VN Malezije

29. rujna-1. listopada 2017.

Korisnički panel

- RegistracijaZaboravio sam lozinku |

Najnovije s foruma

F1 na prodaju

formula_1-809297_800x450

Bernie Ecclestone tvrdi kako je prodajna cijena Formule 1 postignuta i dogovorena, a sada je samo na sadašnjim vlasnicima, “CVC  investicijskom fondu”, da odluči hoće li je i kada prodati novom vlasniku. Glasine i spekulacije da će CVC, koji drži 35% vlasništva u ovom sportu, napokon prodati svoj udio u F1 se protežu po medijima već mjesecima. Iako su glasine govorile o zainteresiranim kupcima iz Amerike i Kine, ništa se službeno nije potvrdilo. U intervjuu za “The Mail”, Ecclestone je sugerirao kako su pregovori otišli korak dalje.

“Mislim da će CVC donijeti odluku prije ili kasnije. Postoje ljudi koji žele kupiti njihov udjel. Zapravo, s dvoje su već postigli cijenu. Ovo je samo pitanje odluke želi li CVC prodati udio ili ne.”

Možda je pravo pitanje zapravo: želi li CVC prodati po cijeni koju kupci nude? Izgleda da CVC želi i ne odustaje od 6 milijardi funti – kolika je procijenjena vrijednost njihovog preostalog udjela. Simbolično je to da su se vijesti o prodaji udjela pojavile na 10. godišnjicu (28. ožujka) kontroverznog CVC-ovog preuzimanja kontrolnog udjela u F1. CVC je u 2006. godini platio samo 1.2 milijarde funti za većinski udio u ovome sportu i do sada prodao više od pola svojeg originalnog udjela trima kupcima: Američkom investicijskom gigantu “Waddell & Reed”, “Norges” Banci i “BlackRocku”.  CVC je svoju omiljenu igračku (F1) u svojem portfelju držao mnogo duže nego što im je to običaj. Ovaj posao se može proglasiti jednim od najuspješnijih ulaganja u posljednje vrijeme. Do sada je CVC zaradio oko 3.5 milijardi funti od prodaje  svojeg udjela, a još uvijek posjeduje 34.6% udjela čija se vrijednost procjenjuje na 6 milijardi funti.

Sam CVC i golema upravljačka struktura Formule 1 našli su se pod žestokim kritikama ovih dana zbog nemogućnosti promjene eliminacijskog kvalifikacijskog formata za VN Bahreina. Kada su upitali Berniea da li bi stvari bile drugačije pod novim vlasnikom, Ecclestone je odgovorio: “Ne znam kako bi to izgledalo sve dok netko ne dođe i preuzme većinski udio. Kako ću znati odgovor na to pitanje ako sve ostane kako je i do sada bilo?”

Zanimljivo i pomalo zabrinjavajuće je upravo to što potencijalna prodaja dolazi u vrijeme kada vrijednost udjela zasigurno pada. Dvije ekipe su podnijele tužbu Europskoj komisiji koja će istraživati vlasničku i upravljačku garnituru sporta i preispitati raspodjelu novca. Nedavno su se i pobunili vozači organizirani u GPDA asocijaciju koji su također nezadovoljni procesom donošenja oduka i samim upravljanjem. Formula 1, u globalu, nastavlja gubiti sponzore i fanove, ponajviše zbog predvidljivih utrka i zbog beskrajnih izmjena pravila. Udaljavanje od “free-to-air” TV pokrivenosti će narušiti buduću bazu navijača i gledatelja ovog sporta. Iako CVC ne želi odustati od svoje željene cijene (6 mlrd.$) – teško je reći je li to realna cijena u ovom trenutku i hoće li bilo koji kupac to stvarno platiti.

Cijela ova priča pomalo podsjeća na neke skandale koje su uzdrmali nogometni svijet i njihove krovne organizacije. Ecclestone je uz to potvrdio i da neće biti daljnje ekspanzije kalendara i da će broj utrka ostati isti (21). Posljednjih dana se u medijima pisalo i o ulasku Las Vegasa u kalendar, ali Bernie nije imao detaljnih komentara.

“Imamo 21 utrku. Mogli bi ići na još više, ali mislim da nećemo. Dovoljno je za sada. Vegas ima ugovor i Vegas bi bio super.”

Klikom na reklamu otvara se u novom prozoru!

Komentiraj

3 komentara

  1. Halo Bing. Prodajem F1. ;Cijena? Prava sitnica
    0
  2. Kupujem! Pošto?? Ako je neka smiješna cifra da niti ne radim sitniš. Berni javi se, kod punice da popričamo uz bevandu i pršut.
    0
VN Malezije - raspored vikenda
1. trening 29. rujna u 05:00
2. trening 29. rujna u 09:00
3. trening 30. rujna u 08:00
Kvalifikacije 30. rujna u 11:00
Utrka 1. listopada u 9:00
Klikom na reklamu otvara se u novom prozoru!

Anketa

Tko snosi najviše krivice za sudar na startu?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Produlji život portala
Vaše korisničko ime na F1pulsu:

Zasad smo donacijama osigurali život portala do -
VN Meksika!