Ocjene vozača za VN Abu Dhabija 2015.

Izdvojeno

Marko Rakić

Prije 8 godina 5 min 14 komentara

Toro Rosso, Williams, Red Bull

Sezona 2015. je iza nas. Prošla je u sličnom tonu kao i prošlogodišnja, s još jačim Mercedesom i novim izazivačem u obliku Ferrarija i Sebastiana Vettela. Zadnja utrka nije donijela mnogo uzbuđenja, kao i dosta ovogodišnjih, no “mukama” je došao kraj i sada se željno čeka sljedeća sezona, koja bi, barem na papiru, trebala biti zanimljivija. U Abu Dhabiju se nismo nagledali povijesnih poteza, borbi ili sličnog, ali bit će pokoja dobra ocjena.

Nico Rosberg – 9/10
Nico je nastavio sa svojim jako dobrim vožnjama, iako se mora priznati da to još uvijek nije na razini kao kad Hamilton ima jaku utrku te mu odmagli na 15 – 20 sekundi. Da je odradio takvo nešto, dobio bi maksimalnu ocjenu, ovako je to ipak još malo do vrha. 6. uzastopni pole position je za veliku pohvalu, te mu fali još jedan do rekorda.

Lewis Hamilton – 8.5/10
Osim već standardno lošijih kvalifikacija od timskog kolege, Hamilton je u utrci htio izvesti neku vrstu svoje strategije, što se pokazalo kao totalni fijasko. Osim što je ekipa na pitwallu zakazala, Lewis je pridonio time željom da odradi utrku do kraja na već istrošenim gumama, što bi ga na kraju vjerojatno koštalo i postolja.

Kimi Raikkonen9/10
Napokon je Finac “sklepao” dobre kvalifikacije i dobru utrku, te osigurao četvrto mjesto u poretku vozača. Kroz utrku je bio gotovo neprimjetan, te je držao tempo s Mercedesima koliko se moglo. Kod mene ipak ostaje dojam da Finac zablista jedino kad Vettel ima probleme, što je na njegovu žalost rijetko.

Sebastian Vettel9/10
Sebastian je dva puta ove godine ispao u prvoj kvalifikacijskoj rundi. Prvi puta je to bilo u Kanadi, gdje se na kraju probio do 5. mjesta, ali rekao bih uz više muke nego jučer u Abu Dhabiju, gdje je do četvrtog mjesta došao kada su bolidi ispred njega otišli u boks na promjenu guma. Za pohvaliti je opreznost u prvom zavoju na početku utrke, kada su pokraj njega proletjeli Maldonado i Alonso.

Sergio Perez – 9/10
Meksikanac je nakon prilično loše utrke u Brazilu zatvorio sezonu odličnom berbom bodova i najboljom sezonom u karijeri. Nakon što je u kvalifikacijama bio osjetno brži od Hulkenberga, kroz utrku je napravio isto te se mirno dovezao do 5. mjesta, potpuvno porazivši Hulkenberga, kako cijelog vikenda, tako i u ukupnom poretku.

Daniel Ricciardo – 9/10
Nakon par utrka suše, ponovno smo gledali simpatičnog Australca u punom sjaju. Podsjetio je na najbolje dane u prošloj sezoni, kada je izvodio odlična pretjecanja, te branio svoje pozicije kasnim kočenjem i dobrim procjenama. Iako je sezonu završio iza momčadskog kolege, mora se reći da su obojica napravili podjednako dobar posao s obzirom na živcirajući Renaultov motor.

Nico Hulkenberg – 7.5/10
Cijeli trkaći vikend je bio lošiji od svog momčadskog kolege, čiji tempo nikako nije uspio uhvatiti. Nijemčeva forma previše oscilira od utrke do utrke. Prvi dio sezone je odvozio vrlo dobro s obzirom na bolid, no u drugom dijelu se nije iskazao pokraj momčadskog kolege.

Felipe Massa – 7/10
E Massa Massa. Nakon odličnog prvog dijela sezone, u drugom je zabilježio tek pokoji dobar rezultaz uz vidno slabije kvalifikacije od timskog kolege Bottasa. Ovo je već 6. uzastopna sezona da Felipe gubi od momčadskog kolege, pa iako se ne bore za naslov u Williamsu, vrlo je znakovito. Žar koji je Massa imao se ugasio na VN Brazila 2008. godine.

Romain Grosjean – 8.5/10
Izgleda da je Francuz nekoliko utrka prije kraja upao u svađu s kvalifikacijama, pa se tako drugu utrku uzastopno morao probijati s niskih startnih pozicija. Opet je odradio dobar posao, te se probio čak 11 pozicija i osvojio dva boda u zadnjem nastupu za svoju prvu momčad.

Daniil Kvjat – 7/10
Iako je imao dobrih borbi u utrci, te pokazao odlučnost u ključnim trenucima, ostaje dojam da Daniil nije napravio bajan posao ovog vikenda, posebno kada u obzir uzmemo zaostatak za Ricciardom od gotovo 40 sekundi. Ipak, Rus je po prvi put u svojoj karijeri dobio timskog kolegu, što će mu svakako puno značiti, iako realno nema neku težinu.

Carlos Sainz – 7.5/10
Nakon par utrka nesreće, za Carlosa je napokon u službu došla sreća. Španjolac se kvalificirao bolje od timskog kolege, no u utrci nije pružio mnogo toga. Stalno se nekako naguravao oko zadnjih mjesta koja donose bodove, ali nikako nije uspijevao doći do njih. Carlos iz sezone izlazi uvjerljivo poražen od Verstappena, ali treba imati na umu da je zaista imao dosta više tehničkih problema od mlađeg kolege.

Jenson Button – 8.5/10
Moglo bi se reći da je Jenson ovog vikenda pokazao male znakove života McLaren Honde. Nisu imali problema s pouzdanošću, popravili su brzinu kroz zavoje što se dalo primijetiti, a stari as je to iskoristio koliko je mogao. Na stazi se vrlo dobro borio, te odolijevao napadima bržih bolida.

Max Verstappen – 6/10
Pomalo nepromišljena i netipična vožnja za mladog Nizozemca zbila se na ovogodišnjoj VN Abu Dhabija. Osim što nije napadao onako kako on zna, nije ni vozio ekstremno brzo, a pretjecanje nad Buttonom pred kraj utrke je izvedeno pomalo šlampavo i naivno.

 

 

 

 


Odgovor

14 komentara

  1. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Puno realnije ocjenivanje.


    0
    0

    0
  2. fap Prikaži

    Jedina zamerka ne vidim zasto kimi ima istu ocenu kao Vettel i cak bolju od Hamiltona.Pa i on je poceo sa trece i kao treci zavrsio ,cak mu je Vettel dva puta davao poziciju bez borbe,prvi put opravdano ali drugi bez potrebe.Po meni njegova voznja nista posebno ali ako sad treba da se nagradi za neke prethodne trke onda ok


    0
    0

    0
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Pa zar ga je Vettel (koji je trebao otići u box još jednom) trebao štopati? Imao je Kimi solidan tempo. A i Rosberg je počeo sa prve i završio prvi. Ricci i Perez su završili po pozciju niže od plasmana u kvalifikacijama, pa su dobili po 9, a Massa i Hulk su zadržali svoje pozicije, pa dobili 7 i 7,5. Ali nije sve u ovome o čemu ja govorim. Ocjene su sasvim OK.
      Massi je u Brazilu 2008. načet žar koji je imao (koliko god da ga je imao). A ostatak tog žara skoro se i ugasio nakon što je dobio feder u glavu 2009. u Mađarskoj.


      0
      0

      0
  3. Maurizio Arrivabene
    Kuštelaar Prikaži

    zadovoljan sam :)


    0
    0

    0
  4. Blue Flag
    Tow Pie Pie Prikaži

    Puno bolje ocjene ovaj put…jedino me smeta to što se ne ocjenjuje cjeli grid. Zašto?


    0
    0

    0
    • Bmw
      Marko Rakić Donator Prikaži

      Dobro pitanje, pa ću pokušati dati dobar odgovor.
      Što se tiče vozača Manora, mislim da je glupo davati ocjene vozačima koji voze GP2 bolid, te usporediti Stevensa koji je odvozio sve utrke naspram Merhija koji je praktički nogiran zadnjih par utrka, te je uletio u momčad par dana prije Australije.
      Što se tiče Alonsa, njemu je utrka uništena već u prvom krugu i još je dobio kaznu za to, a s obzirom da vozi kantu, ne znam koliko ocjena zapravo može pokazati što je on učinio na VN Abu Dhabija.
      Za Bottasa vrijedi slično.
      Što se tiče Saubera, ostali su ih zaobilazili kao sirotinju, a također su imali neku čudnu strategiju.


      0
      0

      0
  5. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    ovako bi to otprilike u mene bilo:
    nr 7,5, lh 6,5, kr 7, sv 8, sp 8, dr 7,5, nh 6,5, fm 6,5, rg 8, dk6,5, cd 6,5, jb 7, mv 6.


    0
    0

    0
  6. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    jedna digresija, ne znam đe da je stavim…bez googlanja, molim!
    daklem jučer na pub kvizu pitanje ide nekako ovako:
    pojam poznat iz f1 u astronomiji označava meteor velika sjaja…

    ja bubnuo lotus, i falio. ekipa me podjebavala do kraja kviza. :)


    0
    0

    0
  7. Bmw
    Marko Rakić Donator Prikaži

    S obzirom da sam prošli put iskritiziran da darujem ocjene kao djed mraz, kako bi komentirali ovakve oscilacije u ocjenama koje je dao Autosportov Ben Andreson. Pogledajte samo ovo. Grosjean je dobio desetku, a Vettel 7. Ili Hamilton isto 7, a Stevens 8.
    Nico Rosberg – 10/10
    Lewis Hamilton – 7/10
    Daniel Ricciardo – 8/10
    Daniil Kvjat – 6/10
    Felipe Massa – 7/10
    Valtteri Bottas – 5/10
    Sebastian Vettel – 7/10
    Kimi Raikkonen – 8/10
    Fernando Alonso – 5/10
    Jenson Button – 8/10
    Sergio Perez – 9/10
    Nico Hulkenberg – 7/10
    Max Verstappen – 5/10
    Carlos Sainz – 8/10
    Romain Grosjean – 10/10
    Pastor Maldonado – 6/10
    Will Stevens – 8/10
    Roberto Merhi – 4/10
    Marcus Ericsson – 6/10
    Felipe Nasr – 7/10


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.