VN Belgije

25.-27. kolovoza 2017.

Saznajte zanimljivosti iz života Jolyona Palmera

jolyon Palmer, Renault

Britanski navijači i svi ostali kojima je draga ekipa Renaulta imaju novog heroja – riječ je o debitantu F1, punim imenom: Jolyon Carlyle Palmer.

“Moji roditelji sve su iznenadili imenom, nisu li? Moje ime je pravi nered!”, kroz smijeh objašnjava Jolyon.

Svaki najstariji sin u obitelji Palmer tradicionalno dobiva kršćansko ime koje počinje sa “J”, a Carlyle je obiteljski nadimak kojeg je dobio s majčine strane. Sva Jolyonova braća i sestre imaju isto srednje ime. Palmer, koji sada ima 25 godina, nastupom u Australiji postao je 13. sin bivšeg F1 vozača koji je nastupio u ovom sportu. Njegov otac, Jonathan, nastupio je na 83 utrke tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća (Williams, Ram, Zakspeed i Tyrell).

Tatice i sinčići kroz povijest Formule 1

323AFCAE00000578-0-image-a-19_1458081763924

Jolyon je sada postao treći aktualni britanski vozač, a ostala dvojica su svjetski prvaci, Hamilton i Button.

“Nikada nisam razgovarao s Lewisom. Veoma je zatvoren”, kaže Palmer o trostrukom svjetskom praku. “Ne razgovara mnogo ni s ostalim vozačima. On je na nekom drugom planetu. Jenson je puno otvoreniji. Čestitao mi je kada sam dobio mjesto u F1.”

Palmerov život nije se mnogo promijenio od prošle godine, koju je proveo kao Lotusov rezervni vozač tijekom Renaultovog preuzimanja ekipe. Priviknuo se na putovanja tijekom cijele godine i to mu ne predstavlja problem. Dijeli stan u Claphamu, južni London, sa svojom starijom sestrom Emily (27).
Rijetko pije alkohol. Nekoliko sati dnevno provede u teretani radi posla, ali preferira sportove s reketom – uvijek vozi squash reket u prtljažniku svog automobila, Renault Megana Sport, ali voli i mali nogomet – kojeg svodi na minimum radi potencijalnih ozljeda.

Kao dijete bio je dobar desni bek i jedno vrijeme je izbjegavao karting, unatoč tome što ga je posjedovao od svoje četvrte godine. Kada je imao 16, doživio je tešku nesreću. Pretrpio je, puknuće oba plućna krila, slomio nekoliko rebara, te imao mnogo problema s bubrezima u teškoj nesreći s quad bikeom, koja ga je smjestila na odjel intenzivne njege.

“Roditeljima su liječnici rekli da sam mogao umrijeti. To je bilo strašno za njih. Otac je rekao da bez helikoptera i brze operacije ne bi preživio. Vozio sam 450 kubni “quad” i pogledao iza sebe. Bila je to glupa greška. Bio sam intenzivnoj njezi tri dana. Neko vrijeme morao sam paziti što jedem, ali nakon nekog vremena situacija sa bubrezima se sredila i mogao sam jesti sve.”

Unatoč svemu, uspio je osvojiti naslov u GP2 prvenstvu u 2014. godini i dobiti diplomu sveučilišta u Nottinghamu. No, njegov F1 debi morao je pričekati neko vrijeme zbog Lotusove i Renaultove sapunice oko preuzimanja koja je trajala nekoliko mjeseci.

I Palmera možemo ubrojiti u kategoriju “pay-drivera”, ali prema tvrdnjama insajdera – iznos koji on izdvaja je malen u usporedbi sa ostalima. Njegov brat, Will (19), natječe se ove sezone u Formuli Renault, a sestra Alice (22) je talentirana natjecateljica u sportskom jahanju. Kao jedan mali rezime, možemo reći da je obitelj Palmer čistokrvna sportska obitelj.

Ne želite gledati reklame?

Komentiraj

4 komentara

  1. Jolyon mi nekako strašno simpatično djeluje! Nadam se da će mu vrijeme donjeti i uspjehe! Siguran sam da ima veliki potencijal.
    0
  2. Dosta zanimljivosti u tekstu. Baš si majstor Luka :)

    Iznenadio me Palmer u prvoj utrci, a baš sam mislio da će Magnussen biti istaknutiji vozač Renaulta.
    0
VN Belgije- raspored vikenda
1. trening 25. kolovoza u 10:00
2. trening 25. kolovoza u 14:00
3. trening 26. kolovoza u 11:00
Kvalifikacije 26. kolovoza u 14:00
Utrka 27. kolovoza u 14:00
Ne želite gledati reklame?

Anketa

Kako ste reagirali na uvođenje "halo" sustava?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Produlji život portala
Vaše korisničko ime na F1pulsu:

Zasad smo donacijama osigurali život portala do -
VN SAD-a!