Vettel ostao na četiri motora za preostalih 19 utrka

Izdvojeno

Marko Rakić

Prije 8 godina 1 min 12 komentara

Sebastian Vettel, Ferrari

Sebastian Vettel, Ferrari

Nakon što mu je na uvodnom krugu za VN Bahreina “kihnuo” motor, Sebastian Vettel će na raspolaganju imati još četiri motora za preostalih 19 utrka. Iako je bilo mnogo razgovora o tome što se dogodi sa Sebastianovim motorom, izgleda kako kvar nije bezazlen te je pogonska jedinica otpisana, što je veliki udarac na Vettelovu priliku za juriš na titulu.

Na tu situaciju se oglasio Gerhard Berger, umirovljeni austrijski vozač i pobjednik 10 Velikih nagrada.

“Sebastian neće izgubiti strpljenje zbog toga. Nije mislio da će imati tako dobru prošlu godinu, stoga pretpostavljam da je mislio kako će mu trebati tri godine do borbe za naslov svjetskog prvaka.”

Nijemac već sada zaostaje za vodećim Rosbergom 35 bodova, dok je u isto vrijeme prošle godine držao drugo mjesto u poretku, sa samo tri boda zaostatka za vodećim.


Odgovor

12 komentara

  1. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Ma samo neka su ispucali svu nesreću do sada……..


    0
    0

    0
    • Sebastian Vettel
      mzf1 Prikaži

      A nema se tu što puno komentirati, do sad je valjda već svakom jasno da je 2014. napravljen korak unazad. Samo timovi F1 su toliko brutalni da im daš da se natječu u kotrljanju kamenja oni bi od tog napravili nešto vridno pažnje, pa tako i ovaj sustav da se zadrži idućih 10ak godina vjerojatno bi bija dobar ako ne i bolji od staroga. Ali ostaje činjenica da je sve to bilo neprotribno i jedan veliki cirkus, i jedno skupo kotrljanje kamenja koje tek sad nakon dvi godine bačene u vitar počinje ličiti u nešto.


      0
      0

      0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Evo u trećoj godini već postaje mnogo bolje nego prije. Sa boljom aerodinamikom sljedeće godine će vjerovatno biti najbolji ikad.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        mzf1 Prikaži

        Najbolji ikad teško, al u principu tako nešto san i ja reka, međutim to ne minja činjenicu da je nova era bila korak nazad i da smo praktički izgubili dvi tri godine kvalitnog utrkivanja zbog tih pravila. Naravno, možemo i o dobitcima, tj. mogli bi da ih ima. Ali to što je energetska učinkovitost narasla s 22% na 45% meni ne tira trnce po tilu. U F1 po meni fali ono što bi se reklo niskih strasti, daj što veći motor sa što više konja da se tresu prozori na objektima oko staze kad prođe, i nema tu velike mudrosti. Iza tih bolida stare generacija se krila nevjerojatna tehnologija za koju nismo većina nas ni znali, ali ta tehnologija sama za sebe je bila važna inžinjerima proizvođačima i ponekim znalcima, a mi običan puk smo imali naše niske strasti. Sad imamo puste tehnologije koje su u prvom planu i koje jesu impresivne, ali ne tiraju prosječnog gledatelja na maštanje, i ne obuzima ga nekontroliran smijeh i uzbuđenje kad bolid kraj njega prođe.

        Evo uzmite samo jedan primjer, zamislite da nekom ko ne prati F1 i nikad nije čuja za nju morate u jednoj rečenici baciti bubu u uho da je počne pratiti. Što bi mu spomenili, brzine od 350 km/h zvuk što para uši i tilo, ubrzanja i bočne g sile kojih se ni avion nebi posramija ili bi se raspričali o MGU-H i K završavanju utrke sa 40 kg manje goriva i i 45% učinkovitosti sagorjevanja.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        I dok je bio V10 nisam znao nikoga lično ko ozbiljnije prati F1. Kao ni danas. Samo nekoliko likova koji, standardno, znaju samo za Ferrari i McLaren… A kad ih pitaš jesi li gledao utrku, dobiješ odgovor: “Nisam, ko je pobijedio?” i sl…
        U mojoj porodici svi “prate” F1. Ali ono samo start, i odmah im dosadi. Tako je bilo prije, tako je i sada. Zvuk ili broj ventila tu ništa ne mijenja. Niti će promijeniti. Formulu 1 će uvijek pratiti samo zaluđenici kao mi.
        Vidiš, prije dok nismo imali interneta, barem nisam imao s kim diskutirati o F1. Oni što sam ih ranije spomenuo, koji samo znaju za dva najpoznatija tima, sa njima i nema neke diskusije. Džaba ti njima pričaš ko ima najjači motor, najbolju aerodinamiku, ko je najbrži na pravcima ili u krivini. Oni znaju ko je najbolji, a ti dobro znaš da uopšte ne prate… Iako je i po ovim F1 forumima većina takvih, možeš naći i nekoliko likova koji ozbiljnije prate F1. Kakvih do sada nisam sreo uživo, ni prije, a ni sada.

        Ako se sljedeće godine ubrzaju bolidi za još nekoliko sekundi onda će definitivno biti najbolji ikad. Čak i nakrcani gorivom do čepa. A to da je bio korak unazad, pa sigurno se veći korak unazad desio 2009. godine. Iako motor nije ni mijenjan. A koliko su se tek bolidi proružnili…


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        mzf1 Prikaži

        Ni mi fanatici nismo postali tako zaluđeni F1 priko noći. I mi smo bili u fazi makar kratko kad smo vidili kako “samo idu u krug” pa onda kako smo lagano ulazili sve više u to i otkrivali neke detalje, ti krugovi su nam postajali sve impresivniji, a to “samo” se polako gubilo dok nije došlo da 3 – 4 ponajbolja vožača u našim raspravama ponekad oslovljavamo “izvanzemaljci”.

        Danas je sve manje tih potencijalnih fanatika upravo zbog tog jer je se u drugi plan stavlja ono što je prije vrištalo privlačući pozornost. Svak ko zna voziti auto čuja je za nešto što se zove cilindar, kubikaža i konjske snage. Kad ti je razumijevanje tehnike minimalno bolid uspoređuješ sa autom. Pa je recimo 2004. prosječan auto ima 4 cilindra a F1 bolid 10, najjbolji supersport auti recimo Enzo je ima 660ks a bolid F1 950ks. Znači koliko god se ne razumija u F1 imaš neki kontekst u koji ga možeš staviti, nešto s čim ga možeš usporediti da bi dobija ideju koliko je F1 bolid brutalan. Danas ta razlika nije toliko impresivna i to je jedan od elemenata zašto generacije koje dolaze neće pogledati ni taj start, pa čak ni pitati ko je pobjedija.

        Objektivno gledano svaki idući F1 bolid je najbolji ikad, jer nikad do tad nisu imali više informacija, znanja i iskustva, ali za neku raspravu na ovu tvoju tvrdnju da će bolidi iduće godine ako se ubrzaju biti najbolji ikad, moramo prvo definirati što to tebi znači najbolji bolid ikad.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Kako misliš šta znači najbolji ikad? Pa zna se, najbrži, koji ostvarujeu najbolja vremena po krugu. To definitvino ne mora značiti najbučniji, ili sa najviše cilindara, ili sa najviše snage. Svi vape za V10 i V12, 1000KS, a ni do sada najbrži bolidi nisu imali tih 1000KS. Totalno nebitna stavka hoće li imati V12 ili V6, ili hoće li imati 1000KS ili neće. Bitno je da budu bolji, i brži naravno.
        Svi koji ozbiljnije pratimo znamo da bi ovi bolidi bez ograničenja goriva već bili preko 1000KS, i da bi obarali rekorde. A isto tako znamo da nisu ograničeni da nebi mogli izdržati sezonu sa 4 ili 5 motora. Ali zato sa tim ograničenjem guraju razvoj naprijed tamo gdje su i željeli – u pouzdanosti. Ako sljedeće godine barem malo povećaju protok goriva kako su najavljivali već će to biti puno bolje. A da ne govorim kad bi ovi bolidi vozili sa količinom goriva dovoljnom za jedan stint, kao što su vozili bolidi koje pamtimo kao najbrže do sada.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        mzf1 Prikaži

        O čemu onda pričamo, pa bolidi iz 2004. su oko 6 sekundi brži od današnjih. Čak ni nakon pravila koje najavljuju to neće biti ugroženo jer se priča o ubrzavanju bolida za neke 3 4 sekunde. Ovi rekordi kruga što odvezu na parama su mi nešto ko Alonsov rekord po broju bodova u karijeri kad je 2012 presiga Schumachera.


        0
        0

        0
  2. Rose Donator Prikaži

    Ups, ali može to Seb :-)


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.