Juan Manuel Fangio

Juan Manuel Fangio

Nevjerojatna priča Fangia o odrastanju i stasavanju u osobu koja će pomicati granice mogućeg i stvarnog počinje u sićušnom gradu Balcarce, na zapadu Argentine. Rođen je kao šesto dijete u imigrantskoj katoličkoj obitelji, u lipnju 1911. godine i od tada je odgajan da poštuje sve oko sebe, vjeruje u Boga, bude discipliniran i vrijedan čovjek. Njegovi roditelji su rodom bili iz Italije, te je Fangio bio jako povezan za centralnu Italiju. Kao jedanaestogodišnjak, Juan Manuel je počeo raditi kao mehaničar, i zatim je proveo gotovo 4 desetljeća na tom području. U isto vrijeme Fangio je za sebe pripremao automobile kojim se utrkivao u manje popularnim, ali nevjerojatno izazovnim utrkama izdržljivosti kroz Južnu Ameriku. Prelazio je tisuće kilometara u svega nekoliko tjedana i jako često kroz cilj prolazio prvi. Kada je imao 38 godina, zaputio se u Europu, gdje je stigao s odličnim inženjerskim sposobnostima, golemim iskustvom i nemjerenom brzinom u kotačima.

Formula 1 je za Fangija bila puno lakša, i mogao se posvetiti usavršavanju svojih vozačkih sposobnosti. Nerijetko je kroz zavoje prolazio driftajući i ostavljajući iza sebe oblak dima i crne oznake na asfaltu, a pri tom je izgledao potpuno opušteno, dok mnogi vozači nisu uspijevali kontrolirati bolid na sličan način. U Južnoj Americi Fangio je tijekom utrka zadobio veliko iskustvo i kondiciju za višesatne utrke, pa je s lakoćom vozio stintove od tri do tri i pol sata u Formuli 1, koliko su tada trajale velike nagrade. S godinama je došla i mentalna snaga koja je Fangiju davala još veću dozu prednosti nad mlađim rivalima u zadnjim satima iscrpljujućih utrka.

Prve sezone titula mu je izmakla u zadnjoj utrci sezone, a izgubio je od Farine. Međutim, iako je odustao u posljednjoj utrci koja je odlučila prvenstvo, Fangio je ranije tijekom sezone imao dosta više kvarova od Farine, te su tri boda zaostatka za Talijanom donekle i uspjeh. Sljedeće 1951. godine, Juan Manuel je s tri pobjede u sedam utrka osvojio svoj prvi naslov i pobijedio dosta mlađe protivnike i prijatelje. Ali na kraju sezone, Alfa se povlači iz natjecanja zbog financijskih problema i Fangio je primoran naći ovu momčad. Najbolje opcije su mu bile Ferrari i Maserati, ali zbog pretežno talijanske postave u Ferrariju, Fangio se odlučio na rizičniji potez i prešao u Maserati.

Fangio tijekom VN Monaka 1950.

Fangio tijekom VN Monaka 1950.

Juan Manuel je bio i jako discipliniran vozač, imao je jako malo incidenata, a najveći je bio izazvan umorom nakon što je vozio cijelu noć preko Alpi da bi sljedećeg jutra nastupio na predsezonskoj utrci u Monzi 1952. U drugom krugu utrke je izletio u svom Maseratiju i u teškoj nezgodi slomio vrat, zbog čega je ostatak života imao nepravilan trup tijela. Također, propustio je čitavu 1952. zbog te povrede.

Vratio se 1953. ali nije mogao parirati Ascariju koji je te sezone bio maestralan. S toga je pričekao 1954. i njome započeo nevjerojatan niz od četiri vezan titule. Sezonu je započeo u Maseratiju, ali nakon dvije pobjede, prešao je u Mercedes koji je tek ušao u natjecanje polovinom sezone i pokazao se kao dominantna sila u Formuli 1. Nastavio je dominaciju i 1955. kada mu se u momčadi pridružio mladi Stirling Moss. Fangio je te godine napunio 44. rođendan i morao je pojačati svoje treninge i pripreme kako bi fizički mogao parirati mlađim rivalima. Podvrgao se ekstremnom testu na VN Argentine 1955. kada je tijekom toplinskog vala pobijedio na stazi koja se zagrijavala preko 60°C°. Vrijedi napomenuti da je Fangio bio među nekoliko vozača koji su izdržali vrućinu do cilja, a pobijedio je s minutom i pol prednosti. Na kraju sezone, Mercedes se povukao iz Formule 1 zbog zloglasne nesreće na Le Mansu, a kao rezultat, Fangio se više nikada nije utrkivao na Le Mansu.

Fangio (najbliži kameri) kao četvrti na starnom gridu prije VN Velike Britanije 1953.

Fangio (najbliži kameri) kao četvrti na starnom gridu prije VN Velike Britanije 1953.

Fangio je ponovo bio prisiljen mijenjati momčad, a ovog puta je izabrao Ferrari. On i Enzo nisu imali najbolji odnos, iako se Fangio brzo uklopio u ekipu i osvojio i treću uzastopnu titulu. Na zadnjoj utrci sezone u Monzi, Fangiov momčadski kolega Peter Colins je imao priliku da osvoji titulu, ali nakon kvara na Fangiovom bolidu, Argentinac je preuzeo bolid Colinsa dok je još jedan kandidat za titulu, Stirling Moss vodio, i završio utrku kao drugi. Njih dvojica su podijelili bodove, te je Fangio zadržao prvo mjesto u ukupnom poretku ispred Mossa.

Fangio se nikada nije ženio, što je bilo iznenađujuće s obzirom na to da je bio naočit muškarac veselog duha. Imao je neuspješnu 20-godišnju vezu nakon koje nije pronašao novu ljubav, ali je lako pronalazio žensko društvo zbog svojih džentlmenskih osobina. Kakvih osobina je bio govori i priča iz 1958. kada je kidnapiran na Kubi, od strane članova revolucionarne skupine Fidel Castro koji su pokušali privući više pažnje na sebe otmicom. Otmičari su bili zadivljeni Fangiovim osobinama i šarmantnim potezima, toliko da su ga dobrovoljno pustili neozlijeđenog. Fangiove vrline je opisao i Stirling Moss, njegov veliki rival, ali i veliki prijatelj:

“Svi mi koji smo bili brzi, obično smo bili pravi gadovi van staze. Ali ne mogu se sjetiti niti jedne Manuelove osobine koju ne bih želio imati i ja sam,” dajući Fangiu nadimak Maestro.

Fangio na VN Monaka 1956. u Ferrariju

Fangio na VN Monaka 1956. u Ferrariju

Nakon nesuglasica u Ferrariju, 1957. Fangio se vraća kod Enzovog ljutog neprijatelja, Maserati. Ferrari ga je odmah optužio za sebičnost i nevjernost, te da je Fangio koristio niz pojedinosti kako bi uvijek osigurao da vozi najbrži bolid na stazi. Ali Moss je stao u obranu Manuela, i rekao da je jednostavno Fangio najbrži vozač, te svaki bolid u koji sjedne će biti najbrži upravo zbog njega. Te 1957. petu titulu u nizu potvrdio je ujedno i zadnjom, i legendarnom pobjedom u karijeri. Na svemoćnom Nürburgringu, Fangio se borio protiv dva Ferrarija koji su odlučili da se ne zaustavljaju u boksu, dok je Fangio želio brže gume i manje goriva u bolidu. U svom jedinom zaustavljanju u boksu, Manuel je izgubio svojih 30 sekundi prednosti, i nakon katastrofalno odrađene promjene guma, vratio se na stazu 48 sekundi iza dva Ferrarija. Zatim je iz kruga u krug nizao rekordne krugove i brojke kakve se u to vrijeme nisu mogle ni zamisliti, stigao i obišao Ferrarije te zasluženo slavio. Sam Fangio je nakon ove pobjede rekao da ovako brzo nikada nije vozio u životu, i da su ovakve utrke neponovljive.

Fangio na VN Njemačke 1957. (Nurburgring)

Fangio na VN Njemačke 1957. (Nurburgring)

Samo nekoliko mjeseci nakon svoje posljednje pobjede, Fangio se povukao iz Formule 1. Bio je prestar, preumoran od pet uzastopnih titula, i vjerojatno utučen zbog svojih rivala i prijatelja, s obzirom na to da je izgubio preko 30 rivala tijekom svoje karijere. Umro je prirodnom smrću 1995. u svom domu u Argentini, nakon dugogodišnjih problema s bubrezima i pneumonijom. Iza sebe je ostavio rekord koji je uspio dostići samo jedan čovjek nakon 46 godina, a mnoge legende Formule 1 će zauvijek gledati u njegovih nedostižnih 5 titula.


Odgovor

15 komentara

  1. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    odličan tekst, usprkos par sumnjivih prijevoda.


    0
    0

    0
  2. SV5 VR46 Prikaži

    Svaka cast,odlican tekst,zato ima spomenik u Monci.


    0
    0

    0
  3. Luka Maloić Prikaži

    Clap clap Davide :)

    Još 2 ! Jedva čekamo :)


    0
    0

    0
  4. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Zanima me redoslijed prve dvojice…
    Dvije legende (mislim da se nazalost vec moze tako reci) – najbrzi vs najtrofejniji.
    Materijal za raspravu ili… ?


    0
    0

    0
  5. Michael Schumacher
    Ferrari Maniac Prikaži

    Odličan tekst o jednom od meni najdražih vozača u povijesti F1. Ne samo da sam uživao zbog “glavnog lika” već i zbog odlične priče pripovjedača! ;)


    0
    0

    0
  6. zigorec Prikaži

    Čini mi se kako je završna rečenica u tekstu jasno odgovorila na pitanje tko će biti prvi a tko drugi vozač na top listi. Ovo je komentar na nadimak Beethoven87.


    0
    0

    0
  7. Williams
    nigel7 Prikaži

    legendarni vozač vozio u najjopasnijem razdoblju f1 i bio 5 puta prvak


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.