Top lista vozača za sezonu 2015. – od 21. do 17. mjesta

Izdvojeno / Kolumna / Top liste

Ante Vetma

Prije 8 godina 5 min 3 komentara

Pastor Maldonado, Lotus

Pastor Maldonado, Lotus

Top lista je autorov subjektivni osvrt na sezonu. Svoja mišljenja dobrodošli ste ostaviti u komentarima ispod članka.

21. Pastor Maldonado

Pastor Maldonado odvozio je možda i najgoru sezonu karijere, a to i nije bio tako jednostavan zadatak. Čak i ako ostavimo pri strani reputaciju koju je stekao i činjenicu da se sada na njegov račun prebacuju i indicenti u kojima nije direktni krivac – Maldonado je svejedno razočarao ove godine, čak i po svojim standardima.

Od 19 utrka samo je dvaput uspio poraziti Grosjeana u kvalifikacijama, što je najgori odnos ove sezone u svim ekipama. Završio je tek nešto više od pola utrka (10 od 19), a u njima je zaradio tek 27 bodova naspram Grosjeanovih 51.

Dvaput je ove sezone pokazao nešto bolju formu. U Monaku, na stazi za koju mnogi ističu da mu odgovara, je bio bolji u kvalifikacijama od timskog kolege, ali je u utrci morao odustati zbog tehničkog problema. Dobar niz ostvario je zatim u Kanadi, a onda i u Austriji gdje je obavio odlično pretjecanje nad Maxom Verstappenom u trenutku kada je izgledalo kao da su oba vozača izgubila kontrolu nad bolidom.

Njegovo mjesto za iduću godinu činilo se zacementirano, ali je Carlos Ghosn, vlasnik Renaulta, svojom izjavom da trebaju dobro razmisliti o vozačkoj postavi – donekle poljuljao Maldonadovu sigurnost.

https://www.youtube.com/watch?v=LRfU0dmybhM

20. Marcus Ericsson

Marcusu Ericssonu ovo je bila druga sezona u Formuli 1, a još uvijek nas nije uvjerio da zaslužuje stalno mjesto u moru nadolazećih mladih vozača. Naravno, VN Australije bila je dobar početak jer je tada grid izgledao pomalo kaotično i dva Saubera su u tim okolnostima zgrabili vrijedne bodove. No, u daljnjem tijeku sezone Ericsson nije oduševio.

U Maleziji je došao do treće kvalifikacije runde, ali je onda sve upropastio spinom u utrci. Kako je sezona odmicala tako je izgledao sve pouzdaniji, ali je dotad konkurencija već prestigla Sauberov C34 i šanse za bodove skoro da više nije ni bilo. Barem što se Ericssona tiče, jer ga je Nasr bodovno daleko nadmašio.

Što se kvalifikacija tiče, Ericsson je bio bolji 9 puta od 19 nastupa, a u utrkama je sakupio samo 9 bodova.

19. Roberto Merhi

Momčad Manora je ove sezone imala puno problema s performansama bolida, ali Roberto Merhi je odvozio još jednu sezonu za zaborav. U kvalifikacijama je pobijedio momčadskog kolegu samo 3 puta od 12 vikenda kad su vozili zajedno. Završio je 12 od 13 utrka, a pritom je uvijek bio daleko od bodova, kao i njegovi kolege.

Vrijedi istaknuti i dobre partije na stazama poput Monaka i Belgije gdje su oba Manorova vozača već nastupila u svojim karijerama, i to u Formuli Renault 3.5.

Kada je u momačd došao Alexander Rossi i zauzeo Merhijevo mjesto, Will Stevens odjednom više nije izgledao tako dobro i Amerikanac je stavio donekle u perspektivu prijašnje Merhijeve rezultate.

Prvak Europske Formule 3 iz 2011. godine izgledao je kao da se počinje navikavati na Formulu 1, ali do kraja sezone nije ostavio upečatljiv trag i pitanje je kako će izgledati njegova budućnost.

18. Will Stevens

Kao što je to slučaj sa Robertom Merhijem, teško je ocijeniti učinak Willa Stevnsa obzirom da Manor tijekom cijele sezone nije izgledao dobro i zapravo su se vozači borili jedni protiv drugih unutar momčadi.

Timske kolege je u kvalifikacijama pobjeđivao 11 puta, a od ukupno 860 krugova koliko su proveli na stazi – Stevens je bio ispred konkurenta ukupno 501 krug, što je vrlo solidan rezultat, ali uglavnom temeljen na duelu s Robertom Merhijem.

Kada je ekipa odlučila dovesti Alexandra Rossija – od Stevensa se očekivalo da će biti uverljiviji nego što je zapravo bio. Izgubio je dvoboje u Singapuru i u Japanu, a pobijedio u Brazilu. U posljednjoj utrci bio je uvjerljiv protiv Merhija.

17. Alexander Rossi

Prošle godine Alexander Rossi je skoro debitirao za Marussiju, pa nikog nije iznenadilo kad je Manor objavio da će ove sezone u nekoliko utrka nastupiti umjesto Roberta Merhija.

U debitantskoj utrci u Singapuru najprije je razbio bolid na treningu, a zatim je u utrci završio ispred Stevensa unatoč problemima s team-radijom kada nije bio siguran može li krenuti u pretjecanje bolida iza sigurnosnog automobila da se vrati u isti krug.

Izostao je s VN Rusije i s VN Abu Dhabija, a posljednji put smo ga vidjeli na VN Brazila kada je u kvalifikacijama bio brži od Stevensa, ali u utrci nije uspio zadržati prednost.

Potencijal je očigledan, s malom rezervom jer ipak u ovoj situaciji ne znamo koji je zapravo realan vozački nivo u Manoru u odnosu na kompetitivne momačadi.

https://www.youtube.com/watch?v=-Dtd9BjNtv4


Odgovor

3 komentara

  1. Maurizio Arrivabene
    Kuštelaar Prikaži

    Mislim da Stevens nije zasluzio bit ovako nisko. Uneredio je momcadskog kolegu, sami ste to napisali, mislim da je zasluzio vise… :)


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.