Potvrđeno: Iduće godine gledat ćemo Red Bull Racing-TAG Heuer

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 8 godina 2 min 22 komentara

Red Bull - TAG Heuer

Saga o Red Bullu konačno je došla kraju – upravo je potvrđeno da će iduće godine i dalje u svom bolidu imati Renaultove motore. Svi ovi mjeseci spekulacije rezultirali su time da je Red Bull danas efektivno potvrdio kako se ništa ne mijenja, osim što je švicarski proizvođač luksuznih satova Tag Heuer dobio prava da taj motor bude brendiran pod njihovim imenom.

Christian Horner je izjavio:

“TAG Heuer i Red Bull su dva fantatastična brenda koja dijele strast za utrkivanjem i oboje radimo stvari na drugi način, a ova unikatna suradnja je samo dokaz tome. TAG Heuer je ikona Formule 1 već dugo vremena i oduševljeni smo da su upravo nas odabrali za nastavak svog putovanja u ovom sportu. Vrijednosti koje dijelimo i želja da se ističeno iz mase čine ovo partnerstvo najuzbudljivijim u Formuli 1.”

“Također, drago nam je vidjeti da se Renault obvezao na dugoročnu budućnost u F1 i želimo im zahvaliti na njihovom doprinosu ekipi od 2007. godine. Njihovo tehničko partnerstvo s Ilmorom daje nam povjerenje i radujemo se idućoj sezoni.”

Ova Hornerova izjava ujedno je i potvrda da će Renault imati pomoć švicarskog stručnjaka Maria Illiena koji bi im trebao pomoći u brzom razvoju pogonske jedinice.

Podsjećamo, TAG je već bio u Formuli 1 u sličnoj ulozi, i to kada je pod tim imenom motore imao McLaren. U periodu od 1983. do 1987. osvojili su dva konstruktorska i tri vozačka naslova.

Pretpostavlja se da je ovo ujedno i zeleno svjetlo za Toro Rosso da i oni objave svog dobavljača motora, a to bi, po svemu sudeći, morao biti Ferrari. Toro Rosso je također bio pod upitnikom svo ovo vrijeme, ali je u sjeni Red Bulla i morali su čekati objavu glavne ekipe.


Odgovor

22 komentara

  1. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    To me podsjeća na BMW Sauber-Ferrari.


    0
    0

    0
  2. Wolf
    hattrick Donator Prikaži

    Znači problem sa intelektualnim pravima je riješen.. RB inačica Renault agregata imati će Ilmurove nadogradnje, dok orginalna Renault mašina neće.. od tud ta potreba rebrendiranja. Koliko je meni poznato, to će se dešavati samo jednu do dvije godine dok Berni i Todt u prvim mjesecima sljedeće godine ne donesu donesti finalni naputak (‘prijedlog’) rezanju troškova i novom (jeftinijem) načinu proizvodnje agregata, tj. izmjene tehničkog pravilnika koji će omogućiti ili jeftinije castumer mašine koje može proizvoditi Ilmur u kooperaciji sa Advanced Engine Research (AER), ili će svi proizvođači dobiti naputak o novoj jeftinijoj i pojednostavljenoj mašini. Mislim da je i prije Horner znao što se sprema (davanje potpune ovlasti FOM&FIA od strane Komisije) kad izjavio da će ta nova mašina biti samo jednu godinu (ova rebrendirana). …a Ilmur u isto vrijeme izjavljuje kako se samo čeka odobrenje i smjer u kojem će se ići kako bi mogao nastaviti sa radom.


    0
    0

    0
    • Mclaren
      kimi-f1 Prikaži

      mislim da ti to ide ovako nekako: Momčadi za sljedeću sezonu imaju na raspolaganju 32 tokena. Za Red Bull će te tokene potrošiti na Renaultovu ovogodišnju mašinu Tag Heuer, a za Renault oni sami uz pomoć Ilmora koji radi za njih


      0
      0

      0
      • Wolf
        hattrick Donator Prikaži

        Budemo vidjeli kako će se to rasplest.. ne kužim kako će to izvest sa nadogradnjama Renaultove mašine u toj kombinaciji sa Ilmurom. nitko od njih se nije izjasnio, sve je još pokriveno velom tajni. ovo što sam i ja rekao su čista nagađanja. Bilo je govora da će RB koristiti zadnju specifikaciju Renautove mašine iz 2016 godine, ali ne sa onim zadnjim potrošenim tokenima za klip i blok motora koji su napravili u Renaultu, već onaj Ilmurov projekt istog koji je Renault odbio implementirati kako bi zadržali svoje intelektualno vlasništvo u cijelosti u svojoj mašini, bez obzira što sa svojom nadogradnjom nisu dobili ništa, dok bi sa Ilmurovom dobili 40 konja. RB ima pripremljeno postrojenje za proizvodnju ERS-a u svojoj tvornici u Miltonu, pa predpostavljam da će i to biti implementirano u novi agregat i činit razliku sa orginalnim Renaultovim.


        0
        0

        0
      • Mclaren
        kimi-f1 Prikaži

        Na Autosportu sam procitao da je Ilmor u Renaultu. Veca nepoznanica je sto ce biti sa Red Bullom i TAG Heuerom


        0
        0

        0
    • fap Prikaži

      Renault je sklopio sporazum sa Ilmorom tj sa Mariiom o tehnickoj saradnji znacinece on raditi samo sa RB om nego sa Renaultom


      0
      0

      0
  3. Blackhawk Prikaži

    Samo što je tih 80-tih motor bio Porscheov pod TAG-ovom oznakom.
    Nekako bi mi bilo zvučnije da su motor brendirali samo kao TAG, a ne TAG Heuer


    0
    0

    0
  4. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    I ako RB uzme koju pobjedu, “koji” motor dobija pobjedu na svom kontu?
    Tag-Heuer, TAG, Renault,….., Porsche možda?
    Dobro, ovo za Porsche je šala :-D
    Zato je Horner rekao da će Dennis po3.14zditi…. :-D


    0
    0

    0
  5. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    sad kad horner i marko krenu jebat majku tag-heueru! :)


    0
    0

    0
  6. Sebastian Vettel 5
    Ronin Donator Prikaži

    Kak bi rekli naši stari “Isti kujac drugo pakovanje” tika taka tika taka


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.