Kvyat: Vozač koji je težak start pretvorio u uspjeh

Izdvojeno

Luka Maloić

Prije 8 godina 3 min 1 komentara

Daniil Kvyat, VN Japana

Daniil Kvyat, VN Japana

Za svakog vozača u bilo kojoj formi motorsporta, trenutak kada vas traži velika momčad istovremeno je sjajna i potencijalno katastrofalna prilika. Kada ste u top ekipi trebalo bi vam biti lakše ostvarivati dobre rezultate, ali razina tolerancije za pogreške i pritisak od strane navijača i šefova je podignut za nekoliko stepenica. Primjerice, Daniil Kvyat možda je promašio idealan tajming za dolazak u veliku momčad i sezona mu možda nije ispala idealna. Red Bull, očito, nije bio u najboljoj formi ponajprije zbog Renaultovih motora i dokazivanje u takvom bolidu postalo je još zahtjevnije. Moramo i spomenuti zvučni dvojac iz juniorske ekipe koji je često i na stazi i u medijima potukao Rusa i stavio ga u drugi plan.

Kvyat je, nakon odlaska Vettela u Ferrari, doveden iz STR-a kao novi momčadski kolega uvijek nasmijanom Australcu – Danielu Ricciardu, koji je, po mišljenju nekih Red Bullovih ključnih ljudi, nadjačao Vettela i zaslužio status prvog vozača.

Da bi stvari bile gore, Daniil je imao težak start u sezonu, njegov RB11 nije uspio startati u Australiji, a na sljedećoj utrci oba novaka iz Tora Rossa došla su na cilj prije njega. Ponovno, u Bahreinu Sainz je završio ispred mladog Rusa, a na početku europske ture u Španjolskoj, Kvyat je imao “biti ili ne biti” situaciju. U posljednjim krugovima je ponovno izgubio mjesto od Carlosa, ali i zaradio ispitivanje od strane sudaca.

https://www.youtube.com/watch?v=41m1cCblZBg

Nakon utrke u Red Bullovoj stanici, Rusa su također okrivili za incident na stazi, ali i zbog loše slike koju je ostavio u intervjuima nakon utrke.

Halmut Marko bio je javno kritičan prema Daniilu nakon utrke:

“Naši “prvi” (iz Red Bulla) dečki morali bi bolje paziti kako se ponašaju. Kvyat je gubio po 2 sekunde svaki puta kada je obilazio automobil za puni krug, a Sainz je to iskoristio. Paradoksalno, manje iskusan je napravio bolji posao.”

Neki izvori iz ekipe govore o tome kako atmosfera nije bila dobra ni u Red Bullovim simulatorima u kojima je Kvyata bez problema svaki put potukao Max Verstappen – čak su se pojavile i glasine da bi na polovici sezone moglo doći do zamjene ove dvojice vozača.

Prilika života, dakle, postala je noćna mora za Daniila Kvyata koji je priznao novinarima Autosporta da ga zabrinjava snaga vozačkog dvojca iz Tora Rossa i novi automobil Jamesa Keya.

“Ali, moram sve te misli odbaciti iz svoje glave, a na kraju krajeva, kao grupa, imamo više bodova od njih.”

Ipak, u Monaku, Dannil je pokazao zube i ostvario dobar rezultat. Iako se kvalificirao iza Ricciarda, mladi je Rus odlično odvozio utrku i završio na 4. mjestu (do onda najbolji rezultat sezone za RB) iza 2 Mercedesa i Sebastiana Vettela. Od tog trenutka, sve se promijenilo za Rusa koji je završio sezonu 3 boda ispred popularnog Australca.

“Ovakve stvari u životu vas učine jačima, ne možete odabrati idealni trenutak da promijenite momčad – takve prilike ili iskoristite ili ne. Morate se nekako prilagoditi i to je sve. Na kraju krajeva, sretan sam što sam otišao iz STR u Red Bull.”

Kvyatova priča iz 2015. pokazuje nam kako su male granice između uspjeha i potpunog nestanka sa scene današnjih F1 vozača, a okršaje u Red Bullu, ali i okršaje s dvojcem iz STR-a bit će zanimljivo pratiti i u 2016 godini.


Odgovor

1 komentar

  1. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Mene je osobno iznenadio, i to jako. Mislio sam da će ga Ricciardo pojesti, ali ipak nije, čak je Rus osvojio više bodova. Što reći nego svaka čast!


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.