Top lista vozača za sezonu 2015. – od 7. do 4. mjesta

Izdvojeno / Kolumna / Top liste

Ante Vetma

Prije 8 godina 5 min 21 komentara

Top lista je autorov subjektivni osvrt na sezonu. Svoja mišljenja dobrodošli ste ostaviti u komentarima ispod članka.

7. Max Verstappen

Najava da će Max Verstappen debitirati u Formuli 1 za momčad Toro Rossa ove godine podigla je dosta prašine, a javili su se brojni sadašnji i bivši vozači među kojima ima čak i svjetskih prvaka – pa komentirali da to ipak nije primjereno, te da dečko rođen 1997. godine nema još potrebnu zrelost da vozi najelitniju automobilističku seriju na svijetu. Ipak, nedugo nakon početka sezone sve te izjave, jedna po jedna, pale su u vodu.

Istina, Verstappen je u nekoliko navrata pokazao određenu razinu nezrelosti, odnosno manjak iskustva, ali je generalno gledajući ostavio vrlo dobar dojam. Ne odličan, jer se ne mogu zaboraviti neke pogreške poput VN Velike Britanije gdje se ničim izazvan samo izvrtio i završio u barijerama, ili VN Monaka gdje je jednim preoptimističnim potezom okončao svoju utrku, a za VN Kanade dobio i kaznu od 5 dodatnih mjesta na gridu.

Unatoč svemu tome, sezonu završava na 12. mjestu uz 49 bodova, čak 31 bod više od Carlosa Sainza. Što se tiče omjera u kvalifikacijama, tu je Sainz bio bolji. Njihov međusobni omjer kada su obojica vozila subote bez problema je 9:7 u korist Sainza. Bez obzira na očigledan talent i silan hype koji se stvorio oko njega, Verstappen će tek u narednim godinama morati dokazati svoju vrijednost i kalibar.

https://www.youtube.com/watch?v=PL1xX5Zz5M0

6. Romain Grosjean

Romain Grosjean je vlasnik rekorda ovogodišnjih kvalifikacija – od 19 subota čak je 17 puta bio brži od Pastora Maldonada, a ako se u obzir uzme to da je svoje mjesto na prvom slobodnom treningu često prepuštao Jolyonu Palmeru (dok Maldonado to nije morao učiniti niti jednom!) – njegov rezultat je još impresivniji.

Bodovno stanje između dvojca u Lotusu je također prilično jasno. Grosjean je na kraju sezone završio na 11. poziciji uz 51 bod, dok je Maldonado na 14. mjestu sa samo 27 bodova. Jednako toliko, za usporedbu, osvojio je i Felipe Nasr u Sauberu.

Kao najbolji rezultat ove sezone pamtit će pobjedničko postolje u Belgiji gdje je završio treći, a vjerojatno ćete se tog plasmana sjetiti po eksplozije gume Sebastiana Vettela kojeg je u tom trenutku hvatao. To je napravio u bolidu momčadi koja je tada već bila u velikim financijskim problemima i nije bilo poznato hoće li uopće moći ući u svoj motorhome.

Krajem rujna objavljeno je i službeno da će Romain Grosjean od iduće godine biti vozač za Haas F1 ekipu, novu momčad koja u Formulu 1 dolazi kao Ferrarijev partner pa Grosjean nije u krivu ako kaže da će mu dobre vožnje možda otvoriti vrata momčadi iz Maranella. Ova godina bila je jedna od takvih koje će Francuz rado pamtiti.

https://www.youtube.com/watch?v=XKtEt-obmc0

5. Sergio Perez

Iako je Nico Hulkenberg potajni favorit velikog dijela navijača – Nijemac je ove sezone izgubio u direktnom dvoboju sa Sergiom Perezom. Bodovno stanje je jasno, Perez 78, Hulkenberg 58. Možda će mnogi Meksikancu prigovarati pasivnu vožnju i dosadno utrkivanje u trenucima kada smo neke druge vozače gledali kako rade darmar po stazi, ali Perez je ove godine pokazao puno više zrelosti nego u nekim ranijim sezonama. I on sam kaže da se osjeća neusporedivo bolje sada nego dok je odrađivao svoj kratki stint s McLarenom.

U kvalifikacijama Perez nije briljirao, prosječna startna pozicija mu je 10.26, dok je Hulkenberg uspio doći do 9.89, ali treba se sjetiti da je Force India sve do VN Velike Britanije nastupala sa starim bolidom koji bio prilagođen ovogodišnjim pravilima, da bi tu B-specifikaciju pripremili tek za 9. utrku sezone. Tako je Perez u posljednjih deset utrka samo triput ostao van bodova, a usput je zaradio i pobjedničko postolje u Rusiji. Abu Dhabi je također izgledao kao staza gdje je mogao ostvariti zapažen rezultat jer je cijelog vikenda bio vrlo konkurentan. Na kraju je bio peti, iza dva Ferrarija i dva Mercedesa.

https://www.youtube.com/watch?v=L0_961ZK5mU

4. Valtteri Bottas

Valtteriju Bottasu ovo je tek treća sezona u Formuli 1 i ove godine je dobar dio sezone proveo u centru medijske pažnje jer je navodno bio jedan od ozbiljnijih kandidata za mjesto u Ferrariju, sve dok nije potvrđeno da će s njima ostati Kimi Raikkonen. Sezona je za njega počela katastrofalno – u Australiji nije niti startao zbog problema s leđima, iako je ostvario šestu startnu poziciju; da bi zatim zaredao četiri odlična rezultata. Malezija peto mjesto, Kina šesto, Bahrein i Španjolska dva četvrta mjesta. Čekao se podij koji je konačno i došao na VN Kanade. Do kraja je na podiju bio još u Meksiku, također s trećim mjestom.

Neke utrke jednostavno nije imao sreće iako je bio u dobroj poziciji. Tako na pamet pada VN Rusije gdje je bio na trećem mjestu i Kimi Raikkonen ga je tada koštao još jednog postolja.

S druge strane, Bottas je također imao loših utrka, a kao argument protiv njegove forme mogao bi se spomenuti i Felipe Massa koji je nakako uvijek bio blizu Bottasu, iako je Massa već blizu zalaska karijere pa bi se očekivalo da će Finac biti dominantniji barem u tom segmentu. Prosječno kvalifikacijsko mjesto mu je 6.37, dok je Massa sezonu završio na 7.42.

https://www.youtube.com/watch?v=F2Jv53Gnkj8


Odgovor

21 komentara

  1. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Bottas na 4 poziciji????? Dajte molim vas! Williams je u nekim segmentima znao biti bolji od Ferrarija, samo ljudi na pitwall-u su znali sami sebi harakiri uradit. Evo necu Bottasa poredit sa Ferrarijevim vozacima, a po cemu je on to toliko bolji od Masse? Previse ste podcijenili Raikkonena, a Bottasa ste momacki plasirali na 4 poziciju.


    0
    0

    0
  2. Blackhawk Prikaži

    Ne znam, meni se strahovito sviđa kako je ovo Ante Vetma posložio! Neke stvari bi možda osobno drukčije napravio (Button u top 10), ali mislim da je lista napravljena vrlo realno i pametno. Većina razmišlja navijački, a Vetma to nije napravio – stoga čestitke! Pogotovo ako je daljnji raspored – 3. Rosberg, 2. Vettel, 1. Hamilton :-D


    0
    0

    0
    • Michael Schumacher
      Slavenowsky Donator Prikaži

      Bas me cudi sto se tebi to svidja :)

      “Većina razmišlja navijački, a Vetma to nije napravio”

      Kako to ne razmislja navijacki, a stavio je da je ovaj tekst bio “subjektivni” osvrt, dakle razmisljao je jednim djelom navijacki ;)

      Ti bi da se moze stavio Kimija na 100 poziciju, ja ne znam cemu tolike averzije prema njemu? A evo po cemu je tebi Bottas zasluzan za 4 poziciju, dok recimo Kimi 14? Posto si ti vise statisticar, pa odvoji malo subjektivno od objektivnog i reci zasto!


      0
      0

      0
      • Blackhawk Prikaži

        Pod subjektivno mislim da se odnosi na “osobno mišljenje”, a ovo je njegovo osobno mišljenje. Svi mi imam osoba mišljenja, neka su objektivnija neka nisu, ali su osobna mišljenja. I da, ovo očigledno nije navijačka lista.
        Komentar s Kimijem ti je potpuno promašen jer ja baš nigdje u komentaru nisam spomenuo Kimija. Ispravi me pa mi pokaži gdje sam spomenuo Kimija. Ako išta mrzim to je kad mi se stavljaju u usta riječi koje nisam izrekao.
        Što se tiče Bottasa, ne mislim baš da je za 4. poziciju, i ispred njega bi stavio Pereza, Verstappena pa čak i Grosjeana, ali to je samo moje mišljenje. Međutim, ovo je opet puno realnija (opet po mom mišljenju) lista nego što je pojedinci prave pa guraju Alonsa i Kimija u top 5 bez obzira kakve im vožnje bile te godine.


        0
        0

        0
      • Michael Schumacher
        Slavenowsky Donator Prikaži

        Dobro ba sta se palis ko kakva tetka, nisam ti nikakve rijeci u usta stavljao, vec ja dajem repliku koja po meni ne stoji bas kako treba. Ti kazes da ovo nije navijacki, kako to ti znas? Ne mora ovo biti fanaticno navijacki, vec po principu ko mi se vise svidja. Ja sam dao repliku da je Kimi nepravedno stavljen na 14 dok Bottas na 4, ali evo ti si se javio i rekao da ti se svidja i to „strahovito“ misljenje ili analiza Ante. A gle cuda od liste 16 do 12, dao si komentar koji je bio vise potpaljivacki:
        „Auh, sad ćeš navuć bijes Kimijevih navijača :) „

        Toni ba da te ne znam, tj. da ne znam tvoje tipicno misljenje o Kimiju (koje btw. nikad nije najbolje) ne bi ja onako napisao i bilo je vise SALJIVO, ali ti ocigledno ne kontas to.


        0
        0

        0
      • Michael Schumacher
        Slavenowsky Donator Prikaži

        Da pojasnim malo da opet ne bi pogresno shvatio. Rekao si da ti se svidja „strasno“ analiza! Ok, znaci u vecini slucajeva ti se svidja poredak, sto naravno aludira i na to da pozicija Kimija je zasluzeno na 14 mjestu. Posto je analiza subjektivna i da si je ti pisao, ja od tebe ne bi ni ocekivao bolju poziciju Kimija, jer znam koliko imas lose misljenje o njemu. Zato sam rekao, treba izaci iz tog nekog subjektivnog razmisljanja u objektivno! Kimi sasvim sigurno ne zasluzuje 15-u poziciju, kao i Bottas 4-u! Ja ne pokusavam da mijenjam misljenje Anti, OK ovo je njegova subjektivna analiza, ali posto je ovo portal, analiza bi trebala biti malo objektivnija.

        Ne smatram da je Kimi trebao uci u top 10, ali recimo da bude tako daleko od Bottasa, te isto tako da bude iza Alonsa, Buttona, Masse, Kvyat-a, Sainza to meni i nije bas realno.


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        E vidiš kako me ne poznaš. Ja ne mislim da je Kimi loš vozač, niti sam to ikada tvrdio, ali sam uvijek tvrdio da je precijenjen. To je ogromna razlika, a druga je stvar što neki precijenjenost smatraju znakom da je netko loš. Kimi je precijenjen jer ga uzdižu u status božanstva što on, po meni, nije. Ali nikada nisam rekao da je on loš vozač niti to tvrdim.
        Ipak, bez obzira na moje mišljenje o njemu, većina se stručnjaka slaže da je Kimi podbacio, samim time i nije u Top 10. A zašto sam napisao da će navuć bijes Kimijevaca? Zato što je tako. Čim netko ne napiše nešto pozitivno o Kimiju odma lete minusi, uvrede (ne ovdje) i slično. I prijatelju, htio ti to priznati li ne – to je činjenica.
        I za kraj, smatram da je ovo Ante prilično dobro napravio, baš zato što vozače nije rangirao po opće prihvaćenom mišljenju kakav je tko vozač inače, pa se top 5 iz godine u godinu svodi na Hamitlona, Alonsa, Vettela, Raikkonena i Riccarda. I za to mi se lista sviđa, a to ne znači da sam potpuno složan s poretkom (već po drugi put pišem da je moje mišljenje da je Button trebao u top 10, Bottas iza Pereza, Grosjeana i Verstappena)…
        Kontare?


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        BTW, GP Update je Kimiju dao ocjenu 6,0 za ovu sezonu (Maldonado je ocjenjen s 5,5).


        0
        0

        0
      • Michael Schumacher
        Slavenowsky Donator Prikaži

        Ne smatram da bolje znam, ali isto tako mnogi strucnjaci smatraju da Maldonadu uopste nije mjesto u F1. Ako se uzima referenca kod mogucnosti bolida, onda Kimi je odradio onoliko koliko je trebalo! Nije mogao bolje od 4 mjesta, mogao je max na 3 ali tu je izgubio. Dakle ocjena njegova i Maldonada u 0,5 bodova je po meni van pameti.


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        Iskreno, i meni je razlika od 0,5 van pameti, ali pazi kako ih je Sky ocjenio (prosječna ocjena tijekom sezone) – Kimi 6,12, Maldonado 5,95. Od njih dvojice samo je Mehri gori!!!


        0
        0

        0
    • Michael Schumacher
      Slavenowsky Donator Prikaži

      Kimija za vecinu nas boli kuki, pa i za fanove, jer ga nema nigdje (fb, tweet itd), ocigledno covjek sebe ne smatra nekim “Bozanstvom”, ostavio je traga u F1, pogotovo u McLarenu, djelimicno u Ferrari-ju, da bi i u Lotusu pokazao zasto vrijedi, tako da Kimi nije jedan prosjecni vozac. To sto neki „fanatici“ od njega prave Bozanstvo, ako ti na to padas to je tvoj problem.

      Forma Kimija varira i to je tacno, sistem prilagodjavanja mu mozda i ne ide od ruke, ali Kimi za razliku od prosle sezone je mnogo bolji. Mnogi kazu da Kimija drze u Ferrari-ju kako niko ne bi smetao Vettel-u? To svako ima pravo da misli. Allison kad je dolazio u Ferrari, licno je insistirao da se u tim dovede i Kimi. Kombinacija Allison i Kimi se pokazala odlicno u Lotusu, no u Ferrariju filozofija je sasvim drugacija, pa tako ni Allison, kao i Kimi nisu mogli odmah doci do izrazaja.

      Ove godine bolid opet nije bio produkt Allisona, ali Ferrari je napravio ogroman korak unaprijed, forma Vettela ne treba da cudi, jer je on u Ferrari dosao sa puno vise emocija, zeljom za dokazivanjem i slicno. Kimi je ove sezone uradio onoliko koliko se i trazilo, 4 pozicija za njega je bila najrealnija, ne znam sta je trebao vise da ucini? Mnogi mozda zele da Kimi pobjedi Vettela, kako bi nesto dokazao? Ocigledno Kimi jeste neka svrha u timu, nije samo tu da prima platu od 10 mil $. Licno meni nije bolji vozac od Vettela, ali ga ne smatram prosjecnim vozacem.

      Williams nije bio mrtvo puhalo u kvalama su imali dobar bolid za onaj “one lap” u utrci su imali odlican „top speed“, tako da i Bottas nije bio na teskim mukama ili se Bog zna sta napatio!

      To sa Maldonadom i Kimijem, razlika u pola boda granici sa zdravom pamecu.


      0
      0

      0
      • Blackhawk Prikaži

        Nije GP update jedini koji je dao Kimiju lošu ocjenu. Isto je s Autosportom, Sky-jem… Ili želiš možda reći da ti i ja više znamo od ljudi koji su stručnjaci?


        0
        0

        0
      • Michael Schumacher
        Slavenowsky Donator Prikaži

        Ne smatram da bolje znam, ali isto tako mnogi strucnjaci smatraju da Maldonadu uopste nije mjesto u F1. Ako se uzima referenca kod mogucnosti bolida, onda Kimi je odradio onoliko koliko je trebalo! Nije mogao bolje od 4 mjesta, mogao je max na 3 ali tu je izgubio. Dakle ocjena njegova i Maldonada u 0,5 bodova je po meni van pameti.

        Napisao sam dupli post, jer sam pogrijesio mjesto odgovora!


        0
        0

        0
  3. Maurizio Arrivabene
    Kuštelaar Prikaži

    Bottas! Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha


    0
    0

    0
  4. Blackhawk Prikaži

    Inače, za one koji smatraju da je ova lista nerealna, evo male usporedbe s ocjenama GP Updatea koji svaki dan recenzira jedan tim (još nisu završili STR, Sauber, McLaren i Manor), ali se svejedno može steći neki uvid:
    9,0 – Hamilton
    8,5 – Vettel
    8,0 – Perez
    7,5 – Rosberg, Bottas, Kvyat, Ricciardo, Grosjean (redom kako su predstavljani na websiteu)
    7,0 – Massa, Hulkenberg
    6,0 – Raikkonen
    5,5 – Maldonado


    0
    0

    0
    • Michael Schumacher
      Slavenowsky Donator Prikaži

      I kojom logikom se to ocjenjuje? Ne razumijem na sta utice koeficijenti? Na pobjede, na preticanja, na osajanje bodova? Da li se pravi kategorija po jacini bolida i slicno? Perez ima 8,0 ocjenu, dok Rosberg ima 7,5? Kojom logikom. Isto tako kojom logikom je Maldonado u pola boda iza Kimija? Razumio bi da je Kimi imao bolid za 3-4 mjesto i uzeo 5 ili 6, pa hajd, ali ovo mi nikako nije jasno.


      0
      0

      0
      • Blackhawk Prikaži

        Kojom logikom je Perez ispred Rosberga? Možda zato što je, za razliku od Rosberga, vozio bolid iznad njegovih mogućnosti? Ili misliš možda da bi Rosberg trebao biti ispred Vettela jer je skupio više bodova? Ne misliš da bi se trebala gledati i usporedba između momčadskih kolega?
        Koji bi uopće bi onda tvoj top 10?


        0
        0

        0
      • Michael Schumacher
        Slavenowsky Donator Prikaži

        Po meni se ova ocjenjivanja trebala raditi unutar tima, a ne kao globalno ocjenjivanje. Globalno ocjenjivanje moze upravo biti subjektivno, pa recimo Perez je bolji od Rosberga. Po statistici on nije ni blizu Rosbergu, a generalno nisu ni blizu po jacini bolida, ali unutar tima on bi imao bolju ocjenu od Hulkemberga. Pa se sad tu gledaju mogucnosti, a to su: koliko je ko osvojio bodova, koliko je ko imao bolje plasmane u kvalama, pa postolja, brzi krugovi, onda se trazi jedan deficit, a to su mogucnost da se osvoji postolje, ali svojom krivicom su to onemogucili ili generalno su sebi upropatili utrku itd.

        Po meni globalno ocjenjivanje je upravo njihov stvarni poredak i naravno to im ne ulazi u biografiju kao losi vozaci, vec je stvar mogucnosti njihovog bolida. Alonso fkt nista nije mogao pokazat, jer Honda je bila promasaj, realna pozicija za Alonsa je upravo ona na kojoj se nalazi, s tim ide i losa ocjena, dok Kimi je isto na realnoj poziciji koju Ferrari moze da dokuci, ali njemu ide losa ocjena? Vec sam pisao, da je Kimi recimo 7 ili 8 u poretku, onda on ne zasluzuje bolje ocjene, jer nije zadovoljio ocekivanja Ferrarija.

        Recimo ocjena izmedju Vettela i Kimija je 9,5:6! Sad recimo zasto 9,5 Vettel! Pa od moguce 2 utrke koje su u Ferrariju za ovu sezonu predvidili, Vettel je uzeo 3! Osvojio je cak 13 postolja, no ocjena 10 ne moze ici, jer je imao nekoliko losih voznji, a to je Mex i Bahrain, mozda ima jos tu koja losa utrka, ali ove dvije su onako upecatljive. Pa recimo kvalifikacije, Vettel je tu bio dosta bolji itd. Sad Kimi 6! Pa ucinio je ono sto je tim trazio, a to je 4 mjesto u poretku. Imao je 3 postolja, i bio je konstantan u bodovima, no imao je nekoliko losih poteza, a to su: Kanada, Rusija i USA!

        Eh sad cu se malo nadovezati na ova dva Kimijeva izlijetanja sa staze (Rus i USA). Bezbroj puta su Kimija kritikovali zbog njegove inferiornosti, nekako nije zainteresiran, sav je trom itd. Onda kad Kimi pokaze jednu dozu agresivnosti, to tad izgleda uzas za neke, dok recimo Verstappen uradi nesto blesavo, onda momak ima cahones i slicno. Kimi je ipak malo pokazao dozu agresivnosti, pred sami kraj sezone Kimi je bio dosta agresivniji, zaostatci za Vettelom i Mercedesom nisu bili vise tako ogromni, tako da Kimi u ovoj sezoni i u prosloj su ko nebo i zemlja.


        0
        0

        0
  5. Blackhawk Prikaži

    Evo kojim je prosječnim ocjenama vozače ocjenivao Sky. Valjda ipak oni nešto znaju iako možda malo natežu Englezima…
    1. Hamilton 8,08
    2. Verstappen 7,75
    3. Vettel 7,74
    4. Grosjean 7,46
    5. Ricciardo 7,23
    6. Rosberg 7,21
    7. Button 7,20
    8. Alonso 7,17
    9. Perez 7,03
    10. Bottas 6,97
    11. Hulkenberg 6,96
    12. Sainz 6,92
    13. Kvyat 6,87
    14. Nasr 6,50
    15. Stevens 6,32
    16. Ericsson 6,30
    17. Massa 6,25
    18. Raikkonen 6,12
    19. Maldonado 5,95
    20. Mehri 5,72


    0
    0

    0
    • Mclaren
      raca Prikaži

      Kvyat je po meni više pokazao od Bottasa, Hulka, Sainza i u paketu McLarenovih vozača za što oni, s obzirom na stanje Hondinog motora, nisu ništa krivi, a dali su što su mogli. Mđutim, svi su ispred njega


      0
      0

      0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.