Alain Prost

Alain Prost

Alain Prost je rođen 24. veljače 1955. godine u blizini gradića Saint Chamond u centralnoj Francuskoj. Odrastao je obitelji koja je bila uvijek zaposlena i nije bilo vremena za odmor, ali svome sinu nisu uskraćivali želju za bavljenjem različitim sportovima. Alain je oduvijek bio nešto niži od svojih vršnjaka, ali svoj visinu je nadomještao velikom dozom energije, pa se kao mali rvao, vozio role i dugo igrao nogomet, a zbog njegove energičnosti nekoliko puta je lomio nos. S obzirom na to da je bio atletski vješt i sposobniji od svojih vršnjaka, želio je postati trener u teretani, ili nogometnu karijeru pretvoriti u profesionalnu. Umjesto toga, njegov život je zadobio preokret kada je s 14. godina otkrio karting na obiteljskom odmoru. Ono što je za njega prvo predstavljalo zabavu, brzo se pretvorilo u strast, strast u kojoj je Alain bio izrazito dobar, pa je u kratkom vremenskom periodu osvojio nekoliko trofeja i postao jedan od najbržih mladića u Francuskoj. 1974. godine je napustio školovanje i potpuno se posvetio utrkivanju. Zarađivao je prodavajući kartinge i podešavao motore na njima. Kao nagradu za osvajanje francuskog seniorskog prvenstva 1975. dobio je priliku da jednu sezonu pokaže umijeće u Formuli Renault. Alain je upravo to uradio, osvojio je dvije uzastopne titule u toj seriji, a 1978. i 1979. je dominirao u Europskoj i Francuskoj Formuli 3. Krajem 1979. Prost se našao na listi želja mnogih momčadi Formule 1, a nakon pomnog promatranja opcija, odlučio se za McLaren.

U svojoj prvoj sezoni Prost je nekoliko puta završio utrke u bodovima, ali je doživio više incidenata. U jednoj od njih je slomio ručni zglob, a jednu utrku je završio s potresom mozga. Mnogi incidenti su bili prouzrokovani mehaničkim kvarovima na McLarenu, pa je Prost odlučio da raskine dvogodišnji ugovor i potpiše s Renaultom. Te 1981. godine je stigla i prva pobjeda Prosta. Francuski vozač je pobijedio u francuskom bolidu na VN Francuske, nije moglo bolje. Ova pobjeda je puno značila Prostu, i poslije nje stvari su krenule lakšim i uspješnijim putem. Sam Prost je priznao da je ta pobjeda bila prekretnica u njegovoj karijeri, rekavši da je prije te utrke vjerovao u sebe i mislio da može pobijediti u Formuli 1, a sada je znao da je sposoban za to. Te sezone je pobijedio još dva puta, i ostvari još uzastopne pobjede na početku 1982. sezone.

Alain Prost

Alain Prost

Sjajnu formu je održao u 1983., kada je pobijedio na 4 utrke i završio drugi u prvenstvu, samo dva boda za prvakom Nelsonom Piquetom. Međutim, ovaj na prvu ruku uspjeh nije zadovoljio Francuze. Renault je okrivio Prosta da 1983. zbog njega nisu osvojili niti jedan naslov, tenzija u momčadi je postajala sve veća. Domaći navijači su svoje simpatije pridavali Prostovom kolegi i ljutom rivalu Reneu Arnouxu, momčad se polako okretala u njegovom smjeru, pa je Prost odlučio da se s obitelji preseli u Švicarsku i 1984.vrati u McLaren. Tako je počela saga koja će obilježiti sljedeći dio povijesti Formule 1. U narednih 6 sezona, Prost i McLaren su zajedno pobijedili na 30 utrka i osvojili 3 naslova prvaka. 1984. sezone se ta brojka mogla podići i na 4 naslova, ali Prost je izgubio titulu za samo pola boda od momčadskog kolege Laude. Sljedeće sezone je pobijedio na 5 utrka i postao prvi francuski prvak u Formuli 1. 1986. je postao prvi uzastopni prvak nakon 26 godina, posljednji put je to ostvario Jack Brabham. 1987. sezone, postao je vozač s najviše pobjeda, kada je 28. pobjedom u karijeri prestigao Stewartov rekord star 14 godina. 1988. Prost je pobijedio na 7 utrka, ali izgubio titulu od novog momčadskog kolege, Ayrtona Senne. Iako je prost imao čak 11 bodova više od Senne, za konačan plasman u prvenstvu se brojalo samo najboljih 11 plasmana u utrkama, pa je prednost prešla na Brazilčevu stranu zbog jedne pobjede više. Ova sezona je ozvaničila početak najvećeg rivalstva u povijesti sporta, kada su dva izvanserijska vozača ušla u direktan obračun na stazi i van nje, za mjesto najboljeg.

Alain Prost

Ayrton Senna i Alain Prost

‘Profesor’, kako su ga mnogi prozvali, koristio je svu umijeće u pokušaju da porazi Sennu. S obzirom na to da je znao da je bio nešto sporiji od Ayrtona, Alain se koristio lukavim strategijama. Prvih nekoliko krugova utrke bi odvozio jako brzo, zatim bi počeo čuvati kočnice i gume, da bi na kraju utrke priprijetio Senni koji nije znao za odmor te je cijelu utrku vozio pod punim gasom. Malu razliku između ove dvojice su pravile kišne utrke, koje je Ayrton obožavao, a Alain mrzio. Zbog svega toga većina javnosti je više voljela Sennu, a Prostovoj reputaciji nisu pomogla zbivanja 1989. kada je na jako kontroverzan način osvojio titulu u direktnom okršaju sa Sennom.

Alain Prost, Ayrton Senna, VN Japana 1989.

Alain Prost, Ayrton Senna, VN Japana 1989.

Vremenom se međusobno koškanje i zdrava konkurencija pretvorila u mržnju. U McLarenu je ponestalo mjesta za obojicu. Dolazilo je do sve više kontroverzi i incidenata. Prost je optuživao Sennu za neobzirnu i preopasnu vožnju, zbog čega je izgubio potporu McLarena i Honde. Senna je postao prvi igrač momčadi, a Prost, već u godinama, je ipak morao potražiti novo okruženje.

1990. prelazi u Ferrari, i u prvoj sezoni s talijanskim divom pobjeđuje na 5 utrka. U završnicu sezone ulazi s mogućnosti osvajanja titule, a na tom putu mu stoji Senna. Ayrton je ima bodovnu prednost, koju je u Japanu iskoristio te u prvom zavoju izbacio Prosta i sebe iz utrke. Javnost je poludjela, izbila je još jedna kontroverza. Senna je zadržao titulu, ali svijet je vidio njegovo novo lice. Prost je ovaj put bio žrtva, te se potrudio da još više ocrni Sennu, izjavivši da je “čovjek bez vrijednosti i morala”.

Alain Prost, Ayrton Senna, VN Japana 1990.

Alain Prost, Ayrton Senna, VN Japana 1990.

1991. Ferrari je popustio, Prost po prvi put nakon 10 sezona nije pobijedio niti na jednoj utrci i krivio je momčad za to. Tijekom sezone je pred novinarima crnio Ferrari i optuživao ih za lošu sezonu, što se u Scuderiji ne trpi, pa je dobio momentalni otkaz prije kraja sezone. Pošto nije uspio naći konkurentan bolid za 1992., odlučio je uzeti jednu godinu pauze i raditi kao TV komentator. 1993. se vratio na stazu sa sve jačim Williamsom. Pobijedio je na 7 utrka sezone i time postavio novi apsolutni rekord od 51 u karijeri. U svojoj zadnjoj sezoni u Formuli 1 je osvojio svoju četvrtu titulu prvaka.

Alain Prost, Ayrton Senna

Alain Prost, Ayrton Senna

Prost nije mogao izdržati još jednu sezonu u duelu sa Sennom koji se pridružio Williamsu 1994., te se zauvijek povukao. Ali daleko od toga da je bio završen s Formulom 1. Radio je dugo vremena kao TV komentator. Bio je savjetnik i test vozač za McLaren, a 1997. je kupio Ligier i preimenovao ga u Prost Grand Prix. 2001. je prodao momčad zbog neuspjeha. Alaina još uvijek možemo vidjeti po F1 paddocku, u bliskim je vezama s Renaultom i radi kao mentor Grosjeanu.


Odgovor

7 komentara

  1. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Na trećoj slici odozgo, u prvom planu je Senna, Prost je iza.
    Znači, ostala su još trojica.


    0
    0

    0
  2. nemampojma Prikaži

    nemam nista protiv prosta ali prost je izgurao senu 89 namjerno te mu je sena 91 vratio posteno


    0
    -1

    1
  3. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Pohvalio bih seriju članaka… Jos kad bi malo brze stigao ostatak ;-) iako i ovaj tempo ima svoju čar… Zanima me redoslijed pa cak malo i izbor posto ne poznajem dobro dalju povijest (prije 70-tih) iako pretpostavljam kako bi trebalo izgledati…
    moj izbor prve trojice bi bio : 3. Fangio, 2. Schumi, 1. Senna
    Kad smo vec kod Prosta, respect njemu, ali zamislite da je na njegovom mjestu bio Schumi… Njegov karakter, motivacija i brzina u reziji sa Sennom, momcadski kolege… Uf, pravi pokolj ili?


    0
    0

    0
  4. Williams
    nigel7 Prikaži

    jedan od najboljih vozača ikada



    2
    2

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.