Potvrđeno: Iduće godine gledat ćemo Red Bull Racing-TAG Heuer

Red Bull - TAG Heuer

Saga o Red Bullu konačno je došla kraju – upravo je potvrđeno da će iduće godine i dalje u svom bolidu imati Renaultove motore. Svi ovi mjeseci spekulacije rezultirali su time da je Red Bull danas efektivno potvrdio kako se ništa ne mijenja, osim što je švicarski proizvođač luksuznih satova Tag Heuer dobio prava da taj motor bude brendiran pod njihovim imenom.

Christian Horner je izjavio:

“TAG Heuer i Red Bull su dva fantatastična brenda koja dijele strast za utrkivanjem i oboje radimo stvari na drugi način, a ova unikatna suradnja je samo dokaz tome. TAG Heuer je ikona Formule 1 već dugo vremena i oduševljeni smo da su upravo nas odabrali za nastavak svog putovanja u ovom sportu. Vrijednosti koje dijelimo i želja da se ističeno iz mase čine ovo partnerstvo najuzbudljivijim u Formuli 1.”

“Također, drago nam je vidjeti da se Renault obvezao na dugoročnu budućnost u F1 i želimo im zahvaliti na njihovom doprinosu ekipi od 2007. godine. Njihovo tehničko partnerstvo s Ilmorom daje nam povjerenje i radujemo se idućoj sezoni.”

Ova Hornerova izjava ujedno je i potvrda da će Renault imati pomoć švicarskog stručnjaka Maria Illiena koji bi im trebao pomoći u brzom razvoju pogonske jedinice.

Podsjećamo, TAG je već bio u Formuli 1 u sličnoj ulozi, i to kada je pod tim imenom motore imao McLaren. U periodu od 1983. do 1987. osvojili su dva konstruktorska i tri vozačka naslova.

Pretpostavlja se da je ovo ujedno i zeleno svjetlo za Toro Rosso da i oni objave svog dobavljača motora, a to bi, po svemu sudeći, morao biti Ferrari. Toro Rosso je također bio pod upitnikom svo ovo vrijeme, ali je u sjeni Red Bulla i morali su čekati objavu glavne ekipe.

Komentiraj

22 komentara

 1. Ronin Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  Kak bi rekli naši stari “Isti kujac drugo pakovanje” tika taka tika taka


  0

  0
 2. zekohonda Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  .


  0

  0
 3. zekohonda Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  sad kad horner i marko krenu jebat majku tag-heueru! :)


  0

  0
 4. Frantic Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  I ako RB uzme koju pobjedu, “koji” motor dobija pobjedu na svom kontu?
  Tag-Heuer, TAG, Renault,….., Porsche možda?
  Dobro, ovo za Porsche je šala :-D
  Zato je Horner rekao da će Dennis po3.14zditi…. :-D


  0

  0
 5. Blackhawk Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  Samo što je tih 80-tih motor bio Porscheov pod TAG-ovom oznakom.
  Nekako bi mi bilo zvučnije da su motor brendirali samo kao TAG, a ne TAG Heuer


  0

  0
 6. hattrick Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  Znači problem sa intelektualnim pravima je riješen.. RB inačica Renault agregata imati će Ilmurove nadogradnje, dok orginalna Renault mašina neće.. od tud ta potreba rebrendiranja. Koliko je meni poznato, to će se dešavati samo jednu do dvije godine dok Berni i Todt u prvim mjesecima sljedeće godine ne donesu donesti finalni naputak (‘prijedlog’) rezanju troškova i novom (jeftinijem) načinu proizvodnje agregata, tj. izmjene tehničkog pravilnika koji će omogućiti ili jeftinije castumer mašine koje može proizvoditi Ilmur u kooperaciji sa Advanced Engine Research (AER), ili će svi proizvođači dobiti naputak o novoj jeftinijoj i pojednostavljenoj mašini. Mislim da je i prije Horner znao što se sprema (davanje potpune ovlasti FOM&FIA od strane Komisije) kad izjavio da će ta nova mašina biti samo jednu godinu (ova rebrendirana). …a Ilmur u isto vrijeme izjavljuje kako se samo čeka odobrenje i smjer u kojem će se ići kako bi mogao nastaviti sa radom.


  0

  0
  • kimi-f1 Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

   mislim da ti to ide ovako nekako: Momčadi za sljedeću sezonu imaju na raspolaganju 32 tokena. Za Red Bull će te tokene potrošiti na Renaultovu ovogodišnju mašinu Tag Heuer, a za Renault oni sami uz pomoć Ilmora koji radi za njih


   0

   0
   • hattrick Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

    Budemo vidjeli kako će se to rasplest.. ne kužim kako će to izvest sa nadogradnjama Renaultove mašine u toj kombinaciji sa Ilmurom. nitko od njih se nije izjasnio, sve je još pokriveno velom tajni. ovo što sam i ja rekao su čista nagađanja. Bilo je govora da će RB koristiti zadnju specifikaciju Renautove mašine iz 2016 godine, ali ne sa onim zadnjim potrošenim tokenima za klip i blok motora koji su napravili u Renaultu, već onaj Ilmurov projekt istog koji je Renault odbio implementirati kako bi zadržali svoje intelektualno vlasništvo u cijelosti u svojoj mašini, bez obzira što sa svojom nadogradnjom nisu dobili ništa, dok bi sa Ilmurovom dobili 40 konja. RB ima pripremljeno postrojenje za proizvodnju ERS-a u svojoj tvornici u Miltonu, pa predpostavljam da će i to biti implementirano u novi agregat i činit razliku sa orginalnim Renaultovim.


    0

    0
   • kimi-f1 Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

    Na Autosportu sam procitao da je Ilmor u Renaultu. Veca nepoznanica je sto ce biti sa Red Bullom i TAG Heuerom


    0

    0
  • fap Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

   Renault je sklopio sporazum sa Ilmorom tj sa Mariiom o tehnickoj saradnji znacinece on raditi samo sa RB om nego sa Renaultom


   0

   0
 7. Dani Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  To me podsjeća na BMW Sauber-Ferrari.


  0

  0
Povratak na vrh

Čitaj portal bez reklama i doniraj za život servera

Vaše korisničko ime na F1pulsu:

Anketa

Kad ste počeli gledati Formulu 1?

Rezultati

Loading ... Loading ...