1 stvar koju smo naučili nakon VN Rusije

Izdvojeno / Kolumna

Ante Vetma

Prije 8 godina 3 min 60 komentara

Nakon kaosa na VN Kine smo mogli u to posumnjati, ali sad nakon VN Rusije je jedna stvar vrlo očigledna – nažalost, više na gridu nema puno vozača koji bi vjerovali jedan drugom u borbi kotač uz kotač. Prije dva tjedna staza u Shanghaiju je bila prepuna ostataka polomljenih bolida, a vozači su na momente izgledali kao da bi svatko od nas dvaput razmislio bi li im dao ključeve da nam preparkiraju automobil. Sada u Kini prvi krug je pokazao istu sliku. Iako mi je jasno da određeni tip F1 navijača voli krš i lom, i jasno mi je zašto je to uzbudljivo, ali u nekom trenutku stvar postane smiješna. Možda nije popularno za reći, ali ja mislim da korijen problema leži u činjenici da bolide praktički voze tinejdžeri. Anegdota o tome da je Kvyat vozio Formulu 1 puno prije nego je dobio vozačku dozvolu zvuči kao vic. Međutim, on uopće nije jedini za kojeg to vrijedi. Logično, granica se spuštala, među talentiranim vozačima cijeni se najviše one najmlađe, a da se pritom previdi činjenica da fizička sprema nije jedini uvjet za vožnju bolida. Može izdržati G-sile, istrenirao je vratne mišiće, ima dobre reflekse… Super, a kakav je u glavi?

Pozitivan primjer je Romain Grosjean. On je bio na dobrom putu da izleti iz F1, ali je sazrio, zbrojio se u glavi, potražio stručnu pomoć i sad ga mnogi smatraju jednim od boljih vozača na gridu. Nakon incidenta u prvom zavoju Kine Vettel je nasrnuo na Kvyata iako sam i ja odmah pomislio da se radi o čistom trkaćem incidentu i da nema razloga za bilo kakvu dramu. Ali, dva tjedna kasnije i jasno mi je da sam bio u krivu.

Vettel: “But if I didn’t move – we crash!”
Kvyat: “But we didn’t crash.”
Vettel: “YOU didn’t!”

Kvyat svoju lekciju nije naučio, i to je problem. Doduše, to i nije toliko važno jer je on praktički na izlaznim vratima iz Red Bulla, vjerojatno i iz Formule 1. A ono što smo mi naučili nakon ove utrke jest da imamo sve više vozača koji su spremni na ludosti samo zato jer su pod pritiskom da budu najbolji. Daleko su iza nas godine kad ste mogli biti prosječni i potrajati pet-šest godina u Formuli 1. Sad smo u situaciji da vas loš niz utrka odmah stavlja van kombinacija za iduću sezonu, ako ne i prijevremeni otkaz. Naravno da će u tom scenariju mladi vozači raditi ovakve harakiri poteze kao Kvyat danas. Ako prođe – zvijezda, ako ne prođe – jebiga, ionako ispadam i doći će netko tko će izvesti bolji show. I to za njih funkcionira, a s druge strane, imena poput Hamiltona, Rosberga, Vettela ili Raikkonena koji se bore na vrhu s razlogom će dvaput promisliti kad uđu u duel s mladim “zvijezdama”.

hqdefault

kimi_schumacher_brazil_2012

1404773134-0-a-silverstone-tornano-i-grandi-duelli-tra-vettel-e-alonso-quello-di-cui-ha-bisogno-la-f1


Odgovor

60 komentara

  1. Bernie Ecclestone
    Ferrari1345 Prikaži

    Samo što Vettelova lekcija iz Kine nije nešto što se dešavalo danas. Tu si naljepio slike vozača kako se utrkuju ali ono danas nije bilo utrkivanje. To je bila nepažnja, nepromišljenost i dekoncetracija jednog neiskusnog vozača.On se je prekočio i nije obraćao pažnju na ostale (u ovom slučaju Vettel) Glupost i idiotarija kakve smo gledali kod nekih prijašnjih vozača (Maldonado, Grosjean)
    Svoje mišljenje o Kini sam dao ali nebi nazvao to ludošću jel sam uvjeren da bi to učinilo 95% vozača. Naravno ne onako šlampavo kao što je on tada napravo ali malo opreznije bi većina možda to napravila

    Kvyat je još dosta mlada i neiskusna zvijezda. On je po meni prerano ušao u ovaj veliki svijet velikih momčadi naprijed. Jedan od razloga zašto sam htio Vergne-a na prvom mjestu ali jednostavno se htjelo ugurati potencijalnog Kvyata iako je bio jedini vozač Tora Rossa u povjesti koji nije završio na boljem mjestu od 8. pozicije….
    Isto tako iz gore navedenih slika su sve prvaci sa debelo velikim iskustvom te je glupo uspoređivat i nadat se takvome nečemu od vozača koji ni nema 50 GP u karijeri. Nije jedini, i drugi su radili svoje gluposti u mlađim fazama karijere, u međuostalom i sam Vettel (2009 i 2010)


    0
    0

    0
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Vettelova lekcija iz Kine je točno ono što se događalo danas, mislim na ono u prvom zavoju. Što je točno Kvyat planirao izvesti i kroz koji prostor proći – to je čak i Ricciardo izjavio da pojma nema što je ovaj bio zacrtao. Ne može se ići na nož pa “ako prođe-prođe”, to funkcionira dok ne naiđeš na majmuna većeg od sebe ili ovako kao danas kad jednostavno ne možeš glavom kroz zid.
      Vettel mu je to rekao u Kini, da ne može ulijetati tako i nadati se da se neće sudariti, zato sam i stavio onaj citat, jer je točno danas platio istom cijenom koju bi platio i u Kini da Vettel nije pobjegao lijevo u Kimija.

      Ove slike su dodatak kao podsjetnik na ne tako davna vremena kad smo imali po pet-šest prvaka na stazi i to je izgledalo kao da voze majstori i bio je užitak gledat, a ovako grid na momente izgleda kao grupa koja uživo igra Crash Bash kart.


      0
      0

      0
      • Lady Prikaži

        Ante, ne bi se baš složila s tobom oko ‘klinaca’ u F1….
        Nekad su i Vettel, Hamilrton bili klinci koji su radili greške i imali sudare. Ne treba razapinjat klince koji su u F1, jer su oni zaista budućnost F1, a i vidimo da su neki izraziti talenti kao Verstappen i Sainz.
        Slažem se za ovo šta si napisao vezano za Kinu, jer ispada da je Vettel itekako bio u pravu, jer da se nije zabio u Raikkonena (od 2 zla izabrao manje zlo) ili bi se on i Kvyat prosuli ko majmuni po stazi ili bi Kvyat pokupio Raikkonena. Ispada da bez obzira šta ćemo se svi složit da je incident u Kini bio trkaći incident, ipak nije Vettel bez vraga onako reagirao na kraju utrke.


        0
        0

        0
      • Bernie Ecclestone
        Ferrari1345 Prikaži

        Meni to ne izgleda kao da je pokušao proći pored Vettela baš kroz taj zavoj (zavoj br.2)… Jer prostora nije bilo pa nije kamo ni mogao proći. Vjerovatno je pokušao biti što bliže (za sljedeći zavoj) pa je to glupavo napravio pa uništio utrku sebi, momčadskom kolegi i naposlijetku Vettelu x2


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        mzf1 Prikaži

        @Ferrari 1345Debilnost Kvjatovih poteza se ne vidi jedino iz razloga što su svi ostali vozili pametno i sa rezervom. Zato je varljiv i onaj potez u Kini, svi glupi a on pametan, racer, međutim da svi idu na i najmanji slobodan prostor sa više gasa nego što ima gripa, imali bi pola grida kraj staze u prvom zavoju.

        Ima ti točno izjava Grosjeana čini mi se 2013. kad se popravija pa su ga pitali kako to sad izgleda kad je od first lap nutcasea doša do epiteta solidnog vozača. Upravo je to reka, mislija je da je to racerski ići na nož na 100% međutim tu se malo zajeba, racer ide u prvi zavoj s rezervom, jer se utrka ne dobiva u prvom zavoju pogotovo ako ispadneš odma.

        To što kažeš da nije iša prići Vettela nego se samo približiti zapravo dođe na isto jer nije iša s rezervom i mogućnosti da ovaj isprid zakoči 5 metara ranije.


        0
        0

        0
    • Lady Prikaži

      Eto, zato ja cijenim posebno Verstappena! Sad će me neki razapet ali baš me briga…. dečko je prilično iskuliran kad se radi o startu, odnosno o prvom krugu gdje se i najviše incidenata dogodi. Max također nema po meni još onu brzinu koja bi ga izdvajala od nekih extra vozača, ali ima tu smirenost i veliku preciznost kod preticanja. Znamo da uvijek kreće iz sredine poretka i svoju prednost gradi polako tokom utrke i to je ono šta ja posebno cijenim (njegova probijanja kroz gužvu, odnosno pretjecanja kotača uz kotač..)


      0
      0

      0
      • Bernie Ecclestone
        Ferrari1345 Prikaži

        Slažem se, samo što ove godine (za sada) pokazuje i tu brzinu barem u odnosu na njegovog timskog kolegu. Ako se ne varam 4 put da ga je dobro pobjedio u utrci (Australiju je izgubio zbog momčadi, “sreće” itd…)
        Samo kod ovih pretjecanja, nemogu reći da je genije po tom pitanju. Jeste, ali ako si gledala F3 on je imao debelo puno izlljetanja, grešaka i sudara. U F1 je bila skoro slična situacija samo što su ga puno iskusniji u rijetkim slučajevima i pustili
        Po meni je on siguran vozač za Red Bull druge godine, bez obzira na rezultate ostalih. Helmut će ga sigurno gurnut makar ovaj počeo ostvarivati rezultate. Kvyat se za sad jedino može nadati da Ricciardo negdje otiđe pa eventualno dobije kao “iskusni” vozač još jednu godinu u Red Bullu, drugog izbora ne vidim.


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        a kako i di se ove godine pokazuje ta brzina maxa u odnosu na carlosa o kojoj Lady piše ? u Q tj jednom brzom krugu , trci ? ove godine su za sada u trkama 1 Vs 1 . carlos je bija bolji u australiji , max u kini . na treninzima i Q je u nekoj desetinki ili stotinki . npr australija 0,09 s brži max , bahreinu 0,04 s brži max , kini 0,3 s brži carlos i rusiji 0,07 brži max . s obzirom koliko se maxa favorizira u odnosu na kolegu neko neupućen bi moga pomislit kako max jede karlosa za doručak no mislim da su njih dvojica vrlo blizu , a druga je stvar šta se max postavlja dominantno , a carlos je samozatajan . jedan vozi samo za sebe , a drugi za sebe i tim . uostalom od maxa su se mogle čut bahate izjave ( o tim odredbama i kolegi ) ali bogme od carlosa ni jedna do sada . koje rezultate je max postiga da bi se moga bahatit uprkos neospornom talentu ? OK , ima “leđa” u tati josu ( the bossu kako su ga neki dok je vozija zvali … valjda zbog stava , a ne rezultata ) ali ne treba se zbog toga ku*čit ka kad su oba npr napali massu ( naročito je tata bija oštar ) zbog jedne izjave brazilca . jbga , zbog 2 izjave kvyat je bahat za mnoge ( iako ga do sada nika nismo skoro ni čuli ) , a verstappen samouvjerena vozačina , pravi frajer . čak i lani kad je “pogodija” grosjeana u MC pokuša je krivicu za sudar prebacit na francuza koji je po maxu počeja kočit ranije nego je uobičajeno . pa šta i da je … postoji li neko pisano pravilo koje točno određuje točku početka kočenja prije svake šikane ? možda je francuz ima problema sa sistemom brake by wire , možda je doša prebrzu pred zavoj u želji da se “odlipi” od maxa , možga je imat istrošenije gume pa je mora ranije kočit da sigurno prođe šikanu …moga je imat 10ak razloga ( ako je ranije kočija ) ali max se koncentrira samo na jedno . OK , to je danak neiskustvu ( 6. trka u karijeri ) ali nije zbog toga treba svoju grešku prebacivat na grosjeana nego korektno priznat makar i dan posli ka šta je uradija kvyat .


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        Jos The Boss je dobio nadimak jer je natamburo bivšu djevojku. Šalim se, ali samo za ovo da se nadimak odnosi na ovo drugo.


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        Blackhawk … daj , nemoj me plašit . već sam promislija da ju je jos the boss udrija glavom pa da je zadobila frakturu lubanje ;) :) :) :)


        0
        0

        0
  2. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    Zanimljivo razmišljanje, slažem se sa svime. Prije dva tjedna su ga tetošili s DOTD titulama za kamikaza potez, a sad se svi čude kad isti potez ponovi. Naravno da je ono bija trkaći incident, ali samo zahvaljujući Vettelu. I kad mu je Vettel to spočita drža se prgavo a ni na kraj pameti mu nije bilo da mu govori u jednu ruku i za njegovo dobro. Sad je Vettelu uništija utrku, ali sebi je napravija puno gore, sebi je vjerojatno uništija karijeru, pa dogodine nek živi od onih 5 minuta slave kad su ga hvalili i govorili mu da je baš super što se suprotstavio Vettelu i kako je ono bija potez trkača.

    Inače da ne ispadne da su svi mladi vozači isti, Verstappen je tu rutinerski odradija posa, prvo kad je prije prvog sudara na vrime zakočija pažljivo pozicijonira bolid za izlazak iz zavoja a nije ko Hamilton pritica po izletnim zonama, a drugo kod drugog sudara kad je odlično izbjega Kvjata i Vettela u 3. zavoju.


    0
    0

    0
    • Fernando Alonso
      Mr.Spaceguy Donator Prikaži

      Kakvo uništavanje karijere? Ako Grosjean nakon 2012 nije izletio, bogami neće ni Kvyat.


      0
      0

      0
      • Sebastian Vettel
        mzf1 Prikaži

        Grosjean je ima kamikaza poteza 2012. ali je s vrimena na vrime je pokaziva i jako lipe poteze, a što je ovaj pokaza do sad. Ahh da sitija san se, sjajan potez u Kini u prvom zavoju, pravi racer. Samo što mu je do kraja utrke u kojoj nije ima problema 7 sekundi iza za vratom puha timski kolega koje je tamo doša sa začelja grida.


        0
        0

        0
      • Fernando Alonso
        Mr.Spaceguy Donator Prikaži

        Kvyat ima 22 godine. Grosjean je imao 26 2012. Mlad je i naučiti će lekciju. Bogotovo nakon današnje utrke.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Grosjean je pogrešna usporedba, jer on vozi za Toro Rosso. Treba ga porediti sa Buemijem i Vergneom. Oni nisu samo izgubili mjesto u Toro Rossu, nego i u F1. Kvyat bi lako mogao njihovim putem.


        0
        0

        0
    • Lady Prikaži

      Mr. Spaceguy,

      Nije stvar u godinama, ili u usporedbi koji je bio gori Grosjean ili Kvyat, već u tome da u Red Bullu nema mjesta za ovakve poteze dok imaju talenata ala Max i Sainz koji samo čekaju na sjedalo u prvoj momčadi, a isto tako neki novi klinci čekaju na Toro Rosso. Svi znamo kakva je politika u Red Bullu i Kvyat si je stvarno možda ovim potezom uništio karijeru. Jer ako ga Red Bull odbaci, a nijedna druga ekipa možda nema slobodno mjesto za njega ( nije zainteresirana), onda se Kvyatu možda piše kao i Vergneu nekakv test vozač ili samo vožnja u simulatoru…


      0
      0

      0
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      isti potez ponovljen ? meni su kina i rusija neusporedivi. tamo je genijalno iskoristio prazan prostor, ođe se dva puta zabio u bolid ispred. još nisam siguran je li bio i treći blagi kontakt između. spomenuta dva. :)


      0
      0

      0
      • Sebastian Vettel
        mzf1 Prikaži

        Ishod je neusporediv ali motiv i suština poteza identični, ja idem naprid pa ako se oni pomaknu to će izgledati fantastično. Isto tako u oba poteza falilo je ono ali što ako se ne pomaknu.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        mzf1 Prikaži

        Pošteno, evo samo još jedna stvar, znan da ne voliš Alonsa, ni ja nisan najveći fan ali možda proban bolje objasniti što želin reći. Koliko je Alonso puta starta iz sredine i pozicija na startu osvoija u tim pozicioniranjima u prava dva tri zavoja, i koliko puta je krivo procijenija situaciju i naguzija se u nekoga. To pokazuje koliko su to odmireni i kontrolirani potezi i to im daje na težini. Naravno triba cijeniti vožnju na nožu ali za to nije vrime u prvom zavoju kad je staza krcata.


        0
        0

        0
    • avalon Prikaži

      evo “ubacit” ću svoj momentar ovde mada sam pročita sve ….. kuka i motika se digla na kvyata zato jer je rus ? jer je zjba trku sebu ? nešto 3. ? amo se vratit u 2014. … mađarska , LH starta sa P 22 i u prvom zavoju izljeće i skoro “ljubi” ogradu . posli trke izjavljuje da je “zaboravija” da su kočnice bile nezagrijane . to mu je bila 140. trka u karijeri . kvyatu je ovo 40. GP . je li mu se moglo desit isto to jer posli prvog udarca seb je ubrza , kvyat za njim , a onda je seb usporija zbog bolida isprid sebe i jbga . razapinje se kvyata ( ne kažem da nije kriv ) , a činjenice govore da mu je ovo prvi ovakav incident u njegovih 7 odustajanja u karijeri . uništija je sebi karijeru ? a zašto ? zbog jednog sudara ? kad je nije grosjean uništija posli “one” belgije onda neče ni kvyat jer ovo je bilo puno bezazlenije . druga je stvar razmišljanje u RB jer imaju 2 mlada talenta . možda bi i bez ovoga “uništija” karijeru bar u kokpitu RB . naravno da svi mladci isu isti … max rutinski odrađuje … rutinski je odradija i MC kad je naguzija grosjeana ali to su mnogi okarakterizirali ka srčanost , vozački potez . romain je pokaziva kamikaza poteze 2012. ali je povremeno pokaziva i lipe poteze ? je u lotusu koji je ipak bija poprilično bolji bolid od TR koji je kvyat vozija . u lošem lotusu romain i nije moga nešto pokazat . sarkastika u vidu sjajnog poteza DK u kini di mu je DR puha za vratom , a doša je sa začelja … jbga kad nesposobni kvyat nije zna preteč seba (kojemu je puha za vratom sa 7 s razmaka ) i rozberga . to je i onaj kvyat koji je lani bija bolje plasiran od ricciarda … možda mu je to bija sjajan potez sezone ;) “Naravno triba cijeniti vožnju na nožu ali za to nije vrime u prvom zavoju kad je staza krcata.” na samom početku trke je i kimi preteka bottasa , to je radija i lewis nici , seb i kimi nici i lewisu u australiji itd , itd . znači može i u prvom zavoju ? jbga , treba uzet u obzir da je trka pala na 1. maja , praznik u rusiji , domaća trka , zastave sa likom DK , putin u VIP loži , “pregrijani” daniil i hladne kočnice ( najvjerovatnije ) — sve ovo ne opravdava kvyata ali ne treba ga sad ni razapet iako je izbacija seba , unazadija ricciarda ( sa kojima bi trka vjerovatno bila bolja , uzbudljivija ) no isto tako treba znat da mu je ovo prvi takav incident u dosadašnjoj karijer . tost ka bivši šef DK ga sigurno poznaje bolje od svih nas , a virujem da i F 1 pozna bolje od nas , a on je o kvyatu izjavija ”Da sam ja šef jedne velike momčadi, odmah bih ga uzeo u obzir za2017. godinu. On će tada biti spreman za pobjeđivanje i borbu za naslov. Uvjeren sam u to” naime tost misli da svakom vozaču trebaju 3 sezone u istom timu da “pohvata konce”” i počme davat svoj maximum . možda je daniil papak ali onaj koji ga bolje pozna i zna više od nas je priča o rusu u superlativima , a koliko se sjećam i horner i ricciardo su bili ugodno iznenađeni brzinom daniila . jbga , da je udrija nicu ili lewisa pa time omogučija pobjedu sebu mislim da ga ne bi toliko napadali i pljuvali :) :) :) još jednom … ovo mu je PRVI ovakav incident u dosadašnjoj karijeri ….


      0
      0

      0
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        Ahaha pa ja se slažem s tobom. Naravno da srž problema leži u tome da je Rus izbacio ferrarijevog vozaca. I k tome Vettela. Inace sumnjam da bi dobio citav clanak o sebi. Trkaci incidenti. Nitko ne komentira ogroman broj kazni danas.


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        Da ti barem mogu dat 10 pluseva!


        0
        0

        0
      • Nando
        Matek14 Prikaži

        Vettel – 23 godine https://www.youtube.com/watch?v=H9VdapQyWfg

        trebali su ga izbacit iz red bulla.. ili ipak ne?!
        toliko o mladim vozačima.. članak je posljedica frustracija jer je nastradao ljubimac (i ja sam bio frustriran nakon spa 2012 tako da kužim skroz, al ne treba tako crno gledat).. svi su radili i radit će greške u mlađim danima.. iskustvo dolazi s godinama.. sve 3 slike kaj si stavio su iz faze kad su ti vozači imali već dobrih utrka u nogama.. i sam webber je izjavioi nakion spa da je imao povjerenja u alonsa.. zašto? zato kaj su oboje u tom trenutku već troliko dvoboja prošli da su znali je li izvedivo i di je granica.. ista stvar sa šumijem i kimijem u brazilu, alonsom i vettelom u silverstoneu..
        pogledajte ovo npr. https://www.youtube.com/watch?v=1nenwBThwLk .. alonso prođe šumija kroz 130R i sad se svi divimo tome jer je jedan od ljepših poteza ikad.. da je došlo do kontakta alonsovom greškom jel bi tako danas pričali o tom napadu il bi pisali ovakve članke? on je tada imao 24 godine..

        mladost, ludost.. može se vettel ljutiti, ima na to i pravo jer mu je uništena utrka, al nije niti on bio ništa bolji u tim godinama.. a i ne sjećam se da je sasuo drvlje i kamenje po grosjeanu 2012… tad mu je to odgovaralo, jel tako?


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        mzf1 Prikaži

        Nije prvi nego treći i to sav tri po istom principu, a to je druga stvar što se onda Vettel izabra kontakt s Raikkonenom umisto sudara s Kvjatom.

        Nije on sebi uništija karijeru sa sudarom ali s obzirom na okolnosti i mlade snage TR-a i na to da ga se na početku prošle sezone škartavalo pa se izvuka, a ove sezone ga Ricciardo uvjerljivo dere i na stazi i po bodovima ovo bi mogla biti ona sitnica koja prevagne.

        Spominješ Maxa ali on je za njega po dosad pokazanom klasa iznad, iako je ima sudar u Monacu koji mu, vidin, ne toleriraš iako bi Kvjatu ovaj tolerira.

        Meni ga nije ni najmanje ža, ovo je neka instant pravda di nismo morali dugo čekati da dođe na naplatu ono što se zadužija prošli vikend. Zajeba je, ali je proša lišo i onda umisto da spusti glavu kurči se kako je racer i kako se nije zabija, e pa raceru sad si se zabija i to dva puta i svi te gledaju ka budalu, i pravda je zadovoljena.


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        mzf1 …. možda bi komentare koji se ne slažu sa tvojim razmišljanjima treba malko pažljivije pročitat prije nego odgovoriš ;) i na početku i na kraju sam napisa ” ovo mu je PRVI ovakav incident u dosadašnjoj karijeri ….” onaj u kini nikome nije totalno zjba trku . spominješ 3 , reduciraš na 2 ( kina i rusija ) mada se onaj u kini ne može usporedit sa ovim jućer jer seb je tu završija 2. i čisto sumljam da bi ugrozija rozberga . ricciardo dere kvyata ? valjda ti to tako vidiš jer gledaš bodove 36 Vs 21 je 15 bodova više uz kvyatovu trku manje ( australija ) . u 2 trke ( bahrein i kina ) di su oba završila trke u bodovima omjer osvojenih bodova bi bija 24 Vs 21 za ricciarda … koje deranje . to bi bilo isto ka da ja napišem da je lani kvyat “odera” ricciarda ( koji je 2014. “odera” seba ) , a razlika ( u korist kvyata ) je bila sitna 3 boda . ako se i spasija od škartavanja ( kako pišeš ) spasija se u rookie sezoni u RB na račun iskusnijeg i odličnog daniela iako je na početku sezone ima problema za razliku od australca . nemoj mi u žaru borbe da nešto dokažeš pisat nešto tipa “Spominješ Maxa ali on je za njega po dosad pokazanom klasa iznad, iako je ima sudar u Monacu koji mu, vidin, ne toleriraš iako bi Kvjatu ovaj tolerira.” jer lipo sam napisa ” razapinje se kvyata ( ne kažem da nije kriv )” i još “ovo ne opravdava kvyata” kad spominjem eventualne razloge ( jer prave ne znam i ne bi špekulira ) sudara … znači ne toleriram ni kvyatu isto ka ni maxu lani . u svrhu omalovažavanja daniila spominješ kako mu je u kini ricciardo puha za vratom sa tek 7 s prednosti rusa ali mač obično ima 2 oštrice pa si “zaboravija” da je i daniil puha za vratom sebu sa 7 s zaostatka . ili misliš da je u slabijem ( po PU ) bolidu treba preteč seba i rozberga da se odvoji od australca ? a zašto nisi spomenija da je ricciardo koji je u jednom trenutku kine bija na 18. mistu dok je seb bija 5. ( 4. krug ) nadoknadija sve i puha za vratom sebu sa ispod 15 s prednosti ? pusti priče o instant pravdi koja je zadovoljena i to šta svi DK sad gledaju ka budalu . kad bi zbog jednog sudara vozače gledali ka budale onda bi tako gledali i npr LH koji je na “semaforu” prilikom izlaska iz boxa udrija kimija i zjba mu trku . to je bila veča budalaština od ove :) kimija kad je u MC 2008. naguzija sutila ( 127 njegovih Vs 40 trka DK ako čemo o iskustvu ) ili njegove nedavne sudare sa bottasom , masse ( pereza ) u kanadi 2014. massa sa 197 trka iza sebe , alonsa ( 253 trke do toga trenutka ) u australiji kad je opalija , estebana , seba u belgiji 2010 ( 55 trka iza sebe , 23 godine star ) kad se zabija u livi bok buttonovog McL i zjba mu trku itd , itd …. vidiš koliko je top vozača moglo bit gledano ka budale po tvojem kriteriju ? vidiš , izostavija sam maxa u MC .. njegov potez nije bija potez budale ka ovi kvyatom nego potez pravog trkača . momčić je moga proč ali zjba je romain zar ne ? a da nije onda francuz takođe na listi budala ka i daniil ili …. ajmo bar donekle ujednačit kriterije , a ne po onoj “šta je dozvoljeno bogovima ( top vozačima ) nije volovima ( onim koji nam nisu dragi ) ” ;)


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        Uh sto obozavam avalonove komentare! Jedini koji zna argumentirat!


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        mzf1 Prikaži

        @ avalon Pažljivo san pročita komentar i sad ti ponovo pažljivo i polako pišem, da mu nije prvi ovakav incident nego treći. Prvi je bija u Kini u prvom zavoju, drugi u Rusiji u drugom zavoju i treći u Rusiji u trećem zavoju. To je druga stvar što ti “ovakav” smatraš s ovakvim posljedicama, di izbaci još par bolida van. Meni ovakav znači s ovakvim motivom i načinom vožnje, a po tom su sva tri ista. Bezglavi kamikaza potezi.

        DR vs. DK. To si krivo zaključija, nisan ni pogleda tablicu bodova. Jednostavno znan i bez gledanja na tablicu onako od oka da ga Ricciardo dere. Neman u malo prstu podatke i brojke iz 2015. da ti s visoka dociram ko ti meni ali za ovu sezonu sam prilično siguran da kad neko nekog dobije 4:0 u kvalifikacijama s najmanjim zaostatkom od 3 desetinke da ga, možemo reći, dere. Isto tako u utrkama Kvjat je bija isprid Ricciarda jedino kad je Ricciardu pukla guma dok je bija u vodstvu, i nakon toga probijanjem kroz promet s 18. mista dolazi iza njega sa samo 7 sekundi zaostatka. To je onda udžbenički primjer deranja. Ali kome su to samo suhe brojke možemo po tržišnom principu. Kvjatu se misto već dvi sezone trese a Ricciardo se u tom kontekstu ni ne spominje,, pa i to nešto govori i kvaliteti dvojice.

        Ne spominjem da je Kvjat puva za vratom Vettelu? Pa to je jak argument ako gledaš utrku na Wikipediji, ali tamo ne piše da je Vettel ima sudar, pao na 10. misto, a nakon nepredviđenog boksa na 15. dok je Kvjat ima čistu stazu i drugo misto koje je nasljedija a ne izborija za razliku od 1. mista Ricciarda i posli 4. mista Ricciarda, ili 2. mista Vettela. Uglavnom bezveze mi je da se za to vataš jer je Vettel odveza duplo jaču utrku od Kvjata, Ricciardo pogotovo (iako je to ona, jedina, di je završija iza njega).

        Max je zajeba, ok, Kvjat je zajeba, po tebi jednom po meni tri puta al ok, nema veze, i sad mi nije jasno u čemu je problem, od čega ga braniš. Jel smatraš da je količina napada neproporcionalna greški ili nešto treće. Što je to što ti smeta kod ovih komentara u kojima ga “napadamo”?

        Grišiš u jednoj stvari. Izoliraš incident u Rusiji i išćuđavaš se kako svi griše a samo se njega napada. Izolirano gledano sve što si napisa si donekle u pravu (ovo što nisi san gori obrazložija), svima se dogodi kriv je i jebiga, ali Vettel mu je utrku prije reka ne radi to zabit ćeš se, tako se ne vozi, a Kvjat mu se smija, i podjebava ga da se on nije zabija. Naravno, Vettel je nakon toga ispa budala i ovakav i onakav, a Kvjat je koristija situaciju i 5 minuta slave di je svima koji imaju averziju prema Vettelu porasta u očima. Pa iako bi inače osudili potez u Kini, odjednom je posta racerski, jer iziritira je Vettela. E zato mi je ovo toliko drago i zato mi ga nije ža što ga se kako kažeš razapinje. Nek nauči malo, možda mu pomogne ako ostane u F1.


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        mzf1 … tebi je kvyat nešto osobno napakostija kad si se ovako naoštrija ? ili imaš dionice u ferrariu ? uložija si na seba u rusiji na kladionici ? nešto 4. ? jer 2 kontakta i jedan udarac koji je seba košta trke stavljaš u isti koš . da ti malko moje komentare ne doživljavaš osobno pa zbog toga izvlačiš krive zaključke ka ovaj sa mojim dociranjem i ophođenjem sa visoka prema tebi ? čitaš govor tijela na daljinu i bez gledanja ? obraćanje sa visoka je jer sam ti spomenija da je lani kvyat bija bolje plasiran od ricciarda ? super ! a bi li ja moga kazat da ti dociraš i obraćaš se meni sa visoka kad mi spominješ 4 Vs 0 u Q ? moga bi ali smatram da je glupo i pomislit da mi s ” visoka” daješ jedan najobičniji podatak . naravno , valjda kad sam ti skrenija pažnju da je omjer osvojenih bodova u trkama di su oba završila trku u bodovima ricciardo Vs kvyat tek 24 : 21 ( šta baš i nije deranje ) onda se ploča okriće prema Q di je DR bolji , a jbš i plasman 2015. zar ne ? a da povučeš paralelu seb Vs kvyat sa npr kimi Vs bottas lani ? ali šta to tebi znači kad sam ti naveja “gluposti” uglavnom top vozača , puno iskusnijih od rusa ali tebi to ne znači ništa , tvoja “meta” je kvyat . srićom valjda sam te ubjedija citirajući samog sebe da ne toleriram ni rusu ono šta nisam tolerira maxu lani iako si napisa ” Spominješ Maxa ali on je za njega po dosad pokazanom klasa iznad, iako je ima sudar u Monacu koji mu, vidin, ne toleriraš iako bi Kvjatu ovaj tolerira.” možda ja gledam F 1 na wikipediji , ne znam na čemu ti gledaš ali seb u kini ni u jednom trenutku nije bija na 10. mistu . posli kontakta sa rusom sa P 4 “propa je na P 8 ne 10 ;) kad je seb bija na 15. ( 5. , 6. , 7. i 8. krug ) ricciardo je bija 17. , kvyat 6 . kina je staza sa 2 duge ravnine ( između 13. i 14 šikane , pa opet 16. i 1. ) te jedne krače ( između 10. i 11. šikane ) 2 DRS zone šta više odgovara ferrariu jer je staza teh manje zahtjevna pa šasija RB ne dolazi do punog izražaja pa je možda i u tome tajna zašto je seb nadoknadija 13 mista ( sa P 15 na P 2 ) , a kvyat samo 3 ( sa P 6 na P 3 ) no na kraju se dobro drža na 7 s zaostatka isto ka ricciardo za njim . šta mi smeta kod napada kojim ga “šibate” ? pa npr to šta njega šibaš zbog 2 incidenta ( uzastopna ) , a 2 uzastopno je ima lani kimi sa bottasom pa ? ko je coolera napada ? jbga , desi se i tolerira kad je neko omiljen u pitanju pa makar bili i 2 X uzastopno ;) pišeš “raceru sad si se zabija i to dva puta i svi te gledaju ka budalu, i pravda je zadovoljena.” naveja sam ti podatak udarca LH u kimija na izlazu iz boxova ( “semafor” ) navest ću ti još jedan skori identičan primjer LH iz kanade 2008. kad je kimi paralelno sa jednim vozačem ( ne razaznjem o kome se radilo ) vozi prema izlasku , iza njih lewis … udara u kimija , razbija mu zadnji spojler , a na lewisa nalječe rozberg ( tada vozač williamsa ) i razbija svoj prednji spojler . ili možda iz belgije 2010. ( seb tada 23 … kvyat sad 22 godine ) kad se seb zabija u livi bok buttonovog bolida slično onom u kini ove sezone .. može li i sudar u turskoj 2010. webber Vs seb ? ali šta da navodim kad tebi/vama to ne znači ništa ? ne znam ali da sam na tvom mistu i da mi bilo ko prezentira ovo šta sam ja naveja pogleda bi slučajeve i bija kudikamo manje oštar jer sve se može pronač na you tubu , a slike ( pa i pokretne :) ) govore više od 1000 riči . ne branim krivicu rusa jer bi bija lud , sam ju je prizna ( pošteno ) , a kad pišete o incidentima 2 trke u nizu onda se sitite kimija i bottasa ;) ali ako želiš bit u pravu pred “javnošću” onda … neka ti bude . 100 % si u pravu mzf1 …. zadovoljan ? ja jesam .


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        mzf1 Prikaži

        @avalon

        “možda bi komentare koji se ne slažu sa tvojim razmišljanjima treba malko pažljivije pročitat prije nego odgovoriš ?” evo ovo mi je bilo malo s visoka, i cijenija bi ubuduće da se ne ponavlja, ako može, ako ne nema veze..

        Vettel nije pa na 10. nego na 9. a ne na 8. kako ti kažeš, iza Buttona. Tad je Kvjat bija 2. a nakon SC-a je Vettel bija 15. a Kvjat 6. ali ima je isprid sebe Haas Marussiu McH i Williamsa i svih na starijim gumama tako da ih je do 12. kruga sve naniza, bez ikakvih problema. Kina samo na papiru nije odgovarala RB-u u praksi DR se jako dobro nosija s Rosbergom, a Kvjat bez problema pritica Williamsa na ravnici. I neznan što još triba napraviti da dokažem da u najboljoj utrci koju je Kvjat odveza nije bija bolji od Ricciarda. Ni Vettela iako to u ovoj priči nije ni bitno.

        Neznan zašto ali ovih tvojih 24 – 21 mi miriše na nariktavanje statistika da potkrijepe tvrdnju. Pa kad bi se i sam poslužija time umisto kriterija utrka koje su oboje završili uzeja bi utrke koje su se nisu našli u problemima svojom krivnjom, pa imamo samo jednu utrku i rezultat je 12-6 za Ricciarda, ili ako se međusobno ne isključuju jedan drugom utrke 3-3 u utrkama i 36-21 za Ricciarda odnosno 24-21 ako oduzmeš Ricciardu Kinu ali tad je 3-2 za Kvjata u utkrama, kako god okreneš statistiku Ricciardo ga dere, i to neznam di žešće u kvalifikacijama ili u utrci. 2015. bi triba rekapitulirati s posebnim osvrtom na njih dvoje da bi uša u raspravu o toj sezoni a sad trenutno neman vrimena za to. Ali ne sumnjam da se okolnosti pogledaju mimo tablice, da bi i tu Kvjat gubija. E sad ako ćeš se za te slamke vatati da potkrijepiš propalu tezu da ga Ricciardo ne dere, samo hrabrno naprid baš me zanimaju podatci i statistike. Nadan se da ih nećeš tumačiti po kriterijima ko za 2016.

        Ko je tebi branja blatiti Kimija prošle godine, ako ćemo pošteno zaslužija je. Da si ti napa Kimija prošle godine budi siguran da ja nebi rič potrošija da ga branin, tim više mi je nejasno što se sad brusiš na ovoj situaciji. Krivi su i jedan i drugi i triba da ih se dobro opere, međutim i Kimiju se spominjala penzija češće nego inače nakon tih incidenata, tako da je usporedba pomalo deplasirana, s obzirom da je upućuješ meni koje nisan branija Kimija u ni jednom komentaru.

        Nije ništa prizna, nego je reka da je Vettel neglo kočija, a nakon toga je bahato reka najlakše me sad napadati, ok ajde napadajte me i onda se demonstrativno okrenija i otiša ća.

        Nisan zadovoljan, ali ako nakon što pročitaš ovaj komentar kažeš da sam 100% u pravu, to bi pomoglo ;)


        0
        0

        0
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        Nije ni vettel bio bubica kao mlad:

        https://www.youtube.com/watch?v=ldC1atpX1EQ


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        mzf1 …. “Ne spominjem da je Kvjat puva za vratom Vettelu? Pa to je jak argument ako gledaš utrku na Wikipediji, ali tamo ne piše da je Vettel ima sudar, pao na 10. misto, a nakon nepredviđenog boksa na 15.” (Jučer u 21:32 ) … ” Vettel nije pa na 10. nego na 9. a ne na 8. kako ti kažeš, “…… ( Danas u 01:42) a da se konačno odlučiš je li seb u kini posli kontakta pa na 10. ( šta si tvrdija jućer ) ili na 9. kako tvrdiš danas . vidiš , ja čvrsto tvrdim da je pa na 8. sa buttonom ( 9. ) , bottasom ( 10. ) , ericssonom ( 10. ) iza sebe . tada je kvyat bija 3. , a ne 2. drugi je bija u 3. krugu kad je ricciardo otiša u box , a nico preuzeja vodstvo . vidiš , pomaže i wikipedija —- btw , je li o ovo od tebe meni ovo bilo upučeno s visoka jer ko sam ja da proturiječim poznavaocu ka šta si ti ? no ovo nije i ne pogađa moju taštinu ka šta moja jednostavna rečenica pogađa tvoju . ““možda bi komentare koji se ne slažu sa tvojim razmišljanjima treba malko pažljivije pročitat prije nego odgovoriš ?” evo ovo mi je bilo malo s visoka, i cijenija bi ubuduće da se ne ponavlja, ako može, ako ne nema veze.” o0vo ti izgleda napisano malo sa visoka ? pa to je samo dobar savjet za ubuduče kojeg dajem i sam sebi jer ako želim nekome argumentirano odgovorit prvo pažljivo pročitan komentar da ne bi brblja bez veze . uvatija si mi se raspredat o kini sa polovičnom točnošću rasporeda vozača u prvim krugovima , a sve sa čime se slažem je ovo ” I neznan što još triba napraviti da dokažem da u najboljoj utrci koju je Kvjat odveza nije bija bolji od Ricciarda. Ni Vettela iako to u ovoj priči nije ni bitno. ” zaista ti je stalo da omalovažiš rusa po svaku cijenu ? OK , vjerovatno si u odnosu na mene mačak poznavatelj F 1 ali izgleda da si veči mačak i od franza tosta ( ma koga mateschitz stavlja za šefa tima kad i ovde ima boljih ) koji je za kvyata izjavija ( šta sam citira u prvom komentaru ) ”Da sam ja šef jedne velike momčadi, odmah bih ga uzeo u obzir za2017. godinu. On će tada biti spreman za pobjeđivanje i borbu za naslov. Uvjeren sam u to” … vidi papka tosta kako brblja bez veze . bit će da je u F 1 od jućer pa nema pojma šta priča . OK , ricciardo dere rusa šta bi jedna detaljna analiza 2015. ( da imaš vrimena ) pokazala i to iz kruga u krug SVAKU trku no nažalost ostaje činjenica da je rud 2015. skupija 95 , a daniel koji ga dere 92 boda s tim šta je DR ima 3 , a DK 2 odustajanja . i naravno da štiman rezultate ove sezone da bude manje deranja kvyata od ricciarda pa sam npr izmislija da je u australiji rus odma odusta zbog problema sa strujom dok je australac tu trku završija 4. i “ubra 12 bodova . bahrein su završila oba isto ka i kinu pa kad bi zbrajali te bodove bilo bi točno 24 Vs 21 . e sad ka adut bi po tebi trebalo uzet i probleme ricciarda u kini jer da ih nije ima opet bi bija bolji od rusa … ma da , problemi nisu sastavni dio trka . evo ja mislim da bi seb danas bija 2. u generalnom da nije odusta odma na početku u bahreinu i da nije dobija kaznu u rusiji pa je starta pokraj kvyata umisto sa P 2 i bija bi 36 bodova iza vodećeg nice . mislim i da je massa zapravo prvak iz 2008. jer da nije glock … i nico prvak iz 2015. jer da nije zjbala pedala gasa u rusiji ( a tu je starta sa P1 i poveja trku ) i riknija motor u italiji … ma možda bi bija prvak i 2014. da u abu dabiju nije ima problema , a starta je sa P 1 + dupli bodovi . sve ja to mislim teoretski ka i ti kad kompariraš DR i DK ali jbga … tablica i bodovi 2015. “govore” nešto drugo . kad smo već kod australca … mađarska lani , LH i DR … ne ulazim u to ko je kriv ali nijedan nije razapinjan , može i kimi Vs daniel u MC lani . moga sam je pljuvat i po kimiju zbog bottasa ka ti ( i ekipa ) po kvyatu ali zašto ? dokaz je da se to može dogorit i onima sa 200 + trka u “nogama” , a kamoli ne onima sa 40 . sve ovde ovisi od simpatija prema pojedincima …. kvyat niti je cijenjen niti simpatičan dok npr fernando je iako se ka sivonja zaletija u estebana ( 250 + trka ima iza sebe ) pa … ko ga je popljuva ? čak se pljuvalo i po MS kad se 2012. zabija u singapuru u vergna , a u čemu je razlika u zabijanju alonsa u gutija i MS u vergna ? oba su se ka sivonje zaletili u bolide isprid sebe isto ka kimi u sutila 2008. posli izlaska iz tunela ili 2014. kad je izveja odličan potez “preticanja” magnussena , a da ne pričam o LH Vs kimi kad ga je englez naguzija pri izlasku na stazu dok su čekali “zeleno” bolje ne otvarat pandorinu kutiju jer svašta bi se moglo pronač unutra … i seba čak :) ostanite vi kod pljuvanja rusa , a ja sam zadovoljan jer sam u međuvremenu sazna da se dio moga komentara kako je DK ovo “PRVI ovakav incident u dosadašnjoj karijeri ” poklapa sa izjavom hornera “He’s young and it’s the first time he’s been involved in an accident like this and I’m sure he will learn from it.” . meni dosta … konačno sam shvatija da ricciardo dere kvyata ( šta bi onda rekli za NR Vs LH …. nico ga masakrira ? ) , rus je budala i treba ga razapet , možda i izbacit iz F 1 iako tost misli drugačije , a horner objašnjava da je rusu ovo PRVI put da je umišan u ovakav incident . ma kenjamo sva trojica … ja jer ne pljujem rusa ( ali priznajem njegovu grešku ) tost jer mu je bivši , a horner sadašnji šef . over and out do nekog sljedećeg topica … ovde sam reka sve šta mislim :)


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        Blackhawk …. jesu li tebi trebali ovi minusi ? pazi koga hvališ ;) :) :) :)


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        @avalon – misliš da me briga za minuse? Minuse i onako pucaju papci koji ne zanju argumentirani raspravljat nego im je najlakše opalit minus. A za takve me briga koliko i za političku situaciju u Kambodži.
        A tebe ću uvijek podržavati :-p


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        mzf1 Prikaži

        @avalon “vidiš , ja čvrsto tvrdim da je pa na 8. ” evo ti utrka https://www.youtube.com/watch?v=hqATzVr53RU primotaj na 9:46 pa ćeš mekše tvrditi za to 8. misto.

        Sad vidim zašto tako gorljivo braniš Kvjata, nastup van je identičan, idete oba na sve ili ništa, bez iti malo rezerve i samokritičnosti, za slučaj da niste u pravu, ti s podacima a on sa procjenom. ;)

        Ako ništa, bilo mi je užitak diskutirati, što kažeš, do idućeg puta!


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        @mzf1 – ako Riccardo dere Kvyata kako onda nazvati ono sto su Alonso i Massa radili Raikkonenu?


        0
        0

        0
  3. Michael Schumacher
    bob_rock Prikaži

    Ma svaka cast mladim zvijezdama/talentima, al neiskustvo ovdje dolazi do izrazaja. Treba uvesti dobnu granicu za ulazak u F1 (po meni min. 21 god.). Nek se muce po donjim kategorijama, pa ako se dokazu, probiju, onda u top klasu…. tocka. Nije ovdje rijec samo o Kvyatu, ima i drugih mladih usijanih glava, kao sto smo vidjeli i culi


    0
    0

    0
  4. Maurizio Arrivabene
    Kuštelaar Prikaži

    Sve se to dogada kad ne dobijes samarcinu od starog!!!!!


    0
    0

    0
  5. Max Verstappen 1
    vlado Pretplatnik Prikaži

    Mozda bi trebalo kvyata poslati na kraci odmor, par utrka, da se smiri i da javnost ohladi on novog “loseg” momka u f1. Bojim se da ne pocne nizati greske.
    A da je vettel drzao jezik za zubima, kao sto je trebao. Onda danas ne bi gledali ovako na kvyata. Jer, svi povezali kinu i rusiju i vettel je postao prorok. A vidim da ide kod hornera da se zali. Sada ce on nakon neuspjesnog nametanja autoriteta u kini da pokaza rusu kakav uticaj jos uvjek ima u rb. Totalno bezveze.
    Da se razumijemo, je kvyat usrao na domacem terenu. Ali svi vozaci su imali svoje greske. Nadam se da ce se sabrati i odvesti ovu sezonu kako treba, jer vidim iz komentara ovdje da mu je ovo vjerovatno zadnja.


    0
    0

    0
  6. Max Verstappen 1
    vlado Pretplatnik Prikaži

    Evo tek sam sada pogledao post race, a utrku iz par prekida uz pracenje komentara… I najiskrenije mi je zao kvyata i kroz sta sada mora prolaziti. Greska je njegova. Ali stvarno mu se poslozilo u najgorem mogucem trenutku.
    Ante, ja znam da si ti subjektivan kada je rjec o vettelu. Ali moram da ti spomenem sto i sam znas, onaj potez sa webberom, za koji se mozemo sloziti je klasu iznad kada je rijec o gluposti. Ili multi 21, samar ekipi. Oba poteza prilicno bezobrazna. Tj. imao je mnogo vise vremena da razmisli u ta dva slucaja o posljedicama nego npr. kvyat. Plus zabijanje u battona, spa, na sto je ted ciljao u post race analizi.
    Spominjes romaina a on je imao duzi niz sa problemima i kazes kao ok naucio je. Pa onda daj sansu i kvaytu da sazri. I kakve crne lekcije, tek od ove utrke se moze racunati da rus treba nauciti lekciju. Kakva su ti to mjerila. Zatim, jel su ekipe krive kao rb npr. ili vozaci? Mislim na pritisak koji spominjes i kako su zamjenjivi. Nije mi najjasnije. Ako je pritisak od ekipe, tim vise mozemo pokazati razumjevanje za mlade vozace koje stancaju u svojim akademijama.


    0
    0

    0
  7. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Generalno se slazem da treba dobnu granicu odrediti na cca 21. god. (iako mi je npr. Verstapen trenutno jedna od odlicnih stvari u F1). Ali nisam sto posto siguran da je samo mladost u pitanju, prije bi rekao sustav ulazenja u F1… Gledali smo mi “vruce glave” i glupe poteze i starijih vozaca. Kvyat je definitivno masno zajebao, jer ajde jednom, ali dvaput… Reakcije mu takodjer nisu cool, nije medju simpaticnijima i karizmaticnijima, ali svatko ima svoj obrambeni mehanizam. decko je svjestan da ce svi po njemu drvom i kamenjem… Mora se priznati i da ima peh sto je rijec o “Ferrariju” i ljubimcu mnogih- Vettelu… (takodjer mene- da me ne shvatite krivo)


    0
    0

    0
  8. Blackhawk Prikaži

    Zašto bi Kvyt bio na izlasnim vratim iz F1? Definitivno je na izlaznim vratima iz RB-a, ali bit će sasvim dovoljno momčadi koje će ga htjeti. Njemu samo treba ležernija atmosfera i rezultati će doći. Sjećate li se Frentzena? U Williamsu je bio pod stalnim pritiskom i na kraju je morao poći, a kada je došao u Jordan već u prvoj sezoni je bio u igri za naslov prvaka.
    Ali smo zato jednu stvar ne naučili, nego nam se potvrdila, na VN Rusije – da je Vettel plačipi..a. Da, Kvyat je pogriješio i kriv je – i što sad? Treba li zato cviliti i ići od boksa do boksa i kukati? Sjeća li se on možda kako se zabio u Webbera u Japanu? Sjeća li se još stvari koje je radio?
    I ne treba uvoditi donju granicu godina vozača jer ovo što se danas događa je sve posljedica ogromnih troškova F1. Danas u F1 imamo dvije vrste vozača – talente i plaćenike. Zbog visokih troškova F1 manje momčadi, pa čak i one iz sredine grida, su prisiljene uzimati plaćenike da bi preživjeli i danas ih ima više nego ikada u povijesti F1. A to znači da je slobodnih mjesta za prave, talentirane vozače sve manje pa su ovi izloženi sve većim pritiscima.
    F1 više nije sport, ona je postala biznis, i to je srž problema koji za sobom poteže toliko negativnih stvari…


    0
    0

    0
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      još jednom,: dobna granica već postoji, i iznosi 18 godina. lex max. ;)


      0
      0

      0
    • Michael Schumacher
      Slavenowsky Donator Prikaži

      Druze Vettel je bio placipi*ka s razlogom. Naravno da ide po boxovima da raspravi sa nekim ljudima jer ovo je postalo nepodnosljivo, pogotovo za njega koji je toliko nabrijan da ostvari bolji rezultat.

      F1 nije “demolition cars”, te ovi mladji talenti bi trebali naucit sta je strpljenje i da biti brz ne znaci i biti pametan, jer mozak je ipak jace sredstvo od noge i stiskanjem gasa ;)

      Shvatio bi njegovu bahatost da ima zavidnu karijeru, ali njemu su 22 godine i vozi nepromisljeno, Vettel ga nije bez razloga kritikovao u Kini. A ova Rusija je bila slag na tortu, ocit dokaz da vozi nepromisljeno. Nije stvar stati na gas i prvu krivinu proletit, pa sta bude, vec treba taktizirat, pogotovo sa bolidom koji je u predhodna 2 dana pokazivao inferiornost na stazi. Jednostavno ako se moze ranije sprijeciti ovakve kamikaze to je dobro, ako ne nek ide iz F1.


      0
      0

      0
      • Blackhawk Prikaži

        Što je to Kvyat napravio loše osim onoga jučer?Svi bi racere i utrkivanje, a onda ima smeta kad netko vozi “nabrijano”. Je li Kvyat jučer kirv? Jest? Pa? Koliko njih je napravilo gluposti pa nikome ništa?


        0
        0

        0
      • Lady Prikaži

        Black, koliko se njih zabilo u istog vozača 2 puta u istoj utrci u samo cca 100 metara razlike?
        I kojeg je to vozača Vettel malo prao prije Rusije, o ovaj se pravio ‘mutav’?
        Možda je ipak Kvyat trebao poslušat Vettela nakon Kine…???


        0
        0

        0
      • Michael Schumacher
        Slavenowsky Donator Prikaži

        Ne kontam sta sa trebamo reci, da je ovo bila trkaca greska kao svaka druga i idemo dalje? Pa ovakve greske koataju titule! Alonso je zbog Romaina bukvalno izgubio sampionat, Vettel od Brune umalo izgubio sampionat. Svi ti vozaci nisu bili postedjeni. Romain ke dobio kaznu zasluzenu, Brune vise nema, sta sad sa Kvyatom? Aha hajmo mu opet peogledat kroz prste, pa mozda 4 x napokon uspije “ubit” Vettela!

        Ovakve gluposti zasluzuju velike kazne, sa disciplinom se rijesavaju stvari, a ne nema veze bio je trkaci incident, to je za mene apsurd.

        Raceri moj druze nisu muhe bez glave, svi oni imaju m*da da voze 400 km/h, no s m*dima se ne razmislja ;)


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        @Lady i Slaven – je, narpavio je glupost i naučit će lekciju. Kažnjen je, što bi još trebalo – objesti ga za jaja? Ne pokušavajući ga braniti, pogledajte onboard snimku s vettelova bolida i vidjet ćete kako je vettel odjednom usporio (radi pereza ispred). Kvyat pereza ne vidi jer ima bolid ispred sebe i lijevo od sebe, ne očekuje da će vettel kočit i – bum. Kažem, ne pokušavam ga braniti jer je nakon prvog kontakta trebao biti oprezniji.
        Kina je bila sasvim legitiman potez i nije iz njega imao što naučiti. A Vettel mu se postavio bahato jer si je umislio da je iznad svih vozača.
        Ovdje je problem što je udario Vettela u Ferrariju. Da je udario Magnussena ili Hulkenberga nikoga ne bi bilo briga. Kako to da nitko ne kritizira Gutierreza koji je jednim kamikaza potezom izbacio dva vozača?
        I nemojte uspoređivati Grosjeana i Kvyata jerje Grosjean imao cijeli niz incidenata prije nego je u Spa napravio stvar zbog koje je jedan vozač umalo ostao bez glave. Budite malo realni za promjenu, to što je netko izbacio vašeg opulena ne znači da je kriminalac.


        0
        0

        0
      • Michael Schumacher
        Slavenowsky Donator Prikaži

        Vettel ako je usporio, vjerovatno je imao razloge, ne samo zbog Pereza vec i od ostecenog bolida. A dobro je rekao Arrivabene sta je trebao poletit? No i takav je iskontrolisao bolid, a sta je to uradio Kvyat? Apsolutno nema nikakvo opravdanje Kvyata za bilo sto, jasno se je vidjelo da je Vettel usporio i da je Kvyaz bez kocenja udario Vettela!

        Od VN Kine se polemisalo taj kamakaza stil u fazonu prodje – prodje, ovaj put nije tako bilo. Vettel nije moj pulen, Vettel je vozac tima za kojeg navijam, no moj tim gubi znacajne bodove zbog ovakvih kamikaza. Dakle posto je moj tim upitanju zbog toga sam ljut, a nikad nisam volio da bilo ko ispadne iz utrke na glup nacin nit sam ikad prizeljkivao neciji udes i sl. Da se je Magnumu ovo desilo kako kazes mozda bi prokomentarisao, ali ne bi davao nekog znacaja, predhodno sam sve objasnio zasto.

        A Gutierezovo “izbacivanje” drugih, odnosno jednog nije ni blizu ovom sto se desilo. Guti, jasno se vidjelo da je kocio (naravno greska njegova, prebrzo dosao do krivine), jednostavno inercija ga ponijela, lijevo i desno nije mogao zbog dr bolida i desio se sudar. Jedan bolid se izvrtio i druge je izbacio.

        Jedan udarac Kvyata se mogao okarakterisat kao trkaci incident, no drugi, daj ba nema nikakvih opravdanja, imao je desnu siroku stranu mogao je Vettela zaobic ali on je se doslovno zabio u njega.

        Romain je imao niz gresaka, no jedan ga je iakljucio iz utrke, al sta sad nosi u sebi Kvyat vidjet cemo, ovo u Russiji nema tog advokata kojeg ga moze oprati.


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        @Slaven – nije ni Gutierezu ovo prvi put. Rekao sam već, ne pravdam Kvyata za ovaj incident. Ali ga ne treba niti toliko razapinjati. Hamilton je opalio Raikkonena u Kandai na crvenom svjetlo u boksu. Je li i njega trebalo izbaciti iz F1, kazniti s par utrka i zvati ga kamikazom?
        Schumacher je u krugu za zagrijavanje priljepio Albersa, da uopće nije pogledao dok je prelazio na suprotnu stranu staze. Možda je i on bio idiot?
        Ne znam zašto se vraćate na Kinu kao “dokaz” da je Kvyat agresivac. Potpuno legitiman trkaći potez u kojem mu je Vettel otvorio vrata jer je skretao lijevo.
        J.. ga, izbacio je vašeg vozača i imate se pravo ljutiti, ali pogledajte malo situaciju i realno. zar ćemo vrijeđati ljude zato što nam se ne sviđaju?


        0
        0

        0
      • Michael Schumacher
        Slavenowsky Donator Prikaži

        Gle Black, ja ne vrijedjam vozaca, ali nekad imam averziju prema nekim koji se ponasaju bahato! Kvyat je u intervyu nakon pola sata od udesa izjavio da nije nista lose uradio, pa ako neko smatra da je uradio neka ga napadaju, nije ga briga???

        Onda kad je iz dupeta doslo u glavu ili iz tabora Red Bulla, tad je promjenio pricu. Ja ne branim nikog, ovakvu glupost da je napravio Vettel ja ga ne bi branio.

        Niko ne razaponje Kvyata, vec samo kazem da onakvi bahati vozaci niau dobro dosli u F1, znam da se za nesto treba imat mu*a, takvo sto je u Kini pokazao, ali takve stvari nose velik rizik. Kod Red Bulla je taj dan bio junak, dok u Rusiji tragicar.

        Poenta je dok se ne dese lose stvari, ne reaguje se. Pored sto je Vettel-u unistio utrku, unistio je i timskom kolegi, te naravno i sebi.

        I jos nesto, ne trebamo proslost uzimat kao referencu, neke stvari ne trebamo poredit, jer to ne ide u prilog onom ostecenom. Sad ako je neko nesto uradio,, odmah trazimo poredjenja.

        Ljut sam od kako je krenula sezona vazda se na startu dese nekakve gluposti. Ispadaju vozaci koji mogu malo zakuhat situaciju, te naravno ucinit utrku zanimljivijom.


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        Slaven – nisam mislio da ti vrijedjas,ali pogledaj samo komentare ovdje i na fb-u.
        Sto se tice Kvyatovih izjava,nije li se Vettel nakon Multi 21 pravio lud pa u iducim danima jos 10 puta mijenjao pricu? :-p


        0
        0

        0
  9. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Kvyat je napravio 3.14zdariju i glupost. Definitivno. To bi ja tvrdio i da je pukao bilo koga drugog. E sad, ne treba ga zbog toga satanizirati. Da li će naredne godine biti u RB (ili F1), to ne zavisi od ovog što je uradio jučer. Što se tiče gornjih slika, mislim da ih nije korektno pominjati u slučaju Kvyata, jer se ne radi o prvom krugu. A ova srednja je posebna, jer su ta dvojica u datom momentu imali oko 500 trka na svom kontu i 76 godina zajedno.
    Meni je bitnija činjenica da sam ja nakon VN Rusije “naučio” da je Benz opet (i dalje, kako hoćete) Bog i batina, koliko god sam se ponadao, nakon prve tri trke da to ipak nije tako.


    0
    0

    0
  10. Wolf
    hattrick Donator Prikaži

    To je cijena Helmutove ‘brze’ škole u RB-u. Za neke vozače u toj školi, ovisno o situaciji koju imaju u timu, postoji ogroman pritisak i alarmantni trenutak dokazivanja. Kvyat je zbog dolaska novog pitomca Maxa na ledu.. i to rezultira ovim što smo vidjeli prošlu utrku, a i onu u Kini. Start je najkritičniji jer se na njemu postiže najveći pomak na gridu prema gore, pogotovo ako imate onako dobar start kao što ga je imao Kvyat, te je pribranost u glavi vozača od krucijalne važnosti.

    Koliko god bili oštri prema Kvyatu, rijetki bi ovu sezonu mogli na njegovom mjestu biti hladne glave. Osobno mi ga je žao, bez obzira što se dogodilo Sebu. Mislim da bi se te rotacije u RB-ovoj školi trebale usporiti, jer se radi o talentima koji nisu u kategoriji Maldonada.. ali pritisak radi od njih kamikaze koje nemaju vremena ispravljati svoje greške i učiti iz svojih pogrešaka, drugim riječima promašene slučajeve. ..koje daje RB-ova igra na sve ili ništa.


    0
    0

    0
  11. Pirelli Hard
    Monty Prikaži

    Čitam doljnje komentare i nije mi prejasno kako ova Kvjatova pro bono fiškalija nije navela pravi razlog i krivca za rusku pizdariju,pa da nebi zvali Horatia,napisat ću kako je to zapravo bilo.Neznalica Vettel je iz samo njemu poznatih razloga,iznenada krenuo u rikverc i to dva puta tako da genijalac Kvjat,koji za razliku od svih ima hladne kočnice poslovično dobro reagira i samo ga sreča i hladna glava spašava od moguće katastrofe.Nadam se da će se Vettel opametiti i shvatiti da je trka gotova kad prođeš kroz cilj a ne u prvom zavoju.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.