagrebemo li malo ispod površine, možemo vidjeti da bi situacija bila mnogo drugačija da je za ekipu iz Maranella bilo samo malo sreće. Ali, nije je bilo i stanje je trenutno takvo kakvo je, stoga se Ferrari mora izboriti najbolje što zna.

Sezona je zaista duga, još je 17 utrka do kraja što je jako puno i mogu se dogoditi ogromni preokreti. Neki govore da je već gotovo, ali ipak treba postupiti razumnije i sagledati širu sliku. Kao primjer se može uzeti sezona 2003., kada je Michael nakon tri prvenstvene utrke imao osam bodova, dok je vodeći u ukupnom poretku, Kimi Raikkonen, tada imao 24 boda, točno tri puta više. A te 2003. smo imali 16 utrka u kalendaru, stoga je Michaelu ostalo samo 13 kako bi nadokanio zaostatak i osvojio prvenstvo, što je i napravio u Suzuki na kraju sezone, postavši najuspješniji vozač u povijesti Formule 1.

Može se reći da se Sebastian Vettel sada nalazi u sličnoj situaciji. Gledajući sličnosti, vidimo da i on sada ima tri puta manje bodova od Rosberga, samo što je razlika sada 67 bodova zbog drugačijeg sustava bodovanja. Prevedeno u stari sustav, taj bi zaostatak iznosio 26 bodova, što daje bolju sliku o pravom stanju. No, ni tih 26 bodova po starom sustavu nije malo, i put do naslova će biti ekstremno težak. Razloga je više, ali počnimo od prvog:

1. Mercedes je još uvijek brži na svim poljima
Nije to slučaj kao prošle godine, ali Mercedes je u svakom području još uvijek malo ispred Ferrarija. No, ono najvažnije, u utrci su crveni vrlo blizu i to je ono gdje se sve karte bacaju na stol. U kvalifikacijama je Mercedes čak i povećao prednost, a u Maranellu su za to vrijeme ipak radili na tome da nedjeljom uhvate što više bodova, što je logično i razumno, a za sada se pokazuje kao ispravno. Ferrariju još uvijek fali jedna prava čista utrka, pa da vidimo kakav je stvaran tempo kroz utrku. Mislim da Australija uvijek jako dobro pokazuje odnose snaga među momčadima (to što se često govori da nije pravi pokazatelj forme više vidim kao utjehu za navijače momčadi koja se nije pokazala na otvaranju sezone), pa prema tome bi trebali imati velike borbe do kraja godine. Ferrari je u Australiji bio mizerno slabiji od Mercedesa, ali kada su ispred, Rosberg i Hamilton ne mogu puno toga učiniti. Ista se stvar događa i kada su obrnuto poredani. Dakle, start u utrku će biti krucijalan kroz sezonu ukoliko utrke budu čiste.

2. Nema prevelike pomoći od Raikkonena
Nažalost, Finac zabljesne koju utrku, i onda opet propadne nekoliko utrka i bude vidno slabiji od Vettela. Ako se sjetimo 2007. i 2008., Massa i Raikkonen su pomagali jedan drugom kako bi osvojili naslov, ali sada se čini kako to nije slučaj. Zaostatak u kvalifikacijama najčešće bude prevelik, a u utrci ostaje dojam da Finac uvijek napravi premalo, ili ne iskoristi sve što mu se nudi kad Vettel odustane.

3. Red Bull nije daleko
Četverostruki svjetski prvaci već treću sezonu uzastopno ispaštaju zbog lošeg motora, a sada, čim je Renault napravio veći korak prema naprijed, Red Bull je ponovno u igri. Daljnim nadogradnjama ova momčad neće biti opasnost samo za Ferrari, već i za Mercedes. Renault ima uvjerljivo najviše preostalih tokena (23), što je loša vijest za trenutno dva najjača proizvođača budući da ih zajedno nemaju koliko i francuska kompanija. Ipak, i ovdje treba biti oprezan, jer se Renault prošle godine doslovno izblamirao s nadogradnja kroz koje su potrošili 11 tokena, a pomaka praktički nije ni bilo. Bez obzira na nadogradnje, Red Bull ćemo sigurno vidjeti kao veliku prijetnju u Monaku, Mađarskoj i Singapuru, a jačim motorom bi i u ostalim utrkama trebali doći do izražaja.

Ferrari nije u nepovoljnoj poziciji, dapače, ali još je mnogo utrka do kraja i više nema prostora za pogreške te treba biti 100% koncentriran kako bi se izbjeglo sve što se može izbjeći. Kvarove je teško predvidjeti i s njima se suočava svaka momčad, no napornim i kvalitetnim radom stvari moraju sjesti na svoje mjesto. Kad tad.

 


Odgovor

7 komentara

  1. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Pa kad ih kvyat ne gura naprijed neg sa strane ;)


    0
    0

    0
  2. Blackhawk Prikaži

    Situacija nije ništa bolja nego 2010. i 2012. godine, dapače gora je nego tada jer se u tim godinama Ferrarijev vozač broio za naslov do posljednje utrke. Možda nije bolje ni nego 2013. godine.
    Prošla godina je zavarala mnoge jer je bila veliki napredak u odnosu na godinu prije koja je bila katastrofalna. Ali, taj napredak još nije ono čemu bi Ferrari trebao napredovati. Da nije bilo te katastrofalne 2014. godine, nitko rezultatima Ferrarija ne bi pridavao veliku pažnju, ovako je samo uezto kao “super” nešto što bi za Ferrari trebao biti prosjek.
    Ferrari je još daleko od mjesta gdje bi “trebao” biti. Atmosfera je očigledno pozitivnija nego u vrijeme Alonsa, ali rezultat bolji nisu. I da ne bi bilo zabune ne mislim da je Alonso bio taj koji je donosio rezultate, nego da se Ferrari pogubio i nikako da se vrati.


    0
    0

    0
    • Fernando Alonso
      Mr.Spaceguy Donator Prikaži

      Definitivno je bolja nego 2012. Problem je što je Mercedes jači u odnosu na konkurenciju nego što je RBR bio. Ferrari iz 2012 je imao dobar race pace. Problem su bile kvalifikacije gdje nisu uspjevali zagrijati gume i nisu uspjevali kao Vettel osigurati treće mjesto u kvalifikacijama.


      0
      0

      0
      • Blackhawk Prikaži

        2012. su se Alonso i Ferrari borili za naslov, ove godine se (izgleda) Vettel i Ferrari neće boriti. Dakle, nije bolje nego 2012. jer nije važno koliko je protivnik jak nego koliko si ti jak i boriš li se za pobjede ili ne. Gledaju se rezultati, a rezultati već dugi niz godina u slučaju Ferrarija izostaju. Sad je pitanje – zašto?


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        mzf1 Prikaži

        Zato sto je davno dogovoreno kako će izgledati ovih par sezona i za koga će biti rezervirane pobjede. Tek iza 2017. nakon ukidanja tokena možemo pričati o ovom što ti govoriš. Meni je samo jedno pitanje nejasno, da li je cijena svega ovoga Bernieva povoljna nagodba na sudu u Njemačkoj.


        0
        0

        0
    • Pirelli Hard
      Monty Prikaži

      Sve gore navedeno stoji ali brojke ako nisu stavljene u neki kontekst same su sebi svrha.
      Početak hibridne ere i tko to osim Mercedesa nje imao katastrofalnu 2014-tu?Puno je o tome rečeno i napisano i sad se svatko,opet osim Mercedesa čupa kaoliko mu je tokenima omogučeno.Evo ga sad će peta trka a pravo stanje Ferrari vs Mercedes,neznam kako tko,ali ja dosad vidio nisam a ovo naglašavanje napretka,po mom mišljenju je zamagljivanje Mercedesove dominacije,jer se taj”napredak” svodi na igru,kolko se tko približio Mercedesu a prema do sad ono malo viđenom,Ferrari je ipak najbliže.
      Ps.Nek ova “Igra napretka”bude na čast onima koji su od samog početka hibridne ere kumovali rasporedu snaga kakve imamo danas.


      0
      0

      0
  3. avalon Prikaži

    mada nismo vidili još ni jednu “čistu” trku ferraria složija bi se sa rakićevom konstatacijom da je mercedes još uvik bolji na svim područjima . zaostaje snagom ( ne puno ali … ) potrošnjom , brzinom na ravnim dijelovima , trakcijom pa stoga brzinom u sporim i srednje brzim zavojima ( navodno je u sočiju 13. i 14. zavoj posli DRS zone ) seb od NR gubija 0,25 s . ferrari se sa mercom može nosit u brzim zavojima samo nažalost takvih nema baš previše u kalendaru F 1 … valjda je tome blizu sljedeća trka pa će se vidit drži li ovo napisano vodu . naravno , ako se ne desi još jedna “prljava” trka za ferrarieve vozače . novo krilo i još neka aero poboljšanja možda pridonesu borbi sa mercom no i oni su najavili nova aero poboljšanja za španjolsku . “potpisa” bi i točke 2. i 3. jer zaista nema velike pomoči od kimija ( previše oscilira ne ulazeći u razloge ) , a RB se poprilično približija uprkos manjoj snazi PU . ricciardo vozi jako dobro , a max će valjda želit dokazat da je njegovo “preseljenje” pravi potez šefova RB . je li sad stanje bolje ili lošije nego u periodu 2010. – 2013. teško je kalkulirat jer je teško i uspoređivat onaj RB sa današnjim mercedesom . atmosferac sa turbom , a o ovjesu pričat … mislim da smo laici ( bar ja ) da bi išta pametno mogli zaključivat .


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.