Šefovi F1 razmatraju potpuno nov sistem kvalifikacija; povratak prošlogodišnjeg više nije opcija!

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 8 godina 2 min 27 komentara

FIA, Formula 1

Maloprije je u Bahreinu završen još jedan sastanak na kojem je kvalifikacijski sustav bio glavna tema. Na stolu su bile tri ponude, od kojih je jedna potpuno nova koju dosad Formula 1 nije vidjela. No, ono što je možda najvažnije – povratak na sistem iz 2015. je u potpunosti otpisan.

“U Melbourneu i tu u Bahreinu smo išli s novim sistemom i mislim da bi povratak na onaj iz 2015. samo bio zbunjujuć,” rekla je Claire Williams nakon sastanka.

Nisu htjeli otkriti kakav je to novi prijedlog:

“Ne želim sada otvoreno reći o čemu se točno radi, a ne znam ni hoće li FIA niti CRH [commercial rights holder; vlasnik prava] to učiniti.”

“Mislim da je na njima da iziđu i kažu svima o čemu se radi, ali najprije mi moramo razumjeti da se ne stvori nova zavrzlama.”

Predsjednik FIA-e Jean Todt je potvrdio da imaju novi prijedlog, ali nije htio otkrivati detalje.

“Morate biti malo strpljivi i radujte se utrci danas. Kroz nekoliko dana ćete imati sve informacije. Nadam se da će navijači biti sretni. Mislim da sam rekao dovoljno.”

Pa, moglo bi se reći da nije rekao dovoljno. Svaki put kad mislimo da se od ovog sporta ne može napraviti veći cirkus, Jean Todt (uz pomoć svih šefova ekipa, Pirellija, vlasnika prava i promotora) nekako uspiju podići lakrdiju na neki sasvim novi nivo.


Odgovor

27 komentara

  1. Bernie Ecclestone
    Ferrari1345 Prikaži

    “povratak na sistem iz 2015. je u potpunosti otpisan”
    Očito ne žele riješit problem kvalifikacija.. To je moj zaključak

    Ne se vratit na nešto što je funkcioniralo… Sad će ponovno naći nešto drugo i uništiti i to…

    Ne razumijem, prvo dupli bodovi koji nisu funkcionirali pa sistem eliminacija koje nisu funkciorale.. Uvođenje dodatne utrke koja je razljutila fanove…
    Jel mogu oni a prvenstveno B. Ecclestone shvatit sebi u glavi da ne rade dobar posao… Jel to teško skužit i priznat sebi da možda ne rade dobar posao??

    *dioti… Još gluplji od njih smo mi, navijači :facepalm:


    0
    0

    0
  2. Dietrich Mateschitz
    Ante Vetma glavni urednik Prikaži

    Nisam mogao napisati u članku jer je neslužbeno, ali čini se da bi taj “novi” sistem funkcionirao isto kroz tri runde, bez eliminacija svako 90 sekundi, ali na kraju bi se za sve vozače gledao zbroj 2 najbrža kruga. Znači, nešto slično kao 2015., ali bi u svakoj rundi izgubili one vozače čiji su zbrojevi 2 najbrža kruga najveći.
    Konkretno, u ovoj posljednjoj rundi u Bahreinu pole position bi odnio Nico Rosberg, a ne Hamilton koji je onaj prvi krug vozio par desetinki sporije zbog pogreške. :facepalm:


    0
    0

    0
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      znači, ovako bi svako moro odvest po dva kruga u jednom sessionu.
      a ono, ništa specijalno, niti inovativno…


      0
      0

      0
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Svakako bolje nego obrnuti grid, dodavanje desetinki na vremena i slične kerefeke; ali čemu uopće kompliciranje? Kako će uopće izgledati grafike na ekranu za te zbrojene krugove? Što sa kišom i promjenom uvjeta na stazi? Što ako netko ne stigne u drugi krug? Što ako bolid krepa prije drugog kruga? Da ne spominjemo kombinacije s gumama.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel 5
        Vettel-Ferrari Donator Prikaži

        Očito žele da na osvajanje pole-a utječe što više slučajnost, a ne umijeće vozača i momčadi koja je omogućila vozaču da vozi najbrži bolid.


        0
        0

        0
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Koji je to tamo idiot u F1 koji je pomislio da će prosjek dva kruga izmiješati grid? To je upravo suprotno. Dosad smo bar imali šansu da netko izvuče neki krug iz rukava kao Wehrlein jučer i progura se tamo gdje mu realno nije mjesto.

        Ovako s prosjekom točno će ga fino vratiti tamo gdje bi inače bio i zanemariti možda neki bljesak koji je bio moguć da se gleda samo 1 krug.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Kao prvo, nebi se trebalo desiti da neko ne stigne da odveze drugi krug, jer je to upravo poenta promjene kvalifikacija – nedovoljno vožnje. Većina (boljih) napravi jedan krug, i onda čekaju 20 minuta u garaži… Ne samo bolji. I ovi slabiji odvezu prvi krug, i onda čekaju kraj kvalifikacija za novi pokušaj. Kada vide kako stoje i jesu li ugroženi. Tako je barem bilo po starom sistemu. Razlika u odnosu na ovaj novi sistem je što je prije gužva bila na kraju kvalifikacijskog dijela, a sada je na početku.

        Kao drugo, Wehrlein nije tamo gdje mu nije realno mijesto. Ako si pratio treninge nije ti to bilo teško za zaključiti. I nebi ništa promijenio ni ovaj sistem sa prosječnim vremenom dva najbrža kruga. Samo bi morao ponoviti još jedan ovakav krug (ili bolji), kao i svi ostali. A ako nebude ove nokaut faze svi će imati dovoljno vremena da naprave dovoljan broj krugova.


        0
        0

        0
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        “Ne bi se trebalo desiti” ne znači da se neće desiti. Što ako netko iz top ekipe odveze vrijeme za pole position i onda mu se probuši guma ili bolid otkaže? Čovjek s najboljim vremenom startao bi osmi ili deseti, genijalno.

        Da, bacio sam oko tu i tamo na treninge i svejedno mislim da je Wehrlein odvozio fantastičan krug u kvalifikacijama, dok su neki drugi podbacili. Da su morali odvoziti po još jedan krug, vjerujem da bi pao koju poziciju niže jer bi se Perez ili Palmer ili obojica izvukli iznad njega.

        Zapravo nije stvar u tome sviđa li se nekom ovaj prijedlog ili ne, nego jednostavno nema logike. Ako želiš raznovrsniji grid, odnosno situaciju da se netko nađe van pozicije (a FIA očigledno to želi jer takav rasplet garantira akciju u utrci) – onda ne ideš na veći broj krugova, odnosno na prosjek. Otjeraj u krajnost pa ćeš vidjet da je apsurdno. Zamisli da se uzima prosjek 5 najboljih krugova, teoretski. Bi li to dalo veće ili manje šanse Mercedesu za pole position?

        Da ne spominjem kako će to loše biti u očima prosječnog gledatelja. Zamisli kraj Q3. Najbanalniji primjer: Hamilton ima 1:29.494 u prvom krugu, Rosberg ima 1:29.570, i sad gledamo uživo njihov drugi krug; live timing pokazuje da je Hamilton brži u prvom sektoru od samog sebe u prvom brzom krugu, Rosberg je u drugom brzom krugu brži od Hamiltonovog prvog pokušaja, ali je isto tako sporiji ako se uzme njegovo zbrojeno vrijeme na Hamiltonovo potencijalno zbrojeno vrijeme. Ma divota…


        0
        0

        0
    • Sebastian Vettel
      senja Prikaži

      Ovo bi bio dobar sistem. Svi bi morali odvesti više krugova. Ako jedan krug zajebeš, moraš voziti ponovo da bi imao dva što bolja za uzimanje srednje vrijednosti. Da, mislim da bi se trebala uzimati srednja vrijednost dva najbrža kruga. Isti đavo, samo što bi zbrajanje dva kruga bilo zbunjujuće.

      Ili možda da saberu najbrže sektore koje odvoziš…


      0
      0

      0
  3. Sebastian Vettel 5
    Vettel-Ferrari Donator Prikaži

    Svaka čast, kad pomisliš da ne može gore oni te opet demantiraju :S

    Ovo njihovo ne priznavanje poraza kad je svima jasno da su donesene potpuno sulude ideje će nažalost samo još više narušiti popularnost F1.


    0
    0

    0
  4. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    U svakom slucaju nista pametno


    0
    0

    0
  5. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    zašto ste mjenjali kvale? zašto? zašto niste nešto drugo učinili za ovaj sport, za promjenu nešto bolje a ne nešto katastrofalno?


    0
    0

    0
  6. Pierre Gasly
    Perica9 Prikaži

    Nek bude bilo koji , ali neka budu zanimljive . NIKAKO OVAJ NOVI FORMAT !!!


    0
    0

    0
  7. Mercedes
    Jester Donator Prikaži

    OMFG, pa oni kao da se natječu koje godine će izgubiti više navijača. I mora se priznati, dobro im ide…


    0
    0

    0
  8. Rover
    zjurina Prikaži

    Hahaha.. ovo meni izgleda ko nedjelja na gerijatrijij kad stračeki igraju tombolu pa se posvade pa svi moraju dobit duplu dozu…


    0
    0

    0
  9. Maurizio Arrivabene
    Kuštelaar Prikaži

    “…povratak na onaj iz 2015. samo bio zbunjujuć.” rekla je Claire Williams nakon sastanka.

    Kakva glupača! Kolko moras zapravo bit glup da ti zbunjujuce bude nesto sto si radio 8 godina?


    0
    0

    0
  10. Director Prikaži

    Nek se sastanu vozaci i oni odluce o kvalifikacijama.
    Jer ovo nema vise smisla. Dosta, dosta je ovo neozbiljno za sport kao sto je F1.


    0
    0

    0
  11. Mclaren
    raca Prikaži

    Čini mi se da će opet biti pucanj u nogu


    0
    0

    0
  12. Sebastian Vettel
    senja Prikaži

    Ma samo vozači trebaju odvoziti FP3 najbolje što mogu, i onda bojkotirati kvalifikacije. Nema druge. Ovi se neće nikada dogovoriti.


    0
    0

    0
  13. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Nek se vrate nastari sistem – 60min. i radite sta hocete i koliko hocete, ne stedite gume i probijajte limite… To bi trebala biti poanta… Ako si brzi od nekoga u “jednom krugu”, zasluzujes startati ispred njega i tocka. To je uostalom samo start… Utrka je nesto drugo- brzina x kolicina, taktika, pretjecanje itd…


    0
    0

    0
  14. Fernando Alonso
    croatic f1 urednik Prikaži

    Izgleda će u četvrtak na glasanju jedine opcije biti eliminacijski sistem i sistem sa zbrajanjem 2 najbrža kruga. Nažalost, opet će biti potrebna jednoglasna odluka da dođe do promjene što znači da samo jedan debil može upropastiti sve (što je i najizglednije). Ja sam svakako za sistem zbrajanja, iako nije idealno rješenje, bio bi daleko bolji od eliminacijskog. Sigurno bismo imali puno više akcije na stazi, svi bi trebali barem dvaput izaći na stazu ukoliko žele što bolje konačno vrijeme. Nema eliminacije, pa ne bi gledali vozače kako izlaze iz bolida bez mogućnosti za popravak, već bi opet svi imali šansu do samog kraja runde. Činjenica da tako čovjek koji odvozi najbrže vrijeme ipak može ostati bez pole positiona (što bi se i dogodilo Hamiltonu jučer) malo bode u oči, ali svakako bih rađe gledao takav sistem nego ovaj trenutni. Prošli put kad je F1 imala sistem sa zbrajanjem krugova 2005. nije prošao najbolje kod fanova, trajao je 6 utrka, ali mislim da bi sistem koji se sada predlaže mogao proći puno bolje. Kažem, rješenje nije idealno, ali nije ni blesavo kao neki drugi prijedlozi.

    Evo kako bi izgledao današnji startni grid da su jučerašnje kvalifikacije vožene po sistemu zbrajanja:
    https://pbs.twimg.com/media/CfHrm2aW4AAv_Wg.jpg


    0
    0

    0
  15. Pirelli Hard
    Monty Prikaži

    A zašto to zapravo rade?Odgovor je vrlo jednostavan,zato jer mogu!Počela je treča sezona hibridne formule i Mercedesova dominacija je prihvačena ko normalna pojava,unatoč bezbrojnim indikacijama da se radi o prijevari.Jednako tako je prošlo objašnjenje kako su današnje PU ko bogom dane za budučnost autoindustrije-prvi serijski hibrid napravljen po uzoru na f1 ćemo vidjeti na sveto nigdarjevo-,makinacije s gumama,sve se to radi nama pred očima i opet,zašto to rade?Zato jer mogu i nikom ništa!


    0
    0

    0
  16. njanjo Prikaži

    Pozdrav, ja sam novi ovdje ali bih samo htio reći jednu stvar za rješenje ove krize sa kvalifikacijama ;)
    Ja bi uveo samo to da vozači moraju biti non stop na staz tokom kvalifikacija, pa ili nek stave tvrđe gume, ili nek se kockaju s mekšima jedan krug pa onda nek štede gume, uglavnom jedino na taj način ovaj format kvalifikacija bi bio zanimljiv sa konstanstnim vožnjama i onda bi on dobio onu draž koju ima teoretski na papiru, da se nižu brzi krugovi kako bi se izbjegla periodična eliminacija ;) toliko od mene za prvi put


    0
    0

    0
  17. Ayrton Senna
    cenki95 Prikaži

    Q1: At the end of the flying lap, the driver must exit the car and preform an interpretative dance on the main straight. The 8 worst dancers are eliminated.
    Q2: Drivers will be paired and do drag races on the main straight. Every drag race loser will be eliminated
    Q3: Every driver will do a lap chasing a goat on foot. The pole sitter will be the driver with the lowest combined time between his fastest lap and the time he took to catch the goat. Not catching the goat will result in 10 place grid penalty.
    This is how you bring emotion to F1 people!
    jedan lik napisao na facebook-u. :rofl: :rofl: :rofl:


    0
    0

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.