Alfa Romeo umjesto Toro Rossa – zanimljiva ideja

Izdvojeno / Kolumna

Pulsmedia portal

Prije 8 godina 5 min 5 komentara

Alfa Romeo

Iduće godine bolide Formule 1 sigurno nećemo moći nazvati seksipilnim, dapače mogli bi biti ružniji nego ikada a sve zahvaljujući konstrukciji koja će štititi vozačeve glave – ukoliko ste ostane pri planu uvođenja sustava za 2017. godinu. Ali, dok bolidi neće biti seksipilni, u svijet Formule 1 bi mogla ući neka imena koja svoj image u autoindustriji grade upravo na seksipilu. Mnogi su se nadali da će Aston Martin preuzeti Force Indiu i naći se na gridu već ove godine, a sada su nade da će se to dogoditi za iduću sezonu. Ovaj bi potez imao logike kako za svijet Formule 1, tako i za sam Aston Martin. Ali, nije britanski proizvođač jedini koji ima planove za F1, već se od nedavno počelo pričati o još jednom proizvođaču čiji se cestovni automobili također mogu nazvati seksipilnim – Alfa Romeo.

Marcionneovi planovi

Alfi Formula 1 nije nepoznanica. Prva dva prvenstva, 1950. i 1951. godine, osvojili su Alfini vozači – Giuseppe Farina i Juan Manuel Fangio. Dominacija bi se vjerojatno nastavila i dalje da Alfa Romeo nakon sezone 1951. nije odustala od svijeta Formule 1 nakon što im je talijanska Vlada odbila financirati skupi dizajn novog bolida. Talijani su se 1961. godine vratili kao proizvođač motora, uglavnom za manje momčadi da bi se 1976. njihovi motori našli u Brabhamovim motorima. Ali, planovi Alfa Romea su bili veći pa su se 1979. vratili na grid kao tvornički tim, da bi na kraju 1985. godine otišli u povijest.

Sramežljive priče o povratku Alfa Romea u Formulu 1 je sasjekao Harlad Wester, šef Alfa Romea koji je izjavio da nema novca na bacanje i da mu je svaka lipa potrebna za proizvodnju automobila, te da će se automobili sami prodavati ukoliko su dobri. Ali, priča je ponovo oživjela, i to jača nego ikada, nakon što je nedavno Sergio Marchionne, šef Fiat Chrysler Automobiles, izjavio da bi Formula 1 bila odlična ideja ukoliko Alfa Romeo želi ostvariti brojke prodaje koje si je zacrtala. Zašto je ova izjava pobudila toliko pažnje? Zato što Marchionne nije bilo tko u svijetu Formule 1, i njegove riječi imaju itekakvu težinu. Marchionne je u samo dvije godine nakon što je preuzeo Fiat uspio posrnulog proizvođača vratiti u plus, a isto je napravio i sa Chryslerom nakon što je bio ključni čovjek koji je omogućio stratešku suradnju, a kasnije i udruživanje Fiata i Chryslera. Alfa Romeo je uz Fiat, Chrysler, Dodge, Jeep i Lanciu dio Fiat Chrysler Automotives, danas sedmog proizvođača automobila na svijetu!

Kupovina Toro Rossa najbolja ideja

Ukoliko se odluči za povratak u svijet Formule 1, Alfa Romeo ima nekoliko opcija. Najmanje poželjna je da krenu sami od početka jer je ovo opcija koja nosi jako velike troškove, te veliko strpljenje prije nego dođu rezultati. Druga opcija je sponzoriranje neke momčadi. Već to bi sigurno imalo rezultata na rezultate prodaje, ali ako se žele predstaviti kao ozbiljan proizvođač automobila, tada samo sponzorstvo nije dovoljno – potrebno je više. I posljednja opcija, i najlogičnija, jest kupovina neke momčadi. Force India je očigledno najozbiljniji kandidat, pogotovo jer je Vijay Mallya u financijskim problemima. Prednost kupovine Force Indie je i u tome što je riječ o izuzetno uhodanoj ekipi koja postiže fenomenalne rezultate s obzirom na budžet kojim raspolaže.

Ali, koliko god privlačna ideja bila, jedna druga se čini logičnijom – kupovina Toro Rossa. B momčad Red Bulla je ipak koliko toliko talijanska momčad sa sjedištem u Italiji, u Fanezi. Osim toga, Toro Rosso koristi Ferrarijeve motore, pa bi Alfa Romeo u prelaznim godinama mogla koristiti i njihove motore, pa nakon godine dvije početi i s proizvodnjom svojih motora, jer je Honda najbolji dokaz kako se ništa ne može napraviti preko noći. Ovo je za Alfa Romeo dobra ideja ali što je s Red Bullom? Kako za suradnju Alfa Romea i Red Bulla nema nikakve šanse jer Red Bull želi imati ekskluzivnog proizvođača motora, ostaje pitanje bi li Dietrich Mateschitz bio zainteresiran za prodaju svoje B momčadi? Ukoliko će od 2017. Red Bull koristiti svoje motore, kako neki nagađaju, trebat će im sav moguć novac za razvoj pa bi prodaja bila logično rješenje. Isto vrijedi i u slučaju da ne uspiju pronaći zadovoljavajući motor, te se zainteresiranost Mateschitza za F1 nastavi smanjivati.

Od kada je Aabar napustio Toro Rosso, a nakon njega i sponzori Cepsa i Nova Chemicals koji su u vlasništvu Aabara, Toro Rosso traži više novca nego prije. Naravno, STR se pokazao kao odličan poligon za test mladih vozača pa je Red Bullu „rodio“ Vettela, Riccarda, Kvjata a velika budućnost je i pred odličnim debitantima Verstappenom i Sainzom, ali taj se program može izvoditi i s nekom drugom momčadi kao što je npr. Sauber.

Ako Mateschitz dobije pravu ponudu, lako je moguće da bi prodao Toro Rosso. Pitanje je samo hoće li dobiti pravu ponudu, hoće li je dobiti od strane Alfa Romea i hoće li Marcionne uspjeti provesti svoje planove u djelo. Ideja se, kako god na kraju ispalo, čini vrlo zanimljivom.

Blackhawk


Odgovor

5 komentara

  1. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    najradije bi da se alfa vrati u dtm ili wtcc.


    0
    0

    0
  2. magnusen Prikaži

    Ništa zanimljivo u tome. Rosso će biti bolji od Red Bulla..


    0
    0

    0
  3. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Kao ljubitelj Alfinih ljepotica pozdravljam ideju na sva usta.
    Alfa ima trkače gene i treba ih pokazati u elitnoj klasi.


    0
    0

    0
  4. Alfa Romeo
    lancista k2.0 Prikaži

    Bilo bi fantastično, jer je Alfa Romeo za mene uvijek bio sinonim za brzo sportsko auto. Ali ako će ulazak u F1 odrađivati i odlagati kao sa AR Giulia, onda od ove priče nema ništa.


    0
    0

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.