Ocjene vozača za VN Australije 2016.

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 8 godina 7 min 31 komentara

Svi vozači

Došlo je vrijeme i za prvo ovogodišnje ocjenjivanje vozača za nastupe na VN Australije. Prva utrka sezone donijela je pregršt događaja, kako pozitivnih, tako i negativnih. Novi format kvalifikacija je već sada povijest, dok je povijest pravog rivalstva Ferrarija i Mercedesa započela u nedjelju ujutro, kada se vidjelo da je velika prednost njemačke kompanije sada povijest. U nastavku teksta pogledajte tko je zaslužio kakvu ocjenu.

Nico Rosberg – 8.5/10
Nijemac je nastavio tamo gdje je stao prošle sezone, ne potpuno, ali četvrta uzastopna pobjeda je u džepu. Nico je zaribao u kvalifikacijama, gdje je zaostatak za timskim kolegom Hamiltonom bio nemale četiri desetinke. Od 2012. godine, konstantno gubi od momčadskog kolege u kvalifikacijama za VN Australije. Nico je start odradio prilično dobro, pokušavao je prestići Raikkonena, no nije išlo, kao i mnogim vozačima koji su ispred sebe imali bolid slične brzine, ili dobre trakcije na izlazu iz zavoja. Na kraju je utrku mirno priveo kraju, uz odličan tempo u utrci.

Lewis Hamilton – 8/10
Nakon kvalifikacija u “Hamilton stilu”, svi su pomislili kako će odjuriti prema novoj pobijedi na australskom tlu. Na kraju nije bilo niti blizu toga, a gotovo sve je palo u vodu nakon lošeg starta te padanja na šesto mjesto. Massu je pretekao kroz par krugova, no onda je naišao na Verstappena, za kojeg nije uspio naći formulu za pretjecanje. Ostatak utrke protekao je vrlo dobro za Britanca. Srednje tvrde gume su odlično funkcionirale na njegovom Mercedesu, te je na njima odvozio 40 krugova. Na kraju utrke je uspio zadržati Sebastiana Vettela koji mu je ušao u DRS zonu, te osvojiti svoje šesto postolje u Australiji.

Sebastian Vettel – 9/10 
Iza bivšeg svjetskog prvaka je zaista odlična i vrlo sadržajna utrka. U kvalifikacijama je ponovno bio najbolji od ostatka, dok je u utrci pokazao za što je Ferrari sposoban. Prvo se katapultirao s trećeg na prvo mjesto, počeo graditi laganu prednost te je sve vodilo k tome da bi Nijemac mogao slaviti na prvoj sezonskoj utrci. No, onda se ukazala crvena zastava, kriva procjena Ferrarija te je sve otišlo u vjetar. Raikkonenov auto se pokvario, dok je Vettel pokušao smanjiti štetu tako što je ganjao Hamiltona u zadnjim krugovima utrke. Pri kraju je i napravio pogrešku, te lagano pokosio travu u predzadnjem zavoju, što je označilo kraj hvatanja drugog mjesta.

Daniel Ricciardo – 8.5/10
Australac je poslije crvene zastave bio poptuno usamljen na stazi. Dovoljno brži da se odvoji od Toro Rossa, ali nedovoljno da se približi Mercedesu ili Ferrariju. Daniel nažalost nikako nije mogao imati referentnu točku u timskom kolegi, jer je nad Kvyatom bio crni oblak otkako je počeo trkaći vikend za VN Australije.

Felipe Massa – 8/10
Stari dobri Felipe odvozio je vrlo dobru utrku, iako se vidi da je Williams dodatno pao u formi, te da se trenutno nalaze iza Red Bulla, a vjerojatno i Toro Rossa. Brazilcu nije preostalo mnogo toga što bi mogao napraviti. Odvozio je sličnu utrku kao i Daniel Ricciardo, prilično usamljenu.

Romain Grosjean – 9/10
Francuski heroj u američkoj momčadi. To je bio Romain Grosjean nakon osvajanja šestog mjesta i velikih osam bodova za novopečenu F1 momčad, Haas F1. S obzirom da je startao tek 19., šesto mjesto se čini kao nevjerojatno postignuće. Ipak, treba reći da je Grosjeanu crvena zastava gotovo savršeno išla niz dlaku, jer je dobio pitstop gratis, te onda na srednje tvrdim gumama odvozio ostatak utrke.

Nico Hulkenberg – 7.5/10
Na utrci smo gledali prilično netipičnog Hulkenberga, koji nije mnogo pretjecao, niti se pretjerano branio. Crvena zastava nije išla na ruku Force Indiji i njihovoj strategiji, no sedmo mjesto se na kraju ne doima kao loš rezultat. Nijemac je odvozio dobar zadnji dio utrke, kada je izdržao napade Williamsa Valtterija Bottasa.

Valtteri Bottas – 6.5/10
Kroz prošle dvije sezone, Valtteri Bottas je ukupno gledano bio bolji vozač Williamsa, iako tek marginalno, jer je Massa također bio vrlo dobar. Finac je za ovogodišnju VN Australije prilično podbacio, pa se jedino može nahvaliti zbog toga što je završio na osomom mjestu nakon što je u prvom zavoju bio na dalekom 16. mjestu.

Carlos Sainz – 7.5/10
Mladi Španjolac imao je prilično turbulentnu utrku na svom drugom nastupu u Australiji. U prvom krugu je teškom mukom uspio spasiti sedmo mjesto, s kojega je i startao. Na drugu izmjenu guma je otišao prije timskog kolege, te je na stazi time profitirao te mu preoteo poziciju. Dugo se Sainz hrvao s Palmerom, te na kraju nije mogao prestići Bottasa, koji je bio kraj vlakića, čiji je vođa bio Grosjean.

Max Verstappen – 7/10
Ako je netko poslije VN Australije bio zaista ljut, onda je to Max Verstappen. I jednim dijelom opravdano, jer je do tih “kobnih” ulazaka u boks napravio sve bolje od timskog kolege. Kvalificirao se na peto mjesto, na startu je napredovao na četvrto, vozio je mirno i staloženo, a onda je ekipa za drugi krug izmjene guma u boks prvo pozvala Sainza, a poslije njega Verstappena, koji je na kraju izgubio poziciju na stazi. Max je bio jako ljut, što se moglo čuti i na tim radiju. Vozio je vrlo agresivno iza svog momčadskog kolege, no napravio je više štete nego koristi, a na kraju je izgubio kontrolu te je prednjim krajem lagano udario u Sainza.

Jolyon Palmer – 8.5/10
Debitantski nastup je za Jolyona prošao zaista dobro, ali je na kraju ostao kratak za plasman u bodovima. Iako su svi smatrali kako će Magnussen biti vođa momčadi te brži vozač, u Australiji se dogodilo ipak suprotno. Iako Kevina nije mazila sreća, Jolyon je odradio dobar debitantski nastup. Branio je svoju poziciju kao da iza sebe ima već dosta F1 utrka, što će mu definitivno biti od velike pomoći jer Renault trenutno ne izgleda kao momčad koja je spremna boriti se za bodove.

Kevin Magnussen – 7.5/10
Mladi Danac je jedva dočekao povratak u Formulu 1, no u Australiji ga je dočekao hladan tuš. Prvo je izgubio u kvalifikacijama od neiskusnijeg timskog kolege, a onda mu je u prvom krugu Sergio Perez probušio gumu, zbog čega je pao na dno poretka. Nakon crvene zastave, Magnussenu su dopustili da se vrati u krug s vodećima, te je odradio vrlo dobar posao, došavši na 12. mjesto, tek dvije sekunde iza Palmera.

Sergio Perez – 5.5/10
Sergio je tijekom cijelog vikenda bio u sjeni momčadskog kolege Nice Hulkenberga. Bio je sporiji u kvalifikacijama, ali i u utrci, gdje nije uspijevao pronaći način kako se probiti prema naprijed.

Jenson Button – 6.5/10
Još jedna loša VN Australije je iza najiskusnijeg aktualnog vozača u Formuli 1. Od početka utrke se vidjelo da je Alonso nešto brži, a kriva strategija je Buttona još jače zakovala za dno poretka, te je McLaren opet završio samo ispred Manora i Saubera.

Pascal Wehrlein – 6.5/10
Manorov debitant se na početku sezone spominjao kao očiti favorit, no Australija je pokazala mnogo drugačiju sliku. Timski kolega Haryatno je odvozio bolje kvalifikacije, dok je u utrci Pascal odradio odličan posao na startu, kada se probio do čak 14. mjesta, a startao je 21. Na kraju je završio zadnji, iako ne mnogo iza predzadnjeg Saubera.


Odgovor

31 komentara

  1. Juan Manuel Fangio
    Estoril Prikaži

    Bolji način ocjenjivanja i nešto realnije ocjene nego što je to bilo prošle sezone. Palac gore.
    Za mene je vozač utrke definitivno Sebastian Vettel, a poslije njega Daniel Ricciardo.


    0
    0

    0
  2. Max Verstappen 1
    vlado Pretplatnik Prikaži

    Fali maldonado sa ocjenom. Citav vikend bez incidenta.
    Za mene grosjean.


    0
    0

    0
  3. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Grosjean.
    Massa malo manju ocjenu (za 0,5).
    Kao i Palmer.
    Ali, tu je to negdje sve


    0
    0

    0
    • Blackhawk Prikaži

      Zašto Palmeru manja ocjena? palmer je napravio čudo s obzirom na bolid koji je imao, i na činjenicu da mu je ovo prva utrka a pobijedio je razvikanijeg timskog kolegu. Držao je iza sebe Bottasa, kasnije i dva STR-a… Palmer je jedan od vozača utrke, samo ljudi nažalost slabo primjećuju što se događa pri dnu poretka.


      0
      0

      0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Primjetio sam ja to sve.
        Sve stoji što si napisao.
        Ali ja mu ne bi dao ocjenu kao i Ricciardu.
        A čitavo vrijeme je bio u defanzivnom modu, što je relativno lakše na ovakvoj stazi.
        Da je ovo Sepang, pretekli bi ga svi redom, pa bi na kraju dobio, ne znam, npr. 6.


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        @Frantic – naravno da je bio u defanzivnom modu kad mu bolid ne omogućuje ofenazivu :-D Ali ga se zato usporedi s Magnussenom kojega mnogi dižu u nebesa (po meni nezasluženo) – u svojoj prvoj utrci ga je pobjedio i u kvalifikacijama i u utrci. Pratio sam Palmera u GP2 i ova njegova vožnja nije iznenađenje. Da ima bolji bolid vidio bi koliko ofenzivan može biti. Njegova pretjecanja u GP2 su bila prava poslastica!


        0
        0

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Nebitno Black,
        Nije mi za 8,5.
        Moje mišljenje, jbga.
        A da je bio bolji čitav vikend od Magnussena, bio je.
        Možda ni Magnussen nije zaslužio 7,5 (nisam to ni primjetio). ;-)


        0
        0

        0
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        S obzirom da su Magnussenu probušili gumu na startu, odvozio je čist dobro. Ne znam zašto ste to zaboravili.


        0
        0

        0
    • Bmw
      Marko Rakić Donator Prikaži

      Mislio sam Palmeru dati čak ocjenu više, jer je čovjek odvozio sjajnu utrku s obzirom da je debitant.


      0
      0

      0
  4. Clay Regazzoni
    HeatBlast44 Prikaži

    Grosjean cenera zasluzio.


    0
    0

    0
  5. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    Objektivno, i odnosi među vozačima realni, sve si okolnosti uzeo u obzir, ko i inače. Možda 7 za Wehrleina jer ne znamo koliko je brz ili spor Manor ove godine ali činjenica je da je dobro namučija neke brže bolide iza sebe. I Hamiltonu možda 7.5 jer od dobrih poteza nemogu se sititi niti jednog osim što je završija utrku, a s druge strane je ima loš start slabo se probija naprid, ima je u 51. krugu jednu grešku di je izgubia 2 sekunde u ključnom trenutku kad je Vettel već bija stiga na 2,5 sekunde. S ostalim ocjenama se slažem skroz.


    0
    0

    0
    • Bmw
      Marko Rakić Donator Prikaži

      I ja sam se nećkao oko svega toga što upravo govoriš kolega. Samo jedan primjer kako u ocjenjivanju uvijek zakinemo one u slabijim momčadima, iako ti vozači nisu krivi niti malo.
      Ricciardu sam dao 8.5, a brzinu bolida nismo mogli vidjeti jer je Kvyata pogodila nesreća za trojicu, dok sam Pascalu dao samo 6.5, a situacija je skroz slična, samo što vozi kantu od bolida.


      0
      0

      0
  6. dakako Prikaži

    Utrka je za nas fanove bila zaniljiva,a rekao bi i sadrzajna,al da smo se opcenito nagledali vozackog umijeca,stvarno nisam dobio dojam. Tako da bi od mene vecina dobila malo slabiju ocjenu.
    Naravno ukusi su razliciti,tako da i ovaj moj osvrt nije sveto pismo,nego samo osobni dojam.


    0
    0

    0
  7. Lewis Hamilton 44
    rizla Prikaži

    Ma vettel je zasluzio 10!


    0
    0

    0
  8. Mclaren
    raca Prikaži

    Neka se niko ne nađe uvrijeđen, ali, bez obzira na drugo mjesto, Hamilton nije zaslužio više od sedmice. U biti, ništa nije napravio osim rijetko viđenog lošeg starta i tu je mzf1 u pravu. Kako bi završio da nije vozio Mercedes?


    0
    0

    0
    • Blackhawk Prikaži

      Hamiltonove vozačke sposobnosti su ogromne, ali potpuno se slažem – Hamilton je imao sreće što je završio na postolju. Nakon lošeg starta nije mogao proći ispred Verstappena. Nakon toga su mu išle na ruku taktike STR-a i odustajanje Raikkonena a da ne govorim problem koji je Vettel imao u boksu i zbog čega je na kraju završio iza Hamiltona. Ovo definitivno nije bila jedna od onih Hamiltonovih vožnji.


      0
      0

      0
    • Ayrton Senna
      Beethoven87 Donator Prikaži

      Ne bih se bas slozio sa samo “sedmicom” za nekog tko zavrsi drugi, bez obzira na sve… A sta je vise napravio npr Vettel koji je imao ocito jako dobar bolid, ako ne i jednako brz kao Hamilton? Velicate njegov start, potez od par sekundi naspram cijele utrke, a Hamiltonu nista… Ne znam koliki je udio vozaca kod starta sa tom silnom tehnologijom, a cinjenica je da su oba Ferrarija poderala Mercedese, zbog cega se to ne moze gledati kao minus Hamiltonu…
      Nije nista napravio? Ja pamtim dva njegova lijepa pretjecenja (Massa i Ricchiardo), Vettelov ni jedan, iako se zbilja sad vise ne sjecam dobro… Nakon starta je pao na 6.mj., a nakon ponovljenog je bio na 7.mj, a zavrsio drugi i nije napravio bas nista? (a usao je u boks krug prije crvene zastave. da je pricekao samo krug i pol, bio bi prvi nakon re-starta- toliko o vasem “sta bi bilo kad bi bilo”). Nemojte biti smjesno subjektivni… A sto se tice toga da nije mogao preci Maxa, volio bi vidjeti bilo kog drugog u tom trenu…
      Mislim da je nezahvalno ocjenjivati na ovaj nacin, “u brojkama”, jer i ne znamo bas sve okolnosti… Npr, Hamilton je imao malo osteceno krilo cijeli prvi dio dok se vozio iza Maxa, kako su koristili i trosili gorivo, koliko su se kome brzo trosile gume i slicno…


      0
      0

      0
      • avalon Prikaži

        Beethoven87 … apsolutno točno . šta je seb ( i kimi dok bolid nije otkaza ) pokaza ? samo start di su on i kolega “preletili” mečke no to je bilo lako jer je ima ” ocito jako dobar bolid, ako ne i jednako brz kao Hamilton” kako pišeš . dobro , stvara je i prednost dok nije pokazana crvena zastava ali to nije bitno kad imaš bolid skoro brz ka mercedes . LH je tokom trke pokaza briljantnu vožnju skoro za 10 . eto , odlično je preteka massu i ricciarda sa poprilično lošijim mercedesom . a seb ? koga je on preteka ? nikoga … osim LH i rozberga na startu ali to se ne računa jer … ma ti nam to objasni , ja ne znam . koga je preteka u prvih 16 krugova ? nikoga mada mi se čini da kad vodiš i nemaš koga preticat , a kad si 6 onda … valjda imaš . slažem se i sa ovim o maxu ( kasnije se mučija i sa sainzom ) jer kad ga nije moga preteč 3X prvak ne bi mogli ni drugi . ipak sa starom spec ferrarievog motora i sa preiskusnim maxom u kokpitu nije lako preteč TR . jbga Beethoven87 kad se piše i ocjenjuje subjektivno , srićom da postoje i objektivni koji u kalkulaciju trke uračunavaju i oštećeno krilo , potrošnju guma , goriva … svaka čast . na kraju …. nije bilo lako sa ovakovim mercedesom završit 2. … da nije bilo crvene zastave koja je odmogla LH vjerovatno bi englez završija 1. ka po običaju . i zato njemu ocjena bar 9 , 98 . dvoumija sam se i oko 10 jer ona 2 super preticanja masse i ricciarda sa sporijim mercedesom lošije trakcije od RB i williamsa su bila remek djelo vožnje . dovoljno objektivno ?


        0
        0

        0
      • Mclaren
        raca Prikaži

        @Beethoven87; Je, u pravu si, samo bih nadodao, na tvoju opasku za pretjecanje Masse i Rikija, da je pretekao Buttona, Nasra i Wehrleina čak za jedan puni krug, a zna se šta znači u f1 kad se jedan McLaren obiđe za krug. Pogreška je ocijeniti ga 7, za ovu vožnju zaradio je čistu peticu. Vettel jedinicu iz znanja i zalaganja. Ko da je neka fora s onakovim bolidom preteć bijedne Mercedese na startu


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        Koji je kralj ovaj Avalon :-D


        0
        0

        0
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        @raca
        pa kad se Kimi uspio probiti na drugo mjesto, onda očito je lako sa takvim softverom ferrarija. Dobro znamo kako Kimi starta.


        0
        0

        0
      • Mclaren
        raca Prikaži

        znam, ima on svojih egzibicija, ali još uvijek Kimi nije papak. Uostalom , šta je s ostalima koji su na startu prešli Lewisa. Treba otvoreno priznati, Hamilton je jako loše odradio start i tu nema nikakvog opravdanja. Loša taktika Ferrarija, dala mu je drugo mjesto, a vjerojatno i Rosbergu pobjedu


        0
        0

        0
  9. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Zašto je Vettel dobio bolju ocjenu nego Rosberg? Za 9tku je trebao proći Hamiltona a ne izletiti van staze.


    0
    0

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.