Toto Wolff: Formula 1 bi trebala slaviti ove bolide

Izdvojeno

Marko Rakić

Prije 8 godina 2 min 28 komentara

Lewis Hamilton i Nico Rosberg, Mercedes

Lewis Hamilton i Nico Rosberg, Mercedes

Šef momčadi Mercedes AMG Petronas, Toto Wolff, tvrdi da bi Formula 1 trebala slaviti današnje hibridne bolide koji su se pokazali iznimno brzi, a u Bahreinu je pao i rekord staze za 0.034 sekunde, a vlasnik najbržeg vremena je sada Lewis Hamilton (do sada bio Mark Webber, 2005. Williams BMW). Prvi je to puta da je postavljen neki rekord staze otkako je počela turbo era 2014. godine. Tako je već sada izvjesno da bi na još nekim stazama mogli pasti rekordi, a sljedeća sigurna bi mogla biti VN Austrije, na kojoj je rekord bio ugrožen još i prošle godine.

“Napravili smo taj krug s mnogo težim bolidom, gumama koje su standardne, a ne kao na starim autima kada smo imali rat između Michelina i Bridgestonea. To je veliko postignuće i nešto o čemu bi trebali pričati u medijima, radije nego da ponižavamo sport i pričamo o neučinkovitosti. Trebamo reći ‘Ovo je hibridni motor, možda najjači koji je ikada bio u Formuli 1 i njime smo oborili rekord koji je postavljen u eri velikih 10-cilindričnih motora’. Ovi auti su strašno brzi, najbrži na planeti.”

 


Odgovor

28 komentara

  1. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    A da sada stave u ove bolide iz 2016 motore iz one ere vjerujem da bi bili jos brzi jer onda nije bilo nikakvog drs-a a ni aerodinamika nije bila kao danas , a posto je sada 2016 ja mislim da je i ocekivano da ce se obarati rekordi od onih 10 godina ranije


    0
    0

    0
    • Bernie Ecclestone
      Dani Donator Prikaži

      A da stave ove motore u bolide iz 2004. sa tc-om, ultra mekim gumama, aerodinamikom boljom ( to je potvrđeno od više stručnjaka, niža i šira krila… ) i nadolijevanjem goriva…….?


      0
      0

      0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        2004 su ti bile tvrđe gume nego danas. Plus imale su 4 utora, dakle nisu bile “slickovi”. I nije bilo DRSa.
        I jesi li siguran da je baš toliko bila bolja aerodinamika? 12 godina je prošlo.
        Uostalom, prije 12 godina motori su imali malo manje od 1000ks, kao i danas.
        Pa onda uz sve ovo što smo ti i ja naveli (dakle svi – i + i za jedne i za druge bolide) ispada da tada aerodinamika i nije bila “toliko bolja” nego današnja, koliko se to na prvi pogled čini.


        0
        0

        0
      • Fernando Alonso
        Alonso king Prikaži

        neznam kako je to vama zvucalo ali sam i htio reci da je danas aerodinamika napredovala puno otada i da kada bi stavili motore iz 2004 u danasnji bolid s danasnjim komponentama bi rekordi bili obarni ohoho.Znaci danasnji bolid sa drs-om, dansje gume i ondasnji motor


        0
        0

        0
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        Ajmo ovako. Od kuda znaš da su gume bile tvrđe onda. jer su dulje trajale? Pa ove gume namjerno, pazi namjerno imaju pad performansi. Nisu zato brže ili mekše. To tek trebamo sa sigurnošću utvrditi.


        0
        0

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Znam. :-D
        Samo treba malo uključiti logiku.
        Nema teorije da guma sa 4 utora iz 2004. godine (tad još nije bilo različitih komponenti, koliko me pamćenje služi), predviđena da traje 1/2 ili 3/4 trke (ako treba), bude brža od SS slicka iz 2016. koji se koristi u Q3, koliko god taj SS slick iz 2016. namjerno, pazi namjerno imao pad performansi nakon 5-6 ili 10 krugova, u zavisnosti od staze.
        Nema teorije.
        Pirelli možda jeste napravio (po naređenju) gume sa naglim padom performansi, ali nije napravio “spore” gume.
        Čak sam ubijeđen i da je ovogodišnja hard komponenta “brža” od gume iz 2004. A od harda do supersofta je …. koliko….barem 3 sekunde.


        0
        0

        0
  2. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Apsolutno se slažem.


    0
    0

    0
  3. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Ja imam dojam i mislim da bi mogli biti i puno brzi, ali zbog raznih stvari i kompleksnosti sporta nisu… Kolko znam, ciljano se npr. ide na smanjenje gripa iz sigurnosnih razloga… Gume bi primjerice mogle biti znatno bolje i izdrzljivije… Aerodinamika bi takodjer mogla biti bolja da dozvole/vrate stara veca i šira krila itd…
    Mogu oni slaviti tehnicka dostignuca i veliku sigurnost, ali ne mogu pobjeci od cinjenice da su bolidi skoro kao igracke koje ocito mogu voziti i klinci sa 17 god (Verstapen) i da je uloga vozacevih umijeca nikad manja… Sami vozaci to kazu, da bolidi od njih ne traze ni priiblizno muda kao nekad…


    0
    0

    0
  4. Wolf
    hattrick Donator Prikaži

    Prividno.. ovo su možda najmekše komponente gume na kojima se voze kvale na određenoj stazi, koje skidaju i do sekundu po krugu nasprem prošlih dozvoljenih gradacija guma.
    Bolidi su sporiji nego što su bili u povjestni, sporiji od v8 u bilo kojem dobu šasije iz te ere.
    Wolf malo mlati klipom.. pošto je Berni po tko zna koji put optužio proizvođače za zadržavanje ovih agregata koji su glavni razlog ovog cirkusa.


    0
    0

    0
    • Sebastian Vettel
      mzf1 Prikaži

      Još su oni oko 6 sekundi sporiji od bolida iz 2004. a ovi rekordi su isti ko Alonsov za najveći broj bodova u karijeri.


      0
      0

      0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Ma Wolff mi je ovdje malo i licemjeran.
        Da li bi ovako pričao da njegovi bolidi (motori) ne razvaljuju zadnje dvije godine (a evo i treću su počeli u tom fazonu).
        Pa gume, koje su tada (2005) bile dooooosta tvrđe (bez obzira na 2 proizvođača), plus što su imale 4 utora.
        Pa gorivo, jer su bolidi hot lap iz kvala postavljali sa 30-40kg goriva, što znači da nije razlika u težini 100kg već manje.
        Na kraju krajeva, vrijeme ide, jbga. Sad je 2016.
        Žalosno je to što Wolff poredi bolide iz 2016. sa onima 2004.-2005.
        Slijedeće godine će se poskidati svi rekordi (koji ne budu skinuti ove godine), to nije sporno.
        Ali džaba sve to, kad smo 2014. imali (@mzf1 je to poentirao na drugom članku) korak “unazad”.
        A i motori nisu najjači. Najjači su bili kvalifikacijski motori tamo negdje iz 1986/87, koji su imali (neslužbeno) i po 1400 ks.
        OK, ovi danas imaju “štucovan” protok i traju po 2000-3000 km, ali ja bi više volio (a vjerujem i dosta drugih ljubitelja F1) da su “odvrnuti” do kraja i da traju max. 400 km. :-D
        Ah, da. I ovi novi (još uvijek) nemaju zvuk kako treba.


        0
        0

        0
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        Ahaha kako krivo, kako krivo.
        2004.
        :1 1 Germany Michael Schumacher Ferrari 1:30.139
        2016.
        1 44 United Kingdom Lewis Hamilton Mercedes 1:29.493
        Dakle bolidi mogu voziti brže. Stvar je da li timovi žele da bolidi tako brzo voze u utrci.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Otišli smo u sličnu raspravu i na komentarima u onaoj drugoj vijesti. Pa da nastavimo ovdje. Jedini problem ovih motora je što su skupi. Ali su nešto najbolje što se do sada nalazilo u F1 bolidima.
        Pogledajmo malo koji su glavni problemi danas u F1, što smanjuje zanimljivost i tjera publiku. Najveći problem je dominacija. I to jako izražena. Problem su i gume, i često mjenjanje istih. Te mekše, te tvrđe. Problem su i bolidi puni goriva. To je glavni problem što su danas bolidi puno sporiji od tih najbržih. Ali motori nikako nisu problem. Najnapredniji, brzi, pouzdaniji, a i jedni od najsnažnijih.
        Da nema dominacije ova sezona, ili ova era, svejedno, bi bila jedna od najzanimljivijih. Vjeruj mi, tada niko nebi spominjao zvuk, ni koliko ima ventila ili KS…
        Kad je 2010 svima bilo krivo što Alonso nije mogao da pređe Petrova, bilo je loše jer se ne može prestizati. Onda uvedu još gore sranje i naprave umjetna prestizanja sa DRS-om… Problema ima, ali motor nije jedan od njih. Normalno treba malo vremena kad se uvedu novi motori, da se razviju. Ne mislim da postanu jači, jer su već dovoljno jaki, nego da se izjednače snage kod svih proizvođača motora. Ali jbg, za nezanimljivost nije kriv prelazak na ove motore, nego nesposobnost nekih proizvođača da naprave odmah dobar motor.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        mzf1 Prikaži

        Motori su najbolji što mogu biti, i s te strane gledano motori nisu loši, loša su pravila koja forsiraju motore s totalno nepotrebnim hibridnim sustavima. Bez hibridnog sustava imali bi 100tinjak kg lakše bolide, a s neograničenim protokom, ili bez 100kg po utrci ili bez ograničenja od 4 5 motora po sezoni, imali bi jače bolide nego sad, s ovih nebuloznih 160 KS skupih ko još jedan stari F1 motor.

        To je smjer koji želimo, a ovaj smjer koji nam je nametnut uz priču da će F1 propasti ako se ne uvede hibridi je nazadovanje, koliko god čudotvorci u F1 ekipama to krpali svojom genijalnošću, i tehnološkog inovativnošću.

        Upravo suprotno se pokazalo, ne samo da F1 nebi propala da nisu ispunili nečije hireve, štoviše, upravo to što su pristali na te ucijene je jedan od glavnih razloga što je F1 u ovakvim problemima.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Suština problema je u dobrom utrkivanju. A ono je nemoguće bez konkurencije. U F1 je dosta problema, ali problem nije u motorima. To je samo skrećanje pažnje sa pravih problema, na koje vas je većina nažalost pala…
        Ponavljam, da ima konkurencije u borbi za titulu, niko nebi A rekao za hibride, V6 ili snagu motora. Najgori su mi klasični papagaji koji ponavljaju kako hoće više snage. Pa djeco, niste u svom životu vidjeli snažnije motore od ovih. O kakvoj snagi pričate?

        Da je F1 konkurentna, i da je dosta timova izjednačeno u borbi za titulu, opet bi glavni problem bio u prestizanju. A kao što smo do sada vidjeli taj problem nije moguće riješiti na zadovoljavajuući način. Ili su prestizanja teška, ili su prelagana i umjetna (DRS). Neki kažu problem u aerodinamici, i u nedostatku mehaničkog gripa. Pa što je onda i tih slavnih godina bio isti problem? Ali mislim da bi se svi složili da je ipak bilo bolje gledati one duge borbe za poziciju, nego da se to sve riješi za sekundu na pravcu. Ima tu još dosta problema koji se vrlo lagano mogu ispraviti, a motore ne treba dirati. Vratiti dosipanje goriva, ukinuti DRS, a snage motora će se već izravnati do sljedeće godine. I imaćemo odlično utrkivanje. Ne znam odakle im sada odjednom pade na pamet kako će biti teže prestizati. Kada je to prestizanje bilo lagano? Osim sa DRS-om… Samo pokušaji nekih da spriječe promjene.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        mzf1 Prikaži

        Skrećeš raspravu na argumente onih koji su nezadovoljni ali nisu unili truda u raspravu da malo rafiniraju argumente, pa samo po sebi zvuči glupo kad neko kaže da hoće jače motore ko što su bili 2004, a već sad imamo podjednako jake motore. No to što su argumenti nerafinirani neznači da i ti ljudi nisu s pravom nezadovoljni nekim aspektima tih motora.

        Čemu stavljati teški skupi i nepotrebni hibridni sustav, ako se sa samo malo manjim ograničenjima može postići taj željeni jači motor, uz očuvanje DNA F1. Neka je i V6 i neka je turbo, ali čemu ta hibridna prevara. Downsizing je po meni negativna promjena, ali se može raspravljati o tom da li je potrebna ili ne, a uviđenje hibrida je skretanje u neki skroz novi smjer koji je sve samo ne pozitivan, i koji dosta minja DNA F1, a čije posljedice gledamo i gleda ćemo još neko vrime.

        Glede kvalitete utrkivanja, nije loše spomeniti da je kvaliteta uništena dolasnom novih motora, i to kako smo naivno mislili, jer je Mercedes napravija puno bolji posao. Sad znamo da ni to nije baš crno i bilo. Al isto tako imali smo i jako dobrih bitki i zadnje dvi godine u kojima san jako uživa i ne slažem se da je to razlog da se zanemari ova greška oko uvođenja hibrida.

        Mislin da su hibridi glavni krivac i pokretač krize u F1, a stvar postaje gora kad se uzme u obzir da su izmanipulirali uvođenje upravo argumentima kako će se F1 naći u krizi ako se hibridi ne uvedu.

        I nije loše spomeniti jednu stvar. Kad je Vettel prvi put sija u bolid ima je dojam da je to za “velike dečke” a ne za njega. Od nove ere svi rookieji su bili u razini iskusnih vozača, da ne spominjem 2. misto Magnusena u debiju. Hamilton je izjavija da je prelako voziti današnje bolide, i da nakon utrke može odvesti još jednu, dok su prije vozači bili maksimalno iscrpljeni. To je također jedna od stvari na koju bi ja obratija pažnju kad bi se minjala pravila, jer je lakše diviti se nekom ko zadnji atom snage daje da uspije nego nekom ko otkruza tih 50ak krugova da dode do pobjede.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Koja je to DNK F1? Daj okani se gluposti. F1 se uvijek mijenjala sa vremenom. Ako pogledaš kroz historiju, nema baš ništa što je specifično za F1 da bi ga nazvao nekakvom DNK F1. Sve dođe i prođe…
        Ako baš misliš da je taj obični motor nekakva DNK, niđe veze, pa takvi motori rade na istom principu odkad ikad. Zašto bi neko išao u budućnost sa takvim nečim? A pogledaj malo u historiju. Uvijek je bilo različitih era u F1, sa različitim pravilima. Zašto bi danas bilo drugačije? Zašto ostajati na zastarjeloj tehnologiji? Mogli su onda ostaviti i točkove od bicikla…


        0
        0

        0
      • Fernando Alonso
        r.u.m. Prikaži

        Evo citiram jedan dobar komentar “Odbaciti hibridne motore je veoma lako ali ne pratiti budučnost je greška koja se ne oprašta…”


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        mzf1 Prikaži

        A što kažeš na 100% električni pogon, da li ti je to u duhu F1.

        Ako ćemo karikirati tako mogu i nuklearni pogon uvesti, bija bi podjednako vezan za moto sport, podjedanko skup, podjednako ekološki i podjednako kompliciran. Doduše vjerojatno bi bija nešto lakši od trenutnog sustava.

        S vremenom i napretkom tehnologije možda i staze budu radili od supravodiča pa bolidi budu lebdili iznad i pretpostavljam da će ti i to biti super cool i u duh F1 tradicije koja uvik uvodi nešto novo, ali ja se ko ni tad ko ni sad neću složiti s tobom.

        To što ne postoji definicija što spada u DNA F1 ne znači da ne postoje neka prešutna pretpostavljena načela koja se nebi tribala minjati i da taj “napredak” triba biti apsolutno neograničen.

        @rum S tim su nas plašili prije uvođenja, pa vidiš što smo dobili i kako nam se isplatilo. F1 u krizi, gledanost pada, nezadovljstvo sa svih strana, utrkivanje nikakvo. Imam i ja jedan komentar na temu, ako nije pokvareno ne popravljaj.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Nemam ništa protiv ni 100% električnih, ako u budućnosti to bude najbrža opcija. F1 tradicija? Takvo nešto ne postoji. Uvijek je postojala kroz različite ere, sa različitim pravilima… Jedino možemo reći da je u tradiciji F1 da bude najbrži vid utrkivanja. Pa tako što da ne i 100% električna? Ali ne kao današnja Formula E sa pišljivih 200kW snage. Već su prošle godine na Pikes Peak-u bila dva elektirčna auta sa preko 1MW snage. To ti je skoro 1500KS. I znaš kakav zvuk prave? Kao avion. Ako se riješi problem sa baterijama, što nebi F1 bila električna u budućnosti?
        Kakva bolan tradicija. Možemo tradicijom F1 nazvati samo da je to auto koje vozi na četiri točka, iako je i od toga bilo odstupanja…


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        mzf1 Prikaži

        Onda ti preporučan Red Bull air race, što da ti kažem. Potraga za konjima pod svaku cijenu i nije nešto što mi se čini loše samo po sebi, ma da treba imati na umu da te bolide bez ograničenje nebi ima ko voziti, ali potraga za konjima u hibridnom sustavu je najblaže rečeno glupa. Samo ja ti mogu nabrojati 5 bolijh načina da se dođe do konja bez tih nepotrebnih gluposti. Pomiri se s tim, popušili smo priču da je hibrid potriban inače će sve otići u kurac, i sad kad je to progurano, sve je krenilo u kurac.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Mislim da si ti ipak popušio priču o nekakvoj F1 tradiciji, koja zaista ne postoji. O kakvim konjima pričaš? Kao da je to meni bitno. Pa pogledaj dosadašnju raspravu. Konje spominjem baš zbog vas kukavaca kako ovo ništa ne valja. Uopšte pojma nemate koji su pravi problemi F1…


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        mzf1 Prikaži

        Ne pušim ja priču o tradicija, kad ja tradiciju nisan ni spomenija osim referirajući se na tvoj komentar. Ajmo ovako bez izraza oko kojih ćemo raspravljatišto znače. F1 prošle ere je bila brutalna, 50ih 60ih 2000ih još brutalnija, i koliko god poznava ili nepoznava F1 niko mi nije mora objašnjavati da je bila brutalna, čim vidim snimke, bolide, čujem zvuk osićan da je to to. Oduševljen san. Danas, pratin FP1 uru prije nego počne, utrku i kvalifikacije ne propuštan ni pod razno, ali to je zasluga minulog rada F1. Današnja F1 nije toliko brutalna, danas nekom ko tek počinje pratiti F1 tribaš objašnajvati da je to što gleda brutalno. Nazovi ti to tradicija DNA ili kako god, ali smjer di se pogon zamjenjuje strujom sve više doprinosi tom ozračju.

        Da si ikad bija na utrci zna bi koliko je npr. zvuk važan za sveukupni doživljaj. Ja nikad nisan spominja taj zvuk ko neki faktor dok nisan bija na utrci i čuje i nove i stare bolide. Nemjerljivo.


        0
        0

        0
    • Fernando Alonso
      r.u.m. Prikaži

      Što je prividno … Da Vettel pobjeđuje vjerovatno bi našao suprotne argumente.Evo ja ću ti dat jedan kontra argument 2004 je bolid težio gotovo 100 kg manje nego današnji itd…


      0
      0

      0
      • Sebastian Vettel
        mzf1 Prikaži

        To je taj zeleni aspekt, i najskupljih 160 KS na svitu, teških 100 kila, što baterije što MGU-H i MGU-K i ostalih sustava. Kome je to tribalo, kome je to donilo napredak i korist, nikad neću znati. Ali s odmakom od ove dvi godine po meni totalno nepotrebno eksperimentiranje, za koje ni dan danas nike ne preuzima odgovornost i ne priznaje ko grešku.


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        imaju li timovi izdatke za gorivo ili im ga porizvođači daruju ? V8 je kreta u trku sa 160 kg goriva tj 230 l . za 22 bolida ( tada 22 ) za TRKU je trebalo 5000 l goriva , a za proizvest tu količinu goriva je trebalo utrošit 11 000 l sirove nafte . uzmimo ovo prvenstvo koje će imat 21 trku . za cilu sezonu trebalo bi 231 000 l sirove nafte za proizvest gorivo . kako ovi bolidi troše oko 150 l tj 100 kg njima po trci treba 3000 l goriva tj treba preradit 138 600 l sirove nafte po sezoni , a to je npr ušteda od 92 400 l sirove nafte . naravno , kad se uzmu u obzir i slobodni treninzi te Q ušteda je još i viša . toliko o zelenom aspektu koji je mjerljiv u komparaciji starih i novih motora . . možda je on i najskuplji na svitu , možda nije donija napredak ( ako nenapredovanjem ne smatramo drastično manju potrošnju uz istu ili višu snagu , a manju potrošnju i brzinu ) no kome i koliki napredak je donija npr I phone 6 ? sprava koja je zamjenila “normalne” mobitele , koja košta od 4300 do 6000+ kna , a koja stane u malko dublji džep težine 130 grama ? težina PU bolida je min 145 kg , a to je 1115 I phona čija je ukupna cijena 860 000 $ . nije ni cijena hrpe I phona ( adekvatna težini PU ) baš niska , a šta smo dobili više nego prije ? mogučnost da se u kafiću spojimo na net i komentiramo na portalu :) ili npr LCD i OLED TV – i … LCD od 160 cm košta otprilike 20ak tisućica , a ista dimenzija OLED – a tek “kreće” od 27 – 28 000 kna . šta se i koliko više dobilo time ? a ipak su ih ljudi osmislili isto ka i ove hibride koji mogu pokazat “opipljive” uštede dok npr mobiteli ( prepametni ) ili TV – i to teško mogu dokazat , opravdat postojanje jer je kod njih stvar subjektivnog dojma vlasnika . je li to bilo potrebno , je li i to greška i treba li itko priznat da nam npr I phone 6 i OLED zapravo nije treba jer su “stari” bili sasvim dovoljni ? nadam se da sam sve dobro izračuna ;) :)


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        mzf1 Prikaži

        avalone, a koliko goriva potroše kamioni koji dopremaju opremu. Ako je nekom do tih 92 400 litara sirove nafte, neka ti kamioni idu na struju, pa ako to nije dovoljno, za prekomorske utrke neka brodove s opremom šalju 15 dana ranije pa da brod ide sporije a time će uštediti puno više goriva. Uglavnom svugdi neka štede prije nego na bolidima. Ako će svit propasti za tih 92 400 litara neka onda i bolidi troše manje ali tek onda.


        0
        0

        0
    • Bernie Ecclestone
      Dani Donator Prikaži

      Jesu li sporiji?
      Bahrein
      2008
      1 4 Poland Robert Kubica BMW Sauber 1:32.8931:31.745 1:33.096 1
      2016
      1 44 United Kingdom Lewis Hamilton Mercedes 1:31.391 1:30.039 1:29.493 1

      Australija
      2008.
      1 22 United Kingdom Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 1:26.572 1:25.187 1:26.714 1
      2016
      1 44 United Kingdom Lewis Hamilton Mercedes 1:25.351 1:24.605 1:23.837 1

      Jedva čekam Monzu da vidimo brzine i vremena krugova.


      0
      0

      0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.